Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ENERGIA EOLIANA

geografie


ENERGIA EOLIANA Energia eoliana este energia continuta de forta vantului ce bate
pe suprafata pamantului. Exploatata, ea poate fi transformata in energie mecanica pentru pomparea apei, de exemplu, sau macinarea graului, la mori ce functioneaza cu ajutorul vantului. Prin conectarea unui rotor la un generator electric, turbinele de vant moderne transforma energia eoliana, ce invarte rotorul, in energie electrica.



Morile de vant
Pentru ca vantul este o sursa de energie curata si interminabila, turbinele de vant s 21221l117v unt instalate in tarile dezvoltate si acolo unde intensitatea vantului permite puterii eoliane sa poata fi exploatata, pentru a suplini sursele traditionale de energie electrica, precum caldura degajata de arderea carbunilor.
Imbunatatirile aduse rotoarelor si elicelor, combinate cu o crestere a numarului de turbine instalate, a dus la o marire a puterii energiei eoliene cu circa 150% din 1990. In 1997, de exemplu, piata mondiala a energiei eoliene manipula in jur de 3 miliarde de dolari.

Utilizari
Egiptenii au fost poate primii care au folosit energia generata de vant atunci cand au navigat pe Nil in amonte, in jurul secolului IV i.Hr. Peste secole vasele cu panze aveau sa domine marile si oceanele lumii, servind in principal transportului comercial, dar si in scopuri militare si stiintifice. Marile imperii ale erei noastre foloseau vasele cu panze pentru a controla si domina marile. Aceste vase cu panze sunt si astazi prezente pe apa, insa sunt construite cu echipamente moderne. Utilizarea lor este, insa, cu totul alta - fie ca vase sportive, fie ca ambarcatiuni de agrement.
Energia eoliana a fost exploatata pe uscat de cand prima moara de vant a fost construita in vechea Persie in secolul VII. De atunci morile de vant sunt folosite pentru macinarea graului, pomparea apei, taierea lemnului sau pentru furnizarea altor forme de energie mecanica. Insa exploatarea pe scara larga a aparut abea in secolul XX, odata cu aparitia "morilor de vant" moderne - turbinele de vant ce pot genera o energie de 250 pana la 300 de kilovati.

Alte utilizari
Sa gasesti o sursa de curent pentru a-ti putea incarca telefonul mobil poate fi o problema atunci cand te afli intr-o calatorie la munte sau, pur si simplu, ai uitat sa iti iei incarcatorul cu tine. Insa, solutia acestei probleme poate fi mai simpla decat s-ar crede. Gizmodo spune ca studentii de la Indian Institute of Technology au venit cu o idee extraordinara. Ei au creat o turbina portabila, alimentata de energia eoliana, care poate fi atasata telefonului mobil pentru incarcare.
Tehnica nu este inca pe piata, insa departamentul a trimis o propunere Ministrului Stiintei si Tehnologiei din India pentru a putea fabrica acest tip de turbina la o scara mai larga, a afirmat Prof. Lalit Kumar Das, conducatorul Departamentului de Design Industrial. Acest aparat este menit celor ce se afla pe zonele de coasta, unde vantul este mai mereu prezent. Insa poate fi folosit peste tot, chiar si in timpul unei calatorii, atata timp cat exista curenti de aer. Acest mecanism ar putea fi o solutie ideala pentru cei ce nu au la indemana o sursa de electricitate.
Si in cazul in care va intrebati cine va cumpara un telefon celular, daca nu are curent electric, s-ar putea sa ramaneti uimiti. De exemplu, populatia din Ciosa, Bistrita Nasaud, Romania, cumpara telefoane mobile, chiar daca electricitatea e doar un concept la care viseaza ca o sa ajunga intr-o buna zi si in satul lor. Semnalul de retea in zona este bun, dar daca vor sa incarce un telefon, aeasta inseamna un drum de 8 km pana la cel mai apropiat oras. Iar acesta nu este un caz izolat. Potrivit lui Roy Stear, de la Freeplay Energy, o companie care va produce si vinde generatoare bazate energie eoliana, "Kenya are 30 de miloane de oameni si 3 milioane de utilizatori de telefoane mobile, insa numai 200,000 de case beneficiaza de energie electrica".

Siguranta energiei eoliene
Energia eoliana e o sursa de putere electrica promitatoare in viitor datorita ecologitatii si infinitatii sale. Totusi, pentru ca viteza vantului variaza in timpul zilei, sezonului sau anilor energia generata de vant e o resursa intermitenta. In zonele de pe glob cu actiune puternica a vantului turbinele actioneaza in jur de 60% din timpul anului. Chiar si asa vantul poate fi insuficient pentru ca turbinele sa functioneze la capacitate maxima.

MORILE DE VANT

Chiar daca turbinele eoliene moderne au intrat pe piata, clasicele sisteme de producere a energiei sunt folosite in special in regiunile izolate si sunt deosebit de eficiente in localitatile mici.
In cele mai multe dintre cazuri, morile de vant sunt asezate in apropierea raurilor, pentru ca rotatia paletelor sa permita actionarea pompei.

Pe langa faptul ca vantul nu costa nimic, ca sursa energetica el poate fi o alternativa buna pentru localitatile mici, aflate departe de sursele traditionale. In Europa, principalii utilizatori de mori de vant sunt Olanda, Danemarca, Spania, Marea Britanie, dar si Polonia, Cehia, Ucraina, Estonia si Franta. Acestor tari li se adauga SUA, Antigua, Barbados, Africa de Sud, Noua Zeelanda si Japonia.

In unele dintre aceste state, morile de vant se mai folosesc si acum pentru macinarea cerealelor. De asemenea, pompele cu palete multiple, actionate de vant sunt folosite pentru a obtine apa din puturi in regiunile izolate, in special in Australia si Africa de Sud. Apa pompata este depozitata intr-un turn din apropiere

Pentru a functiona in parametrii optimi, morile de vant trebuie amblasate acolo unde masa aerului e mai mare. Cu cat aceasta e mai mare, cu atat mai repede se rotesc elicele, producand o cantitate sporita de energie. Specialistii spun ca, atunci cand amplasam o moara de vant, trebuie sa tinem cont si de densitatea locala a aerului.

Diferente notabile se inregistreaza intre regiunile inalte si cele de la ses. La campie, densitatea aerului este mai mare, iar forta de actiune a vantului este mai mare. La presiunea atmosferica normala si temperatura de 15°C, densitatea aerului constituie 1,225 kg/mc. Insa, odata cu marirea umiditatii, densitatea mai scade putin.

Pe suprafetele plasate mai sus de nivelul marii, in munti, spre exemplu, presiunea atmosferica este mai mica si, corespunzator, este mai mica si densitatea aerului, deci se produce o cantitate redusa de energie pe suprafata elicei.

MORILE DE VANT CU HIDROGEN

Turbinele eoliene din insula norvegiana Utsira functioneaza si cānd nu bate vātul

Norvegienii folosesc un sistem ce transforma surplusul de energie eoliana īn hidrogen. Apoi, cānd nu bate vāntul, motoarele pe hidrogen actioneaza eolinele.

Norvegienii au gasit un mod original de folosire a energiei produse īn plus de turbinele eoliene. Pe mica insula Utsira, situata īn sud-vestul tarii, energia vāntului e transformata īn hidrogen. Ideea le-a venit locuitorilor care adesea ramāneau fara curent electric din cauza ca vāntul nu bate tot timpul anului īn acea zona.

Pāna se conectau la sistemul national, norvegienii erau nevoiti sa stea pe īntuneric. Asa ca au gasit un mod de a porni eolienele chiar daca vāntul nu adie deloc.

Tehnicianul Inge Linghammer a pus la punct un mecanism care sa le permita locuitorilor insulei sa fie independenti din punct de vedere energetic.

Linghammer spune ca atunci cānd vāntul nu batea turbinele erau oprite.
Energia vāntului e stocata īn dispozitive speciale si transformata īn hidrogen, care e folosit apoi la pornirea turbinelor atunci cānd vāntul nu bate suficient de bine.

Energia e trecuta prin apa

Īntr-o zi buna, cānd intensitatea vāntului e puternica, cele doua turbine ale insulei situate pe unul dintre dealurile cele mai īnalte produc mult mai multa energie decāt folosesc cei 210 oameni care traiesc aici.

Surplusul de energie e trecut prin apa. Cu ajutorul electrolizei, atomii de hidrogen sunt separati de atomii de oxigen care intra īn componenta moleculelor de apa.

Hidrogenul astfel obtinut e stocat īntr-un container atāt de mare īncāt sa alimenteze 10 gospodarii, chiar daca vāntul nu bate timp de doua zile.

Avantajele hidrogenului

Norvegienii care sunt alimentati cu energia astfel produsa nu au nicio restrictie asupra folosirii curentului
Ei pot aprinde lumina cānd vor, pot spala vasele oricānd sau se pot uita la televizor, fara a tine cont de vānt
Pentru ca arderea hidrogenului nu polueaza deloc atmosfera, norvegienii beneficiaza de aer curat



Document Info


Accesari: 4735
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )