Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Europa

geografie


EUROPA


Denumirea continentului Europa provine din cuvantul fenician Erele care inseamna apus de soare.Europa este de fapt partea apuseana a Eurasiei si poate fi conceputa ca un continent de sine statator doar din punct de vedere istoric,etnografic si pe baza modului de dezvoltare economica.



Pe o suprafata de numai 10.508.000 kmp. traiesc 697 milioane de oameni (1995).Limitele continentului sunt:la nord Oceanul Inghetat,la vest Oceanul Atlantic,la sud Marea Mediterana,la est muntii Ural ,fluviul Ural,Marea Caspica si depresiunea Kuma-Manici.

Altitudinea maxima este 4807 m.in varful Mont Blanc,iar cea minima se afla in Campia Caspica -28 m.Altitudinea medie este de 300 m.Campiile reprezinta 60% din suprafata continentului,dealurile si podisurile/200-500 m) 24%,muntii cu altitudini mijlocii(500-1000m)

10%,iar muntii inalti (peste 1000 m.) 6%.

Europa are tarmurile foarte articulate,cu o lungime totala de 37.200 km.Sistemul de peninsule (Scandinavica,Iberica,Italica,Balcanica,Yutlanda si Kola)reprezinta 25% din suprafata continentului.

Lacul cu cea mai mare suprafata este lacul Ladoga (17.700 kmp)asezat pe Scutul Baltic.Fluviul cel mai lung de pe continent este Volga(3.351 km) care se varsa in Marea Caspica.

Pe acest teritoriu se gasesc 44 de tari(impreuna cu Rusia si Turcia).


INSULELE BRITANICE


Insulele Britanice,situate la tarmul vestic al Europei,constituie cea mai mare grupare de insule a continentului,compusa din doua insule mari-Marea Britanie si Irlanda si 1.127 insule mici cum sunt:Hebride,Orkney,Shetland,Insulele Canalului,Wight,Man,Anglesey.

Teritoriul acestor insule a fost afectat de cele doua miscari orogenetice (caledoniana si hercinica)din era paleozoica.Cutarile caledoniene au fost prezente in vestul si nord-estul Irlandei ,in Scotia si nordul regiunii Walles din insula Marea Britanie.Cutarile hercinice apar in sudul insulei Irlanda,in peninsula Cornwall,sudul regiunii Walles si in muntii Penini.In sudul si sud-estul insulei Marea Britanie se intinde bazinul Londrei care a fost sedimentat incepand din era mezozoica si prezinta o structura de cueste.

Clima este oceanica,precipitatiile pe tarmurile vestice si nord-vestice ating valori de 1.600-2.000 mm.,iar pe cele estice 600-1.000 mm.Cel mai mare fluviu este Tamisa.

IRLANDA


Organizarea de stat:republica

Capitala:Baile Atha Cliath-Dublin-477.700 loc.cu aglomeratia urbana 1.008.200 locuitori

Suprafata:20.273 kmp.

Populatia:3.626.000 locuitori(1996)

Densitatea:51,6 loc./kmp.

Limba oficiala:irlandeza(gall)si engleza

Moneda:lira irlandeza-1 irish pound=100 pence

Sarbatoarea nationala:17 martie-ziua Sfantului Patrik

Popoare,nationalitati:irlandezi(gaeli)si englezi -94%si altele-6 %

Culte:catolicism-91%,anglicani-2,3%,altele-6,7%

Populatia urbana:57,5%

Speranta de viata la nastere:76 ani

Mortalitatea infantila:7la mie

Analfabetism:sub 1%

Somaj:9,4 %

GNP:14.710 USD/loc.



Irlanda ocupa 83%(5/6) din insula Irlanda.IN partea centrala se intinde Campia Irlandei acoperita cu mlastini,turbarii si lacuri.Campia este inconjurata de o rama de dealuri si munti vechi (Donegali,Mayo,Wicklowi,Caba),erodati de calota glaciara din cuaternar.Altitudinea maxima a tarii se afla in muntii Kerry(Carrantouhill)- 1.041 m.

Intre tarile Uniunii Europene,Irlanda este una dintre cele mai slab dezvoltate,datorita indelungatei colonizari engleze,perioada in care agricultura a fost principala sursa de existenta a irlandezilor.Exploatarea nemiloasa si foametea au dus la exodul populatiei .

Industria s-a dezvoltat numai dupa dobandirea independentei(1937).Acest eveniment a determinat scindarea tarii in doua parti: Irlanda si Irlanda de Nord care devine parte integranta a regatului englez.

Tara este saraca in resurse energetice-singura sursa fiind constituita de turbarii.In locul padurilor defrisate sunt pasuni pe care cresc cornute mari si ovine.Cea mai mare parte a exportului este data de produsele zootehnice(carne,lana,produse lactate).Principala cultura agricola este cea a cartofului.

Investitorii straini sunt atrasi de forta de munca ieftina ,astfel se dezvolta ramurile industriei tr 848h73i aditionale(alimentara si textila) si industria constructiilor de masini(electronica,masini electrice,informatica).


MAREA BRITANIE-REGATUL UNIT AL MARII BRITANII SI IRLANDEI DE NORD



Organizarea de stat:monarhie constitutionala

Capitala:Londra(London)-Greater London-7.074.300 locuitori

Suprafata:242.900 kmp.

Populatia:58.782.000 locuitori(1996)

Densitatea:242 loc/kmp.

Limba oficiala:engleza

Moneda:lira sterlina (1 pound/pfund/sterling=100 pence)

Sarbatoarea nationala:a doua duminica a lunii iunie(ziua de nastere a reginei)

-15 iunie-ziua oficiala de nastere a reginei

Popoare,nationalitati:englezi(80%),scotieni(10%),irlandezi(4%),galezi(2%),hindusi(1%),

Alte(3%)

Culte:anglicani(56,8%),protestanti(15%),catolici(13%),islamic(1,4%),alte(13,7%)

Populatia urbana:89%

Speranta de viata la nastere:77 ani

Mortalitatea infantila:7la mie

Analfabetism:sub 1%

Somaj:6,2%

GNP:19.600 USD/loc.

Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord cuprinde Scotia,Anglia,Wales(Tara Galilor) si Irlanda de Nord.Tarmul este crestat,articulat prin fiorduri si golfuri adanci.La nord se ridica muntii vechi al Scotiei (Highland)formati din roci tari.In centrul Angliei se ridica muntii Penini de care se leaga depresiuni,structuri tabulare si campii aluvionare.In Tara Galilor(Wales) si in peninsula Cornwall sunt munti mai scunzi.In nordul Irlandei se intinde podisul bazaltic Antrim.Altitudinea maxima se afla in muntii Grampieni(Ben Nevis 1.343 m) in Scotia.

Asezarea prielnica,golfurile cu fiorduri,estuarele,au facut posibila dezvoltarea unui imperiu colonial si a unui comert maritim care a dominat lumea timp de mai multe secole.

Veniturile serioase obtinute din exploatarea coloniilor si din comertul maritim precum si revolutia industriala au facut ca Marea Britanie sa devina cea mai mare putere economica a secolului XIX.dezvoltarea industriei a fost favorizata,pe langa multimea inovatiilor tehnice,si de bogatia resurselor naturale,mai ales energetice(carbuni,petrol,gaze naturale,minereuri de fier,de plumb,de staniu si de cupru) aflate in tara si aduse din colonii.

In structura industriei de astazi un rol important il au ramurile industriei traditionale din secolul trecut(exploatarea huilei ,industria textila,constructii navale,siderurgia).Ramurile industriale noi care sunt competitive pe piata internatiuonala si care aduc un venit mai mare se dezvolta mai rapid(industria electronica, constructii de autoturisme,aeronautica,industria chimica).Dupa al doilea razboi mondial sistemul colonial britanic s-a destramat ,au aparut probleme de aprovizionare cu materii prime,se pierd piete de desfacere,iar datorita epuizarii rezervelor de carbuni si minereu de fier,centrele de prelucrare s-au mutat in porturi.Competitivitatea produselor britanice consta in calitatea lor superioara ,in specializarea si unicitatea lor fata de produsele de masa americane si japoneze(produse din lana,motoare pentru avioane,semiconductori,aparaturi pentru birouri).

Ponderea populatiei ocupate in agricultura este cea mai scazuta din lume(2%).Ramura de baza a agriculturii este cresterea animalelor(cornute mari,ovine,porcine,pasari).Pe terenurile arabile cu o clima oceanica se cultiva cartofi,secara,orz,iar in regiunile sudice grau si legume.In jurul oraselor s-a dezvoltat legumicultura.Pescuitul a pierdut din importanta.

Marea Britanie este si astazi un centru bancar si comercial(Bursa din Londra),iar turismul aduce venituri importante.


TERITORII DEPENDENTE DE MAREA BRITANIE


INSULELE CANALULUI (INSULELE NORMANDE) (JERSEY)

Statut:teritoriu dependent cu autoguvernare

Centrul administrativ-teritorial:St.Peter-port(16.300 loc.)

Suprafata:198kmp,din care:insula Jersey 116,2 kmp,Guernsey 65kmp.,alderney 7,9kmp,

Sark 5,5 kmp,herm 2 kmp,Jethon 0,2 kmp.

Populatia:1.480.000 locuitori(1996)

Densitatea:747,5 loc/kmp.

Limba oficiala:engleza,franceza

Arhipelag in Marea Manecii langa tarmul Frantei(pen.Contentin)apartine Angliei din 1066.Turismul si comertul stau la baza economiei.Viticultura,floricultura si cultura tomatelor sunt importante.


INSULA MAN


Statut:teritoriu autonom

Centrul administrativ-teritorial:Dovglas(235.000 locuitori)

Suprafata:572 kmp.

Populatia:717.000 locuitori(1996)

Densitatea:123,3 loc./kmp

Limba oficiala:engleza

Insula situata in Marea Irlandei langa tarmul Angliei de Nord,are autonomie larga din 1826,relatiile externe si apararea insulei se afla in aria de responsabilitate a guvernului britanic.In cadrul agriculturii ,cultura plantelor(orz,ovaz,grau,cartofi,legume)acopera nevoile interne ale insulei,iar din produsele zootehniei(cornute mari,ovine,pasari)si din produsele pescaresti, o parte sunt exportate.Turismul aduce cea mai mare parte a veniturilor.


ANGUILA

Statut:teritoriu dependent cu autonomie interna(insula in arhip.Antilele Mici-M.Caraibelor)

Centru administrativ-teritorial:The Valley(600 locuitori)

Suprafata:96 kmp,din care Anguila 91 kmp,Somburo 5 kmp.

Populatia:10.300 locuitori(1996)

Densitatea:107,3 loc./kmp.

Limba oficiala:engleza

Apartine arhipelagului Antilele Mici ,se intinde in lungime ca un tipar,de unde si numele Anguila.Insula formata din roci calcaroase,are o inaltime maxima de 53 m.,1/3 din suprafata este lipsita de vegetatie,50% din suprafata este acoperita cu tufisuri.Populatia se ocupa cu exploatarea fosfatilor si obtinerea sarii de bucatarie din apele marine.


BERMUDE (INSULELE BERMUDE)

Statut:teritoriu dependent cu autonomie interna(Ocenul Atlantic)

Centru administrativ-teritorial:Hamilton(1.100 locuitori)

Suprafata:53kmp,360 de insule din care 20 sunt locuite

Populatia:62.000 locuitori(1996)

Densitatea:1.169,8 loc/kmp

Limba oficiala:engleza

Insulele sunt alcatuite din stanci coraligene,altitudinea maxima este de 79 m.Asezarea intre Europa si America de Nord are importanta strategica.Pana in 1958 a functionat aici o baza militara de navigatie britanica.Dupa 1941 SUA a inchiriat 6 kmp din suprafata insulei pe timp de 99 ani si a construit o baza militara aero-nautica.Produsele pentru export sunt materii prime farmaceutice,uleiuri extrase din plante,legume si flori.


TERITORIUL BRITANIC DIN OCEANUL INDIAN


Statut: teritoriu dependent

Centru administrativ-teritorial: -

Suprafata:54.000 kmp,din care uscat 60 kmp.

Populatia:2.000 locuitori(1996)

Densitatea:33,3 loc./kmp.

Limba oficiala:engleza

Teritoriul cuprinde arhipelagul Chagos.Nu are populatie permanenta.Pe insula Diego-Garcia se afla o baza militara engleza si americana.


INSULELE VIRGINE BRITANICE


Statut:teritoriu dependent

Centru administrativ-teritorial:Road Town(2.500 locuitori)

Suprafata:153kmp,40 de insule din care Tortola 54,4 kmp,Anegada 38,8 kmp,Virgin/Gorda

21,4 kmp.

Populatia:18.000 locuitori (1996)

Densitatea:117,6 loc./kmp.

Limba oficiala: engleza

Insulele fac parte din arhipelagul Antilele Mici,sunt asezate langa stramtoarea Drake si sunt alcatuite din calcare coraligene cu exceptia insulei Anegada care este de origine vulcanica.Altitudinea maxima se afla in insula Tortola ,in muntii Movnt Sage(543m).Turismul realizeaza 73% din venitul insulelor.


INSULELE FALKLAND(MALVINE)


Statut:teritoriu dependent cu autonomie interna(autoguvernare)

Centru administrativ-teritorial:Stanley(1.600 locuitori)

Suprafata:12.173 kmp.

Populatia:2.600 locuitori(1996)

Densitatea:0,2 loc./kmp.

Limba oficiala:engleza

Se afla in Atlanticul de Sud,sunt formate din doua insule mai mari(Falklandul estic(East Falkland)si Falklandul vestic(West Falkland)si cca. 100 grupari de insule formate din insulite de mici dimensiuni.Suprafata acestor insule a fost modelata de ghetari,tarmurile prezina fiorduri,altitudinea maxima este de 705 m(Morent Usborne).Sursa principala de venit a localnicilor este cresterea ovinelor(1.700.000 oi,1.600 tone lana/an).Dupa razboiul dintre Marea Britanie si Argentina,pentru ocuparea insulei,aici stationeaza o baza militaza cu un efectiv de 3.000 oameni.


GIBRALTAR


Statut:teritoriu neautonom

Centru administrativ-teritorial:City of Gibraltar

Suprafata:6,5 kmp.

Populatia:27.100 locuitori(1996)

Densitatea:4.169,2 loc./kmp.

Limba oficiala: engelza

Gibraltarul este o peninsula in sudul Spaniei,care patrunde in Marea Mediterana pe o lungime de 4,5 km.,cu o latime de 1,5 km.,are o importanta strategica deosebita.Se prezinta sub forma unei stanci calcaroase,cu altitudinea maxima de 426 m, in Summit.Englezii au ocupat acest teritoriu in 1704.Veniturile populatiei sunt asigurate de locurile de munca din port,rafinarea petrolului.O mare parte a populatiei lucreaza la baza militara si in industria turistica.


INSULELE CAYMAN


Statut:teritoriu dependent cu autonomie interna(insula in Marea Caraibelor)

Centru administrativ-teritorial:George Town(19.600 locuitori)

Suprafata:259 kmp,din care Grand Cayman 197 kmp,Cayman Brac 36 kmp,Little Cayman

26 kmp.

Populatia:32.000 locuitori(1996)

Densitatea:123,5 loc./kmp.

Limba oficiala:engleza

Arhipelag alcatuit din trei insule joase ,marginite de bariere de corali,cu altitudinea maxima de 43m(pe insula Cayman Brac),care abia se ridica din apele Marii Caraibelor.

Turismul si pescuitul sunt activitatile de baza ale populatiei.


MONTSERRAT


Statut:teritoriu colonial de peste mari(in Marea Caraibelor)

Centru administrativ-teritorial:Plymouth(1.500 locuitori)

Suprafata:102 kmp.

Populatia:2.850 locuitori(1996)

Densitatea:27,9 loc./kmp.

Limba oficiala:engleza

Insula care face parte din arhipelagul Antilelor Mici,din grupa insulelor de sub vant,este de origine vulcanica,altitudinea maxima este atinsa de vulcanul activ Soufrier Hills.Pe terenurile agricole se cultiva banane,ananas,trestie de zahar,batata si diferite legume.Industria este concentrata in centrul administrativ-teritorial si prelucreaza produsele agricole.


INSULA PITCAIRN


Statut.teritoriu dependent(Oceania)

Centru administrativ-teritorial:Adamstown(49 locuitori)

Suprafata:35,5 kmp.

Populatia:49 locuitori(1996)

Densitatea:1,4 loc./kmp.

Limba oficiala:engleza

Grup de insule vulcanice la egala distanta intre Panama si Noua Zeelanda.Primii colonisti au fost razvratitii de pe nava Bounty(27)care au adus cu ei si bastinasi din insulele Tahiti(in anul 1790).Cea mai importanta sursa de venit este emiterea si vanzarea timbrelor.

SFANTA ELENA


Statut:teritoriu colonial(Oceanul Atlantic de Sud)

Centru administrativ-teritorial:Jamestown(1.400 locuitori)

Suprafata:122 kmp.

Densitatea:53,3 loc./kmp.

Limba oficiala:engleza

Insula vulcanica situata la 1900 km. vest de tarmurile Africii ,se afla in drumul navelor care circulau intre Europa si India .Aici a fost exilat si a murit Napoleon.In zilele noatre rutele navale ocolesc insula.Populatia este in descrestere.Din punct de vedere administrativ ,insulei Sf.Elena,ii apartin:din anul 1928 insulele Ascension(88 kmp,1.000 loc.),din 1938 insulele Tristan de Cunha(104 kmp),Covgh(93kmp.)Innaccessibile(10kmp)si Nightingall(2kmp.),cu o populatie de 300 locuitori.


INSULELE TURKS si CAICOS


Statut:teritoriu dependent cu autonomie interna(Marea Caraibelor)

Centru administrativ-teritorial:Cockburntown(2.500 locuitori)

Suprafata:430kmp.

Populatia:13.800 locuitori(1996)

Densitatea:32 loc./kmp.

Limba oficiala:engleza

Cele doua grupe de insule apartin arhipelagului Bahamas si sunt alcatuite din 30 de insule mai mari-din care 6 sunt locuite-si numeroase insulite.Pentru consumul intern se cultiva porumb,fasole,fructe tropicale si legume.Pentru export se folosesc produse pescaresti(languste,bureti de mare,scoici)si sare de mare.



EUROPA DE VEST


Europa de Vest se caracterizeaza,in cea mai mare parte,prin masive si platouri erodate avand un fundament vechi cutat in paleozoic.Masivele hercinice cu aspect de horsturi,s-au inaltat prin miscari pe verticala,formand Masivul Central Francez,muntii Ardeni,Muntii Vosgi.Formatiunile cristaline paleozoice apar la suprafata in peninsula Bretagne si in Normandia.Intre suprafetele peneplenizate,podisurile mai putin inalte si depresiunile scufundate la inceputul neogenului au o cuvertura sedimentara mai tanara.O astfel de suprafata intinsa cu conditii foarte variate este Bazinul Parisului.Bazinul Aquitaniei s-a format intre Muntii Pirinei si Masivul Central la sud-vest,iar santul tectonic Saone-Rhone intre masivul Central si Muntii Alpi la est.Aceste trei bazine sunt legate intre ele prin cumpana apelor cu spinari late acoperite cu sedimente mezozoice.Platourile Poitiers si Langresi formeaza marginea Bazinului Parisului spre Depresiunea Aquitaniei si spre santul tectonic Saone-Rhone.Campiile litorale si cele fluviale sunt acumulari sedimentare neozoice,tinere.In Olanda si in Finlanda o parte din campia litorala este sub nivelul marii.In sud-vestul si sud-estul teritoriului se inalta muntii tineri ai Europei acoperiti cu zapezi permanente.Muntii Pirinei ale caror varfuri urca la peste 3000 metri formeaza granita naturala pe o lungime de 450 km. spre Peninsula Iberica.La sud-est se ridica Muntii Alpi cu cel mai inalt varf al Europei-Mont Blanc-4807metri.Clima se caracterizeaza printr-o mare diversitate datorita factorilor naturali:oceanica,continentala,mediteraneeana.In muntii inalti,Alpi,Pirinei

si Masivul Central climatul este alpin.


FRANTA

Organizare de stat:Republica

Capitala:Paris(2.152.000 loc.,cu aglomeratia urbana 9.320.000 loc.)

Suprafata:543.965 kmp.

Populatia:58.375.000 loc.(1996)

Densitatea:107,3 loc/kmp.

Limba oficiala:franceza

Moneda nationala:francul francez(1franc=100 centime)

Sarbatoarea nationala:14 iulie,Aniversarea Caderii Bastiliei 1789

Popoare,nationalitati:francezi(93,6%),alsacieni si lotaringieni(12%),bretoni(1,5%),catalani

(0,5%),italieni(0,3%),flamanzi(0,3%),basci(0,2%),altele(1,6%).

Culte:catolicism(81%),islamism, (5,1%),protestantism(1,6%),mozaicism/1,2%),alte(1,1%)

Populatia urbana:75%

Speranta de viata la nastere:78 ani

Mortalitatea infantila:6la mie

Analfabetism:1.2%

Somaj:12,4%

GNP:26.270USD/loc.

Tara vest-europeana marginita in cea mai mare parte de granite naturale:la nord Marea Manecii,la vest Oceanul Atlantic,la sud culmile inalte ale Muntilor Pirinei si in continuare Marea Mediterana.La est,granita rasariteana urmareste creasta impunatoare a Muntilor Alpi,continuata de Muntii Jura si valea fluviului Rin.Insula Corsica(8.862 kmp)care apartine Frantei este situata in vestul bazinului Marii Mediterane.Marile unitati regionale se caracterizeaza prin varietatea conditiilor morfostructurale si bioclimatice.Din Masivul Francez izvorasc numeroase rauri mari (Loire,Dordogne).Alpii Apuseni au un relief glaciar,aici se inalta cel mai impunator varf al Europei mont Blanc de 4807 m.Intre culmile muntilor Pirinei,Alpi,Masivul Central,Ardeni si Vosgi se intind largi zone depresionare-Depresiunea Parisului,Depresiunea Gascogne si santul tectonic Rhone-Saone.Resursele naturale sunt variate dar in cantitati modeste(uraniu,sare,sare de potasiu,minereuri de fier,huila).Este saraca in resurse energetice,75% din energie fiind obtinuta in centrale nucleare.

Din populatia activa 1/3 lucreaza in industrie realizand 80% din volumul exportului.Ramurile traditionale ale industriei sunt produsele de lux,parfumuri,cosmetice,

confectii de calitate si bauturi alcoolice.Prin tehnologia de varf si prin subventionarea de catre stat s-au dezvoltat ramuri industriale ca:aeronautica,armament,autovehicule,utilaje pentru centrale nucleare,electrotehnica,farmaceutica,.Caracteristic in structura industriei franceze este existenta unui numar mare de intreprinderi mici si mijlocii.Intreprinderile mari joaca un rol important in ramurile de baza(autoturisme,nave,avioane,utilaj minier,electrotehnica)unde in unele ramuri au o pondere de 100%.Numarul mare al angajatilor straini(mai ales din fostele colonii)face ca somajul interior al populatiei autohtone sa creasca,de aceea statul face eforturi pentru repatrierea lor.Agricultura moderna a Frantei beneficiaza de conditii prielnice.Fata de tarile mediteraneene pretul de cost al produselor este mai ridicat ceea ce creaza dificultati in valorificarea acestora in cadrul Uniunii Europene.Clima oceanica favorizeaza cresterea intensiva a animalelor,in special a cornutelor mari.Din lapte de calitate superioara se produce o gama variata de branzeturi,renumite si peste hotare.Pe terenurile arabile se cultiva grau(cel mai mare exportator de grau din Europa),porumb,sfecla de zahar.In tinuturile cu climat mediteraneean predomina culturile de legume,fructe,maslini,migdale.Din zonele sudice unde sunt culturile de lavanda si trandafiri provine materia prima a parfumurilor renumite.Franta se situeaza intre primele tari din lume ca productie de struguri si de vin(sampanie,coniac,vin rosu).O ramura importanta a industriilor de servicii este turismul.In timpul verii sunt vizitate in mod special Cote d,Azur si tarmurile Oceanului Atlantic,iar iarna mai ale Muntii Alpi,paradisul sporturilor de iarna.Prin anii 1981 cand si-a inceput cariera,TGV-ul era cel mai rapid tren din lume,in prezent si-a pastrat aceasta pozitie doar in Europa.

Teritoriile dependente de Franta

GUYANA FRANCEZA

Statut:departament de peste mari(Marea Caraibelor)

Resedinta:Cayenne(111.000 loc.)

Suprafata:83.534 kmp.

Populatia:153.000 loc.(1996)

Densitatea:1,8 loc./kmp.

Limba oficiala:franceza

Situata pe tarmul nordic al Americii de Sud.82% din suprafata este ocupata de paduri tropicale.90% din populatie se concentraza in zona litorala.In regiunile sudice,din campiile mlastinoase se ridica munti care ating inaltimea maxima in Massif Tabneaire (830m).din anul 1996 orasul Kouro este centrul national de cercetari spatiale franceze.De aici se lanseaza rachetele Ariane.

GUADELUPE

Statut:departament de peste mari(Marea Caraibelor)

Resedinta:Basse-Terre(141.000 loc)

Suprafata:1.705 kmp.din care Basse Terre 848 kmp.Grande Terre 590 kmp.,Iles des Saintes

13 kmp.,La Desirade 30 kmp.,Marie-Galante 158 kmp.,St.Barthelemy 21 kmp.,

St.Martin,partea nordica,55 kmp.

Populatia:442.000 loc(1996)

Densitatea:247 loc./kmp.

Limba oficiala:franceza

Este colonie franceza din anul 1635.Sclavii adusi din Africa lucrau pe plantatiile de trestie de zahar.In anul 1946 devin departament al Frantei.

MARTINIQUE

Statut:departament de peste mari(Marea Caraibelor)

Resedinta:Fort de France(100.100 loc.)

Suprafata:1.106 kmp.

Populatia:384.000 loc.(1996)

Densitatea:90,5 loc/kmp.

Limba oficiala:franceza

Din insula de origine vulcanica,se ridica vulcanul Mont Pele(1.430m).Plantatiile de trestie de zahar si se bananieri servesc industria zaharului ,a conservelor de fructe si a spirtului

REUNION

Statut:departament de peste mari(sud-estul Africii)

Resedinta:Saint-Denis (122.000 loc.)

Suprafata:2.512 kmp.

Populatia:675.100 loc.(1996)

Densitatea:268,7 loc./kmp.

Situata la est de insula Madagascar.Are un relief muntos de origine vulcanica.Altitudinea maxima este de 3.069 m.si se afla in varful Piton des Neiges.La inceput insula era folosita ca loc de deportare a ocnasilor ,mai tarziu aici s-a cultivat trestie de zahar si cafea.75% din terenurile productive sunt ocupate de plantatiile de trestie de zahar.Exporta zahar,vanile rom.

MAYOTTE

Statut:Colectivitate teritoriala(tarmul sud-estic al Africii)

Resedinta:Dzaoundzi(8.300 loc.)

Suprafata:374 kmp

Poulatia:131.300 loc.(1996)

Densitatea:351loc./kmp.

La iesirea nordica din str.Mozambic se intinde arhipelagul Comore,fosta colonie franceza,din care face parte acest teritoriu.Agricultura se bazeaza pe plantatii de vanilie ,trestie de zahar,cafea,cocos.La export primul loc este ocupat de uleiul arborelui ylang-ylang folosit ca materie prima in industrai parfumurilor.

SAINT_PIERRE SI MIQUELAN

Statut:Colectivitate teritoriala(departament de peste mari-langa America de Nord)

Resedinta:Saint-Pierre(5.700 loc.)

Suprafata:242 kmp din care Saint Pierre 26 kmp.,Miquelon 110 kmp.,Langlade 91kmp.si

Insulele mici 15 kmp.

Populatia:6.600 loc.(1996)

Densitatea:27,3 loc./kmp.

Limba oficiala:franceza

Compus din opt insule, arhipelagul situat la o distanta de 25 km de tarmrile sudice ale insulei Newfoundland,in bazinul nordic al Oceanului Atlantic.principala ramura a economiei este pescuitul.

POLINEZIA FRANCEZA

Statut:teritoriu de peste mari(Oceania)

Resedinta:Papeete(23.600 loc.)

Suprafata:4.167 kmp.,cinci arhipelaguri de 120 insule ,dintre care Tahiti 1.042 kmp,

Marquises 1.274 kmp.

Populatia:219.500 loc.(1996)

Densitatea:52,7 loc./kmp.

Limba oficiala:franceza,tahiti

Acest grup de insule din partea central sudica a Oceanului Pacific a fost colonizat de francezi intre anii 1842-1881.Din anul 1956 are autoguvernare limitata.Agricultura acopera necesitatile populatiei.Pentru export produce copra si vanilie.

NOUA CALEDONIE

Statut:departament de peste mari(Oceania)

Resedinta:Noumea(65.000 loc.)

Suprafata:19.103 kmp.,din care Noua Caledonie 16.750 kmp.,insulele Layante 1.981 kmp,

Insulele mici 372 kmp.

Populatia:196.800 loc.(1996)

Densitatea 10,3 loc./kmp.

Limba oficiala:franceza

Se situeaza la o distanta de 1.500 km de Australia in partea sud-vestica a Oceanului Pacific.Importanta economica este deosebita datorita minereurilor de nichel si cobalt.

WALLIS si FUTUNA

Statut:teritoriu de peste mari(Oceania)

Resedinta:Mato Utu(800 loc.)

Suprafata:274 kmp.,din care Uvea 60 kmp.,Insulele Wallis 99 kmp.,Futuna 64 kmp.,

Alofi 51 kmp.

Populatia:15.000 loc.(1996)

Densitatea:54,7 loc./kmp.

Limba oficiala:franceza

Doua grupe de insule vulcanice situate intre insulele Fiji si Samoa.Agricultura cuprinde plantatii de bananieri,cocotieri,culturi de manioc,igname si taro care nu acopera necesitatile interne.Migratia populatiei catre insulele Noua Caledonie si Vanuatu este un proces continuu.

TERITORIILE AUSTRALE FRANCEZE

Statut:teritorii de peste mari(sudul Oceanului Indian)

Resedinta:Port-aux Francais(210 loc.)-statie de cercetare

Suprafata:7.822 kmp.,din care insula Amsterdam 85 kmp.,insula St.Paul 7 kmp.,insulele

Crozet 515 kmp.,insulele Kereguelen 7.215 kmp.

Populatia:210 loc.(1996)

Densitatea:0,02 loc./kmp.

Limba oficiala:franceza

Aici functioneaza statiuni de cercetare stiintifica,cu personal care lucreaza pentru anumite perioade de timp.


OLANDA


Organizarea de stat:monarhie constitutionala

Capitala:Amsterdam(724.100 loc.)

Suprafata:41.865 kmp.

Populatia:15.517.000 loc.(1996)

Densitatea:370,6 loc./kmp.

Limba oficiala:olandeza

Moneda:guldenul olandez(1 gulden=100 cent)

Sarbatoarea nationala:30 aprile (ziua reginei)

Popoare,nationalitati:olandezi(95,8%),turci(1,2%),marocani(0,9%),alte(2,1%)

Culte:catolicism(36%),protestantism(26%),islamism(3%),mozaicism(0,2%),alte(34,8%)

Populatia urbana:89%

Speranta de viata la nastere:77 ani

Mortalitatea infantila:6la mie

Analfabetism:sub 1%

Somaj:5,1%

GNP:25.940 usd/loc.


Olanda este situata in vestul Europei avand un relief dominat de o campie joasa in cea mai mare parte cu altitudini de sub 100 metri.Calota glaciara cuaternara si apele curgatoare au modelat aceasta campie,din care 25 % este sub nivelul marii si este protejata prin diguri construite si prin dune de nisip.Altitudinea maxima a tarii este Vaalserberg(321m) din masivul Limburg.Se situeaza intre primele tari din lume cu rezerve mari de gaze naturale.Pe aceasta bogatie se bazeaza industria chimica si de alumina.Fiindca Olanda are putine resurse minerale industria lucreaza cu matrii prime din import.Centrele de prelucrare sunt situate in porturile mari(Rotterdam,Amsterdam).Ramurile principale ale industriei sunt:constructii de nave,siderurgia,rafinarea petrolului,industria farmaceutica,industria chimica si industria electrotehnica.Rotterdam este "poarta Europei",cel mai mare port cu trafic intens in estuarul fluviului Rin.Tinuturile regastigate din apa marii au fost desecate(poldere),aici se practica agricultura sau sunt valorificate in mod diferit(aeroporturi,terenuri sportive,asezari omenesti).

Clima oceanica favorizeaza cultura plantelor furajere si cresterea intensiva a animalelor(bovine,porcine,pasari).Produsele lactate(cascaval,unt,lapte praf),carnea si ouale sunt exportate.Horticultura si in special floricultura au vechi traditii.In serele incalzite cu gaze naturale sunt cultivate legume ,plante ornamentale si flori,in special lalele.Gospodariile mici,familiareobtin productii mari la hectar.


TERITORII DEPENDENTE DE OLANDA


ARUBA


Statut:teritoriu autonom(Antilele Mici)

Resedinta:Oramjestad(20.000 loc)

Suprafata:193 kmp

Populatia:88.000 loc.(1996)

Densitatea:455,9 loc/kmp.

Limba oficiala:olandeza


ANTILELE OLANDEZE


Statut:teritoriu autonom(Antilele mici)

Resedinta:Willemstad(70.000 loc.,cu aglomeratia urbana 170.000 loc.)

Suprafata:800 kmp.,5 insule(Curacao 444 kmp.,Boncaire 288 kmp.,Saint Marteu-partea

Sudica(partea nordica apartine Frantei)34 kmp.,St.eustasius 21kmp,Saba 13kmp

Populatia:207.200 loc(1996)

Densitatea:259 loc./kmp.

Limba oficiala:olandeza

Un grup de insule situat langa tarmurile Venezuelei,cucerit de Olanda intre anii 1632 si 1648.In anul 1954 obtine autonomia interna.principalele culturi agricole sunt:trestia de zahar,bumbacul,portocalele.Concentratele de portocale stau la baza producerii vestitului lichior curacao.


BELGIA


Organizarea de stat:monarhie constitutionala

Capitala:Brussel(bruxelles)948.000 loc.

Suprafata:30.528 kmp.

Populatia:10.159.000 loc.(1996)

Densitatea:332,7 loc.kmp

Limba oficiala:flamanda,franceza

Moneda:francul belgian(1 franc=100 centime)

Sarbatoarea nationala:21 iulie(ziua incoronarii primului rege-Leopold I-1831)

Popoare,nationalitati:flamanzi(56,7%),valoni(32%),germani(0,6%),alte(10,7%)

Culte:catolicism(84%),islamism(2,8%),protestantism(0,4%),mozaicism(0,3%),alte(12,5%)

Populatia urbana:97%

Speranta de viata la nastere:77 ani

Mortalitate infantila:7la mie

Analfabetism:sub 1%

Somaj:12,2 %

GNP:26.440USD/loc.


Belgia este asezata in vestul Europei.Ea se intinde la intalnirea a doua peisaje geografice-Campia Olandezo-Germana-Polona si masivele hercinice central-europene.

Relieful tarii urca in trepte de la Marea Nordului catre sud-est prin dealurile Brabantului,pana in masivul Ardeni(Botrange-694m.).

Populatia flamanda care vorbeste limba olandeza locuieste in regiunile nordice ale campiei,iar la sud locuiesc valonii care vorbesc limba franceza.Pe baza resurselor de huila si minereu de fier s-a dezvoltat o industrie metalurgica puternica.Rezervele minelor s-au epuizat si in prezent industria grea isi acopera necesarul din import.Cu toate greutatile prin care trece industria metalurgica Belgia se situeaza intre primele tari din lume ca productie de otel si fonta pe cap de locuitor.Ramurile industriale importante sunt:metalurgia neferoasa(Liege),constructii de masini(armament),materiale de constructii si industria chimica care lucreaza cu gazele naturale importate din Olanda.

Cele mai mari suprafete agricole cu climat oceanic se intind la nord de campia litorala si pe campia fluviala a Flandrei.Pasunile si fanetele naturale la care se adauga nutreturile cultivate asigura baza furajera pentru cresterea animalelor(bovine pentru lapte si ovine).

Sunt cultivate plante tehnice ca:sfecla de zahar,orzoaica,hameiul,inul.In orasele belgiene prelucrarea inului este o ocupatie traditionala,datand din evul mediu(dantela brussel).Agricultura se caracterizeaza prin cresterea ovinelor si a cornutelor mari precum si prin silvicultura.

Ramurile industriale care prelucreaza materii prime din import-rafinarea petrolului,metalurgia neferoasa,industria electronica,sunt concentrate in porturi(Antwerpen,Gant).Capitala tarii Brussel(Bruxelles),oras bilingv,este sediul numeroaselor institutii internationale(NATO,UE)si intreprinderi internationale


LUXEMBURG


Organizarea de stat:monarhie constitutionala(Marele Ducat de Luxemburg)

Capitala:Luxemburg(78.300 loc.)

Suprafata:2.586 kmp.

Populatia:416.000 loc.(1996)

Densitatea:160,9 loc./kmp.

Limba oficiala:luxemburgheza,germana,franceza

Moneda:francul luxemburghez(1 franc=100 centime)

Sarbatoarea nationala:23 iunie(ziua de nastere a Marelui Duce)

Popoare,nationalitati:luxemburghezi(77%),alte:germani,portughezi,belgieni,italieni,

Olandezi,spanioli(23%)

Culte:catolicism(95%),alte(5%)

Populatia urbana:89,1%

Speranta de viata la nastere:77 ani

Mortalitatea infantila:7la mie

Analfabetism:sub 1%

Somaj:3,3%

GNP:45.360 usd/loc.


Are cea mai mica suprafata din grupul tarilor Benelux.In nordul tarii se intinde Podisul Ardeni si Muntii Eifel cu altitudinea maxima in Mont de Holdingen(565m).La sud se intind dealuri domoale.Economia tarii se bazeaza pe industria siderurgica ,ocupand primul loc in lume la productia de otel pe cap de locuitor.Minele din secolul trecut au fost epuizate.In prezent industria siderurgica lucreaza cu minereu de fier importat din Franta,Suedia,Brazilia iar cocsul din Germania.Productiiimportante realizeaza industriile anvelopelor si medicamentelor.In capitala tarii se gasesc sediile unor organisme internationale (Secretariatul Parlamentului UE,Tribunalul UE,Fondul Monetar International),precum si numeroase institutii financiare,bancare si de asigurari,datorita conditiilor favorabile de impozitare.

La sate locuitorii vorbesc un dialect local al limbii germane,la orase limba vorbita este franceza.

Clima oceanica favorizeaza cresterea animalelor(bovine,porcine,pasari).Pe valea raului Mosel se practica viticultura.





MONACO



Organizarea de stat:monarhie constitutionala(principat)

Capitala:Monaco-Ville(1.200 loc)

Suprafata:1.95 kmp.

Populatia:32.000 loc.(1996)

Densitatea:16.410 loc./kmp.

Limba oficiala:franceza

Moneda:francul francez(1 franc=100 centime)

Sarbatoarea nationala:19 noiembrie(ziua principelui)

Popoare,nationalitati:francezi(47%),italieni(17%),monegasci(15%),alte(21%)

Culte:catolicism(90%),protestantism(6%),alte(4%)

Populatia urbana:100%

Speranta de viata la nastere:78 ani

Mortalitatea infantila:6 la mie

Analfabetism:sub 1%

Somaj:-

GNP.:5.635 USD/loc.


Principatul este asezat la poalele Alpilor Maritimi,pe tarmul Marii Mediterane.Este compus din contopirea oraselor Monaco,La Condamine si Monte Carlo.Altitudinea maxma 140 m.Principatul,a carui independenta a fost recunoscuta din 1861 ,constituie impreuna cu Franta o uniune vamala.

Venitul tarii provine din turism(hoteluri si statiuni pe Riviera)si cazinouri.In Monaco sunt multi rezidenti straini,datorita conditiilor avantajoase de impozitare.



EUROPA NORDICA si TARILE BALTICE



Relieful Europei Nordice si a statelor baltice a fost modelat de eroziunea glaciara in pleistocen.Inaintarea calotei glaciare care a avut loc in urma cu 1,8 milioane ani si retragerea ei care a avut loc cu 10.200 ani in urma,a erodat muntii Scandinaviei si Scutul Baltic,formand un relief glaciar specific:stanci zgariate,spinari de berbec,depresiuni lacustre.In urma topirii calotei glaciare (care a avut o grosime de 2.000 m) a ramas un relief usor ondulat presarat cu siruri de morene.Suprafete intinse sunt lipsite de soluri ,sau solurile apar numai in pete.Soluri mai fertile,bune pentru agricultura,se gasesc numai in zona litorala si in tinuturile lacurilor suedeze,acolo unde in urma topirii ghetarilor au avut loc transgresiuni marine care au depus straturi de sedimente argiloase.

Acest relief ondulat si presarat cu lacuri si mlastini este acoperit cu paduri de conifere.

In muntii Scandinaviei inaltimile cele mai mari sunt acoperite si astazi de zapada permanenta(Jostedal-jostedalbreen).

Varfurile cele mai inalte sunt Glittertind-2.470m.,Galdhoping-Galdhoppingen-2.469m.

ISLANDA


Organizarea de stat:republica

Capitala:Reykjavik

Suprafata:103.000 kmp.

Populatia:270.000 locuitori(1996)

Densitatea:2,6 loc./kmp.

Limba oficiala:islandeza

Moneda:coroana islandeza 1krona=100 aurar

Sarbatoarea nationala:17 iunie(ziua republicii)

Popoare,nationalitati:islandezi(93,9%),danezi(1,3%),alte-suedezi,germani,americani(4,8%)

Culte:protestanti(93%),romano-catolici(1%),alte(6%).

Populatia urbana:92%

Speranta de viata la nastere:79 ani

Mortalitatea infantila:0,5 la mie

Analfabetism:sub 1%

Somaj:4,3 %

GNP:26.580 USD/loc.


Tara insulara asezata pe dorsala Nord-Atlantica,este numita de islandezi tara focului si a ghetii.Insula este de origine vulcanica,este formata dintr-un bloc de bazalt ,deasupra caruia se inalta 140 de vulcani din care 26 sunt activi si astazi.Altitudinea maxima este de 2.119 m. in Havannadal Shnukur.Legat de activitatea vulcanica este aparitia gheizerelor a caror ape termale sunt folosite la incalzirea locuintelor si a serelor.In sere pot fi cultivati chiar si bananieri,vita de vie si legume.

Din suprafata insulei 1/10 este acoperita si astazi de ghetari ,aici se afla cea mai extinsa calota glaciara din Europa numita Vatnajokul(8.500 kmp),a carei grosime atinge in unele locuri 1.000 metri.

Primii cuceritori ai insulei au fost vikingii(normanzii)in sec.al IX-lea ,ei au dat numele acestei insule-Islanda inseamna pamant inghetat.

Principala ocupatie a populatiei este pescuitul si prelucrarea pestelui,precum si cresterea ovinelor.

Din cauza conditiilor fizico-geografice nefavorabile 80% din suprafata insulei este nelocuita.Aproximativ jumatate din populatia tarii traieste in capitala ,care este cel mai important centru economic si turistic.

FINLANDA


Organizarea de stat:republica

Capitala:Helsinki(Helsingfors)-532.000 locuitori

Suprafata:338.144 kmp.

Populatia:5.147.300 locuitori(1996)

Densitatea:152 loc./kmp.

Limba oficiala:finlandeza,suedeza

Moneda:marca finlandeza-1 Markka=100 pennia

Sarbatoarea nationala:6 decembrie (Ziua independentei)

Popoare,nationalitati:finlandezi(93%),suedezi(5,8%),rusi(0,35%),laponi(0,35%),alte(0,5%)

Culte:protestanti(85,7%),ortodocsi(1,1%),alte(13,2 %)

Populatia urbana:64%

Speranta de viata la nastere:77 ani

Analfabetism:sub 5 %

Somaj:14,5%

GNP:23.240 USD/loc.


Finlanda este asezata langa golful Finic si Botnic,apartinand Marii Baltice.Are un relief usor ondulat care nu se ridica peste 500 metri altitudine decat in nordul Laponiei,in Alpii Scandinavi,unde atinge in varful Halti 1.324metri.Golfurile Finic si Botnic sunt insotite de campii litorale ,spre est se intinde Podisul Marilor Lacuri Finlandeze unde se gasesc aproape 60.000 lacuri.La sud de acest podis se afla sirul morenelor frontale (Salpauselka,Suomenselka).Padurile de conifere care ocupa 2/3 din suprafata tarii constituie cea mai insemnata bogatie naturala.

Economia se bazeaza pe exploatarea si prelucrarea lemnului ,precum si pe valorificarea produselor lemnoase pe piata mondiala.Finlanda ocupa locul II in lume in ceea ce priveste exportul de hartie si celuloza.

Tara dispune de importante resurse minerale (cupru,zinc,nichel,crom)care sunt prelucrate cu ajutorul energiei electrice obtinute prin valorificarea potentialului hidroenergetic al raurilor.

Industria constructoare de masini produce utilaje pentru prelucrarea lemnului si industria hartiei,importanta este si industria constructiilor navale.

Cresterea animalelor ocupa un loc de frunte in agricultura finlandeza(cornute mari in sud si reni si animale cu blana pretioasa in nord).Pe terenurile arabile se cultiva secara si cartofi.


DANEMARCA



Organizarea de stat:monarhie constitutionala

Capitala:Copenhaga(Kobenhavn)476.000 locuitori-cu aglomeratia urbana 1.360.000 loc.

Suprafata:43.094 kmp.

Populatia:5.262.000 locuitori(1996)

Densitatea:122,1 loc/kmp.

Limba oficiala:daneza

Moneda:coroana daneza-1 krone=100 ore

Sarbatoarea nationala:16 aprilie(aniversarea zilei de nastere a reginei )

5 iunie (ziua constitutiei)

Popoare,nationalitati:danezi(97,1%),germani(1,6%),turci(0,5%),suedezi(0,4%),alte(0,4%)

Culte:protestanti(98%),alte(2%)

Populatia urbana:85%

Speranta de viata la nastere:75 ani

Mortalitatea infantila:sub 1la mie

Somaj:8,8%

GNP:32.100 USD/loc.(1996)


Danemarca este asezata pe peninsula Iutlanda(Jylland) si pe 474 insule mai mici si mai mari.Campia valurita,puternic marcata de urmele glaciatiunii cuaternare are o inaltime maxima de 173 metri in Yding Skovhoj.Dintre tarile Europei nordice este tara cu cea mai ridicata densitate a populatiei.

Transportul de tranzit international are o importanta deosebita.Industria dezvoltata produce aparatura electronica de precizie si de uz casnic,care necesita putine materii prime si se bazeaza pe o forta de munca de inalta calificare.

Clima oceanica si solurile sunt favorabile dezvoltarii agriculturii.Pe terenurile arabile se cultiva mai ales plante furajere necesare cresterii animalelor (cornute mari pentru lapte,porcine,pasari).Un venit deosebit se obtine din exportul produselor agroalimentare (lapte,produse lactate,carne de vita,jambon de porc,bacon,pasari si oua).

Pescuitul si prelucrarea pestelui este importanta

TERITORII DEPENDENTE DE DANEMARCA


INSULELE FEROE (FAROERNE=FOROYAR)


Statut:regiune autonoma cu autoguvernare

Centru administrativ-teritorial:Thorshavn/Torshavn(15.000 locuitori)

Suprafata:1.399 kmp.

Populatia:43.800 locuitori(1996)

Densitatea:31,3 loc./kmp.

Limbaoficiala:daneza,feroeza

Arhipelagul situat in Atlanticul de Nord,este alcatuit din 18 insule,denumirea insulei in limba romana "insule de oi".Agricultura este reprezentata prin cresterea oilor,dar pescuitul constituie cea mai insemnata sursa de venit.



GROENLANDA (GRONLAND)


Statut:regiune autonoma a Danemarcei

Centru administrativ-teritorial:Nvuk/Godthab (11.000 locuitori)

Suprafata:2.166.086 kmp.,din care fara calota glaciara 410.499 kmp.

Populatia:955.900 locuitori(1996)

Densitatea:0,02 loc./kmp.

Limba oficiala:daneza,lapona,engleza


Groenlanda este cea mai mare insula a Terrei,numele ei se traduce prin "pamant verde"

si I-a fost dat de Eric cel Rosu(986).

Populatia traieste in zona litorala,lipsita de ghetari si se ocupa cu pescuitul.

SUEDIA


Organizarea de stat:monarhie constitutionala

Capitala:Stockholm(727.300 locuitori)

Suprafata:449.964 kmp.

Populatia:8.847.600 locuitori(1996)

Densitatea:19,7 loc./kmp.

Limba oficiala:suedeza

Moneda:coroana suedeza-1krona=100 ore

Sarbatoarea nationala:6 iunie(ziua steagului,ziua cand dinastia Wasa ajunge la putere)

Popoare,nationalitati:suedezi(90,8%),finlandezi(2,5%),alte(6,7%din care laponi 6.000)

Culte:protestanti(89%),romano-catolici(2%),alte(9%)

Populatia urbana:83%

Speranta de viata la nastere:79 ani

Mortalitatea infantila:0,4la mie

Analfabetism:sub 1%

Somaj:8%

GNP:25.710USD/loc.


Teritoriul tarii ocupa partea estica a peninsulei Scandinavice.Relieful variat include Alpii Scandinaviei care coboara in trepte spre golful Botnic,alaturi de care se intinde o campie litorala.In sudul tarii se afla Campia Suedeza presarata cu lacuri.

Suedia ocupa locul III in Europa in ceea ce priveste productia de minereu de fier.O buna parte a minereului de fier se exporta,iar din partea care se prelucreaza in tara se obtin otelurile de cea mai buna calitate din lume.Industria constructoare de masini produce rulmenti,nave,autovehicule,turbine.Energia electrica este obtinuta in hidrocentrale si centrale nucleare.Padurile de conifere si cele de foioase ofera materia prima pentru industria lemnului hirtiei si mobilei.

Conditiile climatice din sudul Suediei sunt mai favorabile agriculturii,aici se cultiva grau,sfecla de zahar,plante furajere,cartofi.Cresterea cornutelor mari pentru lapte,a porcinelor,si in Laponia cresterea renilor si a animalelor cu blana scumpa,au o importanta deosebita.


NORVEGIA


Organizarea de stat:monarhie constitutionala

Capitala:Oslo(494.800 locuitori)

Suprafata:323.758 kmp.

Populatia:4.392.200 locuitori(1996)

Densitatea:13,5 loc./kmp.

Limba oficiala:norvegiana(bokmal,norvegiana noua)

Moneda:coroana norvegiana-1 krone=100 ore

Sarbatoarea nationala:17 mai(Ziua constitutiei)

Popoare,nationalitati:norvegieni(96,6%),laponi(0,9%),danezi(0,4%),pakistanezi(0,3%),englezi

(0,3%),suedezi(0,3%),finlandezi(0,3%),alte(0,9%).

Culte:protestanti(89%),romano-catolice(8%),mahomedani(2%),alte(1%)

Populatia urbana:73%

Speranta de viata la nastere:78 ani

Mortalitatea infantila:0,6la mie

Analfabetism:sub 1%

Somaj:4,9%

GNP:34.510 USD/loc.


Norvegia este asezata in partea vestica a Peninsulei Scandinavice,ocupand cea mai mare parte a muntilor Alpii Scandinaviei.Tarmurile sunt articulate,prezinta numeroase fiorduri si insule.Clima este influentata de curentul cald al Atlanticului de Nord care incalzeste si modereaza clima racoroasa a tarmurilor.In zona tarmurilor clima este oceanica ,iar spre est,tinuturile interioare au un climat continental.

Marea are o importanta foarte mare in economia tarii.Pescuitul ocupa primul loc in Europa.Prelucrarea pestilor(heringi)se face pe nave speciale asa numitele "fabrici plutitoare".Conservele de peste si pestii congelati sunt cele mai importante produse pentru export ale Norvegiei.Norvegia dispune de o puternica flota comerciala maritima.

Marea are importanta si in transportul marfurilor si in comertul interior.

Cea mai importanta bogatie a Norvegiei este legata tot de mare.O parte a petrolului si gazelor naturale exploatate din Marea Norvegiei se prelucreaza in industria chimica,iar restul este exportat.

Norvegia are un bogat potential hidroenergetic,bine valorificat,aproape toata productia de energie electrica este obtinuta in hidrocentrale.Norvegia ocupa locul I pe glob la productia de energie electrica pe cap de locuitor.Energia electrica ieftina este valorificata in industria metalurgiei neferoase,producerea aliajelor,industria amoniacului,industria chimica.

O importanta deosebita o are industria constructiilor navale si a utilajelor pentru rafinarea petrolului.


LETONIA


Organizarea de stat:republica

Capitala:Riga(815.800 locuitori)

Suprafata:64.589 kmp.

Populatia:2.666.600 locuitori(1996)

Densitatea:41,3loc./kmp.

Limba oficiala:letona

Moneda:lats-1 lats=100 santims

Sarbatoarea nationala:18 noiembrie(aniversarea proclamarii republicii 1918)

Popoare,nationalitati:letoni(55,3%),rusi(32,5%),bielorusi(4%),ucrainieni(2,9%),polonezi

(2,2%),lituanieni(1,3%),alte(!;(%).

Culte:protestanti(55%),romano-catolici(24%),ortodocsi(9%),alte(12%)

Populatia urbana:73%

Speranta de viata la nastere:69 ani

Mortalitatea infantila:2la mie

Analfabetism:sub 1%

Somaj:7%

GNP:2.300 USD/loc.


Asezata in nord-vestul Campiei Baltice,are iesire la golful Riga.Campia este joasa(100 m)

si usor ondulata,cu o altitudine maxima de 289 m.In anul 1940 Letonia a fost incorporata de URSS,iar in 1991 isi recastiga independenta.

Industria se bazeaza pe resurse energetice importante(petrol)si materii prime.Hidrocentralele produc 70% din energia electrica.Ramurile de baza ale industriei sunt constructiile de masini(nave,vagoane,aparate electronice,aparate de uz casnic)si industria alimentara.Industria textila foloseste materii prime din import(bumbac) si in cultivat in tara.

Baza agriculturii este cresterea animalelor(cornute mari)si se bazeaza pe cultura plantelor furajere.Produsele agroalimentare(carne de vita,produse lactate)sunt exportate.Pe terenurile arabile se cultiva secara,sfecla de zahar,cartofi si grau.


LITUANIA


Organizarea de stat:republica

Capitala:Vilnius(573.200 locuitori)

Suprafata:65.301 kmp.

Populatia:3.709.000 locuitori(1996)

Densitatea:56,8 loc/kmp.

Limba oficiala:lituaniana

Moneda:litas-1 litas=100 centas

Sarbatoarea nationala:16 februarie(ziua restaurarii statului lituanian-1918)

Popoare,nationalitati:lituanieni(81,4%),rusi(8,3%),polonezi(6,9%),bielorusi(1,5%),ucrainieni

(1%),alte(0,9%)

Culte:romano-catolici(90%),ortodocsi(5%),protestanti(3%),alte(2%)

Populatia urbana:73%

Speranta de viata la nastere:70 ani

Mortalitatea infantila:1,8 la mie

Analfabetism:1,6%

Somaj:6,3%

GNP:2.280 USD/loc.


Taraasezata in partea de nord-vest a Campiei Baltice,are un relief predominant de campie cu altitudini ce nu depasesc 100 metri.Doar in partea vestica,campia este mai inalta,atingand altitudinea maxima a tarii care este de 284 m.In 1940 Lituania a fost inglobata de URSS iar in 1991 ti-a redobandit independenta.

Ramurile principale ale industriei sunt:constructiile de masini(nave,aparate electronice,masini unelte),industria textila care ocupa un loc important la export,industria chimica care prelucreaza petrol importat din Rusia.

Agricultura contribuie la productia nationala cu 40%.Agricultura este specializata in cresterea animalelor(cornute mari pentru lapte,porcine).Produsele sunt exportate.Plantele cultivate sunt cerealele,plantele furajere,cartoful si inul.


ESTONIA


Organizarea de stat:republica

Capitala:Tallin(420.500 locuitori)

Suprafata:45.227 kmp.

Populatia:1.566.600 locuitori(1996)

Densitatea:34,6 loc./kmp.

Limba oficiala:estona

Moneda:coroana estona-1 kroon=100 senti

Sarbatoarea oficiala:24 februarie(Ziua proclamarii Republicii Estone-1918)

Culte:protestanti(60%),ortodocsi(35%),alte(5%)

Populatia urbana:73%

Speranta de viata la nastere:69 ani

Mortalitatea infantila:1,6 la mie

Analfabetism:sub 1%

Somaj:4,4 %

GNP:3.080USD/loc.



Estonia este asezata in partea nord-vestica a Campiei Baltice ,altitudinea maxima este de 318 m. in podisul Haanjai.Campia joasa ,sub 100 metri este formata din acumulari morenaice intre care se gasesc lacuri si mlastini.Cele 1.520 insulite ce ii apartin sunt asezate in golful Riga si in Marea Baltica.

IN anul 1940 este incorporata de catre URSS,iar in 1991 isi redobandeste independenta.

Industria realizeaza 50% din venitul national.Industria se bazeaza pe ramurile care necesita cantitati mici de materii prime si forta de munca calificata(constructii de masini,aparatura electronica,industria textila).Energia electrica este obtinuta in termocentrale care folosesc in proportie de 90% sisturile bituminoase aflate in nord-estul tarii.Industria chimica se bazeaza si ea pe sisturile bituminoase si pe fosfatii exploatati in tara.Industria de prelucrare a lemnului ,hartiei,mobilei si articolelor sportive(sanii,schiuri)sunt ramuri traditionale.

Clima temperata cu influente oceanice in partea vestica favorizeaza cresterea animalelor(cornute mari,porcine).Pe terenurile arabile cu soluri slab fertile se cultiva plante furajere,secara,orz si cartofi

PENINSULA IBERICA



Peninsula Iberica,aflata in sud-vestul Europei,este separata de continent de culmile inalte ale muntilor Pirinei situati pe istmul cu acelasi nume.Partea sudica a peninsulei se termina aproape de tarmurile Africii de care este despartita prin stramtoarea Gibraltar care are o latime de 14 km.Nucleul central al peninsulei este alcatuit din rocile cristaline ale podisului Meseta care are o structura hercinica.Podisul este acoperit cu o cuvertura sedimentara de varsta mezozoica si tertiara,este intens fragmentat de rauri(Duero,Tejo,Guadiana,Guadalquivir,Ebro) si are o clima continentala si o vegetatie saracacioasa.Altitudinea medie a podisului este de 700-800 metri.Meseta este impartita de muntii Portugaliei si Castiliei in doua parti:Castilia Veche la nord,mai inalta,si Castilia Noua la sud,ambele fragmentate intens de vai adanci in forma de chei.Dintre muntii care marginesc Meseta ,numai muntii Cantabrici ,la nord,se ridica abrupt deasupra podisului.Muntii Iberici sunt situati in nord-estul podisului,iar Sierra morena la sud-vest.Muntii Iberici despart depresiunea Aragonului de Meseta.Aceasta depresiune este inchisa spre Marea Mediterana de muntii Cataloniei cutati in era tertiara.Muntii Sierra Morena se inalta in nord-estul campiei Andaluziei.Altitudinile cele mai mari se gasesc in muntii tineri care se ridica in nord-est si in sudul peninsulei.Altitudinea maxima se afla in muntii Sierra Nevada in varful Mulhacen(3.478m)care fac parte din lantul muntos al Cordilierei Betice.Varfurile muntilor Pirinei depasesc 3000m.

Clima,in nordul peninsulei,este oceanica,in est mediteraneeana,iar in centrul peninsulei clima are un caracter continental accentuat.

Stepa constituie formatiunea vegetala cea mai extinsa,in unele locuri apar chiar si semideserturi.Padurile acopera numai tinuturile montane,iar vegetatiasubtropicala este reprezentata prin tufisuri si maquis.


SPANIA


Organizarea de stat:monarhie constitutionala

Capitala:Madrid(2.866.000 loc.-cu aglomeratia urbana=5.000.000 loc.)

Suprafata:504.782 kmp.

Populatia:39.323.300 loc.(1996)

Densitatea:77,9 loc./kmp.

Limba oficiala:spaniola

Moneda:peseta spaniola-1 peseta=100 centimo

Sarbatoarea nationala:12 octombrie(Ziua Hispanitatii-1492=descoperirea Americii de catre

Cristofor Columb)

Popoare,nationalitati:spanioli(72,3%),catalani(16,3%),galicieni(8,1%),basci(2,3%),alte(1%)

Culte:catolicism(96%),islamism(300.000),protestantism(1%),alte

Populatia urbana:76,5%

Speranta de viata la nastere:77 ani

Mortalitatea infantila:5 la mie

Analfabetism:4,6%

Somaj:4,6%

GNP:13.580 USD/loc.


Spania ocupa 5/6 din suprafata peninsulei Iberice.Partea centrala este un podis muntos numit Meseta,inalt de 600-800 metri,cu un climat secetos.Meseta este divizata in doua.Campiile aluvionare(Campia Andaluziei)si depresiunile deluroase(a Aragonului) patrund intre Meseta si muntii care o inconjoara(Cantabrici,Pirinei,Cordiliera Betica).Altitudinea maxima a peninsulei se gaseste in muntii Sierra Nevada -varful Mulhacen-3.478m,dar varful cel mai inalt al tarii -Pico de Taide(3.718m)se afla in insulele Canare.In componenta teritoriala a tarii intra si insulele Baleare.

In perioada marilor descoperiri geografice Spania dispunea de un imperiu colonial urias.Bogatiile si veniturile acestor teritorii nu erau valorificate pe masura posibilitatilor.Si in prezent Spania dispune de resurse minerale importante:minereuri feroase si neferoase,uraniu si mercur.Industria energetica se bazeaza pe exploatarea huilei,pe centrale nucleare si hidrocentrale.Industria prelucratoare(siderurgia,constructiile de masini grele,industria chimica)se bazeaza pe materii prime proprii.In ultimii ani s-au dezvoltat acele ramuri industriale care necesita forta de munca calificata(industria autoturismelor,electronica,farmaceutica).Somajul atinge proportii mari,multi spanioli isi cauta locuri de munca in strainatate(Franta,Germania).Agricultura ramane un sector important al economiei.Dezvoltarea agriculturii este impiedicata de existenta marilor latifundii si,in unele locuri,de o agrotehnica inapoiata si lipsa sistemelor de irigatii.In regiunile secetoase"Campo secano"se practica o agricultura extensiva,pe ternurile neirigate cultivandu-se cereale(grau,porumb,orz)si leguminoase.Pe terenurile irigate"campo vegadio" se practica o agricultura intensiva,aici cultivandu-se citrice,cereale,vita de vie,maslini si legume.Spania este o mare producatoare si exportatoare de vinuri si ulei de masline.Cresterea animalelor are un rol secundar ,se cresc ovine,porcine,viermi de matase si in ferme speciale,tauri pentru coride.Este de mentionat si pescuitul.O pondere importanta in realizarea venitului national revine industriei turistice.Numarul mare(62 milioane)al turistilor este datorat piesajelor frumoase de pe litoralul Mediteranei,monumentelor de cultura si arta din orase,serviciilor oferite la preturi avantajoase.






PORTUGALIA



Organizarea de stat:republica

Capitala:Lisabona(Lisboa)-681.000 loc.(cu aglomeratia urbana-2.050.000 loc.)

Suprafata:93.345 kmp.

Populatia:9.955.400 locuitori(1996)

Densitatea:107,8 loc./kmp.

Limba oficiala:portugheza

Moneda nationala:escudo portughez-1 escudo=100 centavos

Sarbatoarea nationala:10 iunie(ziua decesului marelui poet Luiz de Camoes-1580)

5 octombrie(ziua Republicii)

Popoare,nationalitati:portughezi(99%),alte(1%)

Culte:catolicism(99%),protestantism(0,4%),islamism(0,15%),alte(0,45%)

Populatia urbana:35,6%

Speranta de viata la nastere:75 ani

Mortalitatea infantila:7 la mie

Analfabetism:13,2%

Somaj:6,3%

GNP:9.740 USD/loc.


Partea nordica si rasariteana a tarii este dominata de podisul Meseta si de lanturi muntoase care se inalta din acest platou.La sud si la vest se intinde o campie larg valurita cu dealuri joase.Cea mai mare altitudine ,in partea continentala a tarii este Serra Estrella cu varful Estrella(1.991m.).Partea insulara a Portugaliei este constituita din arhipelagurile Madeira si Azore,aici se afla varful cel mai inalt al tarii (Pico-2.320m.).

Incepand din secolul al XVI-lea portugalia devine una din marile puteri coloniale(Brazilia,Angola,Mozambic,Macao),dar posibilitatile ce decurgeau din aceasta relatie si veniturile incasate nu au fost valorificate in mod chibzuit,legaturile economice dintre coloniile de peste mari si Portugalia nu au fost trainice(20% din comertul exterior).Alinierea Portugaliei la Uniunea Europeana(1986),dupa destramarea imperiului colonial,a condus la accelerarea dezvoltarii economice.

Se exploateaza minereuri variate,dar in cantitati mici:uraniu,wolfram,pirite,care sunt exportate sub forma de concentrate.Industria se bazeaza pe ramurile traditionale:industria textila,confectii,incaltaminte,pe ansamblarea de autovehicule care foloseste forta de munca ieftina.Principalele centre industriale sunt concentrate in asezarile de pe litoral,iar comertul exterior se desfasoara,aproape in intregime,pe cale maritima.

Agricultura are un nivel scazut.terenurile arabile sunt cultivate cu grau,porumb,orez,leguminoase.In tinuturile sudice,cu climat mediteraneean se cultiva maslini,citrice,vita de vie.Vinurile portugheze(Porto,Madeira)sunt de renume mondial.In munti se practica cresterea extensiva a animalelor(ovine,caprine).

Portugalia realizeaza 50% din productia mondiala de pluta.Produsele agroalimentare au o pondere importanta in exportul portugaliei.industria turistica aduce venituri importante

ANDORRA


Organizarea de stat:principat autonom

Capitala:Andorra la Vella(21.900 locuitori)

Suprafata:46.776 kmp.

Populatia:71.000 locuitori(1996)

Densitatea:151,8 loc./kmp.

Limba oficiala:catalana

Moneda:francul francez-1 franc=100 centime

Sarbatoarea nationala:8 septembrie

Popoare,nationalitati:catalani(28,6%),spanioli(49,6%),francezi(7,6%),portughezi(4%)

portughezi( 4%),alte(10,2%)

Culte:catolicism(100%)

Populatia urbana:62,5 %

Speranta de viata la nastere:77 ani

Mortalitatea infantila:6 la mie

Analfabetism:sub 1%

Somaj:0%

GNP:9.635 USD/loc.


Printre tarile pitice ale Europei,are o suprafata relativ mai mare-46.776kmp.Este situata in partea rasariteana a muntilor Pirinei intre Franta si Spania.

Doar o parte a populatiei are cetatenie andoreza,multi dintre locuitorii tarii sunt rezidenta straini care s-u stabilit aici datorita unor privilegii asigurate de guvern,ca de exemplu impozitarea favorabila,asistenta medicala gratuita,asistenta sociala exceptionala si scutirea de taxe vamale.In trecut populatia autohtona se ocupa cu cresterea animalelor(ovine)si cu cultura tutunului.In prezent veniturile cele mai mari provin din comert si din turism.La aceste venituri se mai adauga si cele obtinute din exportul de energie electrica si radiodifuziunea comerciala.Conditiile necesare pentru obtinerea cetateniei sunt confirmarea existentei unui stramos andorean sau o stabilitate continua de 20 de ani in tara.

PENINSULA ITALICA


Peninsula Italica este asezata in sudul Europei si imparte bazinul Marii Mediterane in doua.In nord,prin Campia Padului si prin culmile muntilor Alpi se leaga de partea continentala a Europei.

Muntii Apenini formeaza coloana vertebrala a peninsulei Italice.Altitudinea maxima este atinsa in masivul Abruzzi-varful Como Grande=Gran Sasso d"Italia(2914 m.).In afara de acesti munti tineri de incretire,se adauga,la vest,muntii Preapenini,la est,masivul calcaros Ancona si la sud-est masive vechi,tabulare-Gargano si Apulia.

Pe tamul marii se intind campii joase aluvionare-la vest Campia Campaniei si la est Campia Tavolire.

Clima este mediteraneeana


ITALIA

Organizarea de stat:republica

Capitala:Roma(2.649.800 locuitori)

Suprafata:301.323 kmp.

Populatia:57.380.000 locuitori(1996)

Densitatea:190,4 loc./kmp.

Limba oficiala:italiana

Moneda :lira italiana-1 lira=100 centesimo

Sarbatoarea nationala:prima duminica din luna iunie(ziua proclamarii republicii 1946)

Popoare,nationalitati:italieni(94%),germani(0,5%),francezi(0,3%),alte(5,2%)

Culte:catolicism(98%),alte(2%)

Populatia urbana:67%

Speranta de viata la nastere:78 ani

Mortalitatea infantila:7 la mie

Analfabetism:2,1%

Somaj:12,2 %

GNP:19.880 USD/loc.

Situata in peninsula Italica,la nord marginita de arcul muntilor Alpi cu altitudinea maxima in varful Monte Bianco(Mont Blanc 4.807m).La poalele muntilor se desfasoara dealurile piemontane,in continuarea lor se intinde Campia Padului.Partea peninsulara este dominata de muntii Apenini aflati in continuarea Alpilor Apuseni.La vest si la est de muntii Apenini se lipesc regiuni deluroase si campii litorale.Insula Sicilia(25.426 kmp) se leaga organic de peninsula,aici se inalta muntele Etna(3.340m.)cel mai inalt vulcan activ din Europa.Insula Sardinia(23.813 kmp) este un bloc masiv de granite vechi (parte a masivului Tirenian).In apropierea tarmurilor Tuneziei sunt grupurile insulare Pantellaria si Pelagia.De-a lungul peninsulei se insira grupe mici insulare(Toscane,Ponzo,Tremiti) si insulele vulcanice Lipari ,cele mai vizitate de turisti.Italia este deficitara in ceea ce priveste sursele energetice si cele minerale.Se exploateaza mercur,pirite,zinc si plumb.Are rezerve de gaze naturale si potential hidroenergetic.Marmura de Carrara este cunoscuta in intraga lume.Dupa cel de-al doilea razboi mondial Italia s-a transformat intr-o tara industriala,adancindu-se decalajul dintre nordul industrial si sudul patriarhal.In regiunile sudice ramura conducatoare este agricultura,aici creste somajul si migratia in masa a populatiei.Rezolvarea acestor probleme nu a fost posibila nici prin infiintarea unor ramuri industriale si nici prin atribuirea de terenuri agricole taranilor.In industrie,datorita lipsei de materii prime proprii s-au dezvoltat acele ramuri care necesita o forta de munca calificata(constructii de autovehicole,anvelope,instrumente,mecanica fina si textila).In porturi sunt concentrate intreprinderile chimice si metalurgice bazate pe importul petrolului,minereului de fier si a cocsului.Cea mai mare parte a productiei industriale se concentraza in triunghiul Milano-Torino-Genova.Industria mestesugareasca are un rol important in executarea produselor traditionale(sticlarie venetiana,articole textile,matasuri,articole din piele florentine).

Pe Campia Padului s-a dezvoltat o agricultura intensiva.Pe ogoarele irigate se cultiva grau,porumb,orez,sfecla de zahar.Se cresc bovine pentru lapte,porcine si pasari.In zonele sudice ,deficitare in precipitatii si ape curgatoare (cu clima mediteraneeana),culturile agricole sunt:legume,citrice,vita de vie,maslini.O mare parte a acestor produse se exporta.Pe pasuni pasc ovine si caprine.In sudul Italiei dezvoltarea agriculturii este stanjenita de conditiile naturale neprielnice si de forma de proprietate a pamantului(latifundii sau parcele mici).

Turismul aduce mari venituri Italiei


SAN MARINO


Organizarea de stat:republica

Capitala:San Marino(4.360 locuitori)

Suprafata:60,57 kmp

Populatia:25.500 locuitori(1996)

Densitatea:421 loc/kmp.

Limba oficiala:italiana

Moneda:lira italiana 1 lira=100 centesimo

Sarbatoarea nationala:3 septembrie(aniversarea intemeierii statului in anul 301 de catre

Sihastrul Marino)

Popoare,nationalitati:sanmarinezi(79,9%),italieni(19,3%),alte(10%)

Culte:catolicism(93%),alte(7%)

Populatia urbana:94,2%

Speranta de viata la nastere:81 ani

Mortalitatea infantila:13 la mie

Analfabetism:sub 1 %

Somaj:3,1 %

GNP:8.360 USD/loc.



Republica independenta neutra inclusa in uniune vamala cu Italia.O enclava in Italia asezata pe Monte Titano(739 m) si pe colinele piemontane.Stat pitic al Europei ,este cea mai veche republica,intemeiata in anul 301 de un sihastru crestin.Constitutia tarii din anul 1263 este una dintre cele mai vechi din lume.Principala ramura a economiei este turismul.


VATICAN



Organizarea de stat:monarhie teocratica

Capitala:-

Suprafata:0,44 kmp

Populatia:455 locuitori(1966)

Densitatea:1.034loc/kmp.

Limba oficiala:latina,italiana

Moneda:lira vaticana-1 lira=100 centesimo

Sarbatoarea nationala:22 octombrie(aniversarea incoronarii papei Ion Paul al II-lea)

Popoare,nationalitati:italieni(85%),alte(15%)

Culte:catolicism(100%)

Populatia urbana 100%

Speranta de viata la nastere:-

Mortalitatea infantila: -

Analfabetism 0%

Somaj:0%

GNP:-



Este cel mai mic stat independent al lumii,asezat in inima Romei pe malul drept al Tibrului.Este centrul religios al lumii catolice.Teritoriul Vaticanului este inconjurat de ziduri si cuprinde Palatul Vatican-resedinta papala,Palatul de Guvernare,Gradinile Vaticanului,muzee,Piata si Biserica San Pietro.Alte 12 cladiri din Roma si din afara orasului apartin Vaticanului.In lumea capitalista ocupa un loc de frunte cu mari rezerve de valuta si de aur(mai mult de 12 miliarde de dolari).

Vaticanul are politie,ziar,post de radioemisie si garda proprie.


MALTA



Organizarea de stat:republica

Capitala :Valletta(9.100 locuitori)

Suprafata:315,6 kmp-cuprinde 3 insule locuite-Malta 245,7 kmp,Gozo 67,1 kmp,Comina

2,8 kmp si 2 insule stancoase nelocuite -Cominotto si Filfla

Populatia:373.000 locuitori(1996)

Densitatea:1.181,9 loc/kmp.

Limba oficiala:malteza si engleza

Moneda:lira malteza-1 lira=100 cent

Sarbatoarea nationala:21 septembrie(Ziua Independentei)

Ppoare,nationalitati:maltezi(96%),britanici(2%),alte (2%)

Culte:catolicism(97%),anglicanism(1%),alte(2%)

Populatia urbana:89%

Speranta de viata la nastere:77 ani

Mortalitatea infantila: 11 la mie

Analfabetism:4%

Somaj:4,8%

GNP:9.635 USD/loc.


Malta este un stat insular format din trei insule situate in bazinul Marii Mediterane.Are un relief calcaros,acoperit cu arbusti saracaciosi.Insula principala este Malta cu o altitudine maxima de 253 metri.In nord tarmul este crestat cu golfuri,in vest si sud tarmul este inalt,stancos cu multe pesteri.

Colonie engleza din anul 1800 a fost cea mai importanta baza militara navala britanica.Din anul 1964 isi proclama independenta.Economia care servea interesele bazei militare britanice a fost restructurata si se remarca in prezent prin produsele industriale care se bazeaza pe forta de munca specializata de inalta calificare(constructii de masini,produse din materiale plastice si confectii).Termocentralele functioneaza pe baza de petrol si produc energia necesara industriei.

Rezervele de apa dulce sunt insuficiente,pentru acoperirea necesarului functioneaza centrale de desalinizare a apelor marine.


PENINSULA BALCANICA



Este situata in sudul Europei si este inconjurata de marile:Adriatica,Ionica,Egee,Marmara si Marea Neagra.Se leaga cu Europa continentala pe o latime de 1.200 km prin linia hidrografica Sava-Dunare.Este despartita de Asia Mica prin stramtorile Bosfor,Dardanele si Marea Marmara.Tarmurile ei sunt crestate,insotite de numeroase insule.Pe langa coastele nord-vestice se afla insulele Dalmatine,la sud-vest insulele Ionice,la sud-est grupa insulelor din Marea Egee.

Relieful peninsulei este in cea mai mare parte muntos si apartine sistemului muntos euroasiatic.La vest muntii Dinarici se leaga de muntii Alpi,in continuare sunt muntii Pindului.La est,muntii Balcani se intind pe directie est-vest in continuarea muntilor Carpati.Acestor munti tineri li se adauga masivele vechi hercinice,Macedo-Trac cu varful cel mai inalt Musala 2.925 metri in masivul Rila.Intre munti se intind depresiuni de dimensiuni diferite.

Clima este continentala in interior si mediteraneeana de-a lungul tarmurilor si in sud.Relieful influenteaza puternic clima.Precipitatiile sunt raspamdite neuniform pe teritoriu,In nord cantitatea anuala de precipitatii este de 500 mm,pe tarmuri 1.000 mm iar in munti 1.500-2.000 mm.


CROATIA


Organizarea de stat:republica

Capitala:Zagreb(706.800 loc.-cu aglomeratia urbana 930.000 loc.)

Suprafata:56.610 kmp.

Populatia:4.771.000 locuitori(1996)

Densitatea:84,3 loc./kmp.

Limba oficiala:croata

Moneda:kuna -1 kuna=100 lipa

Sarbatoarea nationala:30 mai (Ziua Independentei)

Popoare,nationalitati:croati(78,1%),sarbi(8%),bosniaci(0,9%),maghiari(0,5%),sloveni

(0,5%),alte (italieni,cehi,albanezi 12%)

Culte;catolicism(76,6%),ortodocsism(11,1%),islamism(1,2%),alte(9,7%)

Populatia urbana:56%

Speranta de viata la nastere:72 ani

Mortalitatea infantila:11 la mie

Analfabetism:sub 3%

Somaj:16,5 %

GNP:3.800 USD/loc.


Elementele geografice intalnite in Croatia apartin atat Peninsulei Balcanice ,cat si Europei Centrale.La nord si la est se afla prelungirea Campiei Panonice impestritata cu dealuri nu prea inalte si udata de raurile Drava,Sava si Kuhpa Sava.La vest muntii Dinarici au un relief carstic.De-a lungul coastei adanc crestate a Dalmatiei sunt numeroase insule cu relief muntos(Kork,Cres,Brac,Hvar).Altitudinea maxima se afla in muntii Dinarici-varful Troclav-1.913 m.Cea mai importanta bogatie naturala este bauxita exploatata in peninsula Istria si prelucrata de industria aluminiului.In orasele de pe litoral sunt santiere navale si rafinarii de petrol.Ramurile industriale care necesira forta de munca calificata sunt prelucrarea metalelor si electronica.In zona climei mediteraneene se cultiva maslini,smochini,migdali,citrice si legume timpurii.Pe cimpia dintre Drava si Sava,cu climat continental,cele mai importante culturi sunt :grau,porumb,floarea soarelui,sfecla de zahar,leguminoasele.Cresterea intensiva a animalelor se caracterizeaza prin bovine,porcine,pasari.

Turismul joaca un rol important in economia Croatiei.Pe Coasta Adriatica se insira orase cu monumente istorice(Dubrovnic,Split,Zadar).Statiunile vestite de pe litoral(Opatia) sunt puncte de atractie in industria turistica.Razboiul izbucnit dupa destramarea Iugoslaviei a daunat foarte mult turismului croat.


BOSNIA-HERTEGOVINA


Organizarea de stat:republica

Capitala:Sarajevo(525.000 locuitori)

Suprafata:51.129 kmp.

Populatia:4.510.000 locuitori(1996)

Densitatea:88,2 loc./kmp.

Limba oficiala:sarba

Moneda:marca convertibila-1 marca=100 pfenning

Sarbatoarea nationala: 1 martie(ziua votarii independentei 1992)

Popoare,nationalitati:bosniaci(43,7%),sarbi(31,4%),croati(17,3%),iugoslavi(5,5%),alte(2,1%)

Culte:islamism(44%),ortodocsism(31%),catolicism(17%),alte(8%)

Populatia urbana:42%

Speranta de viata la nastere:73 ani

Mortalitatea infantila:17 la mie

Analfabetism:14,5%

Somaj:80%

GNP:785 USD/loc.



Situata in peninsula Balcanica,este stat independent din anul 1992.Are un relief muntos.Muntii Dinarici au altitudinea maxima in varful Maglic-2.386 m.Campiile se intind la nord pe valea raului Sava si pe afluentii sai,la sud campia este udata de raul Neretva.Are iesire la Marea Adriatica printr-un coridor ingust de cativa km.

Structura etnica si religioasa foarte variata,a dat nastere la conflicte locale interetnice si religioase.

Tara este bogata in paduri si resurse minerale(minereuri de fier,bauxita,carbune brun,sare).Ramurile principale ale industriei sunt metalurgia,constructiile de masini(armament),industria chimica.Structura industriei este invechita,necompetitiva si unilaterala.Are traditii in industria mica si artizanala-covoare.Pe baza padurilor intinse s-a dezvoltat industria forestiera.O parte din populatie se ocupa cu cresterea oilor si cu cultura tutunului.


IUGOSLAVIA


Organizarea de stat: republica

Capitala: Belgrad(1.168.500 locuitori)

Suprafata:102.173 kmp.

Populatia:10.574.000 locuitori(1996)

Densitatea:103,5 loc./kmp.

Limba oficiala:sarba

Moneda:dinarul iugoslav-1dinar=100 pora

Sarbatoarea nationala:29 noiembrie(Ziua republicii)

Popoare,nationalitati:sarbi(62,3%),albanezi(16,6%),muntenegreni(5%),maghiari(3,3%),

bosniaci(3,3%),romani(1,4%),croati(1,1%),alte(7,1%)

Culte:ortodoxism(65%),islamism(19%),alte(catolicism,protestantism 16%)

Populatia urbana:47%

Speranta de viata la nastere:72 ani

Mortalitatea infantila:22 la mie

Analfabetism:6,7 %

Somaj:aproape 40%

GNP:1.510 USD/loc.


In anii 1991-1992 Republica Serbia formeaza impreuna cu Muntenegru o noua federatie iugoslava.Situata in peninsula Balcanica,partea nordica este legata de Campia Panonica.Muntii Dinarici se intind de la valea raului Morava spre sud pana la Marea Adriatica,spre est se gasesc culmile muntoase care se leaga de muntii Balcani.Varful cel mai inalt se afla in muntii Mokra-2.755 m.Iugoslavia detine resurse minerale importante:zinc,plumb,cupru care sunt prelucrate in orasul Bor,bauxite care sunt prelucrate in combinatul din Corna Gora.Ramurile industriei prelucratoare sunt:constructii de autovehicule,constructii de masini,industria chimica.In Kosovo epurarea etnica face zeci de mii de victime.Actiunile represive organizate de NATO(bombardamente)in anul 1999 au avut consecinte grave pentru Iugoslavia.Au fost distruse multe intreprinderi si o mare parte a infrastructurii.Voivodina-candva teritoriu autonom-era granarul tarii.Aici sunt cultivate grau,porumb,sfecla de zahar,floarea soarelui,rapita,canepa si hamei.Pe baza produselor agricole s-a dezvoltat industrai alimentara(morarit,panificatie,industria zaharului,industria carnii).De-a lungul vailor sunt culturi de vita de vie.In Voivodina cresterea intensiva a animalelor(bovine,porcine) este o ocupatie importanta.In Kosovo si Muntenegru pastoritul are vechi traditii(ovine,caprine,bovine).Turismul,candva ramura economica importanta,este in prezent aproape inexistent din cauza razboaielor si a nesigurantei publice


MACEDONIA



Organizarea de stat: Republica

Capitala:Skoplje(444.300 locuitori)

Suprafata:25.713 kmp.

Populatia:1.980.000 locuitori(1996)

Densitatea:77 loc./kmp.

Limba oficiala:macedoniana

Moneda:denarul macedonian-1 denar=100 deni

Sarbatoarea nationala: 2 august (ziua rascoalei din anul 1903)

Popoare,nationalitati:macedoneni(66,5%),albanezi(22,9%),turci(4%),sarbi(2%),alte(4,6%)

Culte:ortodoxism(66,6%),islamism(30,1%),alte(3,3%)

Populatia urbana:59,9%

Speranta de viata la nastere:72 ani

Mortalitatea infantila:30 la mie

Analfabetism:10,9%

Somaj:38 %

GNP:990 USD/loc.



Din anul 1991 este stat independent in sudul fostei Iugoslavii federale.Limba literara independenta a fost formata de catre locuitorii de origine slava in a doua jumatate a secolului XIX(mecedoneni).

Este o tara cu relief muntos .Campii joase se gasesc intre vaile raurilor (Vardar,Bregalnica,Strumica) si in depresiunile carstice numite polie(Tetovoi,Bitolai polie).Raul Vardar este limita hidrografica intre muntii Dinarici la vest si muntii vechi Sarbo-Macedoneni la est.Altitudinea maxima este de 2.764 m-varful Korab.

Are o economie slab dezvoltata.Minereurile neferoase exploatate se prelucreaza in cateva intreprinderi metalurgice mici.Industria constructiilor de masini este modesta.Ocupatia traditionala,mai ales in munti,este pastoritul(ovine,caprine).In depresiunile si vaile irigate se cultiva grau,bumbac,tutun si vita de vie.Industria usoara si alimentara prelucreaza produsele agricole,ramurile traditionale sunt industria textila si prelucrarea tutunului.


GRECIA


Organizarea de stat: Republica

Capitala :Atena(Athinai-772.100 loc.-cu aglomeratia urbana-3.070.000 loc.)

Suprafata:131.957 kmp.

Populatia:10.475.000 locuitori(1996)

Densitatea:79,4 loc/kmp.

Limba oficiala:elena(greaca)

Moneda:drahma -1 drahma=100 lepta

Sarbatoarea nationala:25 martie(Aniversarea proclamarii independentei-1821)

Popoare,nationalitati:greci(97%),macedoneni(1,5%),turci(1%),alte(0,5%)

Culte:ortodoxism(97%),islamism(1,2%),alte(1,8%)

Populatia urbana:65,2%

Speranta de viata la nastere:78 ani

Mortalitatea infantila:9 la mie

Analfabetism:4,8%

Somaj:10,6%

GNP:11.460 USD/loc.


Grecia ocupa parte sudica a Peninsulei Balcanice.In partea continentala se afla muntii Pindului.Altitudinea maxima se sfla in varful Olimp-2.911m. din masivul Rodopi.Istmul Corint,taiat de canalul cu acelasi nume leaga peninsula Atica cu peninsula Peloponez.Intre munti patrund depresiuni cu soluri fertile(Campia Macedoniei,Tessaliei,Traciei).Tarmul foarte crestat totalizeaza o lungime de 15.000 km si este scaldat de apele marilor Egee,Ionica si Marea Cretei.Cea mai mare insula este Creta situata la sud.In Marea Ionica sunt insulele Ionice ,la est se gasesc grupe de insule :Ciclade,Sporade,Dadecanisos.

Dintre tarile Uniunii Europene,Grecia este cea mai slab dezvoltata.Este deficitara in resurse energetice,desi in Marea Egee se gasesc rezerve de hidrocarburi ,dar din cauza situatiei conflictuale grco-turce,acestea nu pot fi exploatate.Astfel,petrolul este importat.Are resurse minerale apreciabile ca magneziu,azbest,nichel si rezerve importante de bauxita care o situeaza pe un loc fruntas in lume.O parte din bauxita este exportata ,iar partea ramasa in tara se prelucreaza in uzinele de alumina cu ajutorul energiei obtinute in hidrocentrale.Marmura de calitate superioara este cunoscuta si peste hotare.Cele mai importante ramuri industriale sunt alimentara si usoara cu intreprinderi concentrate in capitala.Caracteristic pentru industria Greciei este existenta unui numar mare de intreprinderi mici si prezenta industriei casnice.70% din suprafata tarii este cultivata agricol dar numai pe 1/3 din aceasta suprafata se practica o agricultura intensiva.Nivelul scazut al productiei agricole se datoreaza in primul rand relatiilor dezavantajoase de proprietate(multimea fermelor mici familiale).Culturile de camp sunt:grau,porumb,orez,orz,leguminoase.In depresiunile interioare sunt cultivate bumbacul si tutunul,iar pe litoral ,in zona cu clima mediteraneeana,se cultiva legume,citrice,vita de vie si maslinele.

Turismul si veniturile realizate de flota comerciala acopera partial deficitul balantei comertului exterior.

BULGARIA


Organizarea de stat: Republica

Capitala: Sofia(1.116.500 locuitori)

Suprafata:110.994 kmp.

Populatia:8.356.000 locuitori(1996)

Densitatea:75,3 loc/kmp.

Limba oficiala:bulgara

Moneda:leva -1 leva=100 statinki

Sarbatoarea nationala:3 martie(aniversarea eliberarii tarii de sub jugul turcesc-1878)

Popoare,nationalitati:bulgari(85,7%),turci(9,4%),tigani(3,7%),alte(1,2%)

Culte:ortodoxism(85,7%),islamism(13,1%),catolicism(1%)

Populatia urbana:69%

Speranta de viata la nastere:71 ani

Mortalitatea infantila:19 la mie

Analfabetism:2,1%

Somaj:12,5%

GNP:1.190 USD/loc.


Bulgaria este asezata in nord-estul peninsulei Balcanice.Are un relief variat.Muntii Balcani(dupa care este denumita si peninsula) strabat tara de la vest la est.La sud-vest muntii Rila ating altitudinea maxima in varful Musala-2.925m.Muntii sunt fragmentati de vaile raurilor si de depresiuni intramontane.La nord se afla o campie inalta-Campia Dunarii-Platoul prebalcanic.

Principala ramura a agriculturii este cultura plantelor.Conditii naturale variate si traditiile diferite au contribuit la diversificarea culturilor si la varietatea peisajelor.Pe Platoul Prebalcanic acoperit cu un strat gros de loess se cultiva grau,porumb si sfecla de zahar.In Campia Traciei Superioare ,cu clima mediteraneeana,principala ramura a agriculturii este horticultura(tomate,ardei,castraveti) si pomicultura(meri,piersici,vita de vie).Industria alimentara(Plovdiv) se bazeaza pe aceste produse agricole.Plantatiile de trandafiri din valea raului Tundja au o faima mondiala.Uleiul de trandafiri folosit la producerea parfurmurilor frantuzesti are un pret ridicat care rivalizeaza cu pretul aurului.In munti pastoritul oilor si caprelor este ocupatia traditionala a locuitorilor.

Bulgaria este bogata in resurse minerale(cupru,plumb,zinc),resursele energetice sunt importante.Dezvoltarea industriei incepe dupa cel de-al doilea razboi mondial.Principalele ramuri sunt industria siderurgica,constructiile de masini(masini unelte,masini agricole,nave).Industria chimica lucreaza cu petrol importat(Burgas).

ALBANIA



Organizarea de stat: Republica

Capitala: Tirana(427.000 locuitori)

Suprafata:28.747 kmp.

Populatia:3.286.000 locuitori(1996)

Densitatea:114,3 loc./kmp.

Limba oficiala:albaneza

Moneda:leka-1 leka=100 qiudarka

Sarbatoarea nationala:11 noiembrie (aniversarea eliberarii si independentei)

Popoare,nationalitati:albanezi(98%),greci(1,8%),alte(0,2%)

Culte:islamism-sunniti(70%),ortodoxism(20%),catolicism(10%)

Populatia urbana:37,3%

Speranta de viata la nastere:72 ani

Mortalitatea infantila:40 la mie

Analfabetism:28%

Somaj:13,1 %

GNP:670 USD/loc.


Albania este asezata in sud-vestul peninsulei Balcanice langa Marea Adriatica si stramtoarea Otranto.2/3 din suprafata tarii este ocupata de dealuri si munti.Altitudinea maxima se afla in varful Korab-2.764.La vest se intinde o campie litorala cu latimi de 20-30 km.Acesta este motivul pentru care Albaniei I se mai spune si "Tara vulturilor"-Shqiperia iar albanezii sunt numiti oameni care locuiesc in "cuiburi de vulturi".

In Europa este considerata o tara inapoiata.Cauzele saraciei pot fi cautate in trecutul istoric al tarii.Regimul comunist dictatorial ajuns la putere dupa cel de-al doilea razboi mondial,intre anii 1960-1991 a tinut Albania in cea mai mare mizerie si izolare.Cresterea somajului a determinat si cresterea migratiei.

Muntii au multe bogatii-minereuri de crom,cupru,fier,si un potential hidroenergetic important.

Mai mult de jumatate din populatia activa lucreaza in agricultura ,mai ales in sectorul culturii plantelor(grau,porumb,legume,bumbac,tutun).Pe campia litorala,cu climat mediteraneean , se cultiva citrice,smochine,struguri si vita de vie.Zootehnia are o importanta mai mica(ovine,caprine,bovine).In industrie ramurile de baza sunt industria alimentara si usoara.Industria energetica axata pe hidrocentrale ,produce si pentru export,datorita consumului scazut din tara.Lipsa fortei de munca calificata,a capitalului si a tehnologiei moderne,intarzie dezvoltarea economiei.

EUROPA CENTRALA



Partea centrala a Europei se intinde de la valea tectonica a Rinului (vest) pana la Campia Europei de Est(est) si de la Marea Nordului-Marea Baltica(nord) pana la linia Alpi-Sava-Dunare-Carpati(in sud),avand un relief si o structura tectonica foarte variate.La sud se afla culmile muntoase ale Alpilor si Carpatilor care fac parte din sistemul muntilor tineri ai Eurasiei,intre care se gasesc depresiuni de acumulare cu soluri ferile(depresiunea Bavarici,bazinul Panonic).Mai la nord se insira resturilor muntilor hercinici care au fost erodati si fragmentati si in parte scufundati(muntii hercinici ai Germaniei,Poloniei si Cehiei).Acesti munti trec treptat spre nord in Campia Germano-Poloneza care a fost modelata de ghetarii cuaternari si de eroziunea fluviala,prezentand astazi un relief usor valurit.

Apele curgatoare din sud sunt adunate de fluviul Dunarea(Inul,Drava,Sava,Tisa) si transportate in Marea Neagra.Raurile din zona centrala si nordica ajung in Marea Nordului prin sistemul hidrografic al Rinului si al Elbei si in Marea Baltica prin Oder si Vistula.

Clima,ca si relieful,este variata.In zona muntilor Alpi si Carpati clima este montana si alpina,in nord-vest clima este oceanica iar spre est caracterul continental al climei devine tot mai accentuat.


GERMANIA


Organizarea de stat: Republica

Capitala:Berlin(3.458.000 locuitori)

Suprafata:357.021 kmp.

Populatia:81.912.000 locuitori(1996)

Densitatea:229,4 loc./kmp.

Limba oficiala:germana

Moneda:marca germana-1 mark=100 pfennig

Sarbatoarea nationala:3 octombrie(aniversarea reunificarii-1990)

Popoare,nationalitati:germani(91%),alte(9%)

Culte:protestantism(41,2%),catolicism(40,6%),islamism(13%),ortodoxism,mozaism

fara(15,3%)

Populatia urbana:86,6%

Speranta de viata la nastere:76 ani

Mortalitatea infantila:6 la mie

Analfabetism:sub 1%

Somaj:11,4 %

GNP:28.870 USD/loc.


Dupa cel de-al doilea razboi mondial,Germania a fost divizata in doua,conform tratatelor de pace.In 1990 s-a reunificat,in prezent este un stat federal alcatuit din 16 landuri.Este asezata in partea vestica a Europei Centrale ,la nord are iesire la Marea Baltica si Marea Nordului,care sunt marginite de Campia Germaniei.Urmele glaciatiunilor se vad in regiunea lacurilor Mecklenburg,unde intre lacuri si mlastini se insira coline morenaice.La sud de campie se ridica relieful muntilor hercinici fragmentati de catre vaile raurilor(muntii Padurea Neagra,Eifel,Hunsruk,Padurea Turingiei)care ating altitudinea de 1.000-1.400m.La sud depresiunea Bavariei are inaltimea de 500-700 metri,spre valea Dunarii este acoperita cu un strat de pietris gros,fragmentat de rauri ce izvorasc din muntii Alpi.La poalele muntilor Alpi in spatele morenelor frontale s-au format lacuri glaciare(Boden,Chiene,Ammer,Wurm).La granita de sud a tarii se ridica culmile Alpilor Orientali alcatuiti mai mult din roci calcaroase(Alpii Allgau,Alpii Bavariei,Alpii Salzllangului).Varful cel mai inalt Zugspitze-2.966m se afla in Alpii Bavariei.

Germania este una dintre marile puteri economice mondiale.Este o tara bogata in resurse naturale(carbuni,magneziu,sare,cupru,mai putin petrol).Industria energiei electrice bazata pe centrale nucleare si pe hidrocentrale este nevoita sa importe resurse energetice.Industria grea este reprezentata prin industria siderurgica care se bazeaza pe minereuri feroase importate,de metalurgia neferoasa,mai ales cea a aluminiului.Ramura principala a economiei este industria constructiilor de masini orientata spre export(constructii de nave,autovehicole),industria electronica,mecanica fina si optica,are importanta mondiala.Industria chimica ocupa un loc fruntas pe glob,Germania fiind un mare exportator de produse chimice.Produsele industriei alimentare si ale pielariei sunt renumite.Agricultura intensiva si dezvoltata se bazeaza pe mici gospodarii familiale.Pe terenurile arabile se cultiva plante furajere,orz,secara,cartofi,grau,sfecla de zahar si hamei.In valea Rinului agricultura este specializata in legumicultura si viticultura.Productia agricola acopera 90% din nevoile alimentare ale tarii.


ELVETIA


Organizarea de stat: republica federala

Capitala :Berna(124.400 locuitori)

Suprafata:41.284,5 kmp.

Populatia:7.096.800 locuitori(1997)

Densitatea:171,9 loc/kmp.

Limba oficiala:germana,franceza,italiana,retoromana

Moneda:francul elvetian-1 franc=100 rappen/centimes

Sarbatoarea nationala:1 august(Rutlischwur-aniversarea Marii Confederatii-1291)

Popoare,nationalitati:elvetieni(80,6%),straini(19,4%)

Culte:catolicism(46,2%),protestantism(40%),islamism(2,2%),alte(11,6%)

Populatia urbana:60,8 %

Speranta de viata la nastere:78 ani

Mortalitatea infantila:5 la mie

Analfabetism:sub 1%

Somaj:3,6%

GNP:40.630 USD/loc.


Tara asezata la cea mai mare altitudine din Europa(altitudinea medie 1.300 m).60%din suprafata este ocupata de varfurile inalte ale Alpilor Occidentali acoperite cu pasuni alpine,paduri dese si fragmentate de vai glaciare adanci.Altitudinea maxima se afla in muntii Monte Rosa-varful Dufourspitze(4.636 m.).In Alpii Bernezi se afla cel mai lung ghetar din Europa,ghetarul Aletsch(27 km.).Intre muntii Jura,situati in nord-vest si muntii Alpi,situati la sud,se afla culoarul numit Mitteland cu altitudinea de 400-600 metri,o regiune depresionara cu relief colinar.Aici se gasesc cele mai multe orase si aici traieste majoritatea populatiei.Aceasta tara bogata si dezvoltata este o tara cu o neutralitate perpetua din 1815.

Industria este reprezentata de ramuri cu un consum de materie prima limitat si forta de munca calificata,obtinand produse de calitate(industria ceasornicariei,industria farmaceutica,industria constructiilor de masini).Energia apelor constituie cea mai importanta sursa de energie ,60% din productia de energie electrica este obtinuta in hidrocentrale iar 40% din centrale nucleare.In general,produsele industriale sunt obtinute in uzine mici,dar apar si intreprinderi uriase ca Nestle,Sandoz.

In bancile elvetiene sunt depuse sume mari de capital,datorita neutralitatii statului si datorita pastrarii secretului bancar.Din diferite activitati bancare ,Elvetia beneficiaza de venituri importante.Un venit de seama provine si din transportul de tranzit(taxe de autostrazi,taxe de tunele,taxe pentru transportul feroviar al autocamioanelor).

Cresterea animalelor este o ramura de baza a agriculturii.Produsele lactate elvetiene sunt cautate pe piata mondiala(ciocolata,branzeturi,lapte praf).

Industria turistica aduce venituri mari.Serviciile de inalta calitate(hoteluri,sanatorii,centre turistice,locuri pentru sporturile de iarna)atrag multi turisti



AUSTRIA


Organizarea de stat: Republica

Capitala: Viena (Wien)-1.609.600 locuitori

Suprafata:83.858 kmp.

Populatia:8.075.400 locuitori (1997)

Densitatea:96,3 loc./kmp

Limba oficiala:germana

Moneda:silingul 1 schilling=100 groschen

Sarbatoarea nationala:26 octombrie (aniversarea adoptarii Legii Constitutionale-1955)

Popoare,nationalitati:austrieci(92,3%),sarbi(2%),turci(1,7%),croati(0,8%),maghiari(0,4%),

alte(2,8%)

Culte:catolicism(78%),protestantism(5%),islamism(2%),alte(15%)

Populatia urbana:64%

Speranta de viata la nastere:77 ani

Mortalitatea infantila:6 la mie

Analfabetism:sub 1 %

Somaj:6,1 %

GNP:28.110 USD/loc.


Este asezata in Europa Centrala,2/3 din suprafata tarii este acoperita de culmile muntilor Alpii Orientali care ating altitudinea maxima in varful Grossglockner(3.797 m).Podisul granitic,asezat la nord de Dunare apartine Masivului Boemiei si are inaltimi de 300-600m.

La est gasim mici depresiuni sedimentate si erodate de rauri(Depresiunea Vienei,Depresiunea Graz).

Constitutia din anul 1920 fixeaza neutralitatea ca principiu al politicii de stat.

Austria are resurse minerale variate,ca sarea de bucatarie(Hallstatt,Salzburg),magneziu,plumb,zinc,antimoniu si cupru.Hidrocentralele produc 70% din productia de energie electrica.Hidrocarburile si carbunii provin din import.Economia este reprezentata in cea mai mare parte de industria grea(siderurgie,prelucrarea metalelor,constructii de masini,industria chimica).Prelucrarea lemnului si industria hartiei sunt ramuri importante ale economiei.Agricultura intensiva si de mare randament asigura in proportie de 90% necesarul intern si concentraza un procent mic din populatia activa.

In zona alpina este caracteristica exploatarea lemnului si pastoritul pe pasuni alpine(40 % din suprafata tarii este acoperita cu paduri).Cultura plantelor(grau,plante furajere,sfecla de zahar)se practica in vai si in depresiuni.Mai rar apare si cultura vitei de vie.

Austria ocupa un loc de frunte in lume in privinta venitului obtinut din turism.Statiunile balneare,centrele pentru sporturi de iarna,monumentele istorice si de arta atrag foarte multi turisti in fiecare anotimp al anului.



LIECHTENSTEIN



Organizarea de stat: monarhie constitutionala(principat ereditar)

Capitala:Vaduz(5.000 locuitori)

Suprafata:160 kmp.

Populatia:31.000 locuitori(1996)

Densitatea:193,7 loc./kmp.

Limba oficiala:germana

Moneda:francul elvetian-1 franc=100 rappen

Sarbatoarea nationala:15 august

Popoare,nationalitati:lichtensteinieni (62,4%),alte-elvetieni,austrieci,germani(37,6%)

Culte:catolicism(83%),protestantism(7,4%),islamism(3%),alte(6,6%)

Populatia urbana:45%

Speranta de viata la nastere :72 ani

Mortalitatea infantila:7 la mie

Analfabetism:sub 1%

Somaj:1,6 %

GNP:9.635 USD/loc.


Lichtenstein este situat intre Elvetia si Austria,se afla in uniune monetara si vamala cu Elvetia.In partea vestica,langa Rin,relieful este mai scund,in partea estica ,se ridica muntii Alpi.Altitudinea maxima este de 2.570 m. in varful Naafkopf.

Acest principat sarac de altadata este azi o tara bogata.Legislatia fiscala liberala a transformat Lichtensteinul intr-un centru financiar mondial.Multe intreprinderi straine sunt inregistrate aici iar impozitele platite de acestea dau 30% din veniturile obtinute din impozite de stat.

Editarea timbrelor si turismul constituie alte surse de venituri importante.O importanta deosebita o are transportul de tranzit(magistrala Paris-Viena).Industria este reprezentata prin ramuri care necesita multa finete si migala.


POLONIA


Organizarea de stat: Republica

Capitala: Varsovia(Warszawa-1.628.500 locuitori)

Suprafata:312.685 kmp.

Populatia:38.618.000 locuitori(1996)

Densitatea:123,5 loc./kmp.

Limba oficiala:poloneza

Moneda:zloty- 1 zloty=100 groszy

Sarbatoarea nationala:3 mai(Ziua Constitusiei)

Popoare,nationalitati:polonezi(98,7%),germani(0,4%),ucraineni(0,4%),alte(0,5%).

Culte:catolicism(91%),ortodoxism(1,4%),protestantism(0,7%),alte(6,9%)

Populatia urbana:64,7%

Speranta de viata la nastere:72 ani

Mortalitatea infantila:14 la mie

Analfabetism:1,3%

Somaj:10,1 %

GNP:3.230 USD/loc.


Tara asezata in estul Europei Centrale,cea mai mare parte a suprafetei este ocupata de o campie modelata de calota glaciara cuaternara.Urmele glaciatiunii sunt Lacurile Pomeraniene si Mazuriene,regiunea este presarata cu lacuri si coline morenaice.Relieful se ridica spre sud in podisurile Poloniei la 600 m,in muntii Sudeti la 1.000-1.600m.,iar in muntii Carpati in Masivul Tatra Inalta altitudinea depaseste 2.000 metri.Varful cel mai inalt este Rysy de 2.499 m.Polonia este bogata in resurse minerale (saruri de potasiu,sulf,zinc,cupru si carbuni).Termocentralele care functioneaza cu carbuni aprovizioneaza cu energie electrica celelalte ramuri ale industriei:siderurgia,constructii de masini grele,industria chimica(Silezia Superioara).Industria constructoare de masini situata in porturile de pe tarmul Marii Baltice (Gdansk,Gdynia)sunt in criza.Industria textila are traditii vechi.In capitala domina ramuri ale industriei care necesita forta de munca calificata(mecanica fina,constructii de autovehicule).

Agricultura se practica in sudul Campiei poloneze in gospodarii mici,taranesti,cu randament mic.In partea de nord a campiei clima este oceanica,pe solurile podzolice se afla pasuni intinse pe care se cresc cornute mari.Intre pasuni si fanete se cultiva secara,in si cartofi.

Polonia este nevoita sa importe produse alimentare.

Orasele medievale(Cracovia) si muntii Carpati(Tatra Inalta)au un potential turistic deosebit.


UNGARIA


Organizarea de stat: Republica

Capitala: Budapesta(Budapest-1.907.000 locuitori)

Suprafata:93.030 kmp.

Populatia:10.193.000 locuitori (1996)

Densitatea:109,6 loc./kmp.

Limba oficiala:maghiara

Moneda:forintul 1 forint=100 filler

Sarbatoarea nationala:15 martie(Ziua Revolutiei din 1848)

20 august(Ziua Sf.Stefan)

23 august(ziua proclamarii republicii)

Popoare,nationalitati:maghiari(96,6%),alte:romi,germani,slovaci,croati,romani(3,4%)

Culte:catolicism(64,8%),protestantism(23,8%),ortodoxism(2,6%),mozaism(1%),alte(7,8)

Populatia urbana:65 %

Speranta de viata la nastere:70 ani

Mortalitatea infantila:12 la mie

Analfabetism:1 %

Somaj:9,5 %

GNP:4.340 USD/loc.


Tara asezata in depresiunea Carpatica,are un relief de campie(Alfold,Kisalfold)acoperit cu soluri fertile.Muntii care traverseaza tara pe directia SV-NE(Muntii Mijlocii de dincolo de Dunare si Muntii Mijlocii de Nord) fac parte din lantul muntilor Alpi si Carpati.In fata muntilor si in partea de sud-vest sunt dealuri intinse.Altitudinea maxima se afla in muntii Matra-varful Kehes(1.014m).Ungaria este saraca in resurse naturale(petrol,gaze naturale,bauxita,mangan).Resursele minerale exploatate nu acopera necesitatile tarii,cantitati insemnate de materii prime sunt importate.Ramurile principale ale industriei sunt:industria constructoare de masini,industria chimica care produce si pentru export,industria metalurgica(feroasa si neferoasa)care are probleme mari si este pe cale de a se desfiinta si industria textila care asigura locuri de munca pentru femei.

Agricultura,datorita conditiilor pedoclimatice favorabile,joaca un rol important in economia tarii.Cultura plantelor si cresterea animalelor(porcine,ovine,pasari)au ponderi egale.Cele mai importante culturi sunt graul,porumbul,sfecla de zahar,floarea soarelui,orzoaica,tutunul,

canepa si inul.Legumicultura(ceapa,ardei pentru boia)are o importanta deosebita.Pomicultura acopera nevoile interne.Viticultura este practicata pe aceste meleaguri din antichitate de pe timpul romanilor.Vinurile produse in regiunile istorice viticole au o calitate superioara si sunt exportate.

CEHIA


Organizarea de stat: Republica

Capitala: Praga(Praha-1.205.000 locuitori)

Suprafata:78.866 kmp.

Populatia:10.315.000 locuitori

Densitatea:130,8 loc./kmp.

Limba oficiala:ceha

Moneda:coroana ceha 1 Koruna=100 haleru

Sarbatoarea nationala:28 octombrie(Ziua Independentei)

Popoare,nationalitati:cehi(81,2%),moravi(13,2%),slovaci(3,1%),alte(2,5%)

Culte:catolicism(39%),protestantism(2,5%),husitism(1,7%),alte(16,9%),fara(39,9%)

Populatia urbana:66%

Speranta de viata la nastere:74 ani

Mortalitatea infantila:7 la mie

Analfabetism:1%

Somaj:5,2%

GNP:4.740 USD/loc.


Tara asezata in Europa Centrala,apare ca stat independent dupa primul razboi mondial,iar dupa cel de-al doilea razboi mondial se formeaza republica federala numita Cehoslovacia.In 1993 in urma tratativelor din parlamentul cehoslovac este adoptata decizia separarii Cehoslovaciei in doua state Cehia si Slovacia(in urma referendumului Cehia a devenit stat independent).

Cea mai mare parte a tarii este ocupata de Masivul Boemiei,care este unul dintre cele mai vechi masive ale Europei.Pe marginea acestui masiv se ridica muntii Sudeti cu varful Snezka(1.608m)-altitudinea maxima a Cehiei,muntii Metaliferi,Padurea Ceha si Sumava.In interiorul masivului se afla depresiunea Ceho-Morava marginita de Dealurile Ceho-Morave.In estul tarii patrund culmile muntoase ale Carpatilor.Cehia este bogata in resurse minerale,in depresiunea Ceho-Morava se exploateaza carbune brun,in bazinul Ostrava huila,in apropierea orasului Karlovy Vary-caolin.

Industria grea are traditii vechi,inca din timpul Imperiului Austro-Ungar,cand Cehia era centrul industrial al imperiului.Industria sticlei,portelanului,a fabricarii creioanelor,a mobilei si industria textila(prelucrarea inului)au traditii vechi.Baza industriei o constituie industria constructoare de masini (masini pentru transport,utilaje pentru metalurgie,locomotive,masini agricole)si industria metalurgica.

Agricultura,dezvoltata in conditii de clima continentala,are un nivel ridicat,dar produsele nu acopera necesitatile tarii(cereale,plante furajere,fructe).In depresiuni se cultiva grau,sfecla de zahar,cartofi,hamei,orzoaica,iar in regiunile montane plante furajere.Padurile constituie materia prima pentru industria mobilei si creioanelor.

Statiunile balneare(Karlovy Vary,Marianski Lazne,Frantiskovy Lazne) cu ape termale renumite sunt cunoscute si peste hotare si atrag multi turisti.

SLOVACIA



Organizarea de stat: Republica

Capitala: Bratislava(452.300 locuitori)

Suprafata:49.034kmp.

Populatia:5.343.000 locuitori(1996)

Densitatea:108,9 loc/kmp.

Limba nationala:slovaca

Moneda:coroana slovaca 1 slovenska Koruna=100 halier

Sarbatoarea nationala:1 ianuarie(ziua proclamarii republicii)

Popoare,nationalitati:slovaci(85,7%),maghiari(10,7%),romi(1,6%),cehi(1,1%),alte(0,9%)

Culte:catolicism(60%),protestantism(7,9%),greco-catolicism(3,4 %),ortodoxism(1%),atei

(9,7%),alte(18%)

Populatia urbana:58,8%

Speranta de viata la nastere:73 ani

Mortalitatea infantila:11 la mie

Analfabetism:1%

Somaj:13%

GNP:3.410 USD/loc.


In 1993 Cehoslovacia s-a despartit in doua tari Cehia si Slovacia.Slovacia este asezata in Europa Centrala in regiunea muntilor Carpatii Nord-Vestici(Carpatii Mici,Carpatii Albi,Tatra Joasa,Tatra Inalta).Altitudinea maxima a tarii se afla in varful Gerlachovka-2.655 m. din muntii Tatra Inalta.Acesti munti sunt masivi ,cu versanti abrupti,cu vai adanci,modelate de ghetarii cuaternari.Intre munti se gasesc depresiuni mici ,intramontane(Zilina,Turcjanska,

Liptovska,Spisska).Campiile se intind in vestul (continuarea campiei Dunarii din Ungaria-

Kisalfold)si in estul tarii(partea nordica a Campiei Panonice).

Slovacia are putine resurse naturale(minereu de fier,huila,sare,hidroenergie),majoritatea materiilor prime sunt importate.

Industria este supradimensionata.Slaba dezvoltare a industriei slovace are radacini in politica economica socialista ,cand Slovacia asigura semifabricate,alimente si piata de desfacere pentre produsele industriale cehe.Ramurile de baza ale industriei sunt prelucrarea aluminei importate din Ungaria,industria textila,constructiile de masini,prelucrarea lemnului,industria hartiei,petrochimia,industria chimica.

Ramura de baza a agriculturii ,in campiile cu clima continentala,este cultura plantelor (grau,porumb,sfecla de zahar,floarea soarelui,legume,fructe).Cresterea cornutelor mari,a porcinelor si a pasarilor este importanta.

Tatra Inalta este cea mai vizitata regiune montana din Europa Centrala,iar orasele medievale cu monumente istorice sunt cautate de turisti(Kosice-mormantul lui Francisc

Rakoczi II).


ROMANIA


Organizarea de stat: republica

Capitala : Bucuresti(2.037.300 locuitori)

Suprafata:238.391 kmp.

Populatia:22.608.000 locuitori(1996)

Densitatea:94,8 loc./kmp.

Limba oficiala:romana

Moneda:leul - 1 leu = 100 bani

Sarbatoarea nationala: 1 decembrie(aniversarea unirii Transilvaniei cu Romania -1918)

Popoare,nationalitati: romani(89,5%),maghiari(7,1%),romi(1,8%),germani(0,5%),alte(1,6%)

Culte: ortodoxism(86,8%),catolicism(5,1%),protestantism(3,5%),alte(1,6%)

Populatia urbana:55,4%

Speranta de viata la nastere:69 ani

Mortalitatea infantila:25 la mie

Analfabetism:3,1%

Somaj:8%

GNP:1.480 USD/loc


Tara asezata la limita dintre Europa Centrala si Europa Estica.Relieful tarii este format de arcul muntilor Carpati care sunt fragmentati de mari depresiuni.Carpatii prezinta trei mari diviziuni:Carpatii Orientali,Meridionali si Occidentali.In mijlocul lor se intinde depresiunea Transilvaniei.Carpatii sunt inconjurati spre exterior(est si sud) de dealurile subcarpatice.O treapta mai joasa,spre est,o formeaza Podisul Moldovei,intre Siret si Prut,iar spre sud Podisul Getic si Campia Romana.La vest de Carpatii Occidentali ,Dealurile si Campia de Vest formeaza alte trepte de relief.Altitudinea maxima se afla in muntii Fagaras-varful Moldoveanu-2.544 m.Romania este bogata in resurse naturale(sare,sare de potasiu,minereu de fier,mangan,bauxita,aur,argint).Resursele energetice(petrolul si gazele naturale) sunt si cele mai importante materii prime pentru industria chimica.Industria siderurgica care a fost mult supradimensionata se bazeaza pe minereuri si carbuni importati.Industria constructoare de masini serveste industria petrochimica cu masini si utilaje,iar producerea masinilor agricole si a autoturismelor are o importanta deosebita.La baza industriei de prelucrare a lemnului,hartiei si celulozei stau padurile de conifere si stuful din Delta Dunarii.

Industria a fost supradimensionata in timpul industrializarii socialiste,tendinta de autoaprovizionare cu materii prime a avut un efect negativ asupra comertului extern.Fluviul Dunarea joaca un rol important in transportul international,dar razboiul din Iugoslavia si embargoul au avut un efect negativ asupra transportului fluvial.

In depresiunile si pe campiile cu un climat continental ramura de baza a agriculturii este cultura plantelor(grau,porumb,floarea soarelui,sfecla de zahar,canepa).Sectorul zootehnic este reprezentat prin cresterea bovinelor,ovinelor,pasarilor,cabalinelo,bubalinelor,viermilor de matase.In urma desfiintarii fostelor gospodarii agricole destat(CAP),in agricultura predomina gospodariile mici ,taranesti,care folosesc forta de munca familiala.


MOLDOVA


Organizarea de stat: republica

Capitala :Chisinau(667.100 locuitori)

Suprafata:33.700 kmp.

Populatia:4.365.000 locuitori(1998)

Densitatea:129,5 loc./kmp.

Limba oficiala: romana(moldoveneasca)

Moneda:leul molovenesc- 1 leu=100 bani

Sarbatoarea nationala:27 august(proclamarea independentei 1991)

Popoare,nationalitati:romani-moldoveni(64,5%),ucraineni(13,8%),rusi(13%).gagauzi(3,5%)

evrei(2%),bulgari(2%),alte(1,2%)

Culte:ortodoxism(98%),alte (2%)

Populatia urbana:51,7%

Speranta de viata la nastere:68 ani

Mortalitatea infantila:34 la mie

Analfabetism:3,6%

Somaj:1,2%(dupa datele neoficiale 25%)

GNP:920 USD/loc.


Republica Moldova,tara independenta din anul 1991,este asezata pe marginea sud-vestica a Campiei Europei de Est intre raurile Prut si Nistru.Suprafata Basarabiei este acoperita de o cuvertura groasa de loess in care raurile mici au taiat vai adanci.Altitudinea maxima este de 429 m si este intalnita in podisul Balaesti.Pe solurile fertile ale Campiei Nistrului se cultiva cereale,fructe si vita de vie.Industria alimentara este dezvoltata.Industria constructoare de masini din capitala aprovizioneaza industria alimentara cu diferite masini si utilaje.

In cadrul tarii se afla doua teritorii autonome ,la est,republica Transnistreana cu populatie majoritar rusa si ucraineana,la sud,in jurul orasului Comrat-Republica Gagauza.

SLOVENIA



Organizarea de stat : Republica

Capitala: Ljubljana (276.100 locuitori)

Suprafata:20.253 kmp.

Populatia:1.991.000 locuitori(1996)

Densitatea:98,3 loc./kmp.

Limba oficiala:slovena

Moneda:tolerul

Sarbatoarea nationala:26 iunie(ziua declararii independentei -1991)

Popoare,nationalitati:sloveni(87,8%),croati(2,4%),bosnieci(1,4%),maghiari(0,4%),alte

-macedoneni,albanezi,italieni(1,5%)

Culte:catolicism(70,4%),ortodoxism(2,4%),islamism(1,5%),protestantism(1%),alte(24,7%)

Populatia urbana:63,6%

Speranta de viata la nastere:74 ani

Mortalitatea infantila : 6 la mie

Analfabetism:sub 1%

Somaj:14,8%

GNP:9.240 USD/loc.


Tara asezata la marginea Europei Centrale ,in zona de convergenta a muntilor Alpi cu Alpii Dinarici(Alpii Sudici,Alpii Karawanken,Alpii Kamniki,Pohorje).La nord sunt muntii Alpi cu relief glaciar,stanci abrupte,vai adanci.Altitudinea maxima se afla in muntii Alpii Iulieni -varful Triglav-2.863 m.Muntii Dinarici se gasesc in sudul si vestul tarii,au un relief carstic cu formatiuni tipice(pesteri,doline,ponoare)unice in Podisul Karst.Campiile sunt amplasate in partea estica a tarii,pe valea raului Mura,in sud-est langa Krka si Sara si in nordul peninsulei Istria.

Slovenia si-a dobandit independenta in 1991 .Ea are importante zacaminte ferose si neferoase(fier,cupru,plumb,zinc).Energia electrica este produsa de termocentrale si hidrocentrale.Ramurile cele mai importante ale industriei sunt metalurgia neferoasa,constructii de masini(autovehicole,aparate de uz casnic),industria textila.Calitatea superioara a produselor livrate la export este asigurata de o forta de munca inalt calificata.

In agricultura cresterea animalelor este ramura de baza(cornute mari).Pe terenurile arabile se cultiva cereale,cartofi,sfeca de zahar.Exploatarea padurilor si prelucrarea lemnului este o activitate importanta,produsele(mobila) sunt exportate.

Slovenia are un potential turistic important(litoralul ,statiunile de odihna montane,pesterile-Postojna,Skocijani).


UCRAINA


Organizarea de stat: Republica

Capitala:Kiev(2.622.000 locuitori)

Suprafata:603.700 kmp.

Populatia:50.718.000 locuitori(1996)

Densitatea:84 loc./kmp.

Limba oficiala : ucraineana

Moneda: grivna 1 grivna=100 kopek

Sarbatoarea nationala:24 august(Ziua Independentei)

Popoare,nationalitati:ucraineni(72,7%),rusi(22,1%),bielorusi(0,9%),moldoveni(0,6%),bulgari

(0,5%9,polonezi(0,4%),maghiari(0,4%),alte(2,4%)

Culte:ortodoxism(76%),catolicism(11%),mozaism(1%),alte(12%)

Populatia urbana:71%

Speranta de viata la nastere:67 ani

Mortalitatea infantila:24 la mie

Analfabetism:1,6 %

Somaj:2,3%(dupa datele neoficiale 30%)

GNP:1.200 USD/loc.


Tara asezata in Europa de Est si-a dobandit independenta,dupa destramarea Uniunii Sovietice,in anul 1991.Campia Europei de Est formeaza cea mai mare parte din suprafata tarii(Cimpia Nistrului,Campia Pontica),este presarata cu dealuri joase si podisuri(Donet,

Volano-Podolic).Peninsula Crimeea desparte Marea Azov de Marea Neagra.Muntii Carpati se intind in sud-vest,altitudinea maxima se afla in Carpatii Nord-estici-varful Hoverla-

2.061 m.In fata Carpatilor Padurosi patrunde Campia Panonica.Tara foarte bogata in resurse naturale(minereu de fier,mangan,petrol,gaze naturale).In apropierea minelor s-a dezvoltat industria grea(bazinul Donbas)cu ramurile:metalurgie,constructii de autoturisme,utilaje miniere,locomotive,masini agricole.Industria chimica,electronica si de masini unelte se bazeaza pe forta de munca calificata.Calitatea produselor si nivelul tehnic raman in urma fata de exigentele pietei internationale.Pentru a deveni competitive ar fi necesara retehnologizarea si modernizarea lor.Odesa este cel mai mare port al tarii.Se afla la Marea Neagra si constituie poarta maritima a tarii.

Conditiile pedoclimatice sunt foarte bune pentru dezvoltarea agriculturii,se cultiva cereale,sfecla de zahar,floarea soarelui si legume.Este raspandita cresterea cornutelor mari si a porcinelor.Ucraina are probleme in valorificarea produselor agricole,pentru pietele vestice,calitatea lor nu este competitiva ,iar pietele fostelor state sovietice sunt insolvabile.



BELARUS


Organizarea de stat:republica

Capitala:Minsk(1.679.500 locuitori)

Suprafata:207.595 kmp.

Populatia:10.298.000 locuitori(1996)

Densitatea:49,6 loc./loc

Limba oficiala:belarusa(bielorusa) rusa

Moneda:rubla belarusa 1 rubla=100 kopeiki

Popoare,nationalitati:bielorusi(77,9%),rusi(13,2%),polonezi(4,1%),ucrinieni(2,9%),alte(1,9%)

Culte:ortodoxism(60%),catolicism(8%),alte,atei(32%)

Populatia urbana:71,2%

Speranta de viata la nastere:69 ani

Mortalitatea infantila:18 la mie

Analfabetism:2,1%

Somaj:3,9%(dupa date neoficiale 20%)

GNP:2.070 USD/loc.


Tara asezata in Europa Estica,are un relief de campie(Campia Europei de Est),modelata de calota glaciara cuaternara.In urma eroziunii glaciare au ramas coline morenaice,lacuri si mlastini(4.000 lacuri).Altitudinea maxima este de 345 m. si se afla in Colinele Bielorusiei

(Dziarjinskaia).Este saraca in resurse naturale,dispune numai de turba si paduri.Pe vaile raurilor se insira fabrici de prelucrare a lemnului si a celulozei.Cultura inului are o importanta deosebita.Produsele textile obtinute din in sunt cautate in Europa.Industria este specializata in ramurile care necesita un consum limitat de materii prime si forta de munca calificata(aparatura electronica,masini-unelte).Pe terenurile arabile se cultiva secara,cartofi,sfecla de zahar.In urma catastrofei centralei nucleare ucrainene Cernobal(1986),poluarea cu substante radioactive a dus la depopularea regiunilor sudice.





Document Info


Accesari: 5935
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )