Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




GEOGRAFIE ALPINA

geografie


GEOGRAFIE ALPINĂ





Atlasul se īmparte īn sase sectoare, dintre care Atlasul īnalt, īntins pe o lungime de 700 km, atinge o īnaltime de 4 165 m īn Djebel Toubkal. Īn plina Sahara se ridica muntii Tibesti si Hoggar, īn Africa ecuatoriala muntii Camerunului, īn rasarit muntii Etiopiei. Cele mai īnalte masive africane se īnalta īn Africa de est: Kilimanjaro (vīrful Kibo, 5 895 m), Kenya - 5 199 m, Ruwen-zori - 5 109 m, Elgon - 4 321 m, Meru 4 558 m, Virunga - 4507 m.

Īn sfīrsit, īn sudul Africii se ridica muntii Livingstone, Rungwe si Drakensberg.

America. Trecīnd īn emisfera vestica si pornind de la nord spre sud īncepem cu muntii Groenlandei.

Īn sudul Groenlandei, se afla fiordul Tasermiut, un fel de Yosemite groenlandez cu stīnci ce tīsnesc 1 500 - 2 000 m deasupra fiordului.

Urmīnd coasta rasariteana catre nord īntīlnim zona Ang-magssalik, cea mai interesanta pentru cataratori; mai departe, īn nord, Alpii Staunings, "perla Groenlandei" - 2 930 m. Īn sfīrsit, pe coasta de vest exista regiunea fiordului Evigheds. Aceste patru zone nu reprezinta decīt o parte infima a muntilor Groenlandei, majoritatea (de ordinul miilor) vīrfurilor si stīncilor fiind īnca necunoscuta si neexplorata. Alti munti se ridica īn insulele canadiene Axei Heiberg si Ellesmere. O zona muntoasa asaltata de alpinisti īn ultimul deceniu este cea din Ţara luiBaffin: Mt. Asgard si Thor, cu pereti de 1 000 m. De la strīmtoarea Bering pīna la capul Horn, pe o lungime de 18 000 km se īntind Cordi-lierii americani de-a lungul vestului Americii de Nord, Centrale si ele Sud. Lantul Brooks din nordul Alaskai culmineaza īn Mt. Chamberlin, 2 750 m, cu peretii de granit din Arrigetch, santul Alaska, cel mai īnalt al Americii de Nord, atinge 6 194 m īn Mt. McKinley. Lantul Alaska mai cuprinde muntii Foraker, Hunter, Huntington si Moose's Tooth. Muntii Wrangel culmineaza īn Mt. Bona si Blakburn. Grupul St. Elias cuprinde patru munti de peste 5000 m: Logan, St. Elias, Lucania si Steele. Catre sud urmeaza lantul Fairweather si īn continuare Coast Range (muntii Coastei), Cascades (muntii Cascadelor) si Sierra Nevada cu celebrul Mt. Whitney si "Mecca alpinistilor": Valea Yosemite.

Paralel cu aceste lanturi de pe coasta Pacificului si la est de ele se īntinde uriasul lant al muntilor Stīncosi (Rocky Moun-tains) strabatīnd Canada si S.U.A. Īn rasaritul S.U.A. se ridica muntii Appalaches, mai modesti ca īnaltime (2038 m), dar lungi de 2000 km si cuprinzīnd zone de alpinism atīt de interesante ca Shawangunk, unde-si fac antrenamentul alpinistii din New York.

Un peisaj arid cu cactusi si canioane adīnci caracterizeaza lantul Sierra Madre din Mexic. Catre sud urmeaza zeci de vulcani dintre care cei mai īnalti sīnt Popocatepetl, Ixtaccihuatl si Citlal-tepetl (Pico de Orizaba, 5 700 m).

Anzii, a caror lungime de 7 500 km echivaleaza cu distanta dintre Mt. Blanc si Everest, culmineaza cu vīrful Aconcagua, 6 960 m. Anzii īncep īn nord cu muntii Venezuelei si Columbiei de peste 5 000 m īnaltime. Īn Ecuador predomina vulcanii Chimborazo si Cotopaxi. Adevaratul rai al cataratorilor se afla īnsa īn Anzii din Peru si Bolivia cu superperetii de stīnca si gheata din Huascaran, Huandoy, Chacraraju, Alpamayo, Yerupaja, Jirishanca, Salcantay si nenumarati altii.

Mai putin fascinanti sīnt muntii vulcanici arizi, care despart Chile de Argentina. Cea mai frumoasa zona din acest lant se afla īn Districtul Lacurilor. Īn sud, Anzii se īncheie cu zona aspra a muntilor Patagoniei, cuprinzīnd giganti de granit ca Fitz Roy, Cerro Torre, Turnurile Paine. Īn sudul extrem se ridica muntii Ţarii de Foc - Yogan, 2 469 m.

Antarctida. Cel mai important lant muntos este Ellsworth. Partea de nord a acestui lant se numeste Sentinel Range, care culmineaza cu Mt. Vinson, 6 139 m. Alti munti sīnt Shinn, Tyree, Gardner. Vulcanii cunoscuti sīnt Erebus si Terror.

Alpinismul se practica pīna si īn insule atīt de izolate cum sīnt Kerguelen, din zona subantarctica a Oceanului Indian.



Document Info


Accesari: 6126
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )