Clasa : a VI-a B
Bibliografie : "Enciclopedia Europei"
Autori : Horia C. Matei, Ion Nicolae, Silviu Negut, Caterina Radu
Editura : Meronia
Anul aparitiei :
Primele vestigii ale unei asezari umane pe Acropole dateaza din mileniul 3-2 i.Hr. Polis hegemon al Aticii (sec 8-7 i.Hr.), Atena devine 212p1515c , in sec. 5 i.Hr., dupa respingerea invaziei persane si dupa intemeierea Ligii delio-atice, cel mai stralucit centru economic, politic, dar mai ales cultural, al intregii lumi grecesti. In ciuda infrangerilor in razboiul peloponesiac (404 i.Hr.) si a cuceririi macedonene (388 i. Hr.), Atena ramane metropola spirituala a Greciei, pozitie pastrata si sub dominatia romana. In timpul stapanirii bizantine si indeosebi a celei turcesti, Atena ajunge la nivelul unei umile asezari rurale cu 2-3000 loc. La 18.09.1834 devine capitala Greciei independente.
Astazi, agomeratia
Turismul
Natura
Istoria
Stralucita civilizatie minoica, care
infloreste in Creta in mileniile 3-2 i.Hr., poate fi considerat prima
manifestate a civilizatiilor europene. Venite la inceputul mileniului 2 i.Hr.
din N Peninsulei Balcanice, triburile indo-europene, ale grecilor isi extind,
in sec. 15 i. Hr., stapanirea asupra Cretei si Ciprului, creand civilizatia
miceniana; in sec.12 i.Hr., dorienii, ultimul val indo-european, distrug
civilizatia miceniana, stabilindu-se indeosebi in Pelopones. In jurul anului
1000 i. Hr., grecii colonizeaza coastele Asiei Mici si insulele din Marea
Ionica. Orasele stat fondate aici vor cunoaste, in urmatoarele 4 secole, o
dezvoltare mai rapida decat in cele din Grecia metropolitana. In sec.8-7 i.Hr.,
epoca marii colonizari, grecii intemeiaza orase pe coastele Marii Negre si ale
Mediteranei. Incercarea Imperiului Persan de a cuceri Grecia esueaza in fata
rezistentei statelor grecesti. Sec. 5 i. Hr., dominat de Atena, ramane epoca de
aur a democratiei si civilizatiei clasice grecesti. In urma bataliei de la
Cheroneea (388 i.Hr.),
Indelungata rezistenta antiotomana a poporului grec culmineaza in anii 1821-1829, cu Razboiul de eliberare nationala. Prin tratatul de la Adrianopol (1829), Imperiul Otoman recunoaste independenta Greciei, declarata la 13.01.1822. proclamata regat la 08.08.1832, Grecia isi stabileste , din 1834, capitala la Atena. De la obtinerea independentei pana la sfarsitul razboaielor balcanice, Grecia este preocupata de reunirea, sub autoritatea sa, a tuturor teritoriilor locuite de greci. In primul razboi mondial, Grecia se alatura in 1917, Antantei. Razboiul purtat impotriva Turciei in 1919-1922 se incheie cu un dureros esec; circa 1,5 mil. Greci din Asia Mica sunt constransi sa se refugieze in Grecia. La 25.03.1924, Grecia se proclama republica, dar monarhia este restaurata in urma unei lovituri de stat militare din 10.10.1935; gen.Ioannis Metaxas instituie, intre 1936 si 1941, propriul sau regim dictatorial. Atacata de Italia lui Mussolini la 28.10.1940, Grecia se apara cu succes, dar dupa invazia Germaniei din 06.04.1941 este obligata sa capituleze la 23.04.1941. Ocupatia straina ia sfarsit in toamna anului 1944, in urma acctiunilor conjugate ale Armatei de Eliberare din Grecia (ELAS) si trupelor britanice. In sept. 1946, in urma unui plebicist, regele George II revine pe tronul Greciei. Disensiunile dintre fortele comuniste si cele nationaliste declanseaza un sangeros razboi civil (1946-1949).
Limbile
Statul
Republica parlamentara, conform Constitutiei intrate in vigoare la 11.06.1975, amendate ultima data in martie 1986. Regiunea Muntelui Athos are statut autonom. Puterea legislativa este exercitata de un Parlament unicameral, Parlamentul grec. Puterea executiva este exercitata de un Cabinet condus de un prim-ministru. Consiliul Republicii (fostii presedinti democrati, primul ministru, liderul opozitiei si prim-ministrii guvernelor) este condus de catre presedintele tarii si se intruneste atunci cand partidul majoritar se afla in imposibilitatea de a forma guvernul ; autorizeaza presedintele sa numeasca un prim-ministru care este sau nu membru al Parlamentului sau sa dizolve Parlamentul. Seful statului: presedintele (ales de Parlament pt. cel mult 2 mandate de 5 ani). Principalele partide reprezentate in Parlament in urla alegerilor legislative din 09.04.2000: Miscarea Socialista Panelena (PASOK), Partidul Noua Democratie, Partidul Comunist din Grecia, Coalitia Stangii si Progresului.
Date importante
Nume oficial : Republica Elena
Situarea : in S Europei, in Peninsula Balcanica si o parte din insulele adiacente
Vecini : Albania, Macedonia, Bulgaria, Turcia, M.Egee, M.Mediterana, M.Ionica
Suprafata : 131 957 km
Populatia : 10 601 000 loc.
Densitatea populatiei : 80,3 loc./km
Sarbatoarea nationala : 25 martie (aniversarea proclamarii independentei-1821)
Limba oficiala : greaca
Moneda : 1 Drahme = 100 Leptae
PIB : 149 000 mil. $
PIB/loc. :
Armata
Serviciul militar se bazeaza pe recrutarea cu durata variabila (19 luni in trupele de uscat si 21 luni in marina si in aviatie). Efectivele militare sunt relativ importante, pornind si de la pozitia tarii in sist. militar NATO (flancul sudic al aliantei): 116 000 pers. in trupele de uscat, 19 500 in marina si 30 170 in aviatie. Acestora li se adauga trupele paramilitare ale jandarmeriei (26 500 pers.) si ale Garzii Nationale (35 000 rezervisti). Echipamentul militar include, intre altele, peste 1500 tancuri, 150 elicoptere, 8 submarine diesel, 4 distrugatoare, 11 fregate, 458 avioane de lupta de prod. Americana si franceza cuprinse in 15 escadrile, 17 avioane de transport C 130 Hercules. In 1999 cheltuielile pentru aparare s-au ridicat la 1220 drahme. In Grecia sunt 2 baze militare ale SUA (420 militari in august 1999).
Economia
Cea mai saraca dintre tarile Uniunii Europene, avand insa un PIB/loc. mai ridicat decat orice tara din regiune, Grecia dispune de resurse miniere relativ variate: lignit, bauxita, magneziu, apoi minerale de fier, nichel, petrol, marmura, cu prod. modeste in general, cu exceptia lignitului, bauxitei, marmurei. Industria, sustinut dezvoltata in ultimele decenii, contribuie cu peste ¼ la formarea PIB, antreneaza 1/5 din populatia activa; produce, intre altele, alumina, aluminiu, feroaliaje, nave maritime, ingrasaminte chimice, ciment, textile, ulei de masline, tigarete, bauturi. Principalele centre industriale sunt Atena si orasele din jur (Pireu, Aspropirgos, Elefsis etc.), apoi Salonic, Volos si Patras. Agricultura este dominata de sectorul vegetal. Se cultiva cereale, bumbac, tutun, sfecla de zahar. Culturi specifice sunt maslinul, cu o larga raspandire teritoriala, vita de vie, citricele. Zootehnia este axata pe cresterea ovinelor si caprinelor. Este inca bine dezvoltata apicultura, iar pescuitul se afla in crestere. Agricultura moderna este evidenta in special in marile campii din N tarii. Grecia dispune de o puternica flota maritima, care, alaturi de turism, contribuie la acoperirea partiala a deficitului balantei comerciale. Principala problema economica a Greciei o reprezinta persistenta dificultatilor sectorului de stat, in pofida aplicarii unor masuri nepopulare, de austeritate; acestea au avut ca efect pozitiv reducerea, ptr. prima oara dupa 1973, a inflatiei sub 10% anual in 1995. Datoria publica ramane considerabila, ca si datoria externa, de altfel, care se apropie de 42 md $. Sub raport economic, Grecia beneficiaza de un insemnat ajutor din partea UE si de destramarea economiilor centralizate din centrul si E Europei, marindu-si prezenta comerciala si financiara pe pietele Romaniei, Bulgariei si in spatiul ex-iugoslav. Comert exterior: prod. industriale, prod. agro-alimentare, prod. petroliere, materii prime si semifabricate si import: bunuri de capitasl, bunuri de larg consum, combustibili, lubrifianti, materii prime. Principalii parteneri la export: Germania, Franta, Italia, Japonia si la import: Germania, Italia, SUA, Franta, Marea Britanie, Olanda, Elvetia.
|