Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Geostrategii

geografie


Geostrategii


Geopolitica -stiinta,disciplina stintifica , doctrina, teorie sau metoda.

Geopolitica - este o stiinta umana realista si are ca obiect descrierea si explicarea rivalitatilor de putere privind teoriile si rivalitatile nationale.

-are in centrul atentiei fenomenele politice si incearca sa le dea o interpretare geografica.



- justifica politica de expansiune si agresiune si propaga deschis militarismul si colonialismul.

-este o disciplina stiintifica interdisciplinara la granite dintre geografie, istorie ,stiinte politice stiinte sociale care stabileste relatia dintre evenimentele politice si spatiul geografic dar distributia puterii pe glob

- i-a in considerare totalitatea preocuparilor actorilor prezenti pe scena internationala fie ca vorba despre politicieni,diplomati militari, organ non-guvernamental sau opinia publica.

Este interesata de calculele unora sau altora, a ceea ce ii determina sa actioneze , de obiectivele ce vizeaza coop 959e46j erarea sau destinderea relatiilor dar si utilizarea fortei sau de jocurile viclene.

Geopolitica viata planetara conditionata si explicate prin geografie.

Intemeietorul geopolitici - geograful german FREFERIC RAZEL , geografia politica este folosita in lucrarea cu acelasi nume din 1897, unde vede statul ca un organism biologic dar si hotarele naturale ale statului.

RUDOLF KYELLEN -1864-1922 a fost journalist iar lucrarea de baza a fost statul ca forma de viata " unde considera ca geopolitica este stiinta despre stat ,ca o creatie spatiala care studiaza crearea unui system de analiza a vietii statelor ca organisme vii,analiza variatelor formelor de guvernare a statelor ,statul este conceptu ca unitate a celor 5 fenomene fundamentale: geografic , etnic, economic, social,si juridic.



In Germania interbelica KARL HAUSEHOFER (1869-1946) - granitele sunt vazute in determinarea lor geografica politica, fiind speculate in 1921 de adolf Hitler pentru asi justifica expansiunea teritoriala sub pretextul neconcordantei care ar exista intre granitele politice ale germaniei si spatiul necesar populatiei.

Defineste geopolitica ca fiind unul dintre cele mai puternice mijloace de lupta pentru corecta impartire a spatiilor de viata dupa capacitatea de munca si performantele culturale ale popoarelor.

Orienteaza geopolitica spre problematica dinamicii mondiale a relatiilor dintre state private prin geografiile lor entice,politice , economice, sociale fara a neglija dinamica interioara a teritoriului natural organic.

Relatia organica dintre teritoriul si populatie apartenenta germanilor la o comunitate de civilizatie si de a favoriza crearea unui spatiu unde acestia sa isi poata desfasura liber virtualitatea .

Este considerat un geopolitician in timpulgermaniei HITLERIST.

Alfred mahan (1841-1914) lanseaza teoria puterii mari in interesul americii in stapanirea marilor 1887) va stapani lumea statul care va cotrola si domina marile, oceanele planetei. Sugereaza si mijloacele care permit atingerea suprematiei, crearea de puncte de sprijin, baze militare pozitii solide in stramtori pe caile maritime si comerciale care sa dispuna de o forta maritime prezenta peste tot si capabila sa transporte rapid marfuri si oameni in punctele strategice.Doctrina lui este un indreptar pentru politica externa Americana.

Idei - asocierea cu puterea britanica pentru impartirea mari .

determinarea germaniei sa se margineasca la rolul sau continental si la pretentiile de stapanire asupra marilor.

Punerea ka punct a unuei aparari coordinate europenilor si americanilor destinata sa juguleze pretentiile asiaticilor.

Halford maheinder 1861- - a fost pivotal geopolitici al istoriei elaborate in 1904.

In jurul pivotului se articuleaza toata dinamica geopolitica a planetei.

Apreciaza statul care stapaneste euroasia cea mai mare parte de uscat a planetei ,domina lumea, a numit acel stat rusia si aprecia ca este protejata de o centura de obstacole naturale a.i puterea maritime nu reuseste sa o supuna. Ipotetica alianta intre Germania si rusia ar fi putut crea insula mondiala si implicit distrugerea puterii maritime a mariii britanii.

Rusia ar fi protejata de centura de obstacole naturale formata din Siberia, mtii himalaya, desertul gobi si pod Tibet semicercul interior dincolo de care se desfasoara teritoriile literale europa de vest, oriental mijlociu, asia de sud si de est, si un con insular ce include m. britanie, japonica si sua.

Nicolas jhon spaiman - lanseaza teoria rimlandului bordure maritime sau inelul format de tarile cu iesire la mare care incurajeaza din mai multe parti continental constituit o zona intermediara intre acestea si marile periferice.

modifica formula lui mackender caci nu dimina europa, tine in mainii destinul lumii.

Dupa al -II lea razboi mondial pana la caderea regimului comuniste din europa de est geopolitica a fost interzicea din cauza conotatiilor negative dobandite in Germania nazista.

Paul klaval considera ca geopolitica actioneza in 3 directi -

construieste tabloul fortelor prezente pe scena politica dar si factorii care il influenteaza.

Reprezinta obiectivele actorilor

Arata modul in care mijloacele fiecaruia sunt aplicate prin strategii concepute pentru a se apropia de scopuri fixate.



GEOSTRATEGIA

- PIERE CELERIER- considera geostrategia sora mai mica a geopoliticii care ofera naturii politice si militare o aceasi metoda de aprofundare a metodelor.

SAUL BERNARD - geopoliticii isi rezerva stadiul proiectului iar geostrategiei stadiul executiei.

Dictionarul LARUSSE - disciplina care analizeaza rapoarte existente intre politica de aparare promovata de un stat in planul relatiilor internationale si in cadrul geografic.

BREYINSKY- administrarea strategica a geostrategiei politice

HLIHOR CONSTANTIN- studiaza interesele actorilor intrun spatiu dat si elaboreaza proiectul sau scenariul iar geostrategia indica mijloace necesare pentru a le materialize.


FUNDAMENTELE SPECIALE


1. Existewnta unei diversitati teritoriale si implicit a nei varietati a statelor defavorizate datorita lipsei iesirii la mare sau ocean.

Rolul strategiei ca instrument de punere in actiune a fortei armate pt infaptuirea unor interese politico-militare dictate de realizarea naccesului la zonele favorabile.

2. studil strategic al spatiulkui- domeniul military este legat de derularea actiunilor militare influentate de caracteristcile spatiului; existenta padurilor si a reg. desertice infl. Ierarhizarea intereselor si strategia pt infaptuirea acestora.

3. conceperea unei strategi unitare care sa resolve unirea strategiilor fiecarui mediu natural- exista 4 strategi ale mediilor naturale , exista: strategia terestra, maritima, aeriana si spatiala.

In geopolitica si geostrategie se disting 3 nivele:

local

REGIONAL

MONDIAL


PUNCTUL STRATEGIC- sunt considerate stramtorile si canalele ( BOSFOR si DARDANEL care leaga marea neagra si marea mediterana prin intermediul marea marmara si marea egee)

atr. Malaka - leaga oc pacific cu oc Indian

str Gibraltar - 1991 devine punct strategic nato deservit de armata britanica

canalul suez - n-v africii leaga m. mediterana cu m rosie si cu oceanul Indian

canalul panama traverseaza istmul panama si America centrala legand oc. Atlantic de marea caraibelor cu oceanul pacific golful panama.

ZONA STRATEGICA- atunci cand se concentreaza intrun anumit areal mai multe puncte geostrategice sau teritoriul de interes este de dimensiuni apreciabile.

SFERELE DE INFRLUENTA- zonele geografice in care o putere zona sau din afare zonelor respective bazanduse pe superioritatea fortelor armate si pe amenintarea de a le utilize si-a impus dreptul de a intervene in politica interna si externa a statelor din zona.

Implica un accord intre doua state prin care fiecare parte se angajeaza sa se abtina de a intervene sau de a exercita vreo influenta in anumite teritorii asupra carora sa convenit intre partile contractuate.

SFERELE DE PUTERE- raza de actiune a puterii unui stat in masura in care se extinde dincolo de granitele sale in scopul influentei politice(raza de influenta)

Sfere de influenta - interese politice

Sfere de interes - interese economice

Politica sferelor de influenta este o politica a suprematiei chear daca statele care ating un asemenea nivel nu recunosc acest lucru.

Puterea- fenomenul fundamental social care constituie capacitatea de a lua decizi si de a asigura indeplinirea lor prin utilizarea diferitelor mijloace de persoasiune si constrangere. Se exprima printro relatie asimetrica conducere -supunere; dominare subordonare intre factorii la nivelul carora se manifesta.

Puterea politica -forma puteri sociale include puterea suverana a statului, se manifesta prin utilizarea celorlalte puteri , economice, militare, drept bazat in conformitate cu telurile catre care tindem.Este in stransa legatura cu puterea economica

Puterea internationala- exercitarea de catre unul sau mai multe state , tinde sa indeplineasca in viata internationala unroll analog in viata interna a societati.

Politica puteri repr totalitatea metodelor si a mijloacelor pe care le foloseste un stat in vederea atingeri unor obiective pe plan international.sursa puteri repr , din inegalitatea dintre state ,statutul de mare putere , capacitatea de a purta razboi.

Hegemonia - existenta unui singur centru de putere, de regulla imperiu , sufficient de puternic pt asi impune vointa in raporturile interstatale.

Echilibrul da putere- existenta unor centre de putere autonome care se exilibreaza pe scena inter si asigura functionalitatea sistemului interstatal.

Panismul mascheaza o ratiune de competitie intre mnai multe state lidere posibile. Panismele revin in forta in statele lumi a 3 pe masura ce constituie statele esuate.

Imperialismul in sens geopolitic se refera la o constructie teritoriala dominanta care se supune numai logici expansiuni teritoriale, mentinand seama de poparele ce locuiesc in teritoriile respective.

se manifesta prin anexarea teritoriilor, pornind din statul centru al imperiului.

Administratia centralizata organizeaza supunerea politica si exploatarea econ a teritoriilor cucerite.


RAPORTUL DINTRE IDEOLOGIE SI GEOPOLITICA

Ideologia- ansamblul sistemului de idei si reprez umane , cuprinzand si reprez religioase.

Interesele geopolitice au primat asupra argumentelor ideologice.Istoria dovedeste ca isdeologia joaca un rol important in antrenarea poparelor spre o satre conflictuala si ramane sub imperiul geopaliticii,explicand de ce nici o alianta ideological nu a putut rezista in conflicte majore.

Analiza geopolitica nu trebuie opusa factorului ideologic si celui politic pentru ca ei se afla into stransa legatura interactionala si determina modealrea situatiilor geopolitice.

Religia si geopolitica- factorul religios a fost important in cucerirea si stapanirea si dirijarea lumii sau a numitor reguli ale ei.exista razboaie religioase- islamul politic , fenomen complecx greu de controlat , in care se inscrie si terorismul.

Biserica catolica- misiunea sa-unitatea lumi prin crestinism, duce o politrica pasnica , fara arme , dar care nu exclude sprijinirea uneia dintre partile aflate in conflict; are o strategie planetara., folosinduse se existenta singurului stat de natura religioasa , vaticanul si de mijloacele diplomatice.

Rolul religiei este uneori exagerat , ele fiind decat unul dintre factorii care au amplificat fenomenele geopolitice si nu origine a lor.

ASOCIATIA RELIGIOASA IN ECO MONDIALA

Uniunea europeana

1951 europa celor 6 are loc crearea comunitati economice a carbunelui si otelului "ceco" devenita comunitatea europeana"cee"

1957 belgia franta Germania Italia lucsemburg olanda ,europa celor noua

1973 - danemarca irlanda , gb adera la comunitatile economice europene

Europa celor 10 1981 adera grecia

Europa celor 12 1886 integrarea in "cee" a spaniei si portugaliei

1990 unificarea celor doua germanii face ca rdc sa se integreze

1993 comunitatea economica se transforma in UE

Europa celor 15 - 1995 austria finlanda suedia

Europa celor 25 -2004 cehia ,cipru, Estonia, letonia, lituania, malta, polonia slovacia , slovenia, si ungaria

Europa celor 27 - 2007 romania si Bulgaria

Obiective UE:

Dupa ce au reusit restituirea pietei unice ue urmareste ambitiosul proiect de unitate politica si creare a statelor unite ale europei.

Forta economica - la inceputul mileniumului 3 ue a ajuns o mare putere economica , asigurand o treime din produsul intern brut ; se remarca prin industria puternica si competitive , agricultura performanta , dimensiunea si modernizarea cailor de telecomunicati si transport, puterea comerciala si ezxistenta unei puternice piete de turisp in lume.

ASEAN - se afla in contin Asiatic , ingloband peninsula Indochina si unele arhipelaguri indoneziene si filipineze .- suprafata 4,5 milioane km patrati

Este o asociatie eterogena de state cu dimensiuni diferite ca intindere si populatie.

Statele member sunt diferite si ca regiuni politice, unele fiind tari comuniste , unele foste.

OBIECTIVELE ASEAN: cooperarea de interes comun , acelerare cresteri economice, echilibrarea relatiilor comerciale, promovarea paci si stabilitati in zona , stabilirea zonei de liber schimb.

cooperarea in domeniul securitati si stabilitati regionale , punanduse accent pe reunirea orcarei forme de ingerinta externa.

Forta economica ASEAN - ansamblul regional dynamic aflat in competitie cu asia de est

ASEAN - cunoaste un rtit de cresrtere economica superior multor regiuni de pe glob. Are un insemnat potential agricol reflectat in ponderea productiei de orez , cauciuc natural, cacaua, si fructe, forestier si minier.

In domeniul industrial se remarca pt prin electronica , electrotehnica pertochimie si productia textile; domenbiul turistic- Singapore , malaiezia si indonezia

NAFTA - asociatia regionala - acordul de liber schimb American

in vigoarea 1984 - CAnada , SUA Mexic

cresterea cooperari intre cei 2 membri pri eliminarea obstacolelor comerciale , solutionarea diferentelor comerciale, cresterea posibilitatilor de investitie.

Este o grupare integrationista intre o mare putere eco sua , si alte 2 cu un potential economic si commercial mai mic.

Pe termen scurt sua au de pierdut , iar pe termen lung au de castigat influenta politica a americi de nord ca urmare la agresiune acreata de statele europene.

Forta economica NAFTA depaseste ue cu un pib de cirma 1500 de mii mai mare prin insumarea pib a celor 3 tari .

Cei toti 3 membri dispun de resurse de sol si subsol si au de castigat din aceasta scociere.

Sua vizeaza realizarea unui spatiu unic American prin unirea nafta cu merconsur si includerea acelor tari care nu sunt prinse in aceste organizati, nafat.

MERCONSUR - piata comuna din sud este opusul nafta , atat ca pozitie geografica , cat si ca scop.

Initiate in a intrat in vigoare in 1994 , grupand 4 state : argentina , brazilia , paraguai si ungaria.

In 2005 a devenit membra si Venezuela ierbolivia, chile , Columbia, Ecuador si peru , fiind membru asociatiei



Document Info


Accesari: 2884
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )