Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Incalzirea globala

geografie


Incalzirea globala


Incalzirea globala, cel mai de temut inamic al omenirii pe termen mediu 2007, cel mai cald din ultimii 10.000 de ani?




Joi, 11 Ianuarie 2007 - Un articol de Aida Danaila, Stefania Bunea


Sistemul climatic al Terrei, asa cum demonstreaza evolutiile din ultimele decenii, a intrat intr-o perioada de dereglari marcate prin cresterea secvente 16116d313q i si sporirea intensitatii fenomenelor meteo intense pe fondul general al incalzirii globale accelerate, ca urmare a efectului de sera, subliniaza dl prof. univ. Mircea Dutu, rectorul Universitatii Ecologice Bucuresti. Viitorul va fi sumbru, inclusiv din perspectiva optimistilor, printre consecintele topirii calotei glaciare la nivelul tarii noastre putand aminti: Romania pare a fi una dintre tarile europene cele mai afectate de schimbarile climatice; inundarea Deltei Dunarii; diparitia plajelor in urmatoarele decenii; afectarea grava a zonei costiere, ceea ce, evident, inseamna ca teritoriul tarii noastre se va micsora; topirea ghetarilor Scarisoara si Focul Viu; desertificarea zonei de sud a tarii, intre Turnu Magurele si Braila.


Doar 4°C ne despart de haosul climatic

"Potrivit unor estimari, numai 4°C ne despart de haosul climatic, dupa care nimic nu va mai arata asa cum a fost. Dupa cum spun specialistii si Institutul Britanic de Meteorologie, anul 2007 se prefigureaza a fi cel mai cald din ultimii 10.000 de ani, care sa conduca la o crestere a temperaturilor medii cu circa 0,5°C, adica aproape egal cu cat s-a inregistrat in intregul veac 20, respectiv 0,6°C. Daca ritmul se va mentine, dezastrul se va produce nu in 2100, ci chiar in 2030-2050", spune profesorul Dutu.


Oamenii de stiinta, ingrijorati

Ca fenomenul incalzirii globale nu este o poveste sau doar un scenariu al unora sau altora o demonstreaza chiar atitudinea oamenilor de stiinta, care sunt extrem de ingrijorati si, totodata, revoltati de atitudinea oficialilor. Trebuie amintit ca in decembrie anul trecut 10.000 de oameni de stiinta americani, printre care 52 de laureati ai Premiului Nobel, au avertizat ca autoritatile ascund populatiei adevaratele dimensiuni ale schimbarilor climatice, asa cum rezulta ele din cercetarile stiintifice, mai mult sau mai putin secrete.


Romania, printre cele mai afectate tari

"Toamna anului trecut a fost considerata cea mai calda din ultimii 500 de ani, de cand avem date istorice. Diferenta medie fata de temperaturile normale s-a ridicat la 2,9°C, depasind anul record 2005, cand a fost de numai 1,5°C. Exista posibilitatea ca iarna 2006-2007 sa devina cea mai calda din istoria cunoscuta la nivel mondial", mai spune rectorul Universitatii Ecologice Bucuresti.

Asezarea geografica, starea mediului, deficientele majore privind amplasarea localitatilor, absenta unui sistem national bine structurat la reactie si aparare impotriva dezastrelor naturale, de exemplu, fac ca Romania sa fie una dintre tarile europene cele mai afectate de consecintele schimbarii climatice, mai ales in privinta fenomenelor meteorologice extreme.

Trebuie avute in vedere exemplele climatice din ultimii ani, in frunte cu 2005. Si, paradoxal, de poluarea din tara nu suntem responsabili in totalitate, 70-80% din poluare fiind practic importata.


Ierni mai calde, seceta si diminuarea productiilor agricole

Efectele pe termen scurt ale fenomenului de incalzire globala, in ceea ce ne priveste, se vor materializa prin ierni mai calde si cu minime mai mari, seceta destul de severa si, in consecinta, o diminuare a productiilor agricole si modificarea ciclurilor de vegetatie. Pe termen mediu, ca urmare a modificarii conditiilor de existenta, ne putem astepta la schimbari chiar in privinta regimului maladiilor, modificarea modului de manifestare a celor existente si aparitia altora noi.


Omul, incapabil sa tina pasul cu incalzirea

Specialistii subliniaza categoric ca ritmul de schimbare a climei si mediului este mult mai rapid decat adaptarea societatii umane la acestea. Omul, ca fiinta, se adapteaza cu greu schimbarilor bruste, realitate demonstrata in fiecare an, cand la nivel mondial zeci de mii de oameni cad victime fenomenelor meteorologice extreme - inundatii, tornade, canicula etc.

"Ooamenii sunt programati sa reactioneze mai degraba la pericole precum razboaie, acte de terorism etc., decat sa faca fata pericolului cel mai evident si catastrofal pe termen lung - incalzirea globala. Ne putem astepta, ceea ce este tot mai vizibil in fiecare an, ca perioadele de canicula si inundatiile sa se intensifice, pagubele materiale si umane sa creasca, sa apara fenomene de migratie a populatiei din zonele extreme catre cele mai aparate. Incalzirea globala va face ca in perioadele fenomenelor meteo extreme consumul de energie sa fie enorm. Toate statele trebuie sa se angajeze in procesul international de reducere efectiva si majora a emisiilor de gaze cu efect de sera, completat cu masuri de dezvoltare a sistemelor nepoluante" a conchis profesorul Dutu.


Schimbarile climatice din secolul XXI

"Al 3-lea Raport de Evaluare al IPCC (Intergovernmental Panel of Climate Change-Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice), elaborat in 2001, prezinta o sinteza a rezultatelor cercetarilor actuale privind schimbarile climatice globale observate in secolul 20: temperatura medie globala a crescut cu 0,6°C (1860-2000), fiind mai pronuntata in America de Nord, zona ecuatoriala si Asia (0,4-0,8°C); acest fenomen a fost mai pronuntat in a doua jumatate a secolului; nivelul marii mediu global a crescut cu o rata medie anuala de 1 mm; durata acoperirii cu gheata pe rauri si lacuri a scazut cu doua saptamani la latitudinile mijlocii si inalte din emisfera nordica; a avut loc o descrestere a grosimii si extinderii spatiale a ghetii din zona arctica (cu 40% in ultimii 30 de ani); retragerea ghetarilor din zonele nepolare (Alpi); precipitatiile au crescut cu 5-10% la latitudinile medii si inalte din emisfera nordica si au scazut cu 3% in regiunile subtropicale (uscat); a crescut cu 2-4% frecventa precipitatiilorĘ intense", a declarat dr. Aristita Busuoic, specialist climatologie ANM.


Tot mai multe evenimente extreme

Cercetarile realizate de specialistii climatologi din ANM (Administratia Nationala de Meteorologie) pe sirurile lungi de date de la 14 statii meteorologice (1901-2000) au evidentiat o incalzire medie pe tara de 0,3°C, mai pronuntata in jumatatea estica a tarii (0,8°C la statiile Bucuresti-Filaret, Constanta si Roman). Din punct de vedere pluviometric, s-a evidentiat o tendinta de scadere a cantitatilor anuale de precipitatii, mai pronuntata in centrul tarii, cu cresteri usoare in nord-est si unele regiuni din sud. Din analiza sirurilor mai scurte (1961-2000) de la mai multe statii meteorologice (pana la 100), s-au evidentiat schimbari si in regimul altor parametri, printre care si evenimentele extreme.

"Schimbarile climei in urmatoarele decenii - ne mai spune dr. Aristita Busuioc, sunt estimate pe baza unor scenarii climatice realizate cu modele numerice extrem de complexe, care au la baza legi fizice, dinamice si chimice, care simuleaza comportamentul subsistemelor ce compun sistemul climatic, in conditiile unor scenarii de emisie a gazelor cu efect de sera si aerosoli. Aceste scenarii de emisie sunt conditionate de anumiti factori: populatia, dezvoltarea economico-sociala, schimbarile tehnologice, care sunt puternic incerte". Cel de al 3-lea Raport al IPCC, pe baza rezultatelor de cercetare pe plan mondial, sintetizeaza urmatoarele modificari:

Temperatura medie globala va creste cu 1,4-5,8°C, in functie de scenariul de emisie, fiind cu 2-10 ori mai mare fata de incalzirea din secolul trecut.

Cantitatile de precipitatii la nivel global vor creste, cu mari diferentieri regionale: scaderi si cresteri cuprinse intre 5 si 20%.

Schimbarea climei conduce la schimbari in circulatia atmosferica, care la randul lor conduce la schimbari in frecventa si amplitudinea unor evenimente extreme de vreme.

Zilele foarte calde vor fi mai frecvente, iar zilele foarte reci mai putin frecvente.

Amplitudinea si frecventa precipitatiilor extreme vor creste in multe regiuni, la fel ca frecventa secetelor (temperaturile ridicate si evapotranspiratia nu sunt compensate de cresterea precipitatiilor).


Nuclearelectrica, cu ochii pe nivelul Dunarii

Temperaturile ridicate din ultima perioada, care au afectat si nivelul Dunarii, nu ridica deocamdata probleme in functionarea Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda. "Situatia nu este critica in ceea ce priveste nivelul Dunarii, dar sigur ca monitorizam permanent situatia", ne-a declarat directorul general al Societatii Nationale Nuclearelectrica, Teodor Chirica



Document Info


Accesari: 2045
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )