Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




MAREA BRITANIE

geografie


MAREA BRITANIE




REGATUL UNIT AL MARII BRITANII sI AL IRLANDEI DE NORD



-ANGLIA capitala : Londra

-ŢARA GALILOR capitala : Cardiff

-SCOŢIA capitala : Edinburgh

-IRLANDA DE NORD capitala : Belfast



SUPRAFAŢA    244.130 km2

POPULAŢIA    58 mil. loc.

DENSITATEA MEDIE    238 loc km2

AsEZARE GEOGRAFICĂ Lat. N 490 10' - 600 50'

Long. E : 10 45' - 80 10'

CAPITALA    LONDRA

LIMBA engleza; galica în Scotia si galeza în Ţara Galilor

RELIGIA    protestanta si catolica

MONEDA    lira sterlina

PRODUS INTERN BRUT 575 470 mil. USD

FORMA DE STAT     monarhie

MEMBRĂ A UNIUNII EUROPENE
















































































CONDIŢIILE    NATURALE sI CLIMA


Relieful este diferit, de la teritoriile joase dintre gurile râurilor Exe si Tees -roci sedimentare moi, creta, argila, gresie-, trecând apoi la dealuri de creta sau calcar ca Costwolds, Chiltenrs, North Downs si South Downs, si munti : Cambrieni, (Snowdon -1085 m), Penini, Grampiani cu vârful cel mai înalt, Ben Nevis 1344 m. Zona de sud-est este o zona de câmpie, cu sol preponderent argilos.

Râurile sunt scurte, dar cu debite importante, ceea ce le face navigabile : Tamisa, Severn(cel mai lung), Trent, Shannon, Exe, Avon, Tees, Ouse.

Clima Angliei este moderata, oceanica, aflata sub influenta Curentului Golfului. In cea mai mare parte a anului, vremea este ploioasa si schimbatoare, datorita câmpurilor ciclonice de joasa presiune formate în Oceanul Atlantic.Cel mai des întâlnit fenomen meteorologic este ceata (smog), care în amestec cu fumul rezultat din poluare a dus la aparitia sintagmei "ceata londoneza". Cele mai reci luni sunt ianuarie si februarie (+4 0C) iar cele mai calde iulie si august (+16-18 0C). In sud-estul tarii media anuala a precipitatiilor este de 650 mm, iar în vest de 1000 mm.



INSULELE


Parte a Regatului Unit sunt si insulele si grupurile de insule din jurul Marii Britanii, ca Orkney, Shetland, Scilly. Alte insule au adunare legislativa si administratie proprie : Anglesey, Wight, Man, Hebridak.



O ŢARĂ ÎNTRE APE


Fiind o insula, Anglia este înconjurata de ape . La vest se afla Oceanul Atlantic, la nord-est Marea Nordului, la sud-sud-est Marea Mânecii. Intre Irlanda si Marea Britanie se afla Marea Irlandei. Pâna în anii '90 legaturile dintre Anglia si Europa erau pe cale navala si aeriana. Din mai 1994 se poate face legatura pe cale feroviara cu Franta pe sub Canalul Mânecii, prin Eurotunel.



POPULAŢIA sI ORAsELE


Marea Britanie este o tara puternic urbanizata. Peste 90% din populatie traieste în    orase iar 30% numai în orasle mari si în suburbiile acestora:

Londra (6 809 000 loc.

Birmingham (2 632 000 loc.) ,

Manchester (2 600 000 loc.) ,

Leeds (2 053 000 loc.

Glasgow (1 700 000 loc.) ,

Liverpool (1 467 000 loc.

Sheffield (1 297 000 loc.

New Castle (1 135 000 loc.) ,

Edinburgh (440 000 loc.) ,

Cardiff (279 000 loc.) ,

Belfast (279 000 loc.).



































RESURSELE    NATURALE sI ECONOMIA


Marea Britanie se situeaza pe locul 6 între puterile lumii. Coloniile de care a dispus timp de secole (Australia, India, Canada, Africa de Sud) au asigurat materia prima pentru diferite industrii prelucratoare; Faptul ca a fost din cele mai vechi timpuri o mare putere navala a ajutat-o foarte mult în dezvoltarea economica. Râurile cu debite importante au permis constructia hidrocentralelor care asigura energia electrica în Scotia si Ţara Galilor.

Exploatarea lor din Marea Nordului se face prin instalatii moderne .Prin conducte ele sunttransportate spre rafinarii, în porturi, unde se

prelucreaza în întreprinderi petrochimice si transformate în combustibili, îngrasaminte, mase plastice, medicamente, detergenti, etc. Din totalul energiei consumate 76% se obtine din titei si gaze naturale, iar 8 % din carbune. Energia nucleara asigura 15 %. Restul de 10% este acoperit de hidrocentrale.


Desi în regres, productia anuala de carbune atinge 42 mil. tone.

Tot în regres    se afla si pescuitul, din cauza concurentei internationale si a exploatarii nemiloase a acestei resurse de-a lungul timpului. Aceasta activitate este vitala pentru porturi mai mici ca Aberdeen, Peterhead, Grimsby, Newlyn, Fletwood.

O alta resursa naturala este lemnul. Padurile acopera 10% din suprafata tarii, si jumatate din ele sunt proprietatea statului.


INDUSTRIA sI TRANSPORTURILE


Industria prelucratoare asigura ocuparea a 34% din forta de munca si 24% din PIB. Ramurile industriale traditionale ca productia de textile si oteluri cedeaza locul ramurilor producatoare sau utilizatoare de tehnica de vârf. Industria constructiilor ocupa un loc important, iar sfera serviciilor se largeste oferind tot mai multe locuri de munca.







TRANSPORTURILE

Anglia dispune de o retea de drumuri cu învelis rigid de 362.357 km, din care 3147 sunt numai autostrazi. Pe drumurile publice se desfasoara 90% din transportul de persoane si 82% din cel de marfuri. Reteaua de cai ferate se întinde pe o lungime de 37440 km. Centre ale transporturilor fluviale si maritime sunt porturi ca : Londra, Cardiff, Liverpool, New Castle, Glasgow, Belfast, Plymouth, Portsmouth, Aberdeen etc. Tunelul de sub Canalul Mânecii leaga Folkestone de portul francez Calais. El are o lungime de 49 km.



agriCULTURA


Agricultura se face în zona de câmpie, pe pâmânturile arabile din East Midlands (estul Angliei Centrale) si East England (la nord de Londra) si pe Câmpia Fen. In zonele cu clima blânda din vestul tarii se cultiva grâu, orz, cartofi si sfecla de zahar.

Zootehnia este o ramura bine reprezentata ; în fermele mari din jurul oraselor se cresc oi, vite, porci si cai.

Zona unde se cultiva zarzavaturi este cea din jurul Belfastului.


Importurile Marii Britanii sunt în general materii prime, de obicei din fostele colonii : minereuri, bumbac, lâna, produse agricole.

Ca materie prima Marea Britanie exporta petrol , cam 2/3 din productia ei; Exporturile produselor finite reprezinta un procent însemnat : produse chimice si petrochimce, masini, aparatura, textile, etc.


O ramura economica     importanta este turismul. Turistii sunt atrasi de constructiile vechi de sute de ani : Turnul Londrei, Westminster, Rochester Castle, Exeter, Salisbury, Canterbury, de muzee celebre : Muzeul Figurilor de ceara sau localitati unde s-au nascut oameni celebri : poetul si dramaturgul Shakespeare, poetul Byron, sau altii din epoci mai îndepartate sau mai apropiate : The Beatles, Spice Girls, etc.






































Alte obiective turistice importante le constituie monolitii de la Stonehenge sau Loch Ness, salasul monstrului Nessie.

Numai în capitala engleza sunt concentrate o multime de obiective ce merita a fi vizitate : British Museum, cu antichitatile sale, Big Ben, ceasornicul numit astfel dupa numele primului slujbas ce l-a avut în grija; Piccadilly Circus, locul favorit de întâlnire pentru tineri; resedinta premierului britanic, din Downing Street 10, simbol al puterii politice; Buckingam Palace, unde schimbarea garzii este un adevarat spectacol; Trafalgar Square, cu porumbeii sai si minunatele fântâni cu lei; sau cea mai mare colectie de tablouri de la The National Gallery ;marele dom al catedralei St. Paul, al doilea ca marime în lume sau Tower Bridge ce ofera o priveliste de vis a râului Tamisa; iar o plimbare prin Hyde Park nu poate fi decât un motiv în plus ca sa te bucuri de viata; la Covent Garden poti audia cele mai cunoscute voci ale operei, iar în Petticoat Lane poti face din cumparaturi un hobby.

Limba engleza a avut o mare contributie la cresterea importantei Angliei ca stat, înca din perioada coloniala, fiind prima limba internationala vorbita; desi actualmente Anglia a pierdut multe colonii , populatia de acolo continua sa foloseasca limba engleza. In plus limba engleza este un suport important în dezvoltarea comunicatiilor pe calea informatica. Mai mult de 500.000.000 persoane vorbesc    engleza ca limba materna iar numarul celor care o învata ca limba straina este în continua crestere, mai ales în Europa de est.


SIMIONESCU SABIN MIHAI

CLS IV-A





Document Info


Accesari: 16320
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )