Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




MUNTII CALIMANI

geografie


MUNTII CALIMANI


Situati in zona nord-vestica a grupei centrale a Carpatilor Orientali, Muntii Caliman formeaza unul dintre cele mai reprezentative lanturi vulcanice din tara noastra. Peisajul acestor munti a suferit in mare masura e 222g64c fectele glaciatiunilor cuaternare marcate prin prezenta (mai ales pe versantul nordic al virfului Re-titis) a numeroase caldari glaciare.



Virful Negoiul Romanesc, situat in partea estica a masivului alcatuit structural dintr-o alternanta de andezite, aglomerate si tufuri vulcanice intens alterate, ofera calatorului un spectacol unic prin peisajul sau. Aceleasi fenomene de alterare, continuate cu cele de eroziune si sufoziune mecanica, au creat pe versantul estic al muntelui goluri subterane (grotele Luanei) extrem de interesante prin morfologia lor si prin concretiunile limonitice care le impodobesc.

Traseul 1. Vatra Dornei - Gura Haiti (27 km drum regional, autobuz din Vatra Dornei) - Refugiu Dumitrelu (6 km drum forestier) - Refugiu Luana (5 km drum de tractor) - Pestera "Palatul de Ciocolata' (fig. 178). Vatra Dornei, renumita prin apele sale carbogazoase si namolul terapeutic, este punctul de plecare al acestui traseu. Drumul lasa in urma Valea Bistritei, ocoleste Dealu Negru si continua in serpentine de-a lungul frumoasei vai a riului Neagra. Dupa aproximativ 9 km ajungem linga Saru Dornei. In drum spre Neagra Sarului, terasa stinga a riului este largita si ocupata in parte de o mlastina de turba numita Tinovul Mare. Continuindu-ne drumul ajungem la Gura Haiti. De aici, dupa 2 ore de mers pe jos sosim la Refugiu Dumitrelu si dupa inca alte 2 ore, la Refugiu Luana. Ultimul, situat la 1550 m, este format dintr-un grup de cabane muncitoresti care apartin Centrului de exploatare miniera. Aici se obtin informatiile necesare pentru a putea ajunge la Pestera "Palatul de Ciococata', situata pe versantul vestic al Negoiului Romanesc.



Document Info


Accesari: 2311
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )