MUNTII HASMAS
La iesirea din impunatoarele chei ale Bicazului, piriul cu acelasi nume, in drumul lui spre apele Bistritei, este nevoit sa strabata un ultim obstacol - bara calcaroasa a muntelui 111b18b Surduc-Munticelu. Extremitatea nordica a Muntilor Hasmas (Haghimas), muntele Surduc-Munticelu este aproape in intregime constituit din calcare de virsta jurasic-cretacica. El are o orientare nord-sud, latimi variind intre 100 si 500 m, o lungime de aproape 3 km si o altitudine maxima de 1387 m. Spre est si vest, abruptul calcaros este incadrat de depozite cretacice argiloase, lipsite de stratificatie, cu numeroase fragmente de calcare, constituind asa-numita formatiune de Wildflysch (flis salbatic).
Fiind deosebit de interesanta prin fauna fosila si prin particularitatile stratigrafo-tectonice, zona situata pe stinga Vaii Bicazului a fost decretata rezervatie geologica. Sint de remarcat aici insa si spectaculoasele chei ale piriului Sugau taiate in aceleasi calcare.
In afara Pesterii Munticelu, situata in calcarele Munticelului (traseul 1), mentionam in aceasta zona si prezenta unui alt fenomen endocarstic, particular prin localizarea lui in roci conglomeratice de virsta cretacica: Pestera Tosorog, cunoscuta de localnici si sub numele de Jgheabul cu Gaura. Acest gol subteran este format din noua compartimente desfasurate pe o lungime totala de circa 100 m si o diferenta de nivel de aproximativ 30 m. Pestera are o ornamentatie bogata, constituita din numeroase stalactite, draperii, stalagmite, coloane si scurgeri parietale.
|