Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Marea Neagra

geografie


Boloni Ludovic Andrei    cls.X-C

Marea Neagra



Coasta Marii Negre se intinde pe o distanta de 244Km/153 mile si este principala zona turistica a Romaniei. Aici soarele straluceste 10-11 ore pe zi, media zilelor insorite 20320b14u este de 24-25 zile pe luna (in timpul verii), mareele sunt practic inexistente iar aerul este bine ionizat cu aerosoli marini. In partea de sud a coastei, 72 km/45 mile de plaje cu nisip fin, de la rezervatia naturala Delta Dunarii (unde vietuiesc peste 300 specii de pasari) pana la granita cu Bulgaria, s-a dezvoltat o retea de statiuni (care sunt printre putinele statiuni din Europa ce se pot mandri cu soare pe tot timpul zilei) si statiuni balneo-climaterice. La toate statiunile se ajunge cu usurinta cu trenul sau cu autobuzul. Statiunile ofera o multitudine de posibilitati de cazare (peste 125.000 de paturi in hoteluri si vile). Totodata, plajele cu nisipul foarte fin nu reprezinta singurele avantaje ale coastei Marii Negre. Intensitatea mare a radiatiilor solare se spune ca are efect stimulativ si tamaduitor. Intregul complex de nisip, aer, soare si apa este foarte benefic, cu rezultate semnificative in thalasoterapie. Poarta catre toate aceste statiuni o reprezinta orasul Constanta (cel mai mare port romanesc).Construit sub denumirea de Tomis, de greci in secolul al VI-lea i.e.n., Constanta este usor accesibila cu masina (3 ore jumatate de condus de la Bucuresti), cu avionul, trenul (trenuri intercities de la si spre Bucuresti sau alte orase) si cu vaporul (182 mile marine de la stramtoarea Bosfor). Cele mai mari atractii turistice sunt: Cazinoul, Acvariul, Delfinariul si Planetariul.

Litoralul Marii Negre, parte a judetului Constanta, este situat in partea sud-estica a Romaniei - fiind limitat de: Marea Neagra la est; nord Delta Dunarii; la vest Dunarea, iar la sud litoralul bulgaresc.
Suprafata:12.645 kmp (3% din teritoriul romanesc)
Clima: maritima de litoral; temperatura medie anuala 11°C (in lunile iulie 22°C, iar in ianurie 0°C).
Populatia: 748.769 locuitori - alcatuita din: romani (majoritari), turci, tatari, rusi, lipoveni, maghiari si rromi (minoritari)
Resedinta de judet este orasul turistic Constanta .

ECONOMIE

Economia judetului Constanta prezinta caractere complexe, ponderea fiind detinuta de agricultura 707.129 ha. (din care suprafata arabila 478.449 ha, 65.287 ha. pasuni, 17.162 ha. vii si 5.029 ha. livezi), urmata de turism, transport maritim, industria constructiei de masini, chimica - de prelucrare a lemnului celulozei si hartiei.
Turismul - cuprinde 740 unitati: 269 hoteluri, 236 vile turistice, 12 campinguri, 13 tabere, 174 vile bungalow si 8 unitati de tratament.

ISTORIC

Urmele de locuinta umana din epoca paleolitica scoase la lumina in perimetrul Dobrogei (la Constanta, Mangalia, Limanu), idoli, vase de ceramica apartinand culturii Gumelnita ( Agigea si pe malul lacului Siutghiol ) sunt marturii care dovedesc faptul ca aceasta zona a fost locuita din timpuri stravechi.
Epoca bronzului marcheaza stabilirea triburilor tracice pe teritoriul regiunii. Incepand cu sec. al-VII-lea i.Hr. pe tarmul vestic al Marii Negre au aparut primele colonii grecesti: Histria, Tomis si Callatis.
Sec I-i.Hr.- Coloniile grecesti au fost inglobate in statul lui Burebista pentru ca mai tarziu (dupa moartea sa) sa treaca sub stapanirea Imperiului Roman. Aflatat sub stapanire romana, cetatea Tomis cunoaste o rapida dezvoltare, devenid capitala provinciei Scythia. Aici a trait intre anii 43 i.Hr. - 17 e.n. poetul latin Publius Ovidius Naso, contemporan cu Vergilius.Ovidiu a trait in exil la Tomis si a creat in ultimii ani ai vietii lucrarile in versuri "Tristele" si "Scrisori din Pont". Asaltata de atacurile popoarelor migratoare, de cele ale slavilor cetatea Histria este parasita in a doua jumatate a sec. IV. Schimbarea numelui in Constanta s-a produs in sec.IV-VII. In a doua jumatate a sec.XIV- Imperiul Otoman se afla in plina expansiune.
Domitorul Mircea cel Batran integreaza Dobrogea in statul feudal romanesc.
1484-Dobrogea intra sub stapanire otomana - cetatile Chilia si Cetatea Alba cedeaza trupelor lui Baiazid al II-lea. Inceputul sec.XIX- cazacii si rusii ocupa Constanta distrug fortificatiile orasului.
Dupa razboiul de independenta 1877-1878, Dobrogea cunoaste o revigorare intrand in epoca moderna.
Constructia podului de la Cernavoda (1857-dupa planurile arhitectului roman Anghel Saligny) si a liniei de cale ferata ce leaga orasul de Bucuresti , vor duce la dezvoltarea turismului in aceasta zona.

LITORALUL MARI NEGRE

Marea Neagra ocupa locul trei din Europa dupa Marea Mediterana si cea a Nordului (suprafata 411.540 kmp).

Adancimea maxima (2.246 m) si cea medie (1.200 m) o fac sa ocupe locul al- II-lea dupa Marea Mediterana - (potrivit parametrilor si volumului).

Salinitatea mult mai scazuta decat a celorlalte mari; nu are maree.

Este o mare tipic orientala, in care temperatura paturilor de la suprafata urmeaza evolutia temperaturii apei, atingand in timpul verii 26°- 28°C.Una dintre cele mai importante caracteristici este nepoluarea si lipsa faunei periculoase.

Clima maritima de litoral caracterizata de un mare grad de stabilitate termica a atmosferei.
Temperatura medie anuala este de 11°C- media in iulie 22°C, iar in ianuarie peste 0°C. Precipitatiile sunt reduse, la fel ca si nebulozitatea atmosferica.
Vanturile dominante bat din N-E, iar briza marina racoreste aerul verii.
Factorii naturali terapeutici - optimi pentru refacere si odihna in tot timpul anului.

Plaja orientata catre est, este insorita aproape tot timpul zilei; nisipul fin ce atinge in timpul verii temperatura de 45°C este ideal pentru aeroterapie si bai de nisip.

Vegetatia si flora specii de plante care s-au adaptat la conditiile climaterice de umiditate redusa: flora mediteraneana si balcanica - tufe de paducei, migdali pitici alaturi de garofite, clopotei etc.    Fauna este alcatuita din insecte (marele scarabeu, carabusul patat, urechelnita); reptile (broasaca testoasa de uscat si cea marina, soparla verde); mamifere (iepuri, dihorii, vulpi si harciogi) si pasari (multe specii de pescarusi).

Lacuri Oltina, Istria, Sinoe, Corbul, Techirghiol, Siutghiol, Tatlageac.

Rezetvatii naturale

Masivul Cheia - pe malul stang al vaii Casimcea - adaposteste cca.565 de specii rare de flora.

Dunelele de la Agigea - comuna Agigea la 50 km. de litoraul Marii Negre -120 de specii de plante

Lacul Techirghiol - cel mai intins lac salin din Romania, cu o suprafata de 10.7 kmp.-populat cu o microfauna adaptata mediului salin alcatuita din bacterii, alege verzi, crustacee.

Reciful de la Topalu - intre Cernavoda si Harsova- cu o suprafata de 8 ha. Cuprinde un complex de calcare de varsta jurasica a caror fauna include corali, resturi de viermi spongieri si calcarosi.

Pesterile de la Gurile Dobrogei - in apropierea comunei Limanu - cuprinde pesterile Limanu, Liliecilor, La Adam. Pestera Liliecilor are o lungime de 480 m. Aici s-au descoperit peste 20 de specii de fosile

Powered by https://www.preferatele.com/

cel mai complet site cu referate




Document Info


Accesari: 16633
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )