PENINSULA BALCANICA
Prezinta un relief foarte fragmentat, in care masivele muntoase sunt separate intre ele prin depresiuni joase, de tip campie.
Ca o exceptie in cadrul Europei, in Pen. Balcanica inaltimile muntoase cele mai mari NU se afla in zona alpina ci in cea hercinica, in Vf. Musala ( 2.925 m ) si Vf. Olimp ( 2.917 m ), in timp ce in masivele alpine abia depasesc 2.500 m: mtii Pind ( 2.637 m ), Prokletije ( 2.580 m ), Durmitor ( 2.522 m ).
Cea mai intinsa regiune muntoasa o reprezinta mtii Dinarici iar cea mai fragmentata- mtii Rodopi, in timp ce zona cea mai ingusta o constituie mtii Balcani ( care se termina spre nord, la exterior, prin dealuri prelungi, cutate, numite Prebalcani ).
Cel mai intins podis al Pen. Balcanice este Pod. Prebalcanic, situat la sud de Dunare, care se leaga spre NE cu Pod. Dobrogei de Sud.
Dintre insule, cea mai mare este Creta iar dintre arhipelaguri, arhipelagul Cicladelor ( cca 360 insule ) care, impreuna cu arhipelagul Sporadelor si Ins. Rodos, reprezinta urmele lantului alpin scufundat in Marea Egee, prin intermediul caruia mtii Pind faceau legatura cu mtii Asiei Mici.
Muntii Dinarici: prezinta ca element dominant dezvoltarea foarte accentuata a reliefului carstic, cu toate formele specifice; altitudinea maxima se afla in Alpii Albaniei, in Culmea Prokletije - 2.580 m. Caracteristica Dinaricilor este data de numeroasele culmi dispuse in siruri paralele, numite PLANINE, ale caror cute sunt revarsate spre Marea Adriatica, unde au suferit intense rupturi si scufundari, formand tarmul de tip dalmatic. Carstul, denumire care provine de la Pod. Karst din Pen. Istria ( Slovenia ) este reprezentat de polji ( depresiuni mari ), lapiezuri, doline, pesteri ( cea mai lunga pestera, de cca 20 km, este Postojna ), chei, rauri subterane…
Regiunea Pind: reprezinta o continuare spre sud a regiunii dinarice, fiind alcatuita din calcare pe care se dezvolta un larg relief carstic. Altitudinea maxima se afla pe roci cristaline, in Vf. Olimp: 2.917 m. Campiile au o intindere mica si sunt situate in lungul litoralului:C. Muzachia ( pe litoralul albanez ) sau C. Tesaliei.
|