Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Pestera Boilor

geografie


Pestera Boilor

Date istorice. Intrarea este cunoscuta de oamenii din partea locului care-si adapostesc vitele in sala de la intrare. A fost cartata, descrisa si cercetata intre anii 1961 si 1963 (L. Botosaneanu, A. Negrea si St. Negrea, 1967).



Localizare si cale de acces. Se afla in Cheile Nerei, in versantul sting format din Cirsiile 626b18g Dese. Este situata chiar linga poteca, in imediata apropiere a vaii seci Pagina Ulmului (vezi traseul Cheile Nerei si fig. 89). Altitudine circa 210 m; 7 m deasupra Nerei.

Descriere. Pestera mijlocie (126 m), suborizontala, cu portiuni descendente si ascendente care alterneaza, subfosila, sapata pe un sistem de diaclaze si tunele de presiune in calcare barremian-aptiene (fig. 91).

Intrarea destul de marc (4 m inaltime) conduce printr-un mic culoar intr-o sala inalta de 7 m si luminata printr-o "fereastra' cu diametrul de 2 m. Aceasta sala comunica cu galeria principala printr-un labirint de culoare strimte, in parte inaccesibile, in care se patrunde urcind un prag. Galeria principala, in general ingusta, inalta de 2-4 m si lipsita de ramificatii, prezinta pe parcurs largiri prin prabusire, poduri naturale, inele de eroziune, tunele de presiune cu sectiune ovala si dispozitii sifonale. Dealtfel galeria, cotind mereu la dreapta, devine scunda si larga, coboara brusc si se termina printr-un lac-sifon permanent. In timpul viiturilor puternice apa infiltrata prin fisurile din masiv formeaza un piriias subteran care apare prin lacul-sifon si se evacueaza prin ponoarele si sorburile din podea, reusind uneori sa iasa din pestera si sa ajunga la Nera.

Fig. 91. Pestera Boilor (nr. 69), cartati de St. Negrea, din L. Botosaneanu & al. 1967, simplificata.

Urmele apei sint vizibile pretutindeni: marmite, lapiezuri, lame, hieroglife si lingurite. Ici-colo apar inceputuri de concretionare a pesterii.

Pestera calda (10,5°C in octombrie), foarte umeda (100%), cu slabi curenti de aer intre intrare si Labirint.

Pestera prezinta un interes deosebit nu numai pentru hidrologia carstica, ci si pentru biospeologie. Aici traiesc specii remarcabile de izopode si pseudoscorpioni, colembolul Arrhopalites pygmaeus, iar in apa marmitelor si a lacului-sifon, elemente tipic subterane de crustacee (Acanthocyclops reductus propinquus, Niphargus maximus, o specie noua de Mixt-candona si alta de Pseudocandona) si de limnohalacaride (Soldanellonyx chappuisi).

Conditii de vizitare. Aceasta pestera aflata in perimetrul ocrotit al Rezervatiei Cheile Nerei- Beusnita este neamenajata si nu prezinta urme de degradare. Se poate vizita in circa 1/2 ora avind o lampa, casca, salopeta si cizme de cauciuc. Dificultati mai importante: doua praguri a 3 m fiecare.




Document Info


Accesari: 2201
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )