Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Poluarea apei

geografie


Poluarea apei


Înca de la începutul civilizatiei, apa a fost folosita pentru a îndeparta resturile nedorite. Râuri, fluvii, canale, lacuri si oceane sunt folosite în mod curent ca loc de depozitare pentru toate felurile de poluare. Apa are capacitatea sâ distruga sau sa dizolve multe materiale, în special compusii organic 23323c27x i, care se descompun datoritâ unui contact îndelungat cu bacteriile si cu enzimele. Deseurile care pot fi în acest fel descompuse se numesc biodegradabile. Ele nu sunt o amenintare pe termen lung pentru mediul înconjurator asa cum sunt metalele, plasticurile si unele hidro-carburi. Aceste substante ramân în apâ si o pot face otrâvitoare pentru aproape toate formele de viatâ. Chiar poluantii biodegradabili pot sa distruga o sursa de apa potabila pentru o perioada lungâ de timp. Cu cât se adunâ mai multe forme de contaminare, viata din apâ începe sâ sufere



Un lucru comun la poluarea apei este efectul cauzat de concentratiile mari de nitrogen si fosfor, care sunt folosite de plante pentru crestere. Raspândirea larga a îngasamintelor si a detergentilor domestici ce contin aceste elemente au adus în apele multi nutrienti pentru plante, prin spalarea lor în timpul ploilor. în cantitati mari, nitrogenul si fosforul cauzeazâ cresterea explozivâ a algelor. Când algele mor, este nevoie de oxigen pentru descompunerea lor. Acest fenomen cauzeaza o defîcienta de oxigen în apa care poate duce la moartea multor specii de pesti. Aceste evenimente grabesc procesul de eutroficare pânâ la secarea lacurilor.

Un alt factor al poluarii îl consituie fabricile si uzinele construite în mare parte pe malul rîurilor, folosind apa acestora pentru spalarea resturilor si substantelor reziduale. Aceste substante deseori contin acizi si detergenti ce duc la formarea în apa a substantelor cancerogene.

De asemeni un risc important îl prezinta coplexurile zootehnice care de asemeni sunt construite în preajma apelor si deseori ale rîurilor, folosind apa acestora pentru eliminare deseurilor si cmpusilor care se afla în descompunere.

A alta sursa de poluare a rîurilor este ca daca apele lor nu sunt direct poluate cu pesticidele din cîmpurile alaturate, atunci ele sunt aduse în apale rîurilor în urma ploilor , care spala solul, sau a ploilor acide.








Solutii de purificare si protectie a apelor

Mai sus au fost dezvaluiti cîtiva poluanti ai apelor, si dupa cum s-a observat situatia poluarii apelor este destul de dificila. De aceea aceasta problema trebuie sa devina una din principalele preocupari ale conducerii statelor lumii, care sa interpinda masuri atît de cercetare si informare, cît si de curatire si protejare a apelor. La nivelul statului trebuie luate masuri de interzicere a amncarii rezidurilor în rîuri, în deosebi a populatiei de la sate care folosesc rîurile ca locurile principale de eliminare deseurilor. Trebuie interzisa activitatea fabricilor si uzinelor ce nu au propriile instalatii de purificare a apei folosite si de ardere a deseurilor.Trebuie interzise folosire pesticidelor în sectorul agrar în cantitati exagerate si care au un caracter de persistenta la suprafata si nu de actionare rapida. Statiile de curatire a apelor trebuie amenajate cu echipament mai eficient de purifîcare a apei potabile, în special pentru a nu permite contaminarea cu diferite boli. Complexurile zootehnice ar fi deasemeni amenajate cu echipament special de filtrare a apei folosite si doar dupa aceasta eliminarea ei în rîuri.






Document Info


Accesari: 3390
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )