Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




RITMICITATEA

geografie


RITMICITATEA




O caracteristica de baza a geosistemului este ritmicitatea, care se manifesta ca o diferentiere temporala si desfasurarea diferitelor procese si fenomene, precum si modificarea diferisilor compone 535d32f nti. Ritmicitatea este o desfasurare relativ uniforma si proportionala de timp a unei activitati economice a unor cicluri naturale.



Cauza acestei ritmicitati este variatia fluxului de energie care sta la baza proceselor de geosistem.

Radiatia solara are un rol important in geosistem, iar durata de distribuire si intensitatea ei sunt supuse unor variatii datorate miscarilor Pamintului. Din acest motiv, ritmicitatea in geosistem cunoaste o perioada diurna si una sezoniera.

Ritmicitatea diurna are drept cauza relatia Pamintului, care determina alternanta zilei cu noaptea si variatia insolatiei de la rasaritul pina la apusul Soarelui.

Si hidrosfera sufera unele modificari si este influentata de aceasta ritmicitate diurna. "Noaptea, continutul de gaze al apei creste, iar ziua scade datorita cresterii temperaturii. In plus, plantele acvatice degaja ziua oxigen. Ziua, gheata si zapada se topesc si creste debitul unor rauri. In Oceanul Planetarse produc ritmic mareele tot datorita rotatiei Pamantului". (Donisa I.)

"Variatia diurna a insolatiei atrage o variatie a temperaturii stratului superficial al scoartei terestre si solului, ceea ce duce la dezagregarea rocilor", explica Donisa in "Bazele teoretice si metodologice ale geografiei".

Si biosfera este influentata de aceasta ritmicitate diurna. Plantele verzi efectueaza ziua fotosinteza, iar noaptea acest proces inceteaza. La fel se intampla si cu animalele, care sunt mia active unele ziua, iar altele noaptea.

Ritmicitatea diurna nu trebuie inteleasa ca o repetare zi de zi a acelorasi fenomene, deoarece durata si intensitatea insolatiei se modifica de la o zi la alta. Este vorba de o modificare cu perioade de un an si astfel apare o ritmicitate anuala sau sezoniera, care determina aparitia si succesiunea anotimpurilor.

Donisa explica: "Variatia anuala a temperaturii aerului, umiditatii, nebulozitatilor, precipitatiilor, presiunii si regiunii este intensa si bine evidentiata. In unele regiuni se schimba complet caracterul precipitatiilor sau directia vanturilor. In alte regiuni un sezon este foarte ploios si altul foarte secetos." Si in hidrosfera se constata o variatie anuala a temperaturii apelor.

De la aparitia sa si pina in prezent, societatea umana a trecut pragul mai multor perioade de revolutii stiintifice in ritmuri diferite - de la ritmuri foarte lente - inventia rotii si evolutia destul de intinsa pe axa timpului - si pina la ritmurile alerte ale epocii contemporane cand fiecare zi aduce cu ea noi inventii. Aceste ritmuri tin de gradul de culturalizare a omenirii.



Document Info


Accesari: 7872
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )