TARA MOTILOR
Este situata in bazinul superior al riului Aries. In adincurile pamintului se gasesc minereuri care contin aur, argint, plumb si alte metale neferoase, exploatate din timpuri foarte vechi. La lo 252c23c calitatea Rosia Montana - despre care aminteste si Herodot ca fiind in acele timpuri unica mina de aur si argint din Europa - se vad si astazi urmele galeriilor de unde romanii exploatau aurul si argintul.
In masivele calcaroase s-au creat forme pitoresti si rare, multe declarate monumente ale naturii. Linga comuna Vidra se gaseste rezervatia paleontologica Dealu cu Melci, unul din cele mai bogate puncte fosilifere din tara noastra. Omul a locuit aceasta regiune din timpurile preistorice dupa cum. ne arata urmele sapaturilor arheologice. Dacii si apoi romanii au lasat urme in multe locuri. Cu toate conditiile grele de viata din trecut, romanii au locuit permanent aceste plaiuri. Satele, prin multe din elementele lor, sint marturii evidente. Nici intr-o parte in tara noastra, pe o suprafata atit de restrinsa, nu s-au identificat mai multe manifestari de cultura materiala si spirituala, nascute din lupta omului cu natura. Forma caselor, costumul popular si chiar mestesugurile au fost adaptate conditiilor mediului natural si au dainuit in traditie. Uneltele agricole, morile de apa, steampurile pentru sfarimat minereul de aur, obiectele de uz casnic, instrumentele de cintat, toate trezesc curiozitate si admiratie. In confectionatul vaselor de lemn si al doagelor s-a ajuns la un specific local ce nu-si gaseste asemanare (Vidra, Albac, Arieseni, Girda de Sus, Scarisoara etc.).
Din aceste locuri s-au ridicat oameni celebri. O casa muzeu memorial din comuna Avram Iancu, de pe valea Ariesul Mic, aminteste de Avram Iancu, cel ce a fost supranumit "Craiul muntilor', dupa cum satul Horea din bazinul Ariesului Mare, aminteste de Nicolae Ursu, zis Horea, care in 1784, alaturi de eroii si martirii Closca si Crisan, a condus lupta iobagilor impotriva exploatarii feudale.
Orasul Cimpeni asezat pe valea Ariesului, la o incrucisare de drumuri modernizate care vin de peste munti (D.N. 75 si D.N. 74 A) si alte drumuri nemodernizate - este un centru industrial si turistic. Comuna Lupsa, tot de pe valea Ariesului are un muzeu satesc etnografic. La Lupsa s-a construit si un camping.
|