Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




TORNADELE

geografie


















TORNADELE





























Termenul de "tornada" provine din latinescul "tonare care inseamna "a tuna". Tornadele sunt perturbatii atmosferice violente, de dimensiuni reduse, cu un caracter turbionar, sub aspectul unei coloane inguste care se roteste foarte repede sau al unei palnii intoarse care atinge nivelul solului. Totusi, meteorologii nu cred ca este atat de usor a defini o tornada. De exemplu, diferenta nu este clara in ceea ce priveste un puternic mesociclon ( furtuna circulara) de la nivelul solului si o tornada de dimensiuni mari, dar care nu este puternica. Exista neintelegeri si in a privi doua vartejuri (tornade multivortex sau multiple-vortex) formate in timpul aceleiasi furtuni ca fiind doua tornade separate sau nu. Este cunoscut faptul ca o tornada poate sa nu prezinte o coloana in forma de palnie vizibila.




Masuratorile directe in ceea ce priveste o tornada sunt greu (si periculos) de obtinut. In 1971, Theodore Fujita- professor de meteorologie la Universitatea din Chicago, specialist in tornade, a alcatuit un sistem de clasificare care ii poarta numele bazat pe distrugerile structurilor realizate de om. Scara Fujita sau F- Scale clasifica pagubele produse de tornade ca fiind neinsemnate (F0 si F1), puternice ( F2 si F3) si violente (F4 si F5). Este important de mentionat ca aceasta scara se aplica doar in regiunile unde exista structuri realizate de om, iar vartejurile nu se masoara in functie de dimensiunile lor, ci de pagubele provocate. Marimea unei tornade nu indica in mod necesar si violenta sa, tornadele mari pot avea intensitate redusa, iar cele mici pot fi violente. Cercetarorii sunt capabili sa coreleze valorile Scarii Fujita doar cu aproximatie cu viteza vanturilor. De exemplu, vanturile cu viteze de 145 km pe ora pot produce putine pagube unei cladiri bine construita (F0), in comparatie cu o cladire canstruita superficial, unde pagubele ar fi insemnate (F2). Viteza vanturilor clasificate pe aceasta scara nu a fost niciodata testata sau dovedita stiintific, fiind nevoie de multa atentie in folosirea acesteia.








Procentul pierderilor de vieti omenesti provocate de tornade in perioada 1950-1994

SCARA FUJITA


F0 - viteza vantului intre 64-116 km/h.

Nu provoaca pagube foarte insemnate, dar chiar si aceste tornade pot smulge tigle de pe acoperisuri si pot arunca masinile de pe sosele. Casele mobile se pot rasturna si magaziile se pot darâma. Pot provoca ruperea crengilor din copaci si a indicatoarelor rutiere.

F1 - viteza vantului intre 117-181 km/h.

Este o tornada moderata ce provoaca pagube medii. Reprezinta echivalentul unui uragan de cea mai slaba intensitate.Vor cadea acoperisurile de pe case si casele mobile în zona afectata de tornada se vor darâma. Acest tip de vârtej poate arunca trenurile de pe sine.

F2 - viteza vantului intre 182-253 km/h.

Aceasta este o tornada puternica. Copacii grei vor fi smulsi din radacini iar cladirile solide se vor prabusi asemenea unor bete de chibrituri.

F3 - viteza vantului intre 254-332 km/h.

Aceasta tornada produce distrugeri pe scara larga. Se vor darama acoperisurile si peretii caselor bine construite. Locomotivele si camioanele de 400 de tone vor zbura prin aer ca niste jucarii, iar copacii unei paduri vor fi culcati la pamant.

F4 - viteza vantului intre 333-419 km/h.

O tornada de o asemenea intensitate distruge tot ce îi iese în cale. Casele solide sunt ridicate in aer, iar structurile cu fundatie nerezistenta sunt aruncate la mare distanta.

F5 - viteza vantului intre 420-512 km/h.

Este o tornada incredibila, tot ce intalneste in cale este carat pe distante considerabile.


Cu toate acestea, conditii meteorologice extreme nu pot fi prezise cu mai mult de doua zile înainte, orice altceva este doar o simpla supozitie.


O retea de observatori a furtunilor si tornadelor, de pe întreg teritoriul Statelor Unite, strâng date în timpul tornadelor. Aceasta poate fi o sarcina foarte periculoasa. Acesti observatori transmit informatiile culese Centrului National Meteorologic al Americii în timpul tornadelor. Aceasta înseamna ca de multe ori acesti oameni sunt atât de aproape de vârtej încât se poate spune ca se afla într-o misiune sinucigasa.

Expertii în probleme de siguranta de la Centrul Americii pentru Prognoza Furtunilor recomanda sa se acorde atentie unei liste de semnale care prevesteste aparitia unei tornade: nori puternici si persistenti care se rotesc, praf sau obiecte împrastiate de vânt sub baza unui nor, grindina sau ploaie intensa urmata de o liniste totala sau o schimbare rapida si intensa a directiei vântului, un vuiet continuu si intens, care nu dispare, cum se întâmpla când tuna, scântei mici si stralucitoare lânga sol, sub furtuna, care semnaleaza ca unele cablurile electrice au fost avariate de vânturile puternice.

În general, cei care locuiesc în preajma unei tornade, nu au decât 18 minute sa isi gaseasca un adapost împotriva unei tornade care se apropie. Populatia din Valea Tornadelor este însa extrem de bine informata în ceea ce priveste tornadele si prin urmare numarul victimelor este mai scazut decât în celelalte parti ale Statelor Unite.



























































































Document Info


Accesari: 5327
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )