du-te-vino. Capetele cordelinei se fixeaza, cu ajutorul unor pitoane si carabiniere, pe cele doua platforme (de plecare si de aterizare) pentru a tractiona alpinistul (sarcina) īn pendulare. Īn continuare, capul de coarda echipat cu centura de siguranta, ataseaza carabiniera de la nodul frīnghiei la capetele centurii, se orienteaza cu fata spre noua platforma de regrupare, prinde cu ambele mīini corzile pe care a efectuat rapelul de deasupra capului, executa o bataie cu ambele picioare pe prize sigure, penduleaza, apoi cu una din mīini apuca prizele la īndemīna, iar cu cealalta īsi restabileste echilibrul. Pe noua platforma se bat 2-3 pitoane, de care se autoasigura, desface carabiniera si nodul de la centura, lasa frīnghia libera si pastreaza un capat al cordelinei. Unul dintre secunzii de pe versantul opus de unde s-a plecat readuce - prin tractiune, cu ajutorul celuilalt capat al cordelinei - frīnghia cu dispozitivul de pendulare, dupa care este legat alt alpinist ce procedeaza īn acelasi fel ca si capul de coarda - folosindu-se de cordelina du-te-vino - este insuficient si ramīn suspendati īn pendul, capul de coarda - folosindu-se de cordelina du-te-vino - īi tractioneaza pīna ating una din platforme si-si restabilesc echilibrul.
Fig. 64. Traversarea pe funicular prin procedeul "parasuta"
Pentru recuperarea frīnghiilor de funicular alpinistii desfac nodurile corzilor de pe platformele de aterizare, retin capatul celei ce se trage, se recupereaza, dupa. care se īmpacheteaza.
Fig. 65. Traversarea pe funicular īn pozitie orizontala.
Īn functie de situatie, unele chei (prapastii) mai īnguste este posibil sa fie trecute pe punti improvizate din frīnghii (sau din cabluri de otel), cu podina de scīndura, pe busteni ori pe 2-3 frīnghii tesute. Īn vederea obtinerii unei sigurante sporite, la aceste mijloace se construiesc balustrade din frīnghie, cablu sau lemn. Puntile pot fi confectionate īn zona cu mijloace improvizate.
Fig. 66. Executarea traversarii pe pasaje scurte
Fig. 67. Traversarea simpla a capului de coarda.
Pasajele scurte se depasesc prin traversare de catre capul de coarda (secunzi), cu ajutorul buclelor de mīna, pitoanelor, corzilor si cordelinei, asa cum se arata īn fig. 66 si 67.
|