Pretutindeni in valea Lotrului, precum si in vaile afluentilor sai, s-au petrecut mari schimbari prin constructii tehnico-economice. La gura Lotrului, un vechi sat i s-a transformat cu timpul in 454j91e oras - orasul Brezoi - centru de prelucrare a lemnului. O cale ferata forestiera si o sosea modernizata (D.N. 7 A) desprinsa din traseul rutier european (E 15 A, D.N. 7), te poarta de-a lungul Lotrului spre bazinul sau superior. In timp ce calea ferata urmareste valea Voinesitei - afluent al Lotrului - soseaua trece prin Voineasa, pe la Lacul Vidra pina la Obirsia Lotrului, unde intilneste drumul transcarpatic Novaci-Sugag-Sebes (D.N. 67 C); un alt drum (D.N. 7 A) coboara pe valea Jietului la Petrosani, printr-o regiune de o rara frumusete.
Caracterul de importanta zona turistica montana cu profil complex se datoreste transformarilor si amenajarilor facute cu ocazia construirii maretei hidrocentrale subterane de la Ciungetu, cea mai mare de pe riurile interioare ale tarii, de 510 MW forta instalata, apoi hidrocentralelor din aval de la Malaia si Bradisor. Lacul de acumulare Vidra, cataractele Lotrului, muntii din jurul lor pe vaile carora s-au construit baraje si lacuri de acumulare, posibilitatile de transport si cabanele ispitesc multi turisti. Localitatea Voineasa este o statiune de odihna de altitudine (650 m), impreuna cu Malaia formeaza baze turistice pentru bazinul superior al Lotrului.
Versantul sudic al muntilor de la vest de valea Oltetului a fost lipsit de marcaje turistice. Ca urmare a activitatii echipelor ele pionieri s-a realizat o retea de marcaje de circa 350 km. In felul acesta, versantul sudic al Paringului si al Capatinii a intrat in circuitul turismului de munte, avind o mare cautare pentru frumusetea deosebita a peisajului.
|