Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




VIENA

geografie

















- referat -















VIENA




Kuss die Hand, Gna Frau !» - « Servus und ein herzliches Gruss Gott in Wien ! ». Vienezii chiar marinimosi, întotdeauna plini de farmec, va întampina cu zâmbetul pe buze. Va aflati in Viena, unul dintre orasele cu cele mai multe fete ale Europei. Multe influente etnice, culturale si politice au dat Vienei o pozitie de neconfundat în cursul istoriei, dar si in zilele noastre.


Din punct de vedere politic, Viena se afla la portile estului, cu care orasul a avut mereu relatii bune, ca dovada în cartea de telefon se gasesc o gramada de nume slave sau ungur 818b18i esti. Dar Viena este, totodata, o punte între nordul si sudul Europei. Se pot auzi cuvinte italiene, adoptate în dialectul vienez, dar si poloneza si-a lasat urme.


Celtii s-au stabilit pe aceste meleguri cu putin înainte de nasterea lui Cristos. Mai târziu, romanii au construit castelul Vindabona, fortareata asezata în calea navalirii triburilor germanice, dupa care migratia popoarelor a facut ca acest stabiliment si nume roman sa dispara pentru o perioada. Abia în 881 numele Wenia reapare în analele orasului Salzburg, în documente ce se refera la cresterea importantei acestei regiuni, ca granita carolingiana, iar mai târziu cu Imperiul Otoman sau împotriva agresiunilor avarilor si ungurilor din est. Babenbergii au devenit duci al Ostarichi-ului, iar Viena a devenit rezidenta lor în 1155 si au emis cea mai veche constitutie înregistrata, în 1221. Ultimul Babenberg a cazut în lupta împotriva ungurilor în 1246 si linia lor s-a stins. Legea Hapsburgilor s-a instaurat în momentul în care regele german Rudolf I de Hapsburg l-a învins pe regele bohem Ottokar Przemysl. Soarta Hapsburgilor este în strânsa legatura cu cresterea Vienei. Rudolf IV pune bazele Universitatii din Viena în 1365.


Dupa ce marsurile turcilor spre centrul Europei sunt împiedicate de doua ori de Viena, în 1529 si 1683, nimic nu s-a mai opus în cresterea sa catre un mare oras. Vitalitatea baroca si înteleapta conducere a Mariei Thereza (1740 - 1780) si a fiului sau Joseph II (1780 - 790) a adus orasul într-o perioada incomparabila de stralucire. Lukas von Hildebrandt si Johann Bernhard Fischer von Erlach au îmbunatatit imaginea orasului, construind biserici somptuoase si palate magnifice. Haydn, Mozart, Gluck - iar mai târziu Beethoven si Schubert - au transformat Viena în capitala muzicii în Europa. Invazia lui Napoleon duce la un asa-zis deces, urmat, însa, de o noua perioada de stralucire. Capii Europei s-au adunat la Congresul de la Viena din 1814/1815. Europa este reorganizata, iar oamenii s-au rasfatat cu festivitati euforice: « Dansurile Congresului ». Valsul vienez devine forma de arta.


Contrastul evident dintre cetatenii privilegiati si cei din nivelurile discriminate ale societatii în perioada Biedermeier a crescut continuu, ducând la izbucnirea unei revolutii în 1848. Împaratul Ferdinand I a fost obligat sa abdice, iar Frany Joseph a devenit la vârsta de 18 ani succesorul sau. Domnia sa s-a prelungit pe parcursul a 68 de ani. În aceasta perioada se ating multe vârfuri în cultura, cum ar fi Golden Operetta (Strauss, Suppe, Zeller, Ziehrer, Millocker); Brahms, Bruckner si Mahler compun în Viena; în 1857 se construieste strada Ringstrasse; pictura si literatura înfloresc. În acelasi timp, însa, nationalismul si separatismul framânta temeliile statului multirasial si conduc, în final, la primul Razboi Mondial (1914 - 1918), în urma caruia Europa s-a transformat în mod radical. Franz Joseph nu a trait sa vada sfârsitul razboiului, dar si al monarhiei (1918), murind în 1916.


Farâmitarea vechii ordini si nostalgia dupa trecut au eliberat o forta culturala de necrezut; scoala Vieneza de Medicina revolutioneaza serviciile oferite pacientilor; Sigmund Freud dezvolta psihoanaliza; poeti si scriitori, ca Bahr, Kraus, Schnitzler, Hofmannsthal si Zweig reevalueaza mostenirea monarhiei; cafenelele devin un loc pentru literatura si Art Nouveau modifica Viena. Otto Wagner modifica, deasemenea, planul orasului pentru introducerea tramvaiului. Klimt este sufletul « Secesiunii » si împreuna cu elevii sai Schiele si Kokoschka astern temelia erei moderne în Austria. « A Doua scoala Vieneza » din jurul Schonberg, Berg si Webern conduce noi cai în muzica.


Astazi, multi ani dupa distugerea din AL Doilea Razboi Mondial, Viena s-a modificat în multe feluri. Odata, metropola unui mare imperiu, dar si natiuni, Viena este astazi capitala unei Austrii mici si neutre. Au ramas, însa, importanta orasului în dialogul Est - Vest si statutul sau în relatiile internationale.


Viena e cunoscuta lumii, printre multe altele, si datorita castelelor Schonbrunn si Belvedere, muzeelor, a Filarmonicii din Viena, a Corului Baietilor din Viena, balurilor si concertelor de la Opera, a binecunoscutului parc de distractii Prater, a Catedralei Sfântului stefan si asa mai departe.


A descrie un vienez tipic este mai mult decât dificil. În general se spune ca sunt toleranti si fermecatori. Poate sunt politicosi mai mult decât este necesar, dar un lucru e sigur si comun tuturor vienezilor: înjura si se plâng despre Dumnezeu si Creatie, prefera sa fie trazniti si originali, decât genul de oameni îngramaditi în monotonia vietii. Sunt mândri si nu se lasa criticati decât de cei pe care îi iubesc.


Aceasta foaie ofera doar o scurta prezentare, esentiala dar nu reala, a Vienei. Ea se doreste o invitatie, pe care v-o fac, de a continua si de a cerceta mai adânc istoria, traditia si prezentul acestui oras încântator. Bineînteles ca cea mai grozava experienta va fi provocata de vizitarea Vienei. Va doresc sa puteti realiza acest lucru. Merita.





Powered by www.preferatele.com



Document Info


Accesari: 2437
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )