ZONA SUREANU
Carstul ofera si aici atractii deosebite: Pestera Tecuri ocrotita pentru podoabele ei, apoi pesterile Cioclovina, Bolii, Ponor etc.
Regiunea Iezerelor a fost declarata "rezervatie natu 121e48b rala', atit pentru peisajul incintator al circurilor si lacurilor glaciare, cit si pentru elementele rare floristice si faunistice.
Partea nord-vestica a Muntilor Sureanu mai este cunoscuta si sub numele de Muntii Orastiei, fiind o parte din rama Tarii Hategului. Acesti munti au o altitudine mai joasa, cu o deosebita insemnatate istorica. Vestigiile unor cetati, fortificatii si constructii dacice de la Gradistea de Munte, pe vechea vatra a Sarmizegetusei (l 200 m altitudine), Costesti, Blidaru, Piatra Rosie precum si din alte parti, dateaza dinainte de cucerirea Daciei de catre romani. In partea nordica a acestor munti usor accesibili, este complexul de cabane Prislop (l 200 m) la care se ajunge fie din orasele Cuc/ir si Orastie, fie de la Sibisel si Gradistea de Munte. Este o baza de plecare spre Muntii Sureanu. Pe acest din urma traseu, linga Virful Godeanu (l 655 m), se tineau in trecut tirguri, nedei, de aceea local poarta numele de Tirgul Nedeia. In regiunea inalta a muntilor, Cabana Sureanu (l 743 m altitudine) este baza de plecare pe traseele care duc pe inaltimile mari ale Muntilor Sureanu.
|