Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ACCIDENTE ECOLOGICE

Ecologie


ACCIDENTE ECOLOGICE

Un accident chimic ameninta locuitorii din Sibiu

Un accident chimic, petrecut, joi seara, pe Valea Oltului, pe DN 7, ii ameninta pe locuitorii din Raul Vadului din judetul Sibiu, anunta Antena 3.

O tona de acid clorhidric a ajuns pe sosea si pe marginea drumului, dupa ce unul dintre recipientele transportate de un camion s-a fisurat. Soferul venea de la combinatul Oltchim Ramnicu Valcea si mergea spre Arad. In masina se aflau peste cinci tone de acid clorhidric.

Soferul a observat ca pierde acidul clorhidric pe drum, a oprit intr-un refugiu de pe marginea drumului si a anuntat pompierii. La locul incidentului au ajuns imediat inspectorii de la Garda de Mediu, care au supravegheat interventia pompierilor.

De teama unei explozii, dar si pentru a reduce efectele poluarii, pompierii si comisarii Garzii de Mediu au varsat imediat mii de litri de apa in zona.

Inspectorii de mediu vor preleva probe de apa si sol, pentru a stabili cat de mult a fost poluata zona.

De asemenea, ei urmeaza sa inceapa o ancheta pentru a stabili daca transportul era autorizat, avand in vedere ca acidul clorhidric este considerat o substanta periculoasa.



Petrol pe Dunare

Un vapor din Ucraina a poluat Dunarea, de pe impingatorul ancorat in rada lacului de acumulare deversandu-se mai multe sute de kilograme de ulei ars si petrol.

Autoritatile judetului Mehedinti au fost instiintate de cetatenii municipiului Orsova ca pe Dunare, in dreptul Golfului Gratca, se observa pete de petrol pe suprafata apei.

La fata locului au sosit imediat reprezentantii tuturor institutiilor cu atributii privind gestionarea fenomenului de poluare, care au constatat existenta unei dare de petrol late de sase metri si lungi de aproape un kilometru.

Prefectul judetului Mehedinti, Sevastian Bazoi, a dispus formarea unei echipe mixte de specialisti din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Drobeta, Garzii de Mediu si Agentiei pentru Protectia Mediului.

"In urma cercetarii la fata locului, s-a confirmat existenta unor irizatii de petrol pe suprafata apei, dispuse de-a lungul malului, pe o latime de cinci-sase metri, intre kilometrii fluviali 955 - 956,2. Din primele verificari a rezultat faptul ca irizatiile de petrol provin din santina unui impingator ucrainean care a stationat in zona de ancorare in cursul noptii, in dreptul kilometrului fluvial 956, in amonte de Orsova", a declarat prefectul de Mehedinti, Sevastian Bazoi.

Despre incident a fost instiintata si SGA Caras-Severin, in a carei jurisdictie se afla zona respectiva. Specialistii au intervenit pentru inlaturarea irizatiilor de petrol cu materiale biodegradabile. Nava sub pavilion ucrainean a fost data in consemn la autoritatile portuare din aval de Drobeta Turnu Severin.


Deversari de petrol la Gratca

In cursul diminetii de sambata, mai multi cetateni din Orsova au telefonat la ISU Drobeta, pentru a anunta ca, in dreptul Golfului Gratca, se observa pete de petrol pe suprafata apei. Imediat, la fata locului au sosit reprezentantii tuturor institutiilor cu atributii privind gestionarea fenomenului de poluare.

Poluarea Dunarii, in dreptul Orsovei, a mobilizat tot ceea ce inseamna personal de interventie. Prefectul Sevastian Bazoi a dispus formarea unei echipe mixte de specialisti din cadrul SGA Mehedinti, ISU Drobeta, garda de mediu agentia pentru protectia mediului. Impreuna cu membrii comitetului local pentru situatii de urgenta de la nivelul Primariei Orsova, s-au facut cercetari la fata locului, confirmandu-se existenta unor irizatii de petrol pe suprafata apei, dispuse de-a lungul malului, pe o latime de cinci - sase metri, intre kilometrii fluviali 955,8 - 956,2.


Impingatorul ucrainean a stationat acolo

Din primele verificari a rezultat ca irizatiile de petrol proveneau din santina unui impingator ucrainean, ce a stationat in zona de ancorare in cursul noptii de 26 spre 27 octombrie, in dreptul kilometrului fluvial 956, in amonte de Orsova. Directorul SGA Mehedinti, Ion Sandu, ne-a declarat ca a fost instiintata si SGA Caras-Severin, in a carei jurisdictie se afla zona respectiva. Salariatii de la SGA Caras-Severin au imprastiat materiale biodegradabile pentru inlaturarea irizatiilor de petrol pana la orele serii.

Zeci de accidente ecologice


Cazul poluarii de la Orsova nu este singular. De-a lungul anilor, autoritatile s-au confruntat cu zeci de astfel de situatii, insa niciodata nu au putut trage la raspundere pe cineva. Cele mai multe cazuri de poluare s-au inregistrat in aval de barajul de la Portile de Fier II. Chiar daca in momentul de fata, garda de mediu are competenta sa controleze navele atunci cand sunt semnalate poluari accidentale in apele transfrontaliere, in fapt, lucrurile stau cu totul altfel. In general, vasele deverseaza in Dunare, pe timpul noptii, apele menajere, cele provenite din santina sau din spalarea tancurilor de la bord, hidrocarburile ori amestecurile de hidrocarburi, produsele chimice. Dimineata, cand sunt sesizate substante pe suprafata apei, de cele mai multe ori este prea tarziu, intrucat navele vinovate sunt deja prea departe de locul faptei.

Decat sa plateasca taxa, mai bine polueaza mediul

Pentru ca garda de mediu sa opreasca un vas pentru control, trebuie sa aiba indicii foarte clare asupra vinovatiei acestuia, deoarece, daca este vorba despre o nava sub pavilion strain, risca sa implice statul roman intr-un conflict diplomatic. Frecventele accidente ecologice au si o explicatie foarte simpla. Compania Nationala Administratia Porturilor Dunarii Fluviale SA (CNAPDF) percepe tarife pentru serviciile prestate, astfel ca acestea prefera sa faca curatenie fara sa plateasca nimic. De exemplu, un vas, atunci cand acosteaza in port, trebuie sa plateasca CNAPDF doi euro/sac pentru preluarea deseurilor menajere sau 15 euro/mc pentru serviciul de preluare si separare a amestecurilor de apa cu hidrocarburi, iar daca aceste servicii sunt solicitate sambata sau duminica, se aplica o majorare de 25 la suta a tarifului.

CE a aprobat limitele maxime ale poluarii admise

Comisia Europeana a aprobat pentru Romania o cota de 75,9 milioane tone de dioxid de carbon pentru acest an si pentru perioada 2008 - 2012, mai putin cu 20,7 la suta fata de propunerea initiala. Propunerea initiala privind Romania a fost pentru o cota de 95,7 milioane tone de dioxid de carbon, cifra alocata in prezent fiind de 79,3 la suta din cea initiala. Comparativ, Ungaria are o cota de 26,9 milioane tone de dioxid de carbon pentru acest an si pentru perioada 2008 - 2012, de la 30,7 milioane de tone, cat a fost propunerea initiala, reducerea fiind de 12,4 la suta. Cea mai mare cota o are Germania, avand si cea mai puternica industrie din Europa si din UE. Astfel, cota Germaniei este 453,1 milioane tone, de la 482 milioane tone, cat a fost propunerea initiala, reducerea fiind de doar sase la suta. Germaniei i s-a permis sa majoreze la 22 la suta cota anuala, de la 12 la suta, conform protocolului de la Kyoto.


Petrol pe Dunare

MEHEDINTI. Un vapor din Ucraina a poluat Dunarea in Mehedinti. De pe impingatorul ancorat in rada lacului de acumulare, s-au deversat mai multe sute de kilograme de ulei ars si petrol. Autoritatile judetului Mehedinti au fost instiintate de cetatenii municipiului Orsova. Curentii Dunarii au imprastiat o dara de petrol, lata de 6 metri si lunga de aproape un kilometru. La fata locului, au sosit imediat reprezentantii tuturor institutiilor cu atributii privind gestionarea fenomenului de poluare. Prefectul judetului Mehedinti, Sevastian Bazoi, a dispus formarea unei echipe mixte de specialisti din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Drobeta, Garda de Mediu si Agentia pentru Protectia Mediului.

"In urma cercetarii la fata locului, s-a confirmat existenta unor irizatii de petrol pe suprafata apei, dispuse de-a lungul malului pe o latime de 5-6 metri, intre kilometrii fluviali 955,8 - 956,2. Din verificari a rezultat ca irizatiile provin din santina unui impingator ucrainean, care a stationat in zona de ancorare in cursul noptii, in dreptul kilometrului fluvial 956, in amonte de Orsova", a declarat prefectul de Mehedinti. A fost instiintata si SGA Caras-Severin, in a carei jurisdictie se afla zona respectiva. Specialistii au intervenit pentru inlaturarea irizatiilor de petrol cu materiale biodegradabile. Nava sub pavilion ucrainean a fost data in consemn la autoritatile portuare din aval de Drobeta Turnu Severin.

Accidente ecologice de pe Siret

Moldova a fost zguduita de un accident ecologic cauzat de poluarea grava cu cianuri si amoniac a raurilor Somuzul Mare si Siret.Tone de peste mort, zeci de persoane internate in spital, pagube de miliarde de lei, sunt doar cateva dintre liniile tabloului general.
Catastrofa ecologica de anul trecut de la S.C. Aurul S.A. Baia Mare are din seara zilei de 17 ianuarie 2001 un corespondent in regiunea Moldovei.Poluarea cu cianuri a Tisei , afluent al Dunarii, a fost practic reeditata prin poluarea tot cu cianuri a Siretului, raul cu cel mai mare bazin hidrografic din Romania , care-si impreuneaza apele cu cele ale Dunarii.
Contaminarea s-a facut de la depozitul de deseuri chimice (aceton-cianhidrina, sulfat de aceton-cianhidrina) si azot , situat la marginea cartierului Tarna Mare ,municipiul Falticeni, rampa unde sunt un stare de conservare din 1988, aproximativ patru rezervoare terane cu 250 tone cianuri si trei rezervoare cu 200 tone solutie amoniacala impurificata de la S.C. Metadet S.A. Falticeni ( poluatorul banuit) care nu mai functioneaza din 1990 , fiind scoasa la licitatie in anul 2000 si preluata de mai multe firme dintre care 2 firme din Iasi ce au ca profil de activitate colectarea si comercializarea de fier vechi.
Dupa cumparare niste personaje banuite a fi angajati ai firmei S.C. Pieta S.R.L. , cu sau fara aprobarea conducerii, au taiat ,in scopul comercializarii o vana de inox de la un rezervor ACH nestiindu-se ce continea si fara a fi luate masuri de protectie.Consecinta taierii vanei a fost deversarea de reactivi in albia raului Somuzul Mare.
Mass-media relata, la finele anului 2000, despre bomba ecologica cu cianuri de la Falticeni si despre contaminarea unei pajisti de catre acelasi depozit menit, din inconstienta unor persoane , sa decimeze septelul Falticenilor , fauna piscicola a Siretului, si sa puna in pericol vieti omenesti.Cianurile reversate pe pajistea din preajma , absorbite de panza freatica si deversate apoi in apa raului Somuzul Mare, afluent al Siretului avea ,asadar , sa faca victime faunistice in exact o luna de la producerea scurgerilor de cianuri , la care s-a adaugat o recenta poluare.
Firma care dezafecta fara autorizatie de la Protectia Mediului rezervoarele de la S.C. Metadet S.A. ( aceasta pastrand la randul ei in conditii improprii deseurile in rezervoare extrem de uzate, plasate in apropierea rezervoarelor de epurare a apei potabile) a fost "mustrata " atunci de Agentia pentru Protectia Mediului- Suceava cu o amenda de 15 milioane lei, cu un dosar penal si cu despagubirea proprietarului celor 10 oi care au murit dupa ce au pascut iarba imbibata cu cianuri.
Aceeasi firma, ignorand avertizarile specialistilor in protectia mediului prvind dezafectarea instalatiilor fara autorizatie si sfidand legile au continuat dezasamblarea instalatiilor uzate .Cianura si amoniul s-au intovarasit de aceasta data in apele Somuzului Mare ajungand tot in Dunare.
Rezultatele analizelor de laborator efectuate de filiala bacauana a Apelor Romane si de specialistii in protectia mediului din Suceava au aratat ca numai dupa o zi apa Siretului depasea in amont de Pascani de 130 de ori nivelul de poluare pentru cianuri (1.3 mg/l fata de 0.01 mg/l ) admis de lege si de 12 ori cel pentru amoniu (6.3 mg/l fata de 0.5 mg/l).
Ca masuri de lichidare a poluarii s-a recurs la uzinarea apei din barajul Bacau 2, de pe Bistrita, apa care urma sa fie deversata in barajul de la Galbeni , in debit de cca 45 m3 pe secunda , timp de 50 de ore cat dureaza trecerea undei poluatoare . Acest aport suplimentar de apa are rolul de a "spala" tot raul si apele din barajele de pe Siret , pana la intrarea in judetul Vrancea. Canalele de scurgere a reziduurilor poluatoare de la Metadet au fost betonate , iar rezervoarele si butoaiele in care se mai aflau stocati reactivi au fost sigilate . Concentratia de otravuri a scazut brusc. S-au mai luat masuri de impiedicare a populatiei sa consume peste din Siret sau sa-si adape animalele din apele raului.
Efectele deversarii de cianuri in raurile Somuz si portiunea afectata din raul Siret , consecintele ecologice dezastruoase si greu de inlaturat in perspectiva au distrus , practic, fauna acvatica a acestor rauri.


Document Info


Accesari: 9684
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )