Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Dreptul Mediului

Ecologie


Dreptul Mediului  13.10.2008

CURS 2

Particularitatile izvoarelor formale ale dreptului Mediulului



toate normele de drept al mediului au caracter imperativ

unele dintre normele de drept ale mediului sunt norme tehnice care prin includerea lor în diferite acte normative produc efecte juridice

sunt izvoare speciale ale dreptului mediului: Tratatele si Conventiile Internationale sub doua conditii: a) România sa fie parte sau sa le fi ratificat

b) sa fie în vigoare la data invocarii lor

POLUAREA

Cuvântul poluare vine din latinescul " polutio" "polluere" si înseamna a murdari, a profana, a pângari. E 11511u2015l l vrea sa desemneze acea actiune umana prin care omul murdareste propriul mediu de viata.

Poluantul este un factor care aflat în mediu în cantitati si concentratie ce depaseste limita de toleranta a uneia sau mai multor specii de vietuitoare împiedica înmultirea sau dezvoltarea lor normala printr-o actiune toxica.

Actiunea de intoxicare produsa de poluant reprezinta poluare si este cu atât mai grava cu cât diferenta dintre concentratia poluantului în mediu si limita de tolerenta este mai mare.Potrivit legii protectiei mediului prin poluant se întelege orice substanta lichida, solida, sub forma gazoasa sau de vapori sau sub forma de energie (radiatie electromagnetica, fonica etc) care introdusa în mediu modifica echilibrul constituentilor acestora si al organismelor vii aducând daune bunurilor materiale.

Poluarea poate fi

naturala provenita din eruptii vulcanice si nisip si

antropica care poate fi - chimica, fizica (radioactiva, termica, sonora) si biologica

În prezent se considera ca dintre cele mai poluante sunt: cea agricola, industria si transporturile.

Exista câteva DESEBIRI esentiale între poluarea agricola si industriala, poluarea agricola fiind considerata mai severa, mai grea pentru motivele:

poluarea agricola afecteaza solul care este principalul mijloc de productie în agricultura limitat ca întindere si cu caracter de fixitate

poluarea agricola este mai întinsa decât cea industriala în sensul ca se refera la întreaga suprafata de teren pe care s-au practicat irational irigatiile, mecanizarea, chimizarea

poluarea agricola este mai periculoasa pentru ca duce la infestarea cu substante toxice a produselor agro-alimentare

daca de regula poluarea industriala se datoraza eliminarii fara voie pe sol sau ape a unor poluanti, poluarea agricola este urmarea introducerii intentionate în sol a unor substante absolut necesare productiei agricole.

daca în principiu poluarea industriala vizeaza macar la început un numar restrâns de persoane, poluarea agricola vizeaza de la început întreaga populatie consumatoare a produselor agricole si agro-alimentare infestate.

ATMOSFERA

Atmosfera terestra reprezinta învelisul gazos alcatuit din aerul care înconjoara pamântul fara o limita superioara precisa având o compozitie relativ constanta pâna cca 3000 m altitudine. Ea constintuie o patura protectoare în fata radiatiilor solare si actioneaza ca un imens depozit pentru diverse gaze si particole.

Potrivit OUG 243/2000 privind protectia atmosferei prin atmosfera se întelege masa de aer care înconjoara suprafata terestra inclusiv stratul protector de ozon. Prin aer înconjurator se întelege aerul troposferic exclusiv cel de la locurile de munca.

POLUAREA ATMOSFERII. CAUZE sI EFCTE.

Cauzele poluarii

În anul 1978 a avut loc la Geneva prima Conferinta Europeana pentru protectia mediului la care s-au adoptat Conventia si Rezolutia privind Poluarea Atmosferica Transfrontiera pe Distante Lungi .

Poluarea atmoferica constituie introducera de catre om direct sai indirect de substante sau enrgie cu efecte nocive cum sunt periclitarea sanatatii omului, producerea de daune comorilor vii si ecosistemelor, limitarea beneficiilor mediului precum si a altor drepturi ale mediului înconjurator.

În acelasi timp Conventia a definit Poluarea atmosferica transfrontiera pe distante mici ca poluarea a carei sursa fizica se afla cuprinsa total sau partial în limitele de jurisdictie a uni stat, efectele producându-se într-o zona supusa jurisdictiei altui stat la o distanta la care nu este în general posibil sa se stabileasca contributia sursei sau a grupurilor de surse de emisie.

Prin definitie poluarea atmosferica trebuie tratata în functie de modul de folosire de om a acestui component al mediului. Astfel, privit în calitatea sa de cadru general al vietii aerul este considerat poluat atunci cand concentratia substantelor straine introduse accidental sau intentionat se situeaza la un nivel care poate dauna vietii omului sau vietii animale sau vegetale în general. Folosit în calitate de materie prima în unele industrii aerul este poluat când corodeaza constructiile si instalatiile.

În turism poluarea aerului nu priveste neaparat alterarea sanatatii omului ci îl face mai putin placut, agreabil celor care vor sa stea în natura.

Poluantii atmosferici

  1. Poluanti primari sunt cei emisi direct din surse identificate sau identificabile
  2. Poluanti secundari rezulta din combinatia dintre ei sau combinatia dintre poluanti si alti factori

Efectele Poluarii

  1. Încalzirea globala datorata cantitatii uriase de CO2 provenita de la marile industrii. Se acceleraza topirea glotelor glaciare, cresterea nivelului apei în mari si oceane.
  2. Subtierea progresiva a stratului de Ozon si care determina patrunderea pe Terra a unei cantitati mai mari de raze ultraviolete care duc la îmbolnavirea de cancer a pielii  paralel cu scaderea productiei de cereale si a plantonului oceanului.
  3. ploile acide continând sulf si emenatii ale gezelor de esapament duc la distrugerea recoltelor vegetale si a padurilor precum si la încalzirea globala.
  4. Smogul este un amestec de vapori de apa si poluanti - smog londonez sau reducator

- smog californian sau oxidant

PROTECŢIA ATMOSFERII ÎN DREPTUL INTERN

Portivit Legii protectiei mediului, OUG 195/2005, OUG 243/2000 prin aceasta activitate se urmareste

prevenirea poluarii

limitarea poluarii

diminuarea poluarii

ameliorarea calitatii atmosferii

accentul punându-se pe prvenire.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) aproba:

Strategia Nationala si Planul National de Actiune în domeniul pretectiei atmosferii. Mai multe programe nationale de reducere a unor emisii cum sunt oxizii de azot, pulberele

Strategia Nationala si Planul de actiune privind schimbarile climatice

Sistemul National de estimare a emisiilor de gaze cu efecte de sera

Administreaza Registrul national al Emisiilor de Gaze cu efect de sera s.a.

Regimul juridic de protectie a atmosferii are la baza respectarea principiului de abordare integrata a protectiei mediului în care scop Legea stabileste:

  1. Strategia nationala pentru protectia atmosferii
  2. evaluarea si gestionarea integrata a calitatii aerului
  3. prevenirea si combaterea poluarii atmosferii din surse fixe sau mobile si difuze.
  4. participarea publicului
  5. monitorizarea calitatii aerului
  6. atributiile si raspunderea ce revin autoritatilor precum si persoanelor fizice si juridice în acest domeniu.

Obiectivele strategiei nationale în domeniul protectiei atmosferii

  1. mentinerea calitatii aerului înconjurator în zonele în care acesta se încadreaza în limitele prevazute de normele în vigoare
  2. îmbunatattirea calitatii aerului în zonele si aglomeratiile unde nu se încadreaza în aceste limite
  3. adoptarea masurilor necesare în scopul limitarii pâna la eliminarea efectelor negative asupra mediului inclusiv în context transfrontalier.
  4. îndeplinirea obligatiilor asumate de România prin acorduri si Tatate internationale si participarea României la cooperarea interationala în aceste domenii

Liniile strategice pentru an. 2007-2013

evaluarea si gestionarea integrata a calitatii aerului

respectarea prevederilor nationale în domeniul schimbarii climatice

implimentarea cerintelor prinvind:

a.       limitarea emisiilor de poluanti în aer provenite de la instalatiile mari.

b.      limitarea emisiilor de compusi oraginici volatili proveniti de la anumite activitati si institutii

c.       eliminarea substantelor care distrug stratul de Ozon

Strategia Nationala pentru Protectia Atmosferii se adopta prin HG, se reactualizeaza periodic de MMDD si se raporteaza Uniunii Europene. Ca parte integrata a Strategiei Nationale Planul de Actiune pentru protectia atmosferii cuprinde metodele prin care se îndeplinesc obiectivele strategice si anume:

  1. continuarea transpunerii complete a legislatiei europene
  2. asimilarea proresului în implimentarea ....prin asigurarea resurselor financiare
  3. îmbunatatirea activitatii structurii administrative

Pe teritoriul tarii evaluarea calitatii aerului se face pe baza valorii limita si a valorii de prag.

    • Valoarile limita reprezinta nivelul fixat pe baza cunostintelor stiintifice în scopul prevenirii sau reducerii efectelor daunatoare asupra omului si mediului care se ating într-o perioada data si care nu trebuie depasita
    • Valorile de prag reprezinta nivelul pragurilor de alerta care o data ce a fost depasit solicita luarea de masuri din partea autoritatilor competente.

La nivelul tarii a fost creat Sistemul National de Evaluare si Gestionare Integrata a Calitatii Aerului care cuprinde:

a)      Sistemul National de Monitorizare a calitatii aerului

b)      Sistemul National de Inventariere a Emisiilor de Poluanti din Atmosfera

Rezultatele evaluarilor se aduc la cunostinta publicului si se raporteaza Uniunii Europene de catre MMDD, pe baza acestor evaluari MMDD întocmeste o lista care cuprinde zonele si aglomertiilor în care nivelurile unuia sau mai multor poluanti sunt mai mari decât valoarea limita plus o marja de tolernta, sunt între valoarea limita si marja de toleranta sau sunt mai mici decît valoarea limita.

Acolo unde este depasita valoarea limita si marja de toleranta Agentia Teritoriala pentru Protejarea Mediului initiaza împreuna cu autoritatile administratiei publice locale eleborarea Planului Integrat de Gestionare a Calitatii Aerului. La fiecare faza de evaluare este obligatorie participarea publicului.

Activitatile care constituie surse sigure de poluare se pot desfasura pe baza acordului si a autorizatiei de mediu elaborata în urma evaluarii integrate a impactului asupra mediului. În acest scop operatorii economici au obligatia sa solicite stadiul de evaluare a impactului, bilantul de mdiu si auditul de mediu.

Daca la unele obiective în regim normal de functionre se constata depasiri ale valorilor limita de emisii la cererea autoritatii teritoriale de protectie a mdiului trebuie sa întocmesca un program de functionare care cuprinde masuri imediate si pe termen mijlociu de remediere a situatiei de constatare.

Reglemetarile nationale privind protectia stratului de Ozon

În vederea aplicarii masurilor prevazute de Conventia de la Viena privind protectia stratului de ozon, a celor cuprinse în Protocolul de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon si Amendamentului adus acestui Protocol la Londra în 1990, la toate aceste documente România a aderat prin Legea 84/1993 a fost înfiintat în tara noastra Comitetul National pentru Protectia Stratului de Ozon, organ interministerial, fara personalitate juridica, în coordonare cu MMDD are urmatoarele atributii:

a)      analizeaza si propune spre aprobare Guvernului oportunitatea aderarii României la actele internationale privind protectia stratului de ozon.

b)      colaboreza cu MMDD la elaborarea proiectelor de acte normative care vizeaza productia, import, export, reciclara, distrugerea si comercializarea substantelor prevazute în Protocolul de la Montreal. Persoanele fizice si persoanele juridice care importa, produc, stocheaza sau comercializeaza substante prevazute în Protocolul de la Montreal au obligatia de a lua toate masurile pentru monitorizarea, limitarea, prevenirea oricaror emisii dirijate sau accidentale de substante aflate sub incidenta Protocolului

Obligatiile României din documentle internationale referitoare la simbarile climatice si Planul National de Actiune prinvind Schimbarile Climatice

Schimbarile climatice sunt determinate de factori interni naturali (eruptii vulcanice) si factori antropici datorita cresterii concentratiei de gaze cu efect de sera ca urmare a activitatii umane

Prin semnarea si ratificarea Conventiei ONU privind schimbarile climatice prin Legea 24/1994 si a Protocolului de la Kyoto prin Legea 23/2001 România si-a asumat anagajamentul de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera în perioada 2008-2012 cu 8%, obigându-se sa participe la efortul international privind problematica schimbarilor climatice.

România are urmatoarele obligatii:

  1. sa elaboreze, sa actualizeze periodic si sa publice inventariile nationale ale emisiilor antropice privind toate gazele cu efect de sera.
  2. sa încurajeze, sa sustina punerea la punct, aplicarea si transformarea de tehnologii care permit controlul sau reducerea si prevenira emisiilor antropice de gaze cu efect de sera.
  3. sa comunice conferintei, partilor informatii detaliate privind politicile si masurile aplicate în acest scop. Potrivit art. 6 a Protocolului de la Kyoto parte inclusa în Anexa 1 a Conventiei si România poate transfera catre sau achizitiona de la orice alta parte a Protocolului unitati de reducere a emisiiloe de gaze si le poate comercializa.

Cadrul legal din Romania pentru implementarea Protocolului de la Kyoto si a Conventiilor internationale

Pentru România implimentarea Protocolului înseamna retehnologizarea în câteva domenii prioritare si în special în furnizarea de caldura, evitarea sau recuperarea emisiilor de gaze cu efect de sera provenite de la depozitarea deseurilor, reducerea consumului de energie în cladirile publice si private, împadurirea unor suprafete de teren s.a.

Cadrul legislativ existent în România pentru implimentarea actelor specifice

a) legislatia de mediu cu caracter general

b) legislatia conexa specifica sectoarelor energetic, transporturi.


Document Info


Accesari: 4934
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )