EDUCATIA ECOLOGICA
Un concept al filozofiei antice spune ca ’’toate relele provin din ignoranta’’ .
Ecologistii sustin ideea conform careia, unul dintre factorii esentiali ai degradarii mediului este lipsa unei culturi ecologice sau in termeni mai duri, lipsa celor sapte ani de acasa . ( oamenii continua sa arunce gunoiul la intamplare, sa defriseze paduri animati doar de scopul material si nu de impactul ecologic, sa utilizeze pe scara larga pesticide cu efect remanent indelungat, etc.)
Educatia ecologica are drept scop ameliorarea calitatii vietii prin asigurarea cunostintelor, deprinderilor, motivatiilor, valorilor si angajamentelor necesare oamenilor pentru a administra eficient resursele naturale si a-si asuma responsabilitatea pentru mentinerea calitatii mediului.
Grupul tinta al educatiei ecologice trebuie sa fie copiii, deoarece ei sunt administratorii si consumatorii de maine ai resurselor naturale si pot influenta atitudinea parintilor si a comunitatii fata de problematica mediului. Una din formele educatiei pentru mediu, o reprezinta proiectele educationale ale scolilor ce trebuie sa implice elevii, parintii, comunitatea locala.
Educatia ecologica studiaza influenta activitatilor umane asupra mediului inconjurator: mediul natural si cel antropizat, vietuitoarele, inclusiv factorul uman si contribuie la intelegerea circuitului energiei si materiei. Educatia pentru mediu se bazeaza pe cunostintele referitoare la sistemele sociale si ecologice, dar are si o componenta afectiva: sfera responsabilitatii, sistemul de valori, atitudinile necesare construirii unei societati durabile.
Cand elevii iau parte la un proiect al comunitatii, pentru a ajuta la imbunatatirea calitatii mediului sau la rezolvarea unei probleme a comunitatii, ei isi afirma propriile valori si vad ca actiunile lor conteaza.
Educatia pentru mediu are cinci obiective specifice:
Educatia pentru mediu a devenit astazi o necesitate stringenta, deoarece asistam la o ruptura a zonelor naturale intr-un ritm fara precedent in istoria vietii pe pamant.Suprapopularea si dezvoltarea economica au consecinte grave ce se repercuteza aupra mediului: disparitia speciilor, incalzirea globala, extinderea desertului, contaminarea cu pesticide,cresterea problemelor de sanatate, foametea, saracia si chiar pierderea de vieti omenesti.
Supraexploatarea resurselor naturale ale solului si subsolului, intensificarea traficului rutier, feroviar, naval, aerian, poluarea apei, solului, aerului, eroziunea ca o consecinta fireasca a defrisarilor irationale sunt doar cateva dintre S.O.S-urile planetei.
Un elev scria intr-un eseu despre mediu: ,, ma simt ca un agitator la tribuna celor cinci continente si va intreb oameni. Pasarile sa zboare? Pestii sa inoate? Florile sa creasca? Omul sa-si inalte fruntea catre stele?..sau acest pamant, care de departe are forma unei portocale, sa fie transformat intr-un imens bulgare de zgura?
Educatia pentru mediu incepe cu varsta prescolara si continua cu toate stadiile formale si nonformale. Educatorii trebuie sa foloseasca mediul ca un laborator in care elevii isi efectueaza investigatiile si experimentele. Nimic nu poate inlocui experientele capatate de elevi si care ii ajuta sa-si creeze o imagine obiectiva asupra realitatilor ce-i inconjoara.
Obiectivele majore urmarite in activitatile curriculare si extracurriculare se refera la:
Orice actiune ecologica desfasurata trebuie sa se deruleze ca o mare sarbatoare, astfel incat elevii sa simta ca au contribuit si ei cu ceva la protectia mediului inconjurator, iar ca parinti mai tarziu, sa-si indrume proprii copii .
Activitati ecologice recomandate:cercetarea biotopului si a biocenozei din vecinatatea localitatii, drumetii tematice, desene si expozitii fotografice tematice, orientare turistica, concursuri tematice, saptamana curateniei de primavara, plantarea de puieti, vizionarea de reportaje tv, colectarea de deseuri pe categorii, creatii vestimentare din deseuri, redactarea unei publicatii ecologice la nivel de scoala, patrule ecologice, de vorba cu specialistii, calendarul sarbatorilor ecologice , carnaval ecologic, etc.
|