Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload


Inundatii


INUNDATII


Inundatiile sunt cantitati mari de apa ce se revarsa din rauri, lacuri sau coastele oceanelor, acoperind regiuni de pamant care de obicei erau portiuni de uscat; de asemenea, ele se pot produce pe versanti, in urma unor precipitatii foarte mari. Inundatiile sunt evenimente naturale in existenta fiecarui lac, rau sau ocean. O inundatie poate fi cauzata de precipitatii intense si prelungite, topirea brusca a zapezii, valuri cauzate de furtuna, prabusirea barajelor etc. Din moment ce majoritatea populatiei traieste in apropierea malurilor unui rau, lac sau ocean, inundatiile sunt o amenintare majora pentru sute de milioane de oameni, cauzand pierderea vietilor, a proprietatilor, contaminarea apei potabile, distrugerea recoltelor si a lanurilor. Ele pot declansa si alte procese, cum ar fi alunecarile de teren, curgerile noroioase. De asemenea, pot fi distruse cai de comunicatie, gospodarii etc.




Util de stiut

Pentru a preveni inundatiile, pot fi luate o serie de masuri, cum ar fi:

– impaduriri pe versantii fara vegetatie, pentru a reduce viteza de curgere a apei si pentru a favoriza infiltrarea in sol a unei parti din apa;

– indiguiri ale raurilor, consolidarea tarmurilor, pentru a suprainalta malurile acestora;

– construirea de canale pentru a prelua si dirija spre alte directii o parte din apa raului;

– construirea de baraje pentru regularizarea debitelor raurilor;

– curatarea periodica a santurilor, a rigolelor de scurgere, a canalelor etc.



Fig. 17 Inundatii


stiati ca:

• In zonele de tarm din regiunile afectate de cutremure, se produc valuri foarte mari, care pot inunda tarmul, numite tsunami. Japonia dispune de un sistem modern de alertare a populatiei in caz de tsunami.

• Inundatiile din 1987 si 1988 din Bangladesh, care au dus la moartea prin inec a 2 600 de persoane si a surpat cladiri, au fost, conform celor afirmate de multi experti, cauzate de defrisarile masive si de eroziunile ce au avut loc in zone indepartate, situate in Bhutan, India si Nepal. Pagubele inundatiilor din acei doi ani au fost estimate la 3 miliarde de dolari.

• Unele state cu frecvente inundatii (China, Egipt) au trecut la masuri ample de control a acestora, cum ar fi intarirea malurilor si construirea unor rezervoare uriase prin care sa controleze apele revarsate. Controlul inundatiilor nu este insa intotdeauna total benefic. Din 1968, marele dig Aswan a controlat nivelul Nilului in Egipt, prevenind inundatiile anuale. Dar inundatiile fertilizau in trecut valea Nilului. In lipsa fertilizarii naturale, agricultorii trebuie acum sa foloseasca metode artificiale pentru a mentine fertilitatea solului.



Document Info


Accesari: 112
Apreciat: hand icon

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )