Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




OBIECTUL ECOLOGIEI

Ecologie


OBIECTUL ECOLOGIEI

1.1. ECOLOGIA CA sTIINŢĂ TEORETICĂ sI APLICATIVĂ



Ecologia este stiinta interactiunilor vietii cu mediul înconjurator si are un dub 17317d318r lu profil, teoretic si aplicativ.

Obiectul corect al ecologiei este: Ecosistemul sau Sistemul ecologic - unitate functionala fundamentala a biosferei, alcatuita din doua subsisteme.

a. un subsistem biotic - comunitatea de populatii, de bacterii, ciuperci, plante verzi, animale = BIOCENOZA.

b. un subsistem abiotic - un set de factori locali ai mediului fizic = BIOTOPUL.

Sub aspect teoretic - ecologia este stiinta relatiilor cantitative între componentele ecosistemelor.

Sub aspect aplicativ - ecologia este stiinta protectiei si amenajarii ecosistemelor, stiinta productiei biologice, a bioproductiei ecosistemului.

ECOLOGIA - poate fi deci definita ca stiinta interactiunii dintre organisme, a interactiunii materiei vii cu scoarta terestra, a productivitatii biologice si relatiilor omului cu natura.

Termenul de "ecologie" este format etimologic din doua cuvinte de origine greaca:

- OIKOS - casa gospodarie economie;

- LOGOS - stiinta vorbire.

1.2. GENEZA ECOLOGIEI CA sTIINŢĂ

Prima definitie a ecologiei a fost data de profesorul german EFNST HAKEL, unul din marii evolutionisti ai secolului trecut si care a dezvoltat conceptia despre evolutia speciilor a lui CH. DARWIN din lucrarea "Originea speciilor" aparuta în 1859. Au aparut apoi o diversitate de definitii. Unele pun accentul pe organism, altele pun accentul pe sistemele biologice supraindividuale.

Este necesar sa amintim însa ca ecologia ca stiinta a avut mai multi premergatori.

Gândirea ecologista a debutat în S.U.A. Asa cum fiecare stat democrat cauta sa-si trimita ambasadori care sa reprezinte cultura tarii respective, în secolul trecut americanii l-au trimis la Roma pe GEORGE PERKIN MARSH (1801-1882), Acesta, în peregrinarile sale prin Italia, a observat intensele deforestari din bazinul Marii Mediterane.

Perkin, observând aceste ravagii si implicatiile lor, a scris o carte "MAN AND NATURE" - "Omul si natura" sau "Geografia fizica asa cum a fost modificata ea de actiunea umana". Cartea a cuprins si un capitol de etica a ocrotirii vietii. Ambasadorul S.U.A. Perkin, congresman de Vermont, desi era politician, a atras atentia naturalistilor asupra pericolului deforestarilor.

Tot în S.U.A. un ornitolog (studiul pasarilor) JOHN AUDUBON (1785-1851) a realizat un atlas color al pasarilor de pe continentul american, "Pasari în pozitii naturale". Pictorul GEORGE CATLIN (1796-1872), un mare portretist si un luptator pentru drepturile pieilor rosii, a pictat scene din viata animalelor salbatice. DAVIDTHOREH (1817-1862) a scris o prima carte de silvicologie "Viata în padure". RALPH EMERSON (1803-1882), poet si eseist a scris poezii legate de problema naturii. Marelui silvicultor ALDO LEOPOLD (1886-1948) i se datoreaza legislatia ocrotirii padurii.

Acesti creatori, iubitori de natura, n-ar fi reusit în demersul lor daca nu si-ar fi aliat oameni politici. Astfel, presedintele THOEODOR ROOSVELT (1858-1919) a detinut presedintia S.U.A. doua legislaturi (1901-1909) si a promovat legi foarte bune de protectie a mediului înconjurator.

Emerson si Leopold au luptat pentru crearea parcului national Yellowstone (anul 1872) "Piatra galbena", unde sunt protejate multe bogatii naturale si unde nu se intra cu masina, vizitarea facându-se doar pe alei.


Document Info


Accesari: 3021
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )