Panouri solare
In prezent, omenirea, confruntata cu o criza energetica serioasa, isi intoarce atentia catre sursele primare de energie, si reconsidera utilizarile posibile si rentabile ale energiei solare. Ene 838g62i rgia solara are o serie de calitati remarcabile (este gratuita ca forma de energie primara, se gaseste in cantitati nelimitate), dar are si unele dezavantaje fiind influentata de conditii geografice si meteorologice care nu pot fi schimbate. Utilizarea energiei solare prin intermediul colectorilor solari poate fi folosita pentru prepararea apei calde menajere. Prin conversie termodinamica, un agent termic specific inmagazineaza si transfera aceasta energie serpentinei unui boiler solar sau este stocata pentru a fi utilizata pentru prepararea apei calde menajere. Lucrarea prezinta algoritmul de calcul si rezultatele obtinute privind eficienta utilizarii energiei solare in prepararea apei calde menajere in functie de diferiti parametri (variabilitatea energiei solare, tipul colectorilor solari).
Necesitatea studierii energiei solare
La nivel mondial principala sursa energetica se obtine din arderea combustibililor, insa aceste surse energetice sunt epuizabile si arderea lor produce mari cantitati de CO. Totodata datorita arderii acestor combustibili incepe sa se vada efectul negativ al utilizarii acestora cum sunt emisiile de noxe, efectul de sera. Utilizarea energiei solare inseamna mai putina poluare a mediului, aceasta tehnologie reduce cu 1-1,5 tone emisia de CO/an/ familie, este masura care ne permite sa actionam eficient la reducerea efectului de sera.
Radiatia solara este un flux energetic care porneste de la soare uniform in toate directiile, astfel Pamantul primeste zilnic un flux important de energie solara. Pe Pamant ajunge o cantitate enorma de lumina solara care este absorbita sau reflectata inapoi in spatiu in timpul zilei. Puterea radiatiei solare depinde de distanta dintre Pamant si Soare, de conditiile meteorologice si de difuzia atmosferica.
Radiatia globala este egala cu suma dintre radiatia directa aceasta patrunde nestingherit in atmosfera ajungand direct pe suprafata pamantului si radiatia difuza. O parte din radiatia solara este absorbita de particule de praf sau molecule de gaz, aceasta reprezinta radiatia solara difuza.
Constanta solara reprezinta fluxul de energie termica unitara primita de la soare, masurata in straturile superioare ale atmosferei terestre, perpendicular pe directia razelor solare, valoarea acestea fiind de 1350 W/m , reprezentand o valoare medie anuala.
Fluxul de energie radianta solara, care ajunge la suprafata Pamantului este mai mic decat constanta, deoarece intensitatea radiatiei e redusa treptat cand trece prin atmosfera terestra.
Potentialul de utilizare a energiei solare in Romania este relativ important, exista zone in care fluxul energetic solar anual, ajunge pana la 1450.. 1600 KW/m2/an. In majoritatea regiunilor tarii, fluxul energetic solar anual, depaseste 1250.1350 KW/m2/an.
Gradul mediu de insorire, difera de la o luna la alta si chiar de la o zi la alta, in aceeasi localitate si cu atat mai mult de la o localitate la alta.
Fig.1.1 Distributia energiei solare in Romania
Captarea energiei solare
Transformarea, sau conversia energiei solare in energie termica, este realizata prin intermediul colectorilor solari, avand functionarea pe diverse principii constructive. Indiferent de tipul colectorilor so-lari, pentru ca randamentul conversiei energiei solare in energie termica sa fie ridicat, este important ca orientarea captatorilor solari spre Soare, sa fie cat mai corecta. Pozitia colectorilor solari este definita prin unghiul de inclinare a, respectiv un-ghiul azimut.
1.2.1 Unghiul de inclinare a colectorilor solari
Este unghiul dintre orizontala si colector. Cantitatea cea mai mare de energie poate fi preluata daca planul in care se afla colectorul este perpendicular pe radiatia solara. Deoarece unghiul de incidenta a radiatiei depinde de ora si de anotimp, planul in care se pozitioneaza colectorii trebuie sa corespunda pozitiei soarelui in intervalul cu radiatie maxima.
Fig. 1.2 Unghiul de inclinare a colectorilor solar
Unghiul azimut
Unghiul azimut descrie abaterea planului in care se afla colectorii de la directia sudica, aceasta inseamna ca atunci cand planul colectorilor este orientat spre Sud unghiul azimutal este 0°. Deoarece radiatia solara este mai puternica in timpul pranzului, planul colectorilor trebuie sa fie orientat pe cat se poate spre Sud.
Fig. 1.3 Unghiul azimut
Gradul de captare a radiatiei solare
Analizand diagrama, se observa ca unghiul de inclinare optim pentru a capta radiatia solara este de 15- 55°, iar abaterea de la directia Sud, poate sa se situeze intre ± 40° fara a afecta capacita-tea de captare a energiei solare. Chiar si colectori montati vertical, cu o abatere de pana la ±20° fata de sud, pot recupera 80% din radiatia solara. Se poate spune ca orientarea colectorilor solari fata de orizontala si fata de Sud, nu este o problema atat de sensibila.
Fig. 1.4 Influenta combinata a unghiului de inclinare si unghiul azimut
Radiatiile solare
In Romania, zonele cu cea mai bogata radiatie solara sunt sudul, sud- estul
si centrul Romaniei, iar radiatia solara anuala pentru aceste regiuni este de
1700KW/. Pentru Bucuresti, radiatia solara anuala este estimata la
1340 KW/. Din acest punct de vedere, Romania este o tara favorizata,
beneficiind de peste 276 zile cu soare pe an.
In functie de locatie, se poate obtine un randament energetic solar pe metru patrat
de suprafata de colector de 350 pana la 650 KW. O persoana consuma astfel
aproximativ 1174 KW pe an pentru apa calda utilizata. Din acestia, aproximativ
600 KW pot fi acoperiti de instalatia solara pe durata unui an. In lunile de
vara, mai-septembrie, acoperirea ajunge la 100%.
Dimensionarea sistemelor solare este esentiala pentru a ajunge la o exploatare
eficienta a energiei solare disponibile si amortizarea in timp cat mai scurt a investitiilor
initiale.
Puterea radiatiilor
Fig. 1.5 Puterea radiatiilor in diferite conditii climaterice
Proiectarea panourilor solare
Mai multi factori converg in luarea unei decizii asupra suprafetelor de colectori necesare si a volumului boilerului:
-Pozitia geografica si nivelul radiatiei solare,
-Consumul de apa calda/persoana/zi (30-50litri),
-Unghiul de inclinatie al colectorului,
-Orientarea colectorului pe acoperis fata de soare,
-Gradul de acoperire solara dorit, precum si suplimentarea pentru sprijinirea incalzirii,
-Temperatura sistemului de incalzire,
-Pentru o exploatare eficienta a instalatiei solare, pentru sistemele mici cu suprafete de colectare < 30 m (case de o familie sau mai multe familii), este important ca dimensionarea sa asigure 100% necesarul de ACM in lunile mai-septembrie, respectiv 60-70% din medie anuala.
Fig. 1.6 Prepararea apei calde menajere cu panou solar
Iesire apa calda;
Vas de acumulare apa calda;
Intrare apa calda;
Panou solar;
Intrare apa rece.
Instalatii cu circuit inchis
Acest tip de instalatii utilizeaza panouri solare care au in partea superioara un colector ce asigura transferul de energie intre tubul termic si agentul de transport a energiei termice. Acestea se folosesc pentru incalzirea apei menajere, incalzirea locuintelor si a apei din piscine. Aceste sisteme folosesc pompe electrice, panou de control si rezervoare de stocare a apei calde. Investitia intr-un astfel de sistem este mai mare, dar eficienta si avantajele sunt net superioare sistemului gravitational.
Avantaje:
rezistenta remarcabila la inghet (pana la -C datorita utilizarii unui fluid tehnic cu punct de inghet scazut. Poate fi utilizat toata perioada anului, indiferent de anotimp,
randament de functionare superior,
flexibilitate in utilizare.
Dezavantaj:
pret de cost mai ridicat.
Fig. 1.7 Panou solar pentru apa calda menajera cu rezervor de acumulare
Fig. 1.8 Panou solar cu boiler de acumulare
Fig. 1.9 Instalatie complexa de incalzire solara
Boilerul ales este de la firma'Viessmann' boiler 300 l.
Caracteristici:
Capacitate : 300 litri
Numar serpentine: 1
Putere serpentina : 31 KW
Dimensiuni : 705x1746 (D x H) mm
Consideram un apartament cu doua camere, 4 persoane si urmatorii consumatori:
- o chiuveta; - un dus flexibil; - o cada de baie; - un lavoar; - un spalator circular.
Cu ajutorul tabelelor si a caracteristicilor precizate vom determina debitul specific: q.
Din tabele luam valoarea lui q pentru chiuveta = 0,2, dus flexibil = 0,1 , cada de baie = 0,2 , lavoar = 0,07, spalator circular = 0,1si valoarea lui q = 110 corespunzator unei cladiri de locuit cu un necesar total de apa 280 l.
Inlocuind valorile lui q ale consumatorilor alesi in formula lui q
q= = = 0,1675.
In continuare vom determina debitul mediu zilnic de apa, unde
q =
Consideram: N= 4 persoane;
n - numarul de armaturi de acelasi fel;
n - numarul mediu de ore pe zi de utilizare a apei (19 ore);
q - necesarul specific de apa pe zi ( ), se ia din tabele;
q- debitul specific al unei armaturi () se ia din tabele.
q==0,025
Vom determina debitul de calcul cu ajutorul relatiei: q= q + y
q= 0,025+2,326 = 0,39
Calculul necesarului de caldura
Q - reprezinta necesarul de caldura pentru a incalzii 0,39
Q = m ; t = t- t= 45-15 = 30
t- temperatura apei calde;
t- temperatura apei reci;
- caldura specifica a apei;
m - debit masic.
t=, t=15; t=45
=4,179 , =995,57
m=m= q=0.00039=0,38
Q = m Q = 0,38 = 47,64 KW
Dimensionarea si alegerea boilerului
V P= Q, unde V - volumul boilerului = 300 l
P- puterea serpentinei = 31 Kw
Q = 300= 53,5Kw
Alegerea vasului de expansiune
V = = = 26,88 l, unde e-coeficientul de dilatare; e=0,035;
c - capacitatea de apa a sistemului(10 l-20 l pentru fiecare Kw);
P - presiunea de incarcare initiala (1,5 bari)
P- presiunea maxima de functionare(4 bari).
Determinarea dimensiunilor panoului solar
Stim ca 1de panou acopera 2 Kw/zi; vom determina cati metrii de panou solar sunt corespunzatorii pentru 40,11 Kw, necesarul nostru de caldura.
Vom lua Q 24 m de panou.
|