Ø Poluarea este rezultatul oricarei modificari a mediului ambiant, care determina un dezechilibru ecologic natural. Orice adaos de substante sau forme de energie, pe care mediul nu le mai poate descompune sau recicla, conduce la aparitia poluarii.
Inca de la inceputurile ei,"economia maritima"se afla intr-o accelerata expansiune. Potrivit unui amplu studiu consacrat problemelor actuale ale oceanului, in ultimele doua decenii ponderea ramurilor principale ale economiei maritime in economia mondiala a crescut de aproape 10 ori.
In atmosfera tot mai intensa a exploatarii mediului submarin, isi face loc un semnal de alarma:"OPRITI POLUAREA APELOR!".
Thor Heyerdahl, In timpul primei lui traversari a Atlanticului pe "Ra", faimoasa corabie de papirus, a atras atentia asupra reziduurilor, deserturilor si murdariilor ĩntalnite ĩn ocean.
Profesorul Jacques Piccard a lansat la randul sau un avertisment referitor la poluarea Mediteranei:"Daca nu se vor lua masuri urgente pentru a se impiedica poluarea Mediteranei, vom fi pusi in situatia de a deplange moartea acestei marii." Marea Mediteranǎ este poluata de deseuri industriale si de reziduuri petroliere provenite din porturi.
La Reuniunea din 1972 a expertilor F.A.O. de la Roma un faimos oceanogaf elvetian declara:"Daca acest fenomen continua consencinta ar fi posibilitatea reala a asfixierii tuturor formelor de viata existente nu numai in hidrosfera ci si pe intreaga planeta. Este necesara o actiune concreta impotriva poluarii oceanului. Ceea ce este valabil nu numai pentru perspectiva omenirii, ci si pentru viitorul nostru apropiat." La randul sau oceanograful Jacques Cousteau a constatat ca in ultimul deceniu portiuni importante din apropierea litoralului sunt lipsite de pesti si de vegetatia marina. Tot el afirma ca Mediterana va deveni in viitor o mare moarta din punct de vedere biologic.
Mari orase
ca
Conferinta
mondiala de la
astfel in ape care aduc moartea. Statisticile sanitare aratau ca au fost ani in care
s-au inregistrat pe glob in jur de cinci milioane de copii care au murit din cauza bolilor intestinale transmise de apa infectata.
Aceste semnale de alarma au avut menirea sa accelereze cercetarile pentru stabilirea gradului depoluare a mediului acvatic si pentru stabilirea mijloacelor de combatere a poluarii.
In cadrul bazinului Marii Negre atatele limitrofe executa investigatii de oceanografie fizica, studii privind baza trafica a marii si posibilitatea extragerii sarurilor si metalelor grele.
O actiune nu lipsita de tangente cu protejarea calitatii apelor este aceea a transformarii unor bazine cu apa sarata in surse de apa dulce.
Un grup de specialisti polonezii a avut ideea de transforma Marea Baltica intr-un urias rezervor de apa, printr-un baraj intre Marea Nordului si Marea Baltica urmand ca aceasta sa fie alimentata cu apele fluviilor care sa varsa in ea.
In ce priveste Marea Mediterana, oamenii de stiinta din 15 tarii reuniti la Geneva, in cadrul programului O.N.U., pentru protejarea mediului inconjurator, au hotarat sa instituie un sistem de control incepand cu anul 1976. In cadrul acestei actiuni aproximativ 40 de laboratoare, instalate in regiunile riverane, in primul rand in cele de pescuit, i-au cu regularitate probe de apa pentru a determina gradul de poluare.
Poluarea mediului afecteaza toate invelisurile naturale ale Pamantului: atmosfera, hidrosfera, litosfera si biosfera, iar in lupta impotriva generatorilor de dezechilibre in natura este pe cale sa dea nastere unei noi ramuri industriale -antipoluarea.
In lunga si laborioasa evolutie a omului pe Pamant a sosit momentul cand, datorita progreselor tot mai rapide ale stiintei si tehnicii, omul a dobandit posibilitatea de a transforma mediul inconjurator in nenumarate feluri si intr-o proportie fara precedent. Cele doua elemente ale mediului inconjurator, elementul natural si cel creat de omul insusi, sunt indispensabile prosperitatii sale si deplinei folosinte a drepturilor sale fundamentale, inclusiv dreptul la viata.
Smogul, puternica concentrare industriala din zilele noastre inmulteste cazurile dereglarilor generate de aceasta "ceata industriala". In toamna anului 1975, la apropiate cosuri de fabrica se afla in Scotia, la peste 700 kilometrii distanta. S-a dovedit ca vaporii de bioxid de sulf pot ramane in atmosfera in formatie compacta si, plutind pana la 2000 m altitudine pot ajunge foarte departe, pentru ca la prima ploaie sa cada la pamant deasupra unor tinuturi foarte indepartate fata de cele de origine.
Raspandirea nelimitata a bioxidului de sulf, una dintre cele mai frecvente substante poluante, cu consecinte negative main ales asupra productiei agrovegetale. Cercetarile au aratat ca bioxidul de sulf intr-o concentratie de numai 50% fata de cea permisa de actualele standarde cauzeaza scaderea cu 15% a productiei de grau.
Exista si alte multe variante fata de cele trei forme mentionate ale poluarii atmosferei: raspandirea in atmosfera a prafului de carbune, a funinginei, a prafului de ciment sau ipsos, a scamei de bumbac, eliberarea in atmosfera a unor gaze ca oxizii de azot, oxid de carbon, gaze organice (etilena), zgomotul produs de functionarea unor masini, a Nagoya (Japonia) au fost semnalate peste 2300 cazuri de imbolnaviri provocate de smog, din care 40 au fost mortale.
Dintre emanatiile nocive ale intreprinderilor industriale cele de bioxid de sulf sunt cele mai frecvente si mai daunatoare. Astfel 60 de statiuni din zece tari europene absorb zilnic probe de aer pentru a-I analiza continutul in vapori de sulf. Raspandirea acestor vaporii este dovedita de faptul ca aparatele instalate pe Insulele Feroe inregistreaza adesea valuri de bioxid de sulf cu toate ca cele mai unor mari echipamente industriale etc.
Consecintele poluarii atmosferei sunt multiple si cele mai grave sunt cele care afecteaza sanatatea omului. Persoanele cu afectiuni bronhopulmonare sau cele ale aparatului cardiovascular, copii, batranii, persoanele in general slabite sunt victimele de predilectie ale poluarii aerului. Primul mare accident generat de poluarea aerului s-a petrecut in anul 1930, pe Valea Meusei, cand poluarea provocata de cateva intreprinderi industriale a condus la moarte a 60 de persoane, alte cateva sute fiind intoxicate.
Problema poluarii hidrosferei se pune in conditiile vietii moderne tot atat acut ca si a aerului.
Protectia mediului constituie o problema de importanta fundamentala pentru lumea prezenta si viitoare si, ca atare ea nu poate fi deprinsa de celelalte probleme stringente ale prezentului stiut fiind faptul ca multe din dereglarile inregistrate deja sau potentiale in mediul ambiant se datoresc tocmai cursei inarmarii.
In raportul sau cu natura, omul a trecut pe primul plan si poate tocmai de aceea el trebuie s-o ocroteasca asa cum natura l-a protejat milenii.
Ø Bibliografie:
"Terra - prezent si viitor" →Ioan Popovici
"Chimie-manual pentru clasa a IX-a"→Viorica Tudor
→G.N.Nouveau.
|