Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




SISTEME BIOLOGICE

Ecologie


SISTEME BIOLOGICE

Semnificatia conceptului de sistem în eco­logie



si substanta vie, ca întregul univers, este organizata în sisteme.

Conceptul de "sistem" reprezinta ansamblul de elemente, identice sau diferite, aflate în interactiune, constituind un întreg organizat. Exemple:  sistemul solar, organismul viu, sis­temul de lucrare a solului etc.

Elementele care compun sistemul pot fi obiecte (exemplu: planetele în sistemul solar), fenomene, simboluri, elemente teh­nologice.

In sistemul biologic elementele componente ale sistemului sunt: atomii, moleculele, celulele, tesuturile, organele, organismele, po­pulatiile etc.

Conform conceptiei sistemice, întreaga materie vie sau nevie, este organizata în sisteme ierarhizate si în interactiune: orice sistem este alcatuit din subsisteme si, la rândul sau, este o parte (un subsistem) în cadrul unui sistem mai cuprinza­tor.

2.2. Clasificarea sistemelor

In univers materia apare sub forma de substanta si energie.

Substanta este alcatuita din molecule si atomi fiind în acelasi timp si purtatorul material al energiei.

Toate sistemele sunt grupate în 3 clase dupa comportarea lor în schimbul de substanta si energie cu mediul.

Sistemele izolate - nu schimba cu mediul materie nici sub forma de substanta si nici sub forma de energie. Sunt sisteme realizate numai teoretic pentru experiente conceptuale asupra transformarilor fizice ale materiei în conditii de stare nein­fluentata prin variatiile mediului.

La sistemele izolate, energia totala a sistemului reprezinta o valoare cons­tanta. Starea de invariabilitate cea mai probabila a unui ase­menea sistem se realizeaza cu valoare maxima a entropiei. Ex.: o fiola închisa ermetic si introdusa într-un bloc de plumb cu pereti foarte grosi.

Sistemele închise - schimba cu mediul materie numai sub forma de energie. De exemplu: un vas cu apa, închis ermetic, cedeaza sau primeste caldura mediului înconjurator. În natura nu se gasesc sisteme absolut închise.

Sisteme deschise - schimba cu mediul materie si sub for­ma de energie si sub forma de substanta. Ecosistemele, de exemplu, un lac de câmpie, un tarm de mare, un recif de coralieri, o padure, sunt sisteme deschise.

Sisteme studiate de ecologie

Orice sistem este alcatuit din sub­sisteme si face parte dintr-un sistem mai vast.

Dintre sistemele studiate de ecologie mentionam:

Organismul sau individul  care reprezinta un mod fundamental de organizare a materiei vii si are ca lege specifica METABOLISMUL (anabolism si catabolism), functie esentiala a indivizilor.

Populatia

Populatia reprezinta totalitatea indivizilor din aceeasi specie, care traiesc pe un teritoriu bine delimitat si este treapta cea mai simpla de organizare a sistemelor vii supraindividuala (merii dintr-o plantatie; toate insectele de Anthonomus pomorum din plantatia respectiva).

Biotopul

E.P.Odum (1971) a definit biotopul, locul (spatiul) de trai al unui organism sau al unei comunitati. Ele mentele componente ale biotopului provin si apartin litosferei, hidrosferei si atmosferei. Particularitatile fiecarui biotop conditioneaza existenta unui anumit tip de biocenoza.

Biocenoza.

Termenul de biocenoza (lb.greaca, bios=viata;koinos=comun) reprezinta un sistem (grupare) de indivizi biologici din dife­rite specii atasati unui anumit biotop. Exemplu de biocenoza într-o plantatie de mar: populatie de meri, o populatie de A. pomorum (gargarita florilor de mar), o populatie de V. inaequalis (rapan), o populatie de Sonchus arvensis (buruiana anuala) etc.. Toate acestea alcatuiesc biocenoza din livada respectiva.

In cadrul biocenozei, speciile formeaza conexiuni elemen­tare binare (între doua specii) numite biosisteme. De exemplu, planta de mar - A. pomorum

Un loc central în structura biocenozei îl ocupa fitocenoza.

Exprimarea unor raporturi cantitative precum si stabili­rea relatiilor de grupare dintre speciile unei fitocenoze, poa­te fi facuta prin folosirea unor indici. Acesti indici pot ca­racteriza fitocenozele din punct de vedere cantitativ (abunden­ta, dominanta, sociabilitatea, frecventa) dar si calitativ (stratificarea, vitalitatea, periodicitatea).

Ecosistemul

Ecosistemul este unitatea ecologica ce cuprinde biocenoza si biotopul. Ecosistemele sunt sisteme dinamice ale biosferei în care speciile sunt producatoare si consumatoare, între ele stabilindu-se relatii sub forma de lanturi si retele trofice.

Ecosistemele sunt unitati functionale ale biosferei în care viata si me­diul sunt inseparabil reunite într-un spatiu restrâns. Ecosis­temul integreaza într-un tot unitar biocenoza (componenta vie) si biotopul (componenta nevie). De exemplu, o padure, un parc, o cultura agricola sunt ecosisteme alcatuite din biocenoza (plantele si animalele) si biotop (spatiul ocupat de biocenoze­le respective).

Ecosistemul poseda o definita structura interna si un ci­clu intern al materiei, un ciclu biogeochimic local.

0 baltoaca temporara cu apa de ploaie în padure nu este un ecosistem, fiindca nu poseda un ciclu biogeochimic propriu ci numai o parte din ciclul biogeochimic local al ecosistemu­lui de padure. Baltoaca nu este ecosistem deoarece este împiedi­cata formarea unor conexiuni stabile între vietuitoare si mediu.

Biosfera

In sens strict biologic biosfera cuprinde numai învelisul vitalizat al Pamântului, adica numai partea crustei terestre locuita de organisme; altfel spus, biosfera cuprinde totalita­tea ecosistemelor de pe Pamânt.

Biosfera se extinde în spatiu pâna unde se gasesc substante biogene (materiale rezultate prin activitatea, biogeochimica a organismelor). Ea se intinde câtiva metri in profunzimea solului si câteva mii de metri în atmosfera, mari si oceane.

Biosfera cuprinde reprezentantii regnului vegetal cu aproximativ 300 mii specii si regnul animal cu aproximativ 1.385.000 specii. In regnul vegetal se remarca numarul mare al angiospermelor iar in regnul animal numarul mare al artopodelor (încrengatura de nevertebrate - insecte, acarieni). In ecologie se utilizeaza tot mai frecvent termenul de ecosfera.


Document Info


Accesari: 23450
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )