Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Magma

Geologie


Magma

Magma (grec. masa framântata) este compusa din o serie de minerale care se afla în stare topita, ea poate fi întâlnita în straturile pamântului ca mantaua sau scoarta pamântului. Magma este rezultatul procesului de vulcanism, jucand un rol important în formarea rocilor magmatice.



In cadrul rocilor magmatice se pot deosebi plutonitele (care sunt roci de mare adâncime), acestea se formeaza procesul cristalizare prin racirea lenta a magmei si vulcanitele care se formeaza prin racire rapida din magma iesita la suprafata, care acum va fi denumita de lava sau piroclaste. Din categoria plutonitelor face parte granitul, iar din categoria vulcanitelor bazaltul.

Proprietati si clasificare

Rocile magmatice se formeaza în prezenta unei temperaturi între 700°C si 1250°C si în functie de compozitie si raporturile de presiune. Magma este alcatuita în general din topituri cu un procent de silicate care variaza între 40-75% (SiO2) Magma se poate clasifica în general dupa concentratia în magneziu, fier si silicati:

  • riolite (SiO2 > 65%)
  • andezite (SiO2 52% - 65%)
  • bazalte (SiO2 < 52%)

Aceasta împartire în magme acide si bazice si magme intermediare, culoarea închisa este produsa de continutul în fier si magneziu, pe când culoarea deschisa e derminata de feldspat si cuart.

Formare

Magma se formeaza în straturile pamântului mai precis la granita dintre nucleul si mantaua pamântului care se afla la o adâncime de mii de kilometri.

Magma formata aici se acumuleaza în magazia magmei unde se dispune pe strate dupa densitate (magma grea si usoara) Magma urca spre suprafata prin crapaturile scoartei care sunt largite prin topirea rocilor care vin în contact cu magma fierbinte. Magma se formeaza în zonele geologice deosebit de active din punct de vedere a miscarilor tectonice, urcarea magmei fiind urmata frecvent de o eruptie vulcanica.

Procesul de cristalizare a magmei este influentat de compozitia acestuia, raportul de presiune, concentratia de apa si compozitia rocilor înconjuratoare. La acesti factori determinanti se adauga procesul de diferentiere a magmei ca si o cristalizare fractionata, care determina prin racire formare de roci doferite.


Document Info


Accesari: 4624
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )