Bran-Strunga-Pestera.
(Timp necesar: 7-8 ore; marcaj rosu vertical pe fond alb; pe harta No. 11).
Este singura cale de acces din regiunile de Nord ale Bucegilor (Ţara Bārsei si depresiunea Branului; catre statiunea alpina Pestera, fiind īn acelasi timp si cel mai lung traseu din Bucegi (25 km.) din care un sfert īl ocupa strabaterea sat 737d36h ului simon.
Pornim din Bran pe soseaua nationala Brasov-Cāmpulung (punct de plecare Casuta Alba din Bran-Poarta, parasim localitatea la podul peste apa simonului; ne īndreptam catre stānga pe o sosea laterala care strabate īn īntregime satul simon, asezat dealungul vaii cu acelasi nume; īn dreptul ultimelor case din satul Valea lui Lamba), se desface spre dreapta o poteca lata, care urca pe Plaiul lui Lom si strabate īn lungime muchea Pleasa, printr-o frumoasa alee de brazi, iesind la gol īn apropierea Cārciumii din Gutanul 1459 m.
Īn stānga - v. Gutanului; īn dreapta, v. Bāngaleasa, iar īn fata spinarile ondulate ale Strungilor Mari, Gutanul si Strunga); departe, dincolo de v. Gutanului, se deschide larga intrarea īn v. Gaura, cu crestele din jurul Omului, īn fund.
Lānga cārciuma din Gutanul (deschisa pe tot timpul verii si servind drept loc de popas pentru branenii care fac foarte des drumul acesta, fie cu poveri catre Pestera sau Moroeni, fie cu treburi pe la numeroasei stāni din regiune) se gasesc ruinele fostei vami unguresti Gutanul, care corespundea vamii romānesti ale carei ruine le vom afla īn Pasul Strunga.
Dela cārciuma īncepe adevaratul drum de munte de o exceptionala frumusete, rasplatind oboseala distantelor excesiv de lungi si monotonia primului sfert din drum. Poteca paraseste, putin mai sus de cārciuma, muchia Plesei, se īndreapta spre Sud (dreapta), intra pe muntele Grohotisul (īn limbaj curent ciobanesc "greotisul" si traverseaza o frumoasa padure de brad; iesirea la gol ne aduce surpriza minunatului spectacol al abruptului Strungii, de un alb covārsitor, identic cu cel din Piatra Craiului, versantul apusean, dar numai ca aspect.
Urcam usor si prelung pe la picioarele acestui abrupt, luptānd cu bolovanii desprinsi din peretii lui descompusi, pāna īn Pasul Strunga (1909 m.).
Aci, vedere panoramica asupra Branului de sus, cu linia de creasta a Pietrei Craiului pe orizontul de apus.
Din Pasul Strunga īncepe coborīrea spre valea Ialomitei, lasānd īn dreapta drumul graniceresc care strabate spinarile domoale ale Pietrelor Albe si Dudelor catre Leaota, iar spre stānga, poteca de granita, care urca spre Omul.
Īn fata avem V. Coteanului, dealungul careia coborīm pāna la confluenta ei cu Ialomita, putin mai jos de Casa Padina, pe lānga care trecem urcānd īncet spre Pestera Ialomitei (Casa Padina, 1520 m. alt., particulara restaurant).
Pe stānga mai sus de Casa Padina, la gura Horoabei, īntālnim alte doua cabane particulare: Casa Horoaba si Casa Coltii (1550 m. alt., restaurant), iar īn Cheile Pesterii, putin mai jos de Schitul Pestera, trecem pe lānga alte doua cabane: Bucegi si Decebal (1580 m. alt.; restaurant).
Trecānd peste apele īnvolburate ale Ialomitei, pe un īngust podet de lemn, urcam pe lānga Schitul Nou si ne oprim, la capatul celor 25 km. parcursi īntr'o zi, la Casa Pestera (1615 m. alt.; restaurant, telefon, biblioteca);
|