Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Busteni-Diham-Bucsoiul-Omul

Turism


Busteni-Diham-Bucsoiul-Omul

(Marcaj rosu vertical pe fond alb; timp necesar: 8-9 ore; pe harta No. 15 si 8).



Desi pe portiunea Busteni-Pichetul Rosu avem la īndemāna traseul mult mai comod al diurnului ele pe Munticelul (B. II. 7), totusi, fiindca semnele de marcaj pornesc din Busteni dintr'un punct diferit si parcurg o regiune deosebita pe acea 212d38c sta portiune, vom face .aci o prezentare fidela a acestui traseu, cel mai convenabil pentru a urca la Omul pe creasta Bucsoiului, lasānd la latitudinea drumetilor de a ajunge la Pichetul Rosu pe Munticelul.

Vom pleca, deci, din Busteni, prin Bulev. Urechia si vom merge īn paralel cu Drumul Nestor Urechia (B. I. 3) pāna cānd acesta se va desprinde spre stānga, catre Omul; vom continua pe sosea pāna la Gura Dihamului (980 m. alt.; restaurant particular) unde soseaua se termina.

Din spatele casei, prindem poteca marcata rosu vertical si urcam putin īn paralel cu semnele albastre catre cabanele de pe Dihamul.

De aci ne īndreptam spre stānga si urcam printr'o regiune mlastinoasa ascunsa īn mijlocul unei dese paduri de fagi, cu cāteva frumoase deschideri spre abruptul salbatic al Costilei si Morarului; īn "Poiana Izvoarelor" trecem pe lānga Casa de odihna BNR. (1540 m. alt.; nu primeste turisti, si tot urcānd spre stānga, ajungem la Pichetul Rosu lasānd īn dreapta Capatāna Porcului (1597 m.).

Daca la urcus aceasta portiune de traseu nu mai este astazi folosita, īn schimb ea este foarte mult frecventata de catre cei care coboara dinspre Bucsoiul si Malaesti, evitāndu-se oboselile drumului de pe Munticelul.

Dela Pichetul Rosu folosim īn continuare traseul B. II. 7 pāna la Prepeleag (marcaje paralele, triunghiu rosu si linie rosie verticala); aci īncepe Drumul Deubel propriu zis, reprezentānd portiunea cea mai grea de pe īntregul traseu.

Profesorul Friederich Deubel - din Brasov a stabilit acest traseu īnca īnaintea primului razboi mondial (cf. M. Haret), asa cum l-a mai stabilit si pe cel din Piatra Craiului, pe la "Lanturi", care īi poarta deasemenea numele.

Din punctul "Prepeleag", lasam, deci, poteca Take Ionescu sa se īndrepte spre Casa Malaesti si īncepem sa urcam catre stānga, pieptis, pe creasta nordica a Bucsoiului si pe fetele dinspre miazazi, lasānd sub picioarele noastre atāt spre sud (v. Bucsoiului), cāt si spre Nord (v. Malaesti), diferente de nivel considerabile, care fac din Drumul Deubel unul din cele mai spectaculoase trasee de grup din Bucegi.

Urcusul continua aspru pāna īn vf. Bucsoiului (2507 m.), timp de peste doua ore, trecānd pe marginea abruptului nordic si pe la īnceputurile prapastioasei vai a Bucsoiului; coborīm dupa aceea īn Curmatura Bucsoiului, atingem un vārf secundar (treceri foarte dificile: a nu se aventura iarna), coborīm īntr'o sea mai larga (Curmatura Morarului) care desparte circul final al Morarului de adāncitura Malaestilor si urcam usor catre platforma Omului pe care o atingem din directia Nord, dupa ce am īntālnit drumurile ce vin dinspre Malaesti (linie albastra) si dinspre Bran (linie rosie).


Document Info


Accesari: 1922
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )