Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Busteni-V.Cerbului-Omul

Turism


Busteni-V.Cerbului-Omul

(Drumul Nestor Urechia; marcaj galben vertical pe fond alb; timp necesar: 8-9 ore; pe harta No. 9).



Desi, dela o vreme, distanta Busteni-Poiana Costilei nu mai este strabatuta de nimeni pe vechiul drum de pe Plaiul Fānului, ci numai pe 535b18f Munticelul, vom prezenta totusi Drumul Nestor Urechia asa cum era cunoscut odinioara si anume cu plecarea din Busteni prin Bulev. Ureche si cu folosirea soselei de automobil spre Gura Dihamului pāna la al treilea pod peste apa vaii Cerbului (circa doi km.), dupa care se desface la stānga poteca pe Plaiul Fānului.

Se urca potrivit prin padure, se ocoleste Gālma (1428 m.) si, īnainte de a se intra īn Poiana Costilei, se va observa singurul punct de pe traseu, de unde se poate vedea vf. Omul si caldarea finala a vaii Cerbului.

Din Poiana Costilei (vedere impresionanta asupra a-bruptului Galbenelelor si Malinului), trecem īn Poiana vaii Cerbului, situata chiar pe malul acestei vai; aci se īntretaie Drumul Munticelului, care urca din Busteni spre v. Morarului si Pichetul Rosu.

Parasind poiana, trecem peste un podet pe malul opus al vaii, strabatem o portiune de padure deasa, iesim la gol odata cu trecerea pe malul drept si ajungem īn punctul "Piatra Pārlita" unde apele adunate din partea superioara a vaii dispar sub albia ei calcaroasa pentru a reapare mai abundente putin mai jos de Poiana vaii Cerbului.

Continuānd sa urce usor pe malul drept, poteca trece īn revista seria ultimelor vai de abrupt din Costila (v. Ţapului, v. Urzicii si v. Caprelor); īn dreptul acesteia din urma v. Cerbului se īngusteaza obligānd poteca sa se strecoare pe la "Numaratoarea Oilor", loc strāmt unde grupurile sunt obligate sa se īnsire "īn monom".

Deasupra, valea se largeste din nou, din fata apare vastul ci circ final, iar poteca urca mereu pe acelasi versant (malul drept)   pe serpentine largi, pāna dincolo de gura vaii Priponului, care coboara din stānga; mai sus, ea trece definitiv pe malul stāng, īntālneste hatasul de pe Brāna de sus a Morarului, si urca apoi pe serpentine dese si pe un grohotis nestabil, diferenta de nivel de circa 300 m. pāna la platforma Omului.

Din stānga, apare traseul A. I. 3 dinspre Sinaia, precum si cel de pe Strunga; detalii despre Casa Omul Ia pag. 50. Drumul pe v. Cerbului este foarte indicat ca traseu de coborīre pentru cei ce urca la Omul din regiunile nordice ale Bucegilor.


Document Info


Accesari: 1663
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )