Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Calitatea

Turism


Calitatea

În contextul actual, orice firma, indiferent de marimea sa sau de domeniul de activitate, se confrunta cu numeroase schimbari care se petrec în viata socio-economica. Procesul aderarii României la Uniunea Europeana a atras dupa sine si necesitatea ca orice firma doreste sa se mentina pe piata si sa aiba produse sau servicii competitive si dupa 2007, sa îndeplineasca o serie de conditii. Printre acestea se numara si necesitatea implementarii standardelor de calitate. Cunoasterea si utilizarea de catre firmele românesti a standardelor de calitate va face ca acestea sa aiba sanse egale cu firmele europene atunci când vor intra pe Piata Unica.



2.1. Conceptul de calitate, definitie si evolutie

Cuvântul calitate provine din latinescul qualis = mod, fel de a fi, si se refera la însusirile esentiale ale unui obiect sau serviciu care îl fac sa se deosebeasca 20520k1013u de toate celelalte produse sau servicii similare care au aceeasi destinatie sau utilizare.

Daca ne gândim la calitate în contextul activitatii dintr-o firma, ea poate fi definita ca însusirea produsului de a satisface cerintele clientului, fiind masura a acestei capacitati. Trebuie sa ne gândim la masura în care de exemplu un produs de igiena personal pe care îl producem sau a unei perechi de pantofi satisface cerintele clientului.

În ultimele decenii, continutul conceptului de calitate s-a schimbat, în functie de etapa de dezvoltare a economiei, atât la nivel national cât si la nivel global.

Astfel, daca în perioada 1960 - 1970 se punea problema controlului calitatii, în perioada 1970 - 1980 s-a pus problema asigurarii calitatii, începând cu jumatatea anilor ´80 si pâna în prezent se vorbeste despre managementul calitatii, iar de la jumatatea anilor ´90 a aparut conceptul managementului calitatii totale.

2.2. Importanta calitatii

Exista mai multe parti interesate în abordarea calitatii:

cumparatori

patroni si manageri

furnizori

sindicate

Daca vorbim de producatori, deficientele de calitate ale produselor au ca rezultate costuri suplimentare pentru activitatile de control, testare, eliminare, reprelucrare si abordare a reclamatiilor. Calitatea trebuie luata în considerare în toate etapele de proiectare, productie, marketing si aprovizionare. Acelasi lucru este valabil si pentru servicii.

Calitatea nu este o valoare în sine, ci este în strânsa relatie cu cerintele. Acestea sunt fie externe firmei , ale clientilor, fie interne, ale firmei. De asemenea, este important de stiut ca nu cerintele reprezinta în sine calitatea, ci stabilirea lor corecta si îndeplinirea lor. Cei care sanctioneaza neîndeplinirea cerintelor sunt clientii. Demulte ori, clientii nu îsi exprima cerintele explicit, dar au asteptari de la produse sau servicii. Încrederea necesara cumpararii produsului sau serviciului se obtine prin modul în care se conduce relatia cu clientul, aspectele referitoare la conducerea firmei, imaginea ei pe piata, experienta si recomndarile obtinute, calificarea angajatilor, know-how-ul si tehnologia pe care o obtine.

Pentru ca o firma sa atinga performante si rezultate, sa satisfaca cerintele clientilor sai, sa ofere calitate, trebuie sa implementeze un sistem de management al calitatii.

2.3. Sistemul de management al calitatii SMC

Sistemul de management al calitatii reprezinta conceptul organizatoric al unei firme. Sistemele de management sunt orientate atât catre grupurile tinta din interiorul dirmei cât si catre cele din exterior. Daca ne gândim la interiorul firmei, SMC se ocupa de structura proceselor din interiorul firmei, fluxul lor, controlul lor, caracteristicile care se doresc a fi masurate, inclusiv descrierea detaliata a fiecarei etape de activitate.

Din punct de vedere al exteriorului firmei, SMC are rolul de a dovedi capacitatile firmei în privinta calitatii, precum si o dovada a îndeplinirii unui standard de referinta, daca se urmareste un audit de certificare.

2.4. Avantajele implementarii unui SMC în firma

Avantajele implementarii unui sistem de management al calitatii în firma sunt:

Este un instrument de management si planificare

Ofera posibnilitatea oferirii unor produse sau prestarii de servicii de calitate în mod constant

Duce la motivarea angajatilor, prin responsabiliyare

Dezvolta o cultura a calitatii în interiorul firmei

Se reduc costurile inutile

Se dezvolta gândirea orientata spre igiena, protectia mediului

Permite îmbunatatirea continua a proceselor din interiorul firmei

Certificatul care atesta functionarea într-un sistem de management al calitatii este un atu al firmei si un instrument de marketing

2.5. Standardele internationale privind managementul calitatii

Sistemele de management al calitatii sunt sisteme specifice unei firme, ele nu pot fi standardizate, dar ceea ce se standardizeaza sunt recomandarile si directivele generale privind sistemele de management al calitatii. Înca din 1950 au aparut în SUA reglementari cu rpivire la asigurarea calitatii, dezvoltarea lor fiind impusa de industria militara si de conditiile de securitate impuse uzinelor nucleare. Un moment important în dezvoltarea acestor reglementari o reprezinta aparitia în SUA a normei MIL Q 9858 care s-a raspândit în toate tarile occidentale. Pornind de la aceasta au aparut o serie de reglementari cu privire la sistemele de calitate ce s-au concretizat în 1987 în aparitia standardelor internationale ISO 9000. termenul ISO provine de la International Organization for Standardization (Organizatia Internationala pentru Standardizare). Aceasta are sediul central în Geneva si a dezvoltat aproximativ 10.000 de standarde de calitate, pe parcursul a peste 50 de ani de activitate.

În 1994, respectiv 2000, standardele 9000 au fost revizuite si modificate. Standardele ISO 9000 editia 1994 au cuprins 20 de standarde, dar pentru ca ele creau dificultati, au fost reduse la patru:

ISO 9000 - sisteme de management al calitatii - principii fundamentale si vocabular

ISO 9001 - sisteme de management al calitatii - cerinte

ISO 9004 - sisteme de management al calitatii - linii directoare pentru îmbunatatirea performantei

ISO 19011 - ghid pentru auditarea sistemelor de management al calitatii si mediului

Standardul ISO 9000:2000contine principiile managementului calitatii:

a)               Orientare catre client - o firma depinde de client si ca urmare trebuie sa înteleaga nevoile curente si viitoare ale clientului, sa satisfaca cerintele acestuia si sa încerce sa le depaseasca;

b)               Leadership - conducatorii stabilesc unitatea scopurilor si directia fimei. Ei trebuie sa creeze si sa mentina un mediu intern în care angajatii pot deveni implicati în atingerea obiectivelor firmei;

c)               Implicarea personalului - angajatii de la orice nivel reprezinta esenta firmei si implicarea lor deplina permite utilizarea aptitudinilor si capacitatilor lor în beneficiul firmei;

d)               Abordarea procesuala - un rezultat dorit este obtinut mai eficient atunci când resursele si activitatile implicate sunt conduse ca un proces;

e)               Abordarea sistemica la nivel de management - identificarea, întelegerea si conducerea unui sistem de procese intercorelate pentru un obiectiv dat îmbunatateste eficienta si eficacitatea firmei;

f)                Îmbunatatirea continua - îmbunatatirea continua trebuie sa fie un obiectiv permanent al firmei;

g)               Abordarea factuala în luarea deciziilor - deciziile efective sunt bazate pe analiza datelr si informatiilor;

h)               Relatia reciproc avantajoasa cu furnizorul - între o firma si furnizorul sau exista o interdependenta, iar o relatie reciproc avantajoasa creste abilitatea de a crea valoare.

Standardul ISO 9001:2000 - sisteme de management al calitatii - cerinte - a fost elaborat pentru a certifica clientilor ca societatea în cauza functioneaza în acord si pe baza unui sistem de calitate recunoscut international si care este reprezentativ atât pentru calitatea produselor si serviciilor, cât si managementului firmei respective.

Standardul ISO 9001:2000 specifica cerintele pentru sistem de management al calitatii atunci când o firma trebuie sa îsi demonstreze capabilitatea de a furniza produse care îndeplinesc cerintele clientului sau cerintele reglementate aplicabile.

Standardul ISO 9004:2000 - sisteme de management al calitatii - linii directoare pentru îmbunatatirea performantei - acest standard pune la dispozitie linii directoare dincolo de cerintele din ISO 9001, pentru ca ia în considerare potentialul de îmbunatatire a performantelor unei firme. Este orientat catre realizarea îmbunatatirii continue, masurat prin satisfactia clientilor si acelorlalte parti interesate.

Standardul ISO 14001:2004 - sistem de management de mediu - un certificat ISO 14001:2004 demonstreaza ca Sistemul de Management de Mediu al firmei a fost testat si gasit corespunzator referitor la standardul de buna practica. Eliberat de catre un organism de certificare, certificatul asigura clientii ca pot avea încredere în faptul ca firma minimizeaza activ impactul asupra mediului prin procesele, produsele si serviciile proprii.

Standardul international ISO 14001: 2004 - sistem de management de mediu - este un standard generic, este aplicabil oricarui tip de firma sau sector de industrie.

Creat de Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO), aceasta se bazeaza pe doua concepte: îmbunatatirea continua si flexibilitate.

Standardul de mediu ISO 14001 contine elemente pentru un Sistem de Management de Mediu operativ. Poate fi aplicat în acelasi timp domeniului serviciilor dar si sectorului manufacturier.

Standardul prezinta cerintele pentru o companie care sa defineasca obiectivele referitoare la mediul înconjurator si tintele de atins si în acelasi timp sistemul de management necesar pentru atingerea acestor scopuri. Mai mult, standardul are ca cerinta ca acele companii sa adere la procesele sistemului, proceduri si activitati.

Principalele elemente ale standardului sunt:

politica de mediu

planificarea

implementarea si operarea actiunilor

verificare si actiuni corective

revizuirea managementului.

Standardul prezinta cerinte pentru firme de a identifica toate efectele asupra mediului si aspectele asociate, si apoi sa implementeze actiuni pentru a îmbunatati procesele, cu prioritate în zonele cu aspecte semnificative. ISO 14001 prescrie cea mai buna practica pentru un management proactiv al impactului asupra mediului firmei.

ISO 14001:2004 a fost revizuit. Noua versiune, ISO 14001:2004, a fost publicata de catre Organizatia Internationala pentru Standardizare în noiembrie 2004. Noua versiune contine îmbunatatiri si schimbari.

OHSAS preprezinta abrevierea din engleza a "Occupational Health and Safetz Management Systems". A fost dezvoltat ca raspuns la nevoile companiilor de a-si îndeplini obligatiile referitoare la sanatate-securitate, într-o maniera mai eficienta.

Certificarea/acreditarea OHSAS 18001 demonstreaza ca sistemul de management al firmei actioneaza în directia protejarii sanatatii si securitatii angajatilor firmei.

HACCP/ISO 22000 - Sistem de Management pentru Siguranta Alimentului - HACCP reprezinta abrevierea de la "Hazard Analysis and Critical Control Point". Obtinerea certificarii HACCP/ISO 22000 dovedeste clientilor ca firma are implementate tehnicile si cerintele pentru a asigura siguranta alimentelor. HACCP este un sistem al sigurantei alimentare bazat pe prevenire.

Evidentiaza o metoda sistematica pentru analiza proceselor alimentarre, determinând posibilele riscuri si desemneaza Punctele Critice de Control (PCC) necesare pentru a preveni ca alimentele nesigure sa ajunga la cosnumator.

HACCP se bazeaza pe Codul Alimentar (Codex Alimentarius) dezvoltat de catre Organizatia ONU pentru Hrana si Agricultura si Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Este recomandat ca sistemul HACCP sa fie folosit împreuna cu o buna practica de igiena si buna practica de productie. Împreuna cu acestea formeaza elementele de securitate alimentara. Este de asemenea recomandat sa fie combinat cu un sistem de management al calitatii - ISO 9001.


Document Info


Accesari: 5737
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )