Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Cheile Rasnoavei

Turism


Cheile Rasnoavei

Din varful Postavarului (1799 m) catre vest-sud-vest coboara o creasta din stanca alba, calcaroasa, a carei imagine este familiara localnicilor. Creasta sfarseste abrupt in Cheile Rasnoavei (Rasnovului) si apare pe harta turistica sub numele de Muchia Cheii. In impresionantul perete din Cheile Rasnoavei - malul drept - s-au stabilit mai multe trasee alpine, dintre care cele mai cunoscute sunt Santinela Cheilor si Surp 11111h724l lombele de Aur. Alaturi de aceste trasee, in Cheile Rasnovei au aparut si alte trasee care pot fi cu usurinta reperate, fiind marcate foarte vizibil cu vopsea, aplicata pe stanca.



Cheile RâÅYnoavei este zona ideala pentru a practica apinismul, calaria, bungee jumping-ul sau pentru plimbari si picnic-uri in mijlocul naturii.

Din chei pana la cabana Poiana Secuilor, pana la cabana Trei Brazi, pana in Poiana Brasov sunt 3 trasee: unul prin Rapa Dracului, care este foarte frumos si mai scurt, al doilea prin Valea Lunga, si al treilea prin Groapa de Aur.

Pe stanci sunt trasee amenajate pentru alpinisti, se poate sari cu coarda elastica, se poate da cu tiroliana sau se poate escalada - chiar daca nu ai experinta.

Sacele

Asezarea fortificata de la Bunloc

Epoca Bronzului este un mileniu de glorie al Europei (2100-1100 i.e.n.), urmare a miscarii indo-europenilor si este incununare a trecerii definitive de la matriarhat la patriarhat. In acest mileniu a aparut Arta Razboiului, s-a conturat Mitul Eroului si Cultul Stramosilor, s-au structurat legaturi socio-economice care aveau sa dainuie mai mult sau mai putin schimbate pina in modernitate.

Cele doua focare europene ale epocii bronzului au fost: Mediterana (cu Creta, Peloponez, vestul Anatoliei) si Transilvania. In aceasta era stabila, dominata de efervescenta culturala sustinuta de comertul dezvoltat intre centrele de putere dar si de violenta elaborata - pe baza codului onoarei si memoriei patriliniare, autoritatea administrativa-militara-sacerdotala era focalizata si radia din asezarile fortificate de resedinta. 

Analiza comparata a celor doua focare de civilizatie pe linia conceptiei defensive, a relevat si in acest caz primatul esteticii in Mediterana si al eficientei in Transilvania. Daca fortificatia monumentala din Mycene era dificil de cucerit, cea din Bunloc era dificil de asediat; daca la Mycene te avantajeaza ca aparator, zidurile iscusit ridicate, in Bunloc te avantajeaza terenul. Daca la Mycene zidurile sunt ciclopice, la Bunloc suprafata este - cu perimetrul vital ce inchide o suprafata de 80ha si perimetrul strategic cu o valoare dubla. 

Tactic, Bunlocul are un avantaj: dupa strapungerea perimetrului vital, lupta se poate continua prin hartuire in masivul Piatra Mare si se poate reveni cu o contraofensiva de succes. In cazul fortificatiilor clasice de acropola, lupta se incheie pentru aparatori cand cei care ataca au intrat in cetate. Acest tip de fortificatie si conceptie mai sunt intalnite intr-un singur loc din Iudeea antica, la Gamala. In acest loc din Iudeea, Vespasian a fost cel mai aproape de moarte dar ingeniozitatea si masina de razboi romana au invins. 

Amploarea lucrarilor de fortificatie si conceptia tactica din Bunloc, sugereaza o aparare sustinuta de minimum 3000 de combatanti- fapt ce se rasfrange asupra numarului populatiei generale din zona si justifica incadrarea Bunlocului in categoria Asezarilor Fortificate de Resedinta. Daca Bunlocul a fost cucerit, aceasta s-a intamplat fie sub presiunea a minim 10.000 de combatanti, fie sub asediul cu mijloace si tactici mult avansate. 

Iata cum prin descoperirea din Martie 2005 a Bunlocului ca Zona de Interes Arheologic ne aflam astazi in situatia de a pune in valoare dupa modele verificate si functionale in Vest, una dintre cele mai puternice si complexe fortificatii ridicate acum 3.500 ani in Europa Epocii Eroice- descrisa de Homer. 

Poiana Angelescu - Se afla un restaurant amenajat in stil traditional, este locul unde au loc sarbatori locale, constituind de asemenea un loc de recreere adecvat;

- Bunloc - parapanta

- Cascada Tamina

Cascada si canionul "7 scari" - 120 m diferenta de nivel, a doua ca lungime din Europa, dar ca pitoresc prima, formata din 7 cascade succesive - Muntii Piatra Mare.

Cascada Tamina 30 m diferenta de nivel, situata in M. Piatra Mare.

Pestera de gheata accesibila turistilor aprox. 30 m se afla in masivul Piatra Mare.

Cascada "Dracului" situata pe Valea Dracului in masivul Piatra mare.


Document Info


Accesari: 2314
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )