Ciucaru Mare
Despre zona Cazanelor Dunarii s-a scris foarte mult in literatura turistica. Informatii mai mult sau mai putin complete despre valea Dunarii, fauna si flora zonei, punctele de atractie consacrate, in speta Cazanele Mari si Mici, Valea Mraconiei si altele gasim in toate ghidurile turistice ale zonei, fie ca e vorba despre monografii ale judetului Mehedinti, ale cursului Dunarii sau ale muntilor Almaj. Aceste lucrari fiind la indemana oricui, s-ar putea spune ca nu mai avem ce adauga in interesul promovarii acestei zone 727f58h sau pentru a stimula curiozitatea iubitorilor de natura si drumetii.
Insa punctul de pornire in realizarea excursiei pe dealul Ciucaru Mare l-a constituit doua surse de informatie care nu sunt folosite de cei care se multumesc sa traverseze zona cu masina. Si anume articolul Ť Granita de frumusete ť, autor Danut Calin, publicat in Ť Muntii Carpati ť, nr. 14, 1999 si cuprinzatorul volum Ť Pesteri din Romania ť, autori T. Orghidan, St. Negrea, Gh. Racovita, C. Lascu, publicat in 1984 la Editura Sport-Turism.
Dealul Ciucaru Mare este de fapt malul romanesc al Cazanelor Mari. Si este totodata si singurul punct de belvedere asupra acestora, in lipsa unei calatorii cu vaporul pe Dunare. Dupa constructia barajului de la Portile de Fier I, ridicarea apelor Dunarii a impus mutarea soselei de pe malul romanesc prin spatele Ciucarului Mare, odata cu stramutarea localitatii Dubova, situata la poalele acestuia.
La Dubova ajungem pe DN 57, dinspre localitatea Orsova (19km), pe un parcurs pitoresc. Soseaua urca in curbe stranse pentru a cobori apoi in localitatea Ieselnita. De aici, drumul insoteste malul stang al Dunarii, unde s-au construit zeci de case de vacanta in ultimii ani, ajungand pana foarte aproape de intrarea in Cazanele Mici. Aici malurile se strang, soseaua de pe malul sarbesc se ridica la inaltime si dispare intr-un tunel iar cu privirea vrajita de salbaticia locurilor, de verticalitatea ametitoare a peretilor de stanca nu ne dam seama cand ajungem la varsarea Mraconiei in Dunare. Aici peisajul e dominat de sculptura megalitica recent terminata: regele Decebal.
Cazanele Mici se continua la fel de spectaculoase pana la deschiderea neasteptata a golfului Dubova. Chiar de partea cealalta a foste depresiuni inundate, se zareste silueta trapezoidala a Ciucarului Mare, in varful caruia vom urca azi.
Dunarea sapa in malul romanesc o curba pronuntata, soseaua ii parcurge conturul si ne aduce in localitatea Dubova. Cateva serpentine mai stranse si ajungem la punctul de pornire pe traseu. O tablita ne indreapta pasii pe marcajul triunghi galben. Urcam de la sosea cativa metri si intram intr-o padurice in care regasim liliac, carpen dar si specii de conifere. Poteca urca destul de pronuntat, inscriindu-se pe buza unui ogas. Marcajul este bun si ne indreapta catre culme, printr-un labirint de poteci si potecute spalate de ploi. In spatele nostru incep sa se ridice inaltimile molcome ale Almajului. Prin poienile lor, vedem salase si clai de fan.
Odata urcusul terminat (maxim 25 de minute de la plecare), mergem drept pe un platou in care incep sa rasara stanci. Poteca este lata si ne conduce fara gres drept inainte. Iesim dintre copaci si in maxim 40 de minute de la plecare ajungem pe buza abrupturilor ce coboara din Ciucaru Mare direct in Dunare.
Prima imagine este una absolut fanatstica pentru cei mai putin obisnuiti cu salbaticia si grandoarea peisajului montan : la picioarele noastre se gaseste Dunarea, foarte ingusta in acest sector (250 pana la 450 de metri). Cleanturi prapastioase de calcar alb coboara din locul unde ne aflam catre fluviu. Dincolo, pe malul sarbesc se ridica cu mult deasupra, silueta muntelui Veliki Strbac (768m). Soseaua de dincolo se unduieste la cativa metri deasupra apelor.
Pentru a avea o imagine cat mai completa asupra Cazanelor Mari, putem urma fara dificultate marginea dealului, atat spre sud cat si spre nord. Ocolind numeroasele doline care ciuruiesc platoul pe care ne aflam, in maxim 1 ora putem vedea noi si noi perspective asupra fluviului si asupra clisurii. Indreptandu-ne, de pilda, spre nord, ajungem intr-un loc unde prin iesirea din aval a Cazanelor Mari, putem zari Dealul Ciucarul Mic (fratele omonim care strajuieste Cazanele Mici), o parte din Cazanele Mici si culmi indepartate ale Muntilor Mehedinti. Nu trebuie sa plecam fara a ajunge la marginea nordica a Ciucarului Mare de unde avem o larga si minunata vedere asupra golfului Dubova pe unde am venit.
Revenirea la sosea o facem pe acelasi drum. Sa incercam sa fim atenti in zonele expuse soarelui pentru ca izolarea acestui loc il face habitatul ideal al viperei cu corn. Putem zari insa, pentru delectarea noastra, broaste testoase, scorpioni si fluturi.
Deosebit de interesante sunt dolinele de diferite dimensiuni pe care le vom gasi una langa alta pe platoul Ciucarului Mare: funduri de caldare, uneori cu cate un sorb ce permite drenarea apelor catre subteran, perforat si acesta de cavitati.
Incercati sa rapiti 2 ore din timpul vostru daca ajungeti in zona si sa urcati pe Ciucaru Mare. Veti avea cu siguranta ce arata si ce povesti.
|