Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Culmea Tiganesti

Turism


Culmea Ţiganesti

Porneste dela Omul catre apus si apoi catre Nord, pe o lungime de circa 10 km., pâna în hotarul comunelor Sohodol si Poarta-Bran. Culmea Ţiganesti se prezinta ca o spinare volu 121d32b minoasa si înalta, compusa din câteva unitati alpine asezate fie cu fata catre Nord, fie catre apus, fie, în-sfârsit, catre sud si anume:



a)      Padina Crucii se desprinde catre Nord din spinarea înalta a Ţiganestilor, care pleaca din vf. Omul si culmineaza cu vf. La Scara (2.421 m.); ea este cuprinsa între vaile Malaesti si Ţiganesti si ajunge cu ramificatiile ei pâna aproape de Uzina Electrica Râsnov, în v. Ghimbavului; înaltimea maxima: 2.417 m. elemente turistice: Hornurile Malaestilor situate în peretele din fundul vaii cu acelasi nume si Cabana ONT. Malaesti (1.578 m.).

b)      Ţiganesti, muntele care a dat numele lui întregului complet, îsi schimba brusc directia spre Nord, imediat dupa vf. La Scara, prelungindu-se prin muntele Velicanul între v. Ţiganestilor si depresiunea Branului, pâna în hotarul Sohodolului; înaltimea maxima: 2.421 m.;.Elemente turistice: Coltii la Scara, formatiune calcara situata lânga vârful cu acelasi nume.

c)      Clincea se desprinde din spinarea Ţiganestilor la cota 2.220 m. si se îndreapta spre N.V. Între vf. Sohodolului si v. Urlatoarea Clincii; înaltimea maxima: 2.220 m., elemente turistice: Coltii Clincii si stâncile La Biserica.

d)      Ciobotea este un munte extrem de salbatic si foarte putin umblat, formând abruptul nord-vestic al Bucegilor, deasupra Branului; face corp comun cu spinarea Ţiganestilor, între v. Urlatoarea Clincii si izvoarele vaii Poarta; înaltimea maxima: 2.197 m. - vf. Lancia; Elemente turistice: Urlatoarea Clincii, mare cascada pe valea cu acelasi nume, Coltii Ciobotei, Brâul Ciobotei "La Polite" si Casa de vânatoare Polite (1.623 m)

e)      Gaura este ultimul component al culmii Ţiganesti asezat cu fata spre sud si facând, ca si Ciobotea, corp comun cu spinarea înalta a Ţiganestilor la Podul Spintecaturii, între izvoarele vailor Poarta si Gaura; înaltimea maxima: 2.275m; elemente turistice: abruptul Gaurii "La Galbinari", circul glaciar al Gaurii, situat imediat sub Omul, Cheile Gaurii la "Moara Dracului" si Catunul mic.


Document Info


Accesari: 1944
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )