Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




DRUMUL DURAULUI

Turism


DRUMUL DURĂULUI

Drumetii cu experienta īndelungata īsi mai amintesc, desigur, singuratatea cabanei Durau. Astazi, īntr-un peisaj deosebit de pitoresc, trecutul īntinde mīna prezentului oferindu-ne, īmpreuna. posibilitatea de a ne recrea īntr-o noua si moderna statiune montana. Mai īnainte de a porni catre Ceahlau, ne oprim īn fata 13113o1419n unor cladiri care au apartinut cabanei vechi, pentru a privi creasta. Distingem vīrfuri care cel putin dupa denumire, sīnt deja arhicunoscute: Piatra Lata, Panaghia, Toaca si Piatra Ciobanului asezate īn prim-planul panoramei, ne cheama la drum.



Pornim catre cabana Fīntīnele (fosta 7 Noiembrie), din fata manastirii Durau, unde identificam primele semne de marcaj de banda rosie. Poteca calcata, cīndva, si de Alexandru Vlahuta si Vasile Alecsandri, urca pieptis, prin padure si dupa cca. 1 ora ne scoate īntr-o poiana unde se afla o banca. Mai departe, decorul se schimba. Putem privi īn voie spre sud unde observam Piciorul Crestaturii si Piciorul schiop. Continuam sa urcam din greu si dupa 1 h 30 minute de la plecare, ajungem la cabana Fīntīnele, asezata pe un palier, sub Bīta Fīntīnelelor.

Pentru a urca spre platoul Ceahlaului, pornim din spatele acestei cabane, urmīnd o poteca larga, marcata cu banda rosie. Strabatem o padure batrīna, urcīnd o panta accentuata. Pe masura ce cīstigam īn altitudine, īncepem sa avem privelisti tot mai cuprinzatoare. Privirile noastre īntīlnesc abrupturile zdrentuite care se desprind de sub Piatra Lata si Toaca. Din curmatura Pietrei Late admiram Caciula Dorobantului, tanc semet, izolat īntr-o margine de prapastie. Observam, de asemenea Jgheabul cu Turn si Turnul Sihastrului O abatere din traseu, pīna līnga Caciula Dorobantului, ne ofera o prima panorama a lacului de acumulare de la poalele masivului. Drumul turistic continua printr-o zona cu vegetatie alpina scotīndu-ne, pe neasteptate, īn fata unei stīnci singuratice. Deasupra noastra se īnalta, pe doua lungimi de coarda, vīrful Panaghia. De la cabana Fīntīnele si pīna aici. am mers l h 45'.

Ocolim Panaghia prin stīnga si continuam traseul īn urcus domol, pe o poteca larga, asemanatoare cu o alee. Īn stīnga noastra, privirile scapa libere pīna catre valea Bistritei. Īn dreapta se īnalta masiv, vīrful Toaca. Dupa un sfert de ora de la Panaghia, sosim la grupul social al statiei meteorologice Toaca. O poteca nemarcata si o scara de lemn ne conduc pīna la vīrful Toaca, unde se afla statia meteorologica propriu-zisa, vīrful Toaca (1900 m) este un punct de referinta si īn acelasi timp un loc de belvedere, un balcon suspendat deasupra tinuturilor, de unde putem face un cuprinzator tur de orizont. Spre sud se īntinde spinarea lata a Ocolasului Mare, iar īn ultimul plan, vīrfurile muntilor Tarcau. La sud-vest se desfasoara creasta Hasmasului Mare. La vest, īn prim-plan, vīrful Magura, iar dincolo de acesta, Pietrele Rosii. Orizontul nord-vestic este īnchis de creasta Calimanului. Uneori, cīnd vizibilitatea este foarte buna. spre nord distingem Raraul. Pe vīrful Toaca vin drumetii pentru a admira rasaritul soarelui Este o traditie bine cunoscuta, la apus sau un rasarit de soare cuprins pe vīrful Toaca este un spectacol de neuitat, īncercati sa va convingeti.

Reveniti la grupul social al statiei meteorologice continuam traseul marcat cu banda rosie. Ne aflam la gol alpin. Lasam īn dreapta vīrful Piatra Ciobanului trecem prin saua de sub vīrful Lespezi si ne oprim la izvorul Fīntīna Rece. Pīna la cabana Dochia mai avem de mers cca. 15'. Aceasta este asezata la o importanta rascruce de poteci turistice. Montaniarzii ajunsi aici pot sa parcurga cīteva trasee īn circuit, deosebit de interesante, īn legatura cu acestea, vom reveni īntr-unul din numerele viitoare ale revistei.

Informatii utile organizatorului de excursie: . durata de mers efectiv (inclusiv abaterea catre vīrful Toaca si īnapoi): 4 h 30 minute . accesul pīna la Durau: curse I.T.A. - din Bicaz.


Document Info


Accesari: 1936
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )