Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




IASI

Turism


IAsI

RESURSE NATURALE



RÂURI

BAHLUI (Iasi)

Râu, afluent al Jijiei în amonte de Chiperesti (judetul Iasi). Are o lungime de 104 km si o suprafata a bazinului de 1915 kmp.

JIJIA (Iasi)

Râu în NE tarii, afluent al Prutului pe teritoriul comunei Gorban (judetul Iasi). Are 307 km si o suprafata a bazinului de 5850 kmp. 

MOLDOVA (Iasi)

Râu, afluent al Siretului în aval de municipiul Roman. Are o lungime de 216 km si o suprafata a bazinului de 4326 kmp.

PRUT (Iasi)

Râu în extremitatea de NE si E a României, afluent al Dunarii, la 15 km E de Galati. Lungimea sa totala este de 953 km, dintre care 742 km pe teritoriul României (al treilea râu ca lungime al tarii, dupa Dunare si Mures). Suprafata bazinului este de 28.396 kmp, din care 10.990 kmp pe teritoriul României.

SIRET (Iasi)

Râu în partea de E a României, cu directie generala de curgere NNV-SSE, afluent al Dunarii. Are 706 km, din care 559 km pe teritoriul României; bazinul hidrografic are 44.835 kmp, din care 42.890 kmp pe teritoriul României (cel mai mare bazin hidrografic din tara, care ocupa 18,8% din suprafata României.

FENOMENE sI STRUCTURILE GEOLOGICE

DEALUL REPEDEA (Iasi»Bârnova)


Rezervatie naturala complexa (geologica, forestiera, peisagistica). Rezervatie în suprafata de 38,5 ha. Cuprinde depozite sarmatiene cu o bogata fauna. Cuprinde si vegetatia forestiera (foioase) care acopera dealul.

REZERVAŢII NATURALE

DEALUL REPEDEA (Iasi»Bârnova)

Rezervatie naturala complexa (geologica, forestiera, peisagistica). Rezervatie în suprafata de 38,5 ha. Cuprinde depozite sarmatiene cu o bogata fauna. Cuprinde si vegetatia forestiera (foioase) care acopera dealul.

FÂNTÂNELE DE PE VALEA LUI DAVID (Iasi»Letcani)

Rezervatie naturala (botanica). Suprafata sa este de 50 ha. Cuprinde aproape 400 specii de plante cu flori, unele raritati floristice pentru România, precum si unele raritati faunistice.

GRĂDINA BOTANICĂ A UNIVERSITĂŢII Al.I. CUZA (din IAsI) (Iasi»Iasi)

A fost fondata în 1856 de catre medicul, naturalistul si filantropul academician Anastasie Fatu (1816-1886). Are o suprafata de 80 ha. Este organizata pe 10 compartimente: - Complexul de sere - pentru plante tropicale subtropicale si mediteraneene.

PĂDUREA CĂTĂLINA (Iasi»Cotnari)

Rezervatie naturala (forestiera) Padure de foioase cu arbori seculari

PĂDUREA DE SALCÂMI (din VALEA LUNGĂ) (Iasi»Valea Lunga)

Rezervatie naturala (botanica). Rezervatie de salcâm galben si specia euroasiatica continentala, aflate la limita occidentala a arealului lor de raspândire.

PĂDUREA DUMBRAVA ROsIE (Iasi»Ceplenita)

Rezervatie naturala forestiera. Paduri de foioase cu arbori seculari.

PĂDUREA HUMOSU (Iasi»Deleni)

Rezervatie naturala (forestiera). Padure cu arbori seculari - fag, carpen, paltin, tei argintiu, frasin. Are o suprafata de 73,3 ha si este situata la o altitudine de 410-470 m.

PĂDUREA POIENI (Iasi»Poieni)

Rezervatie naturala (forestiera) Padurea este o veche plantatie de pin în amestec cu larice si molid, cu arbori seculari Fauna cinegetica - caprior si iepuri. Elemente recreative

PĂDUREA ROsCANI (Iasi»Trifesti)

Rezervatie naturala (forestiera).Padure alcatuita din stejar, gorun, frasin, artar, la care se adauga speciile submeditaraneene: carpinita etc.

PĂDUREA SOCI (Iasi»Strunga)

Rezervatie naturala (forestiera). Rezervatie seculara de stejar în amestec cu carpen, ulm, frasin.

PĂDUREA URICANI (Iasi»Uricani)

Rezervatie naturala (forestiera). Padure de foioase cu arbori seculari, suprafata 68 ha.

RESURSE ANTROPICE

MONUMENTE ISTORICE

BISERICA MĂNĂSTIRII TREI IERARHI (Iasi»Iasi)

Monument istoric si de arhitectura religioasa Unul dintre cele mai frumoase monumente de arta feudala din tara. Ctitorie a lui Vasile Lupu (1635-1639) Biserica a facut parte dintr-un complex manastiresc. Biserica Trei Ierarhi - aduce elemente noi în arhitectura moldoveneasca.

BISERICA SF. NICOLAE DOMNESC (din IAsI) (Iasi»Iasi)

Monumet istoric si de arhitectura religioasa. Cel mai vechi monument al Iasilor pastrat sub forma unei copii aproximativ exacte. Biserica originara a fost ctitorita de stefan cel Mare.

BISERICA Sf. Sava (din IAsI) (Iasi»Iasi)

Monument istoric si de arhitectura religioasa Construita în 1583 si restaurata în 1625, 1820 si 1844. Este zidita din piatra. Pridvorul de pe fata sudica a fost construit ulterior, pe el înaltându-se clopotnita cu 5 clopote - cel mai mare turnat în Danemarca.

BISERICA SF. SPIRIDON (din IAsI) (Iasi»Iasi)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. Ctitorie din 1807 a lui M. Grigorie Sturza. Elementele decorative ale bisericii prezinta o serie de aspecte de influenta ruseasca. Turnul clopotnita - zidit în 1786, refacut în 1808, construit dupa arhitectura bisericeasca rusa.

BISERICA Sfântu Gheorghe (din HÂRLAU) (Iasi»Hârlau)

Monument istoric si de arhitectura religioasa Ctitorie din 1527-1538, 1541-1546 a lui Petru Rares. Îmbina stilul bizantin cu cel romantic În 1779 a fost reparata de spatarul Iordache Cantacuzino

CASA CANTACUZINO-PAsCANU (Iasi»Pascani)

Monument istoric si de arhitectura laica Construita între 1640-1650 cu doua nivele, având un foisor cu cabane din piatra si bogat decor sculptat

CASA DOSOFTEI (din IAsI) (Iasi»Iasi)

Monument istoric si de arhitectura laica. Casa cu arcade. Cel mai vechi edificiu iesean (1677). Restaurat în 1967-1969. Realizata în stilul caselor negustoresti cu portice spre strada. A adapostit o vreme tiparnita mitropolitului Dosoftei. 

CASA MAVROCORDAT (din IAsI) (Iasi»Iasi)

Monument istoric si de arhitectura laica Una dintre cele mai vechi cladiri. Apartine lui Alecu Mavrocordat, realizata la mijlocul sec. XVIII. În 1791 a fost sediul plenipotentiarilor rusi si turci care la sfârsitul razboiului au semnat pacea de la Iasi.

CLĂDIREA UNIVERSITĂŢII Al.I. CUZA (din IAsI) (Iasi»Iasi)

Monument de arhitectura laica Edificiu cladit între 1893 - 1897 dupa planurile arh. Louis le Blanc si continuat în deceniul 3 al sec. XX de arh. Pompilian.

CONACUL LUI P.P. CARP (Iasi»Ţibanesti)

Monument istoric si de arhitectura laica P.P. Carp este unul din fondatorii Societatii Junimea. Conacul este o constructie a sec. XIX Cahlele sobelor din interior sunt cumparate de la Viena.

MĂNĂSTIREA DOBROVĂŢ (Iasi»Dobrovat)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. Mânastirea ctitorita de stefan cel Mare din anul 1504 ca marime este a doua dupa cea de la Neamt. Pictura interioara realizata pe timpul lui Petru Rares (1527-1530).

MĂNĂSTIREA HLINCEA (Iasi»Hlincea)

Monument istoric si de arhitectura. Ctitorita de Domnita Maria Zoltan fiica lui Petru schiopul. Biserica manastirii a fost renovata din initiativa domnului Vasile Lupu si pictata ulterior în fresca cu cheltuiala lui stefanita-Lupu. Se remarca tabloul votiv în care apare portretul lui Vasile Lupu.

PALATUL AL. I. CUZA (Iasi»Ruginoasa)

Monument istoric si de arhitectura laica. Palatul a fost construit între 1800-1811 în stil neogotic de Sandulache Sturdza, Al.I. Cuza l-a cumparat în 1862. A mai apartinut lui Moruzzi Bratianu. Între 1936-1944 a fost spital.

PALATUL STURZA (din MICLĂUsENI) (Iasi»Miclauseni)

Monument istoric si de arhitectura laica. Edificiu dateaza din 1752 fiind o copie a castelelor feudale apusene. A fost refacut în 1904. Influentele culturale occidentale se regasesc în decoratiuni cum ar fi: turnulete gotice, armuri medievale, sala de manej, dictoane latinesti înscrise pe pereti, etc.

PALATUL UNIRII (din IAsI) (Iasi»Iasi)

Monument istoric Cladirea a fost zidita în 1808 pentru familia lui Costache Catargiu. Dupa desavârsirea Unirii Moldovei cu Ţara Româneasca, cladirea a fost închiriata pentru a servi ca locuinta domnitorului. Actualmente aici este amenajat Muzeul Unirii.

PODUL DE PIATRĂ (din CÂRJOAIA) (Iasi»Cârjoaia)

Monument istoric. Pod de piatra construit la sf. sec. XV. A fost reparat în 1847.

RUINELE ANSAMBLULUI CURŢII DOMNEsTI (din HÂRLĂU) (Iasi»Hârlau)

Monument istoric În ansamblul curtii domnesti se remarca Palatul Domnesc. Acesta a fost construit în 1384 de Petre I în 1486 este reconstruit de stefan cel Mare, ca resedinta sa. Palatul a fost refacut în 1624 de Radu Mihnea.

RUINELE BISERICII CATOLICE (din COTNARI) (Iasi»Cotnari)

Monument istoric. Biserica a fost construita în stil gotic între 1561-1563. Pe lânga ea a functionat colegiul latin fondat în 1562 sub conducerea lui Ioan Sommer În 1873 biserica a fost distrusa de un incendiu.

RUINELE CASELOR DOMNEsTI (din COTNARI) (Iasi»Cotnari)

Monument istoric Casele domnesti au fost construite în jurul anului 1491. Se pastreaza mai multe pivnite. Este posibil ca unele din aceste pivnite sa dateze din vremea lui stefan cel Mare.

PODGORII sI CRAME

PODGORIA BOHOTIN (Iasi»Bohotin)

Podgorie renumita pentru vinul Busuioaca de Bohotin (demisec rose).

PODGORIA COTNARI (Iasi»Cotnari)

Podgorie veche si renumita, cunoscuta din sec. XV. Predomina soiurile indigene. Grasa de Cotnari, Feteasca, Tamâioasa Româneasca, Francusa (vinuri albe si rose).

ETNOGRAFIE sI FOLCLOR

CENTRU FOLCLORIC (din IEPURENI) (Iasi»Iepureni(Andrieseni))

Obiceiuri populare traditionale. Obiceiuri populare calendaristice, obiceiuri de iarna: jocul caprei - mastile de capra sunt unice în tara fiind realizate din spic de stuf.

CENTRU FOLCLORIC (în RUGINOASA) (Iasi»Ruginoasa)

Obiceiuri populare traditionale calendaristice (datini si obiceiuri legate de sarbatorile de iarna). Manifestari traditionale legate de unirea principatelor si domnitorul A.I. Cuza

LOCALITĂŢI TURISTICE

STAŢIUNI sI LOCALITĂŢI TURISTICE 

STRUNGA (Iasi»Strunga)

Statiunea balneara de interes local. Este cunoscuta din 1830 când s-a facut prima analiza a apelor minerale Factorii naturali de cura sunt climatul de crutare si izvoare cu ape minerale sulfuroase, sulfatate, bicarbonatate, sodice, calcice, magneziene, hipotone.


Document Info


Accesari: 7681
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )