ILFOV
RESURSE NATURALE
LACURI
LACUL CĂLDĂRUsANI (Ilfov»Gradistea)
Liman fluviatil, cu o suprafata de 224,0 ha si un volum de 4,5 mil. mc.
LACUL MOGOsOAIA (Ilfov»Mogosoaia) 23523l1119x
Lac amenajat. Lac de origine antropica, are o suprafata de 103 ha, din care 40 ha asanate si un volum de apa de circa 2,5 mil. mc.
LACUL SNAGOV (Ilfov»Silistea Snagovului)
Lac natural. Lungimea lacului este de 13 km, suprafata 570 ha, 100 mil. mc apa.
LACUL ŢIGĂNEsTI (BĂLTENI SCROVIsTEA) (Ilfov»Peris)
Lac amenajat. Liman fluviatil lung de mai multi kilometri.
RÂURI
ARGEs (Ilfov)
Râu în
DÂMBOVIŢA (Ilfov)
Râu în
IALOMIŢA (Ilfov)
Râu în SE României, afluent al Dunarii. Are 417 km iar suprafata bazinului este de 10.350 kmp. Izvoraste din circul glaciar numit Obârsia Ialomitei, de pe versantul sudic al masivului Bucegi, de sub vf. Piatra Obârsiei, de la 2395 m altitudine, din apropiere de vf. Omu..
SABAR (Ilfov)
Râu, afluent al
Argesului pe teritoriul comunei Hotarele (judetul
REZERVAŢII NATURALE
PĂDUREA CĂLDĂRUsANI (Ilfov»Gradistea)
Rezervatie naturala. Suprafata de 468 ha padure, formata predominant din stejar, amestec cu cer, artar tataresc etc., reprezentând un rest din vechii codrii ai Vlasiei. În interiorul ei se dezvolta o abundenta de arbusti si un variat covor vegetal.
PĂDUREA MOGOsOAIA (Ilfov»Mogosoaia
Rezervatie naturala (forestiera). Padurea se întinde pe o suprafata de 20 ha fiind alcatuita din brazi, pini, mesteceni, paltini, stejari etc.
PĂDUREA RÂIOASA (Ilfov»Buftea)
Rezervatie
naturala. Padurea are o suprafata de 54 ha si este
alcatuita din stejar, carpen, artar,
PĂDUREA SNAGOV (Ilfov»Silistea Snagovului)
Rezervatie naturala. Ramasita a vechiului codru al Vlasiei, suprafata de 10 ha. Arbori monumentali: stejar, frasin, tei. O suprafata de 100 ha pe malul lacului care cuprinde insulele de fag este considerata zona stiintifica. Într-un colt al padurii este amenajat parcul Snagov.
RESURSE ANTROPICE
MONUMENTE ISTORICE
ANSAMBLUL ARHITECTONIC MOGOsOAIA (Ilfov»Mogosoaia) 23523l1119x
Monument istoric de arhitectura. Ansamblu arhitectonic format din: - Biserica - zidita în 1688, ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu. - Palatul - construit în 1702 tot de Constantin Brâncoveanu în stil brâncovenesc.
COMPLEXUL LEBĂDA (Ilfov»Pantelimon)
Monument istoric de arhitectura laica. Cladirea construita în 1736 de Grigore II Ghica, domnitor al Ţarii Românesti în 1733-1735 si 1748-1752. Initial a fost destinata bolnavilor de ciuma, apoi a functionat ca spital de boli incurabile.
CONACUL CANTACUZINO (Ilfov»Afumati)
Monument istoric de arhitectura laica. Construit în 1696 înconjurat cu zid de incinta, a apartinut stolnicului Cantacuzino.
MĂNĂSTIREA CĂLDĂRUsANI (Ilfov»Moara Vlasiei)
Monument istoric si de arhitectura religioasa. Biserica manastirii Sf. Manastirea este situata la 35 km N de Bucuresti. A fost ridicata de Matei Basarab în 1638 si refacuta în mai multe rânduri.
MĂNĂSTIREA CERNICA (Ilfov»Cernica)
Monument istoric de arhitectura religioasa. Ctitorie din 1608 a vornicului Cernica stirbei, fiind restaurata în 1781. Cuprinde: - Biserica "Sf. Nicolae - zidita în 1815 la initiativa staretului Timotei.
MĂNĂSTIREA PASĂREA (Ilfov»Branesti)
Monument istoric de arhitectura religioasa. Lacasul de cult a fost construit în 1813 de catre arhimandritul Timotei si reconstruit în 1847 de arhimandritul Calinic. Pictura a fost realizata de aceiasi mesteri ca la Cernica (Fotache si Nicolae Polcovnicul).
MĂNĂSTIREA SNAGOV (Ilfov»Silistea Snagovului)
Monument istoric de arhitectura religioasa. Ctitorie a sec. XV, cladita pe un ostrov, important centru al culturii Ţarii Romanesti în epoca feudala, punct de batere a monedei, loc de supliciu.
MĂNĂSTIREA ŢIGĂNEsTI (Ilfov»Ciolpani)
Monument istoric de arhitectura religioasa. Ansamblul manastirii a fost realizat în anul 1812 de banul Radu Golescu si este format din biserica mare, biserica mica, cimitir, clopotnita, arhondaria, staretia trapeza, bolnita, atelierele de tesatorie si 80 chilii pentru maici.
CONSTRUCŢII TEHNICE (poduri, canale, pasaje, tunele, constructii hidrotehnice etc.)
LACUL MOGOsOAIA (Ilfov»Mogosoaia) 23523l1119x
Lac amenajat. Lac de origine antropica, are o suprafata de 103 ha, din care 40 ha asanate si un volum de apa de circa 2,5 mil. mc.
LACUL ŢIGĂNEsTI (BĂLTENI SCROVIsTEA) (Ilfov»Peris)
Lac amenajat. Liman fluviatil lung de mai multi kilometri.
ALTE RESURSE ANTROPICE
Zona de agrement. Padure, lac, plaja, sporturi nautice, pescuit sportiv, odihna la sfârsit de saptamâna, mini vacante.
|