MUREs
RESURSE NATURALE
MUNŢI
MUNŢII CĂLIMANI (Mures)
Masiv muntos vulcanic situat pe rama interna a Carpatilor Orientali, parte componenta a lantului de munti vulcanici. Muntii Calimani constituie cel mai proeminent edificiu vulcanic din Carpatii românesti..
MUNŢII GURGHIU (Mures)
Masiv muntos situat în partea central-vestica a Carpatilor Orientali, în sirul muntilor vulcanici. Cupola centrala constituita din curgeri de lava, formeaza un podis înalt, de circa 1000 m altitudine, cu directia NV-SE, de o netezime remarcabila ("Platoul vulcanic").
LACURI
LACUL RĂSTOLIŢA (Mures»Rastolita)
Lac de acumulare - lac în lungime de 3,8 km si volum 43 mil. mc.
Ihtiofauna, pastravi, lipan.
RÂURI
MUREs (Mures)
Cel mai mare afluent al Tisei si al doilea râu al României, ca lungime, dupa Dunare. Are 803 km, dintre care 761 km pe teritoriul României. Suprafata bazinului hidrografic este de 29.289 kmp, dintre care 27.890 kmp pe teritoriul României.
TÂRNAVA (Mures)
Râu, afluent al Muresului pe teritoriul comunei Mihalt (judetul Alba). Are o lungime de 249 km si o suprafata a bazinului de 6157 kmp. Râul Târnava se formeaza din confluenta, la Blaj, a râului Târnava Mare cu râul Târnava Mica, doua sisteme hidrografice mari, paralele, cu caracteristici hidrologice de podis.
CHEI
DEFILEUL TOPLIŢA - DEDA (Mures»Deda)
Traseu spectaculos. Defileu sapat de Mures la traversarea muntilor vulcanici Caliman - Gurghiu pe care îi separa. Au o lungime de 50 m si latime de 80-100 m fiind taiat în andezite si piroclastite. La iesirea din Defileu Muresul îsi schimba directia spre sud - sud-vest.
FENOMENE sI STRUCTURILE GEOLOGICE
DEFILEUL TOPLIŢA - DEDA (Mures»Deda)
Traseu spectaculos. Defileu sapat de Mures la traversarea muntilor vulcanici Caliman - Gurghiu pe care îi separa. Au o lungime de 50 m si latime de 80-100 m fiind taiat în andezite si piroclastite. La iesirea din Defileu Muresul îsi schimba directia spre sud - sud-vest.
REZERVAŢII NATURALE
PĂDUREA MOCIAR (Mures»Solovastru)
Rezervatie naturala: padure seculara de stajari desfasurata pe 50 ha de terenuri înmlastinate. Vârsta copacilor este de 400-500 de ani
PĂDUREA SĂRĂŢENI (Mures»Sarateni)
Rezervatie naturala forestiera. Padure de stejari seculari.
PĂDUREA STEJĂRIs (Mures»Sighisoara)
Rezervatie naturala (forestiera) Padure de stejari cu arbori seculari
PARC DENDROLOGIC (în GURGHIU) (Mures»Gurghiu)
Rezervatie naturala (forestiera peisagistica). Parc înfiintat în sec. XVIII. Are peste 200 specii rare: arborete de pluta, salcâmul japonez, alunul turcesc.
POIANA CU NARCISE (din GURGHIU) (Mures»Gurghiu)
Rezervatie naturala (botanica, peisagistica) Într-o padure umbroasa se afla o poiana cu narcise si lalele pestrite (bibilice). Se întind pe mai multe hectare.
POIANA DE
BUJORI (din
Rezervatie naturala (floristica). Are 2,5 ha. Aici vegeteaza bujorul de stepa - specie pontobalcanica fiind singurul loc din interiorul arcului carpatic în care creste compact.
REZERVAŢIE DE CĂPRIOARE (în GĂIEsTI) (Mures»Gaiesti)
Rezervatie naturala (zoologica) Paduri de foioase cu caprioare
ALTE RESURSE NATURALE
ZONĂ CINEGETICĂ sI DE PESCUIT SPORTIV (la SOVATA) (Mures»Sovata-Bai)
Fauna cinegetica si ihtiofauna Caprior, cerb, urs, mistret si pastrav, lipan
RESURSE ANTROPICE
MONUMENTE ISTORICE
BISERICA REFORMATĂ (din
Monument istoric si de arhitectura religioasa. Biserica a fost construita în sec. XIV în stil gotic. Se pare ca zidurile exterioare au fost acoperite în întregime cu picturi ca la mânastirile bucovinene. În prezent se pastreaza doar un fragment din vechea fresca.
CASTELUL BETHLEN (în CRIs) (Mures»Cris)
Monument istoric si de arhitectura laica Opera a mai multor generatii conceputa dupa modelul burgurilor germane, castelului i s-a imprimat de-a lungul sec. XV - XVII stilul renascentist. El a fost construit în etape diferite de catre familia Bethlen. Ultima data înscrisa pe constructie este 1693.
CETATEA MEDIEVALĂ (din TÂRGU MUREs) (Mures»Târgu Mures)
Monument istoric Cetatea a fost construita în jurul unei manastirii ridicata de calugari francescani între 1316-1442. La sf. sec. XV manastirea a fost transformata într-o cetate castel. Din fosta fortificatie se mai pastreaza fundatiile zidurilor vechi si 3 bastioane întregi.
CETATEA SIGHIsOARA (Mures»Sighisoara)
Rezervatie de arhitectura. Cetatea Sighisoara (judetul Mures, municipiul Sighisoara), cea mai frumoasa si mai bine pastrata cetate oraseneasca din Transilvania, arata astazi ca un veritabil oras-muzeu, oferind vizitatorului sansa rara de a realiza o întoarcere în timp, în atmosfera medievala de acum câteva sute de ani.
CETATEA ŢĂRĂNEASCĂ (din SASCHIZ) (Mures»Saschiz)
Monument istoric si de arhitectura religioasa Cetatea taraneasca din Saschiz este o cetate de refugiu (secolul XIV), construita de comunitatea germana din localitate pe o înaltime la vest de sat, având ziduri din piatra înalte de 7-9 m si turnuri de aparare de forma patrata.
LOC ISTORIC sI OBELISC (în ALBEsTI) (Mures»Albesti)
Loc istoric si obelisc. Aici au avut loc în 31 iulie 1840 luptele între fortele revolutionare maghiare si armatele tariste interventioniste. Printre revolutionarii cazuti eroic aici s-a numarat si Petöfi Sändor.
MONUMENTUL EROILOR (din
Loc istoric - Monument comemorativ. Monument închinat eroilor cazuti în luptele de la Oarba de Mures - dealul Sângeorgiu în septembrie 1944. În aceste lupte a murit logodnicul Ecaterinei Teodoroiu (eroina de la Jiu).
CONSTRUCŢII TEHNICE (poduri, canale, pasaje, tunele, constructii hidrotehnice etc.)
LACUL RĂSTOLIŢA (Mures»Rastolita)
Lac de acumulare - lac în lungime de 3,8 km si volum 43 mil. mc. Ihtiofauna, pastravi, lipan.
ETNOGRAFIE sI FOLCLOR
CENTRU FOLCLORIC (în
Manifestari traditionale - Târg anual de cai (iulie)
MANIFESTĂRI POPULARE (în GURGHIU) (Mures»Gurghiu)
Obiceiuri populare traditionale: calendaristice (iarna, rusalii, udatul nevestelor tinere) Serbarea populara Ravasitul oilor (mai - Urcatul la munte) Târgul fetelor Dansuri populare traditionale
MUZEU DE ETNOGRAFIE (în REGHIN) (Mures»Reghin)
Muzeu orasenesc Profil - etnografie, arhitectura populara Peste 4500 obiecte grupate pe mestesuguri, port si obiceiuri de pe Valea Superioara a Muresului. În aer liber este prezentata evolutia de unelte si obiecte populare, instalatii si procedee tehnice.
LOCALITĂŢI TURISTICE
STAŢIUNI BALNEARE
SOVATA (Mures»Sovata-Bai)
Statiune balneoclimatica de interes general cu activitate
permanenta, situata pe versantul vestic al Muntilor Gurghiului,
la 471-530 m altitudine. Climat de depresiune colinara, cu ierni relativ
blânde si veri racoroase. Temperatura medie anuala este de 7,6
grade Celsius.
ALTE STAŢIUNI sI LOCALITĂŢI TURISTICE
IDECIU DE JOS (Mures»Ideciu de Jos)
Statiune balneoclimatica de interes zonal. Are climat de dealuri sedativ si izvoare de ape clorurate sodice hipertonice indicate în tratarea unor deficiente ale aparatului locomotor.
SÂNGEORGIU DE MUREs (Mures»Sângeorgiu de Mures)
Statiune balneoclimatica de interes local cu activitate permanenta. Climat de dealuri, sedativ. Factorii naturali de cura sunt elementul de crutare si izvoarele de apa minerala clorurata sodica iodurata sulfatata.
|