Omul - (2.513 m.)
Este punctul cu care culmineaza masivul Bucegi în totalitatea lui si de unde pornesc cele cinci mari unitati care compun masivul, raspândite în diferite directii. O platforma îngusta ad 131e49b aposteste în centrul ei un mare bloc monolitic de circa zece m. înaltime, la adapostul caruia s'a construit Casa Omul, cea mai veche si cea mai înalta cabana din muntii nostri; în comparatie cu alte piscuri din Carpati, Omul se situeaza cu doi m. deasupra celui mai înalt vârf din masivul Retezatului (vf. Peleaga-2511 m.), cu 16 m. sub nivelul vârfului Mândra din Parîng si numai cu 31 m. mai jos de piscurile Negoiului si Moldoveanului, care conteaza drept cele mai înalte din tara noastra.
Cinci vai largi, dintre care câteva reproduc în linii timide marile caldari glaciare din Fagaras sau Retezat, se deschid la picioarele acestui pisc solitar (v. Gaurii Obârsia Ialomitei, v. Cerbului, v. Morarului, v. Malaestilor), dându-i un deosebit aspect de maretie si izolare.
Orizontul este nesfârsit, dela satele din jurul Brasovului, pitulate chiar la poalele masivului, peste întinsa Ţara a Bârsei si peste creasta prelunga a Pietrei Craiului, pâna catre Fagaras, spre apus, catre Ciucas si Penteleu, spre rasarit sau catre câmpia Dunarii, spre sud.
Noaptea, cerul înstelat devine o feerie de lumini; sunt luminile regiunilor petrolifere dinspre sud si cele ale satelor din jurul Brasovului, care se îngâna cu pâlpâirile timide ale focurilor ciobanesti de pe platoul sau vaile bogate în pasuni.
Peisagiul de iarna este deadreptul senzational; te simti mic în fata imensitatii albului nepatat al nesfârsitei pânze de zapada care oboseste puterea de apreciere a ochiului obisnuit cu limite precis determinate.
Iar linia de ruptura a platoului sau a crestelor, apare ca o enorma streasina, de sub care se avânta în spatiul fara margini, masive cornise de zapada si ghiata.
|