Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




PESTERA IZBANDIS

Turism


PESTERA IZBANDIS

In perioada 1976-1999 in zona Maguran-Izbandis au fost efectuate 102 de ture de lucru (documentate) in cadrul CSA Cluj, mobilizand peste 160 414g64e de membri, avand ca scop lucrari in diferite puncte, urmarind gasirea accesului spre sistemul Izbandis.
Pestera este situata la 3 km SV de comuna Suncuius, in versantul drept al Vaii Maguran-Izbandis. Intrarea pesterii este localizata in abruptul ce se inalta deasupra izbucului cu acelasi nume, la cota de 370 m.
Pestera se dezvolta in calcare de tip Guttenstein (Anisian), calcare micritice, negricioase, care apar sub forma unor bancuri subtiri. Cavitatea s-a format in faza primara de constituire a drenajului subteran, ramasa acum fosila prin adancirea nivelului de baza.
Zona principala de captare a pesterii este dezvoltata la contactul dintre formatiunile carstificabile si necarstificabile separate printr-un sistem de falii. Dezvoltarea bazinului de receptie acopera 22 km2, din care principalele colectoare sunt: Groapa Carmazanului si pierderile din Valea Maguranului, prin ponoarele Iacoboaia, -Brezului, -Olfului, -Biraului, -Groapa Ilii, -Groapa Blidiresti respectiv Ponorul Tomii.
Pestera a fost semnalata in literatura de specialitate inca din primele decenii ale secolului XX.
In paralel cu decolmatarile din Pestera Izbandis au fost descoperite si explorate si alte cavitati din zona (Pestera din Dealul lui Prodan, Pest. Zapodiei, Avenul din Dealul lui Prodan, Av. Ciungii Jilii, Av. Gaura cu   Vant, Avenele din mina Gugu) urmarind gasirea accesului spre sistemul Izbandis.
Cel mai semnificativ rezultat a fost atins in 1999, cand in urma a 13 ture (conduse de Deák Zsolt) de decolmatare si prin dezobstructionarea unui pasaj, s-a ajuns intr-o portiune noua de aproximativ 1 km. Prin aceasta poarta catre sistemul presupus, visul mai multor generatii de speologi a fost partial indeplinita. In prezent lungimea pesterii a ajuns la 1667 m.
Sectorul descoperit in 1999 incepe (dupa 120 m de la intrare) cu un taras de cca. 25 m. In aceasta zona CSA Cluj a montat o poarta pentru protectia cavitatii. Aici apar primele formatiuni de picurare si helictite, morfologia portiunii urmatoare se schimba brusc. Apare o galerie puternic meandrata, inalta de cca. 5 m, cu o latime ce variaza intre 0 si 1 m, lipsita de speleoteme. Dupa un laminor se ajunge intr-o galerie de dimensiuni apreciabile (80 x 6 x 4 m). Pe podeaua galeriei printr-o succesiune de puturi mai mici care se intalnesc la un nivel inferior, s-au gasit 3 paraie care debuseaza intr-un lac adanc de 3 m. Se presupune ca este locul unde a iesit la suprafata Halasi Gábor cu ocazia explorarii tragice din anul 1984. In acest lac a fost observat si un pastrav, fapt care dovedeste legatura cu exteriorul.
Luand in considerare aspectele litotectonice cu stratificatia puternic inclinata in bancuri subtiri, din punct de vedere speogenetic, conditiile au fost usor nefavorabile, deoarece procesul de coroziune a actionat concomitent pe numeroasele suprafete de strat, in mai multe sectoare deodata. Prin lipsa unei concentrari a procesului de coroziune se explica dimensiunile mai reduse si aspectul cvasilabirintic a pesterii. In urma stratelor de calcar puternic inclinate, prin litofractie a luat nastere o cantitate mare de material de incasiune, respectiv depozite clastice grosiere.




Document Info


Accesari: 2581
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )