PIATA TURISTICA
Este o categorie economica formata din doua laturi corelative: cererea si oferta, si reprezinta sfera economica, in care nevoile de consum pentru serviciile turistice apar sub forma cererii, iar productia de 17217n135r servicii apare sub forma ofertei. Din confruntarea celor doua laturi corelative se concretizeaza tranzactia prin intermediul actelor de vanzare cumparare. Cererea pentru servicii poate fi fara obiect, daca nu exista oferta pentru serviciul cautat, tot asa si oferta poate fi fara subiect, daca pentru serviciul turistic ofertat nu se manifesta cererea.
Cererea turistica exprima modalitatile personalizate (individualizate) de manifestare a nevoilor sociale pentru participarea la activitatea turistica.
Oferta turistica constituie ansamblul bunurilor si serviciilor necesare pentru stimularea activitatilor specifice de consum. Oferta turistica este o combinatie de bunuri tangibile si serviciile intangibile inglobate in pachetul de servicii si comercializate sub forma produselor turistice.
Prin analogie cu piata bunurilor, in practica turistica, se pot intalni situatii care nu permit materializarea actelor comerciale:
daca cererea nu este solvabila pretul (tariful) serviciului respectiv depaseste puterea de cumparare a solicitantului
daca volumul ofertei pentru un serviciu particularizat depaseste volumul cererii - apare perisabilitatea excedentului de servicii, ce nu pot fi valorificate intr-o perioada de referinta.
Piata serviciilor turistice poate fi tratata ca locul abstract, unde se intalnesc agentii economici care doresc sa asigure compatibilitatea actiunilor lor cu nevoile de consum.
Piata serviciilor turistice nu include totalitatea serviciilor de care are nevoie populatia, o acopera numai serviciile marfa (serviciul marketing).
Elementele de piata turistica:
piata teoretica (total populatie)
piata potentiala
piata turistica disponibila (abordabila pentru o agentie de turism)
piata turistica disponibila calificata
piata servita
piata efectiva.
|