Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Pestera Topolnita

Turism


Pestera Topolnita

Podisul Mehedinti a avut dintotdeauna faima unei regiuni bogate in pesteri. El a fost insa vitregit pana in anii '60, caci era oarecum in afara zonei de activitate a Institutului de Speologie din vremea lui Racovita, axat mai mult pe cercetarea Muntilor Apuseni. De aceea, noul institut, reorganizat in 1956, si-a pus inca de la inceput in program cercetarea speologica a Olteniei. Printre multele pesteri explorate s-a a 414i85e flat si una foarte spectaculoasa, o gura gigantica pe care se pierde un rau intreg. Este pestera Topolnita, cunoscuta, am putea spune, dintotdeauna, dar inca neexplorata. Primele tentative fusesera facute de profesorul Sever Popescu din Arad in 1942 si apoi in 1949, cand patrunsese pe marea galerie a raului subteran, incercand fara succes s-o traverseze, sau cand intrase pe o galerie laterala, unde de asemenea abandonase cercetarile din lipsa de echipament si insotitori.
     In cadrul cercetarilor intreprinse de institut a fost cuprinsa deci si Topolnita. Pentru inceput, in 1958, se efectueaza o sumara recunoastere de catre o echipa de biospeologi, care insa nu aveau in sarcina explorarea ei. De-abia in septembrie 1961, sotii A. si V. Decu, insotiti de geologul Marcian Bleahu, intreprind prima cercetare care se soldeaza cu descoperirea unei retele de 3000 m. O luna mai tarziu sunt descoperite mari galerii in sistemul fosil al pesterii, precum si cateva sali care fac ca totalul sa ajunga la 5200 m. Topolnita trece astfel pe al doilea loc din tara, dupa Pestera Vantului, depasind Tausoarele.
     Odata demarat tavalugul explorarii, el este greu de oprit, mai ales intr-o pestera prodigioasa ca Topolnita. In iunie 1962, o noua campanie de cercetari duce la descoperirea celui mai remarcabil culoar al pesterii, si poate
din toate pesterile tarii, Galeria Racovita, ce isi desfasoara pe mai multi kilometri splendorile neatinse. Aceasta galerie, impreuna cu alte cateva mai importante, ridica dimensiunea pesterii la 7020 m. Topolnita trece astfel pe primul loc intre marile pesteri ale tarii, si aceasta doar cu o cifra provizorie, care va fi depasita rapid in toamna aceluiasi an. Atunci sunt descoperite alte doua galerii importante, care se vor integra in sistemul activ al pesterii, ridicand totalul la 11 km. In sfarsit, o a cincea campanie, in 1963, o fixeaza la 12 km. Topolnita poate fi socotita acum de departe cea mai mare pestera a tarii si are cinstea de a fi depasit pentru prima data pragul de 10 km. Echipa marilor descoperiri se retrage cu acest rezultat.
     Povestea pesterii Topolnita nu se incheie insa, caci stafeta cercetarii este preluata de altii. In primul rand de un pasionat speolog amator, un localnic, Dorel Staicu, dus de descoperitori pentru prima data in pestera, pe care o indrageste si careia ii dedica tot timpul liber. Pe langa pasiune, el este animat de un extraordinar curaj, care il face sa se catere pe peretii marii galerii de intrare, unde, la inaltimi ametitoare fata de tumultuosul rau subteran, reuseste sa descopere inca trei galerii, dintre care una ofera o noua cale de acces in pestera. In acest fel, pestera atinge circa 14,5 km.
     In sfarsit, o noua generatie de cercetatori de la Institutul de Speologie, I. Povara, G. Diaconu si C. Goran, completeaza tabloul cu alte descoperiri, aducand totalul galeriilor la mai bine de 16 km. O cifra remarcabila, dar inutila pentru un record national, caci, intre timp, pe firmamentul de bezna al lumii subterane reaparuse cealalta mare stea, Pestera Vantului.




Document Info


Accesari: 1750
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )