Proiect turism
CUPRINS
Argument...............pag.2
Programul turistic ...............pag.3
Desfasurarea programului turistic..........pag.5
Analiza de pret...............pag.27
Pareri si propuneri...............pag.28
Bibliografie.................pag.31
AFIS................pag.32
ARGUMENT
Marea
Neagra este o importanta cale navigabila, legand regiunile riverane cu Marea
Mediteran si prin aceasta cu oceanul planetar.
Principalele porturi: Constanta, Odesa, Herson, Tuapse, Novorossiisk, Poti,
Batumi, Trabzon, Sinop, Varna, Burgas.
Iar Litoralul Marii Negre este cea mai importanta zona turistica, considerând numarul mare de turisti români si straini. "Riviera" romaneasca, cu o lungime de 50 de km, facuta dintr-un lant continuu de 16 statiuni (unele dintre ele balneoclimaterice), in afara de cele sase cele mai cautate: Mamaia, Eforie Nord, Costinesti (statiunea tineretului), Neptun (locul de vacanta preferat al lui Ceausescu), Olimp, Venus, 2 Mai, toate construite dupa 1960. Turistii pot vizita si vestigiile celor trei colonii fondate de greci aici in secolele 7-6 inainte de Hristos: Histria in nord, Tomis in centru (in zilele noastre Constanta, cel mai important port la Marea Neagra a României si care gazduieste un impozant muzeu arheologic) si Callatis (in prezent orasul Mangalia), cat si monumentul de la Adamclisi (aflat la circa 100 km vest de litoral). In afara de factorii de cura obisnuiti, exista aici lacuri naturale cu namol. Lacul Techirghiol este cel mai apreciat si câteva sanatorii au fost construite in jurul lui.
PROGRAMUL TURISTIC
Agentia de turism ALINA Tours organizeaza un program turistic, pe litoralul Marii Negre. Durata sejurului fiind de 9 zile (10 august-18 august 2007) de relaxare, vizitare a obiectivelor turistice din aceasta zona si nu in ultimul rand distractie. In intreg programul va fi vorba de cunoasterea statiunilor si a lacurilor care se afla pe Litoralul Romanesc. Grupul de turisti este format din 16 persoane+ ghidul turistic asigurat de firma de turism, la fel si mijlocul de transport care va sta la dispozitia turistilor si pe Litoral, asigurand confortul de a se deplasa de la o statiune la alta. Agentia pune la dispozitia turistilor 2 soferi(pentru ca transportul a se desfasoare mai usor, ne mai fiind nevoie pentru opriri pe parcursul traseului, pentru odihna soferului).
Prima zi:
-cazare Hotel Mangalia
-vizirare: * Incinta romano-bizantina
* Monumentul Eroilor
A doua zi:
- plaja in statiunea Saturn
- mica excursie la Pester 14414p1512o a Limanul
A treia zi:
-plaja in statiunea Venus
-vizitarea: Muzeul de Arheologie Callatis
A patra zi:
-program de plaja in statiunea Jupiter
-cateva ore de calarie la Herghelia Mangalia
A cincea zi:
-plaja in Neptun
-plaja Olimp
A sasea zi:
-cazare Costinesti Hotelul Pierre
-admirarea epavei Evanghelia
- Lacul Costinesti
A saptea zi:
-cazare Hotel Ibis Constanta
-vizitare acvariul
-ore de recreere in Cazinoul Constanta
A opta zi:
- lacul Techerghiol
-plimbare pe faleza statiunii Eforie Sud
-podgoria Murfatlar
A noua zi:
-cazare Hotel Perla, Mamaia
-distractie in Parcul Aqua-Magic
DESFASURAREA PROGRAMULUI TURISTIC
PRIMA ZI
Odata ajunsi pe Litoralul Marii Negre ora:10:00, turistii clujeni se vor caza la Hotelul Mangalia ora:12:00(dup ace s-au eliberat camerele), din aceasta statiune incepand desfasurarea programului turistic.
MANGALIA
Este un municipiu din judetul Constanta, Dobrogea, România, fiind o statiune balneoclimaterica. Orasul Mangalia a fost declarat municipiu în anul 1995.
Situata în sud-estul Dobrogei pe ruinele vestitei cetati Callatis, Mangalia - o oaza integrata pamântului românesc prin frumusetea caracteristica întregului teritoriu, dar cu o lumina a soarelui pe care numai aici o poti întâlni.
În Mangalia traieste una din cele mai importante comunitati musulmane din România.
Dupa cazare Hotel Mangalia (localizare: pe faleza orasului Mangalia la 25 metri de plaja,in apropiere de centrul orasului si la circa 500 m de stattiunea Saturn. Datorita dispunerii perpendiculare pe linia tarmului, toate camerele hotelului au vedere la mare; facilitati: Hotelul are restaurant,bar,discoteca,cofetarie,pizzerie, sala de conferinte, piscina acoperita, 2 terenuri de tenis, coafor, cabinet cosmetica, exchange office,parcare. In pretul biletului pe langa cazare, turistii au inclus si micul dejun ) turistii pleaca "in fuga" in jurul orei:13:30, pe plaja insorita asteptand cu nerabdare sa simpta sub talpi nisipul fin, sa simpta razele soarelui cum le mangaie pielea iar corpurile lor sa fie inmuiate in apa Marii Negre.
Marea Neagra
A treia mare ca suprafata in Europa, dupa Marea Mediterana si cea a Nordului, Marea Neagra scalda cu valurile ei uscatul sud-estic al Romaniei. Se poate spune ca aici incepe marea. Sau ca aici se termina.
Marea se întinde pe o suprafata de 413.000 km². Cel mai adânc punct se afla la 2466 m sub nivelul marii. Mareele sunt în general de mica amploare (cca. 12 cm). Salinitatea apei este în larg de 17-18 la mie, fata de 24-34 la mie în alte mari si oceane. În zona litoralului românesc salinitatea scade si mai mult, în mod obisnuit fiind între 7 si 12 la mie.
Litoralul Marii Negre
In totalitatea lui, litoralul romanesc al Marii Negre are o lungime de 245 km (153 de mile) si se intinde intre bratul Chilia al Dunarii, la nord, si granita cu Bulgaria, la sud. Este impartit in doua mari sectoare: cel de nord, cu relief caracteristic de delta, cordoane litorale si lagune (intre Musura si capul Midia) si cel de sud, cu tarm ridicat, dominat de faleze, golfuri si promontorii (intre capul Midia si localitatea Vama Veche).
Plajele se intind pe mai bine de 82 de km si au o latime de 250 de m la Mangalia si Techirghiol si de 50-200 de m in rest. Nisipul auriu, renumit prin finetea sa, atinge in timpul verii temperatura de 45 de grade Celsius, fiind ideal pentru aeroterapie si bai de nisip. Ingemanarea dintre uscat si apa se face treptat, plajele coborand lin in mare si fiind adecvate copiilor sau celor care nu stiu sa inoate. Exista zone late de 100-200 de m unde apa nu depaseste 1 - 1, 5m adancime, orice factor de risc fiind astfel eliminat.
Dar farmecul litoralului este dat in primul rand de mare. O mare supusa si blanda, de parca unica ei menire ar fi satisfactia turistilor. Generozitatea Marii Negre sta in mai multe aspecte. Avand o salinitate redusa in comparatie cu alte mari continentale (numai 17 %), turistii pot practica fara retinere sporturi sub-acvatice si nautice. Inotatorii pot sta si ei linistiti. Nu exista maree, si nici vietuitoare marine periculoase. In schimb, jocul delfinilor poate crea un adevarat spectacol pentru norocosii aventurieri.
Plaja din Mangalia
Plaja orasului Mangalia are o forma usor circulara intinzandu-se intre digul de nord al Portului comercial Mangalia si plaja Saturn cu care comunica printr-o scurta portiune neamenajata, in partea de nord a orasului. In partea centrala plaja are circa 120 m latime si este marginita de o faleza inalta folosita ca loc de promenada in serile calde de vara de turisti. Accesul pe plaja se face de regula pe scarile care coboara pe plaja chiar din zona centrala a orasului.
Avand in vedere ca ultravioletele nu fac deloc bine la piele, soarele devenind deja foarte puternic, turistii vor merge sa faca o plimbare prin centrul Mangaliei ora: 15:00 si totodata sa serveasca pranzul, turistii putand alege ceea ce vor sa manace, diversitatea fiind foarte mare, putand alege o mancare calda sau pur si simplu un kebab sau o pizza. Apoi am mers la hotel pentru a se schimba ora:17:30 si au pornit pentru cateva ore intro plimbare de cunostere, au vizitat:
Incinta romano-bizantina
Este situata in spatele hotelului Mangalia, nu departe de mare. Dupa cum ne inforneaza o inscriptie, zidul de incinta a fost refacut in secolul al II lea din ordinul guvernatorului provinciei Marcus Valerius Bradua. Pe laturile de nord si vest, sapaturile mai vechi au identificat o serie de turnuri patrulatere exterioare. an coltul de nord-vest este situat un turn, deasemenea patrulater, specific tipului de fortificatie al celor doi arhitecti bizantini Cleodamos si Athenaios. Zidul, gros in jur de 2m, este construit din mari blocuri de piatra cioplita, dispusa regulat.
Dupa aceasta vizita, turistii au mai petrecut cateva momente pe plaja inca insorita ora :19:30, avand parte si de valuri spumoase iar inainte de a se intoarce la hotel au admirat un apus de soare, vazand cum intregul cerc de foc se ineaca in marea de apa.
S-au intors la hotel unde au servit cina 20:30, dupa care a urmat plimbarea de seara, au mers sa vada Monumentul Eroilor ora 22:00 dupa care sau intors la hotel, pentru o odihna bine meritata.
Monumental Eroilor
-este situat in centrul orasului (Piata Unirii), in fata Casei de Cultura fiind cel mai nou obiectiv turistic al Mangaliei. S-a nascut din necesitatea unui simbol care sa reprezinte Mangalia - datorita istoriei sale milenare si a rolului pe care l-a avut din antichitate (inaugurat la 9 mai 1998 - Ziua Eroilor si a Europei - data aleasa si pentru festivitatile prilejuite de Zilele Municipiului Mangalia).
A DOUA ZI
In cea de a doua zi s-a hotarat ca dupa micul dejun (8:00) vor merge sa "testeze" si alte plaje din mirificul Litoral al marii Negre. Au ales urmataorea statiune dupa Mangalia, statiunea Saturn.
SATURN
Saturn este statiunea aflata in imediata vecinatate a orasului Mangalia. Pe langa posibilitatile de agrement statiunea dispune de 21 de izvoare termale sulfuroase recomanate in tratarea bolilor digestive si reumatice. Statiunea are un climat bland cu precipitatii izolate tot timpul anului ( media anuala a temperaturilor este intre 11.5 si 25 grade C in perioada verii, in timp ce iarna rareori temperatura scade sub 0 grade C ).
Au ajun pe plaja insorita la ora 9:30, distanta de la o statiune la alta fiind foarte mica(5km) au stat la bronzat, iar turistii cu adrenalina in sange au ales si senzatii mai "tari", au mers cu banana si cu skijeturile.
A urmat luarea pranzului pe Terasa "Briza Marii" dupa care s-au intors in Mangalia la hotel pentru ca mai apoi sa faca un drum pana la Pestera Limanul ora:16:00, pentru turistii care au fost interesati, restul avand program liber.
Pestera Limanul
aflata nu departe de batranul Callatis intr-un loc unde s-au intalnit de mii de ani drumurile pescarilor cu ale corabierilor, contrabandistilor, negutatorilor, aceasta a capatat un nimb de legenda. Sapaturile arheologice au deschis la Limanu o carte de istorie din care lipsesc doar putine capitole. Reteaua de galerii a pesterii seamana cu harta strazilor unui oras neglijent sistematizat, intreg paienjenisul de galerii neatingand 4 km in total, iar labirintul se dezvolta numai sub platoul de cateva hectare situat la marginea comunei, in versantul drept al vaii Albesti (in folclorul locala ceasta pestera este descrisa ca fiind o pestera nesfarsita, ale carei galerii ajung pana in beciuri si fantani din Limanu, din Bulgaria, din Turcia ).
O mica legenda: Despre pestera "Limanu" mai circula înca si astazi tot felul de povesti. Localnicii sustin ca una din galeriile sale s-ar extinde mult catre sud pâna dincolo de granita cu Bulgaria. În adâncurile sale, la vremuri de restriste se ascundeau cândva oamenii din partea locului sau cei care fugeau de rigorile legii. Aura de mister ce înconjoara aceasta ciudata pestera (îngropata sub stratul de loess cuaternar din Dobrogea de Sud) persista înca.
Si... datorita aspectului ei bizar, caci odata intrat aici te poti rataci cu usurinta în acest labirint în care galeriile seamana unele cu altele, pâna la identitate
Intrare pestera Galerii
Spre seara ora:20:00 s-au intors la hotel au servit cina ora:20:30 dupa care, avand in vedera ca varsta celor care au ales acest program turistic nu era deloc inaintata, au mers in Discoteca "Cazino", o discoteca aproape de malul marii, care impreuna cu discotecile amenajate pe plaja iti ofera o atmosfera placuta si oportunitatea de a iti petrece seara dansand pe ritmuri fierbinti.
A TREIA ZI :
In cea de a treia zi a programului s-a ales plaja Venus; microbuzul isi astepta turistii in fata hotelui...ora:9:00, dupa ce au servit micul dejun.
VENUS
Purtand numele zeitei frumusetii, Venus este o statiune noua (intrata in nomenclatorul statiunilor balneare in anul 1972),intima si eleganta, care se remarca prin varietatea de stiluri arhitectonice ale hotelurilor si vilelor, precum si prin confortul sporit al acestora. O caracteristica deosebita a statiunii o constituie faptul ca majoritatea hotelurilor(peste 25),construite la tarmul Golfului Aurora - poarta nume de fete: Anca, Brandusa, Corina, Dana, Rodica, Silvia, etc. Alte patru hoteluri (Vulturul, Cocorul, Pajura, Egreta) se impun prin inaltimea lor.
Statiunea beneficiaza de o plaja naturala mare(extinsa pe circa 1,2 km lungime,intre statiunile Venus si Saturn,si 200 m latime),cu nisip fin,pentru helioterapie si talazoterapie,unde apar si izvoarele minerale sulfuroase hipotermale,captate sub forma de dusuri.
Vremea fiind superba, apa marii ideala pentru inot turistii au profitat din plin, au stat pe seslonguri la bronzat, au jucar volei pe plaja iar cand trupurile erau infierbantate fugeau in apa limpede pentru a alunga caldura acumulata. Au facut si o plimbarea pe malul Marii pana au ajuns la jumatatea drumului dintre Saturn si Venus unde: nisipul depus de mare a transformat o laguna in lac.Limba de nisip a devenit o plaja foarte cautata,iar lacul, un loc atractiv pentru pescarii amatori.
Au fost foarte placut impresionati de ce au vazut, facand referire ca nici unul dintre turisti nu au mai calcat aceste nisipuri moi dintre respectivele statiuni. S-au intors la sezlonguri, au impachetat lucrurile, dupa care am mers sa serveasca pranzul. Dupa savurarea mancarii au revenit in statiunea Mangalia ora:17:30. Au mers la hotel unde au avut un timp de "relaxare", dupa care ghidul turistic ii astepta in holul hotelului pentru ai duce sa viziteze: Muzeul de Arheologie Callatis; ora:18:30
Despre Muzeul Callatis:
Situat în
vecinatatea stadionului dispune de o colectie de arheologie unde
vizitatorul poate vedea piese arheologice de mare valoare, descoperite în zona
vechii cetati Callatis, între care: monede ce au circulat la Callatis
în perioada elenistica, coloane antice, sacrofage, fragmente
arhitectonice, sculpturi, podoabe, inscriptii, ceramica, unelte
casnice si agricole, statuete etc. Toate aceste piese ilustreaza în
mod convingator interferenta spirituala a civilizatiei
grecesti si a influentelor romane, grefate pe un fond autohton
geto-dacic. Muzeul este dotat cu o biblioteca cu specific istoric si
arheologic ce contine 1.305 volume.
Programul muzeului este zilnic între orele 08,00 - 20,00(vara)
Poze Muzeu Callatis:
Dupa minute bune in care au auzit,vazut cum era acest municipiu inainte cu multi, multi ani, turistii sau intors foarte entuziasmati si mai bogati in cunostinte la Hotelul Mangalia unde au servit cina ora:20:30, facand apoi o plimbare sub cerul instelat pe faleza din Mangalia, oprindu-se apoi la o terasa unde au servit ceea ce le-a picat bine.
A urmat odihna, dupa o alta zi incarcata.
A PATRA ZI :
A urmat programul de plaja in alta staiune. In statiunea Jupiter, plecarea finnd facuta la ora 9:20 din fata Hotelului.
Statiunea JUPITER
Micuta si cocheta, Jupiter se intinde intre Neptun si Venus la circa 5 km de Mangalia Situata intr-un cadru natural pitoresc, reprezentat de o faleza intinsa, un lac in centru (Tismana) si o padure de mesteceni (Comorova), Jupiter este una dintre cele mai frumoase statiuni de pe litoralul romanesc.
Statiunea Jupiter este recunoscuta ca fiind o oaza de vegetatie sub soarele torid al verii, prin parcurile si vegetatia luxurianta ce inconjoara hotelurile sale. Plaja de 1 km se remarca prin bogatia si finetea nisipului, fiind fragmentata de numeroase golfulete care dau un aspect dantelat acestei portiuni de litoral.
Turistilor le-a placut aceasta plaja fiind larga, avand si parti in care intrarea in Mare se face lin si altele mai abrupte unde poti sa inoti, nu doar sa te "scalzi", le-a placut fiind o plaja care se intinde pe aproximativ 1km in jurul unui golf.
Dupa orele de plaja au facut o plimbare prin centrul statiunii de unde au putut cumpara suveniruri, altii au cumparat vederi pentru a le trimite celor dragi, apoi fiecare au putut alege unde sa serveasca pranzul, fiecare putand alege ce preparate doreau sa serveasca, intalnindu-se la ora 14:00 la microbuz, pentru a se intoarce la Hotelul Mangalia. Odata ajunsi in Mangalia, au avut timp liber cateva ore iar dupaamiaza au mers intr-un alt loc inedit.
Au petrecut cateva ore de calarie la Herghelia Mangalia
Herghelia Mangalia are o suprafata de 588 de hectare, din care peste 400 sunt cultivate cu plante furajere, care asigura necesarul de hrana pentru cei aproape 400 de cai.
Hergheliei Mangalia este unicul din tara special conceput pentru cursele de galop, cu nu mai putin de 19 hectare.
Herghelia Mangalia are o suprafata de 588 de hectare, din care peste 400 sunt cultivate cu plante furajere, care asigura necesarul de hrana pentru cei aproape 400 de cai.
La herghelia noastra, cei mai multi cai sunt rasa pur-sange arab de pe linia Ibn Galal ("linie" egipteana adusa din Ungaria - Germania), dar avem si mai multi Shagya Arab", afirma Constantin Ancuta.
O ora de echitatie este 50 de lei, iar vizitele individuale la padocuri 6 lei, in timp ce grupurile de turisti pot beneficia de un "tur" al hegheliei pentru numai 4 lei de persoana.
Aceasta iesire a fost un moment de relaxare, totul a fost in aer liber, cu miros de flori si plimbari in galop, fie ca au incercat asta, fie ca au admirat caii atleti si sau simptit si ei aceiasi senzatie insa cu mai putina adrenalina.
Dupa aceea, au ajuns la alti cai, caii putere a microbuzului, normal nu aveau deloc aceiasi farmec... au facut inca o plimbare pana in statiunea Cap Aurora ora:20:00
Statiunea Cap Aurora
Cap Aurora este o statiune relativ noua (inaugurata la 1 iulie 1973). Situata intre Jupiter si Venus, pe un promontoriu pietros, este formata in principal, dintr-un ansamblu arhitectonic cu hoteluri in forma de piramida purtand nume de pietre pretioase (Agat, Rubin, Diamant, Topaz, Onix, Opal etc). Este cea mai mica statiune de pe Litoralul Romanesc. Plaja se intinde pe aproximativ 500 de metri. Unde au facut o mica plimbare pe malul umed al Marii Negre.
Urmand apoi a ajunga dinou in Mangalia pentru a servi cina si pentru cei care nu au fost asa de obositi au urmat ore de distractie in discotecile de pe plaja din Mangalia.
Forma hotelurilor din Cap Aurora-stil piramida si vedere...plaja
A CINCEA ZI:
Urmeaza o noua plaja testata: plaja din statiunea Neptun.
NEPTUN
Plaja: Punctul forte al statiunii il reprezinta Plaja ,,La Steaguri" care este una cele mai bine amenajate plaje de pe litoral concurand cu succes cu plajele din Statiunea Mamaia Plaja din Neptun este continuata de cea din Jupiter in sud si cu cea din Olimp in Nord dar fara a comunica cu cea din Olimp de care este despartita de o zona care apartine Guvernului in care se afla cele mai scumpe vile din Romania, fiind vorba de vilele care au apartinut protocolului de stat (foste ale regimul Ceausescu) . Plaja statiunii Neptun are o latime medie (30-100 m ) cu un nisip bun, apa curata si multe posibilitati de agrement si servicii diverse.
Dupa orele de plaja au facut o plimbare si pana in statiunea Olimp, chiar daca nu au putut merge pe malul marii Negre, dar au avut curiozitatea de a vedea si aceasta statiune, de ce sa piarda ocazia de a simpti sub talpi si alt nisip.
Statiunea Olimp
Olimp este o statiune relativ noua (1972), cu un ansamblu arhitectural ultramodern. "Cartier nordic" al statiunii Neptun, Olimp este situat pe un dig natural, la 20-30 de m deasupra nivelului marii si dispune de plaje înguste si intime, cu nisip fin, recuperate din mare prin crearea de golfuri artificiale.
Au stat si aici la plaja dupa care au mers sa serveasca pranzul pe o terasa din Olimp ora:15:00 si s-au intors in Mangalia ora:17:00 si unii au ales odihna, altii au alergat dinou spre plaj. Seara au avut program liber, probabil ...totul a fost dinnou, distractie, distractie si din nou voie buna.
A SASEA ZI :
In cea de a sasea zi turistii au mers cu microbuzul in Costinesti(plecarea:8:30) unde s-au cazat la Hotelul Pierre. Au ales sa petreaca si aici o noapte.
De ce au ales Costinestiul
Costinesti - paradisul tineretii "Ne vedem la
Costinesti" a
devenit un salut consacrat intre tineri. Acesta este locul lor, o statiune de
"tinerete fara batranete", unde distractia este la ea acasa.
Costinesti se afla la 31 km sud de municipiul Constanta, langa satele
Costinesti si Schitu.
Inceputurile statiunii dateaza din 1949, cand a fost organizata aici prima
tabara de vara pentru elevi. De atunci, Costinesti a ramas capitala tineretii,
cel mai mare centru estival de vacante pentru tineret
Aici chiar s-au putut simpti ca niste adolescenti. Dupa cazare(ora:12:00), au mers la plaja.
Plaja din Costinesti
Plaja din Costinesti are mai mult de 5 km lungime si o latime de 200 m.
Plaja este orientata spre est si beneficiaza de stralucirea soarelui 10-12 ore pe zi, lucru care a permis amenajarea acesteia pentru practicarea talasoterapiei si helioterapiei.
Pe plaja din Costinesti sunt doua lucruri de vazut care au ajuns ca niste steme a statiunii: Obelixul si epava.
Obeliscul
-unul dintre cele mai importante simboluri ale statiunii Costinesti.
Poza : obeliscul din costinesti iulie 2006
Epava "Evanghelia" - Costinesti Nava "Evanghelia" a esuat de mai bine de 35 de ani, la circa 1,5 mile marine in larg de plaja nordica a statiunii Costinesti, intr-o zona a falezei naturale denumita popular "Golful Francezului". De-a lungul anilor, epava navei "Evanghelia" a devenit cel mai cunoscut simbol al Costinestiului, generand o serie impresionanta de legende referitoare la circumstantele in care fostul cargou grecesc a esuat.
Dupamasa au mers la in centrul statiunii, au servit pranzul pe terasa Albert, urmand a merge pe Lacul Costinesti ora:16:00, unde s-au plimbat cu barca sau hidrobiciclete.
Lacul Costinesti
-Lacul Costinesti are o suprafa de 7 hectare, are o adancime mica, fiind separat de mare printr-un cordon de nisip. Lacul este unicul de pe litoralul Romaniei cae nu este alimentat subteran. Datorita gradului de salinitate ridicat s-a format un strat considerabil de namol folosit in/la tratarea bolilor reumatice.
-este folosit si pentru agrement
Seara a fost asteptata cu mare interes, au servit cina ora:20:00 si au mers in cea mai mare discoteca din Costinesti: Discoteca Tineretului.
Distractie: Discoteca Tineretului (cum se vede lumina din discoteca de pe plaja)
A SAPTEA ZI :
Din nou pe drumuri, au mers in Constanta(plecarea din statiunea Costinesti:0ra:9:30). Aici au avut mai mute de vizitat, dupa cazare la Hotelul Ibis(ora:12:30), au mers sa viziteze:
Acvariul Constanta
Acvariul Constanta gazduieste peste 2.000 de pesti si mamifere, reprezentand 60 de specii de vietuitoare marine. Cea mai valoroasa sectie a acvariului Constanta o reprezinta colectia de sturioni, una dintre cele mai mari de acest fel din lume. Multe dintre exemplare surprind pe specialisti atat prin dimensiunile impresionante cat si prin perioada in care acestea au trait in captivitate (in unele cazuri peste 25 de ani)
Delfinarul Constanta
Deschis la 1 iunie 1972 delfinariul Constanta este o mare atractie pentru turisti. Frumoasele mamifere inzestrate cu o inteligenta deosebita uimesc si distreaza in acelasi timp. De-a lungul anilor au aparut alaturi de delfini in acelasi bazin si foci sau pinguini, completand spectacolul acvatic. Este un loc pe care nici un vizitator al Constantei nu trebuie sa il ocoleasca.
Au urmat ore de relaxare, cei mai multi au hotarat sa mearga la Cazinoul din Constanta, unde au putut sa serveasca si pranzul.
Cazinoul Constanta
Construit in 1909, a fost inaugurat in august
1910; designul a fost realizat de architectul Daniel Renard (primul proiect a
fost realizat in 1903; in 1905, architectul Petre Antonescu a facut un al 2 -
lea proiect, insa primul proiect a fost selectat).
Cazinoul a fost, decenii la rand, constructia reprezentativa a orasului , un
adevarat simbol pentru Constanta; totodata constructia a reprezentant singurul
element al stilului "art nouveau" in Romania.
S-au intors la hotel, dupa care a urmat cateva ore pe plaja, au servit cina si mai apoi au putut alege o plimbare pe malul marii, asta pentru ca sa nu uitam, turistii au ales acest sejur pentru a se bucura de aer heleomarin, brize, nisim, soare etc.
A OPTA ZI
In penultima zi a programului turistic au mers la Lacul Tegherghiol, dupa servirea micului dejun, plecarea fiind facuta din fata Hotelului Ibis, cu microbuzul, ora:10:00.
Lacul Techierghiol
Situat la 18 km sud de Constanta, pe malul lacului cu acelasi nume (11.6 kmp),
Techirghiol dobandeste statutul de statiune balneara in 1899. Factorii curativi
sunt apa sarata a lacului si namolul terapeutic. Apa are o mineralizare de
96.6g/l, cu predominarea clorurii de sodiu, clorurii de magneziu si iodurii de
sodiu. Namolul este de origine organica si contine saruri multiple. Ca o
consecinta fireasca, statiunea s-a profilat pe tratamentul reumatismului
cronic, anemiilor, rahitismului, afectiunilor ginecologice.
Viata oamenilor pe aceste meleaguri si mai ales continuitatea ei, se lasa
reconstituita prin putinele dar constantele marturii arheologice descoperite
mai mult sau mai putin intamplator.
Ghidul turistic le-a povestit si legenda acestui lac:
... se spune ca un batran olog si orb a ajuns odata cu magarul sau, din greseala, in malul acestui lac. S-a chinuit batranul ore in sir sa iasa din noroiul mirositor, dar bidiviul incapatanat nici ca voia sa se miste, malul acela exercitand o tainica atractie asupra sa. Mare a fost insa mirarea si bucuria batranului cand, iesind din lac, si-a dat seama ca ochii sai puteau distinge din nou o geana de lumina, iar picioarele sale, de multa vreme neputincioase, incepusera sa-l asculte. Cat despre inteleptul sau bidiviu - plagile urate de pe spate i se vindecasera, iar corpul sau parca traia o noua tinerete. Aflandu-se despre aceasta vindecare, puhoi de oameni au ajuns pe malul acelui lac, scaldandu-se si ungandu-se cu namol pentru a-si gasi tamaduire. Si cate minuni nu se petrec acolo - ologii incep din nou sa mearga, oasele intepenite isi redobandesc tineretea, femeile isi recapata fertilitatea, iar bolnavii de piept isi gasesc tamaduirea."
|
Avand in vedere ca lacul se afla in statiunea Eforie-Sud au luat pranzul, existand "mai mult de o gramada" de locuri unde poti servi o masa copioasa, au mers dupa aceea la plaja ora: 14:30.
Eforie-Sud
Purtand intre cele doua razboaie mondiale numele de Carmen Silva, dupa pseudonimul de poeta al reginei Elisabeta a Romaniei, Eforie Sud a fost prima statiune din Dobrogea care detinea un stabiliment balnear. Statiunea este renumita si astazi pentru tratamentele pe care le pune la dispozitie, amplasamentul statiunii intre lacul Techirghiol (cunoscut pentru calitatile curative ale namolului) si Marea Neagra facand posibile atat cura heliomarina cat si cea cu namol. Atractia principala a statiunii o reprezinta "Baile Reci" cu namol, complet modernizate. In Eforie Sud exista si un Sanatoriu pentru copii cu afectiuni reumatologice cu regim permanent, care trateaza in principal slabiciunea fizica si rahitismul.
Statiunea se distinge printr-un promontoriu de calcar si prin faleza de la a carei inaltime de 25-35 m se deschide o splendida panorama. Nu lipsesc nici discotecile, un teatru in aer liber, bazele de agrement si posibilitatile de practicare a sporturilor nautice. Si mai ales nu lipsesc florile, care uimesc prin multimea lor, raspandind un aer de prospetime.
Dupa orele de plaja, petrecute in statiunea Efori-Sud, turistii s-au intors in Constanta si avand in vedere ca se aflau la nu mare distanta de Podgoria Murfatlar, au decis ca spre amurg, ora:17:20 sa faca un drum pentru a vedea aceste locuri.
Podgoria Murfatlar
Binecuvantata ca unul din cele mai potrivite amplasamente naturale, Podgoria Murfatlar este asezata, intre Dunare si Marea Neagra, in centrul Podisului Dobrogei. Plaiurile viticole cuprind 2600 de hectare din zona localitatilor: Basarabi, Valul lui Traian, Poarta Alba si Siminoc.
Climatul continental, diversitatea amplasarii plantatilor viticole, efectul protector al reliefului, influienta favorabila a vecinitatii Marii Negre, care tempereaza caldurile si gerurile excesive, ofera podgoriei Murfatlar un microclimat particular favorabil pentru realizarea unei largi varietati de vinuri.
Seara s-au intors in Constanta au servit cina urmand odihna si a astepta ultima zi a sejurului.
A NOUA ZI:
In ultima zi a programului turistic pe litoralul Marii Negre, au ales ca statiune de final, Mamaia. Au fost cazati la Hotelul Perla(la acest hotel au ales ca si servicii de masa, cina contra bonuri valorice in sistem bufet suedez,fiind mult mai comod) avand in vedere ca timpul era "pretios", la ora 21:00 microbuzul asteaptandu-i in fata hotelului pentru intoarcere; Cluj-Napoca.
Statiunea Mamaia
Statiunea Mamaia este cea mai renumita statiune de pe Litoralul Romanesc.Situata la N de Constanta intre Marea Neagra si Lacul Siutghiol este statiunea de pe litoral cu cea mai mare capacitate de cazare, aproximativ 31 000 de locuri. Statiunea Mamaia a fost inaugurata in 1906 si a devenit in scurt timp cea mai importanta destinatie turistica pentru turistii din Romania. Mamaia este unica prin latimea foarte mare a plajei (peste 100 m)si lungimea de peste 8 km.
Aici au ales pe langa plaja Mamaia, spre dupaamiaza sa mearga in parcul Aqua-Magic.
Parcul Aqua-Magic
Este cred cel mai tare parc acvatic din romania pentru copii dar si pentru adulti. Chiar daca pretul este un pic cam mare ai ce sa vezi si cu ce sa te distrezi
Proiect realizat in premiera in Romania si care poate primi zilnic 2.500 de vizitatori. Intins pe 27.200 mp si amplasat in dreptul zonei de acces spre Teatrul de Vara, Aqua Magic este dotat cu instalatii moderne, toboganele, piscinele, caderile de apa si bazinele insumand o suprafata activa de 4.000 mp apa. In interiorul parcului exista restaurante, baruri, fast-food-uri, cofetarii(deci au putut servi pranzul, unul poate mai costisitor fata de alte locuri, dar cu siguranta delicios), magazine de suveniruri, presa, ilustrate. Aqua Magic este iluminat feeric, astfel incat se pot organiza spectacole si petreceri nocturne.
Dupa distractia care a fost asigurata de acest loc, turisti s-au intors la hotel, si-au facut bagajele, au luat cina, dupa care, ramanandu-le o ora pana la plecare, au decis sa mearga sa isi ieie ramas bun de la mare, nisip, scoici si de la apusul soarelui.
ANALIZA DE PRET
Cazare pe noapte Hotel Mangalia+mic dejun si cina= 105 ron
Cazare pe noapte Hotel Pierre+mic dejun =130 ron
Cazare pe noapte Hotel Ibis Constanta+mic dejun =244 ron
Cazare pe noapte Hotel Perla+bonuri cina=265 ron
Intrare obiective turistice: nu sunt suportate de catre agentia de turism
Inchiriere autocar: 150/sejur
Nr. km parcursi : 1400 km +60 km (intre statiuni)
Tarif /km : 3.4 ron
Comision agentie: 10%
Nr turisti: 16 persoane
Sejur: 9 zile
Servicii ghid: gratuite ; suportate de agentia de turism
Soferi(2): suportate de catre agentia de turism
Cheltuieli individuale
Cazare Hotel Mangalia 5 nopti/pers: 105*5= 525 ron
Cazare Hotel Pierre 1noapte/pers: 130*1= 130 ron
Cazare Hotel Ibis Constanta 2nopti/pers: 244(camera dubla):122*2=244 ron
Cazare Hotel Perla 1noapte/persoana: 265(camera dubla): 133*1=133 ron
Total / turist: 1032 ron
Cheltuieli comune
Transport : 1460km*3.4=4963 ron
Inchiriere autocar: 150 ron
Total cheltieli comune: 5114 ron
Total cheltuieli commune/turist: 5114/16= 319 ron
Cheltuieli generale:Cheltuieli commune/turist+Cheltuieli individuale
Comision: 1351*10%=135.1 ron
T.V.A 135.1*19%= 26 ron
Pret/turist:Cheltuieli generale/turist+Comision/turist+T.V.A/turist
= 1351+ 135.1+ 26= 1512 ron
Pareri si propuneri
Parerile unor oameni despre Marea Neagra, de pe un site care poarta un nume interesant putem sa zicem, in comparatie cu ceea ce poti citi de aici(agonia).
Atunci cand am ajuns prima data la mare a inceput pentru mine vesnicia. Minunate impresii. Imi audic aminte si parca aud valurile lovindu-se de mal." Anca Veronica Anghel
-dar cel mai mult mi-a placut cum a punctat domnul Cornel Marginean; cred ca in mare parte e vorba de romani:
Cautatorii
de scoici au un gand nemarturisit : acela de a gasi un lantisor de aur sau un
ceas antiacvatic.
Localnicii nu fac baie pentru ca sunt inca suparati pe uratenia din iarna a
marii.
Principalul rost al turistilor care trec fara incetare este sa calce scoicile
noi , scoase la mal : e nevoie de atata nisip.
A veni la mare e echivalent cu a disparea din lume pentru un numar limitat de
zile.
Din punct de vedere algebric cea mai mare multime de pe plaja e a firelor de
nisip, aceasta o include pe cea a chistoacelor de tigara, la randul ei aceasta
multime o include pe aceea a dopurilor diverse si abea apoi se include si
multimea turistilor.
Una dintre chelnerite are un mers de regina. A duce cu semetie tavile cu
mancare.
Singurul scop sigur al elicopterelor care survoleaza plaja este sa consume
benzina.
Orchestra din restaurant , un viorist, un contrabasist si un acordionist ma fac
sa ma simt pe vasul Titanic in plina scufundare, la fiecare masa de pranz si de
cina.
Somnul de dupa ameaza : o vacanta mai mica intr-una mai mare.
Baia de dupa ameaza : un imprumut pentru a doua zi , in caz ca va ploua.
Plaja spre seara : dulce si melancolica, ameninta cu ziua plecarii.
Slipul: un mod de a arata acasa cat de tare s-a depus bronzul.
Alarmele masinilor din parcare : un subiect modern pentru injuraturi.
Sutienul : un obiect care se poate pierde.
Frigiderul din camera de hotel: un tractor care ara toata noaptea.
Lipsa porumbului fiert : un detector pentru cei snobi.
Parcul de distractii: un loc unde mamicile se uita permanent dupa proprii copii
iar taticii permanent dupa mamicile altor copii.
Numai turistul stie ca scopul sau este sa se odihneasca, toti ceilalti il vad
ca pe un generator neobosit de bani.
Paradoxul din capetele patronilor:
Turistul plateste pentru a se simti bine. Personalul nu munceste pentru ca
turistul sa se simta bine ci pentru banii pe care ii va primi.
Patronii plajelor cred (cu adevarat)in zeul soare iar patronii tarabelor in
zeul nor.
Festivalul berii: un loc unde unii spera sa vanda multa bere iar altii, si mai
multi, spera sa bea bere ieftina.
De aici numarul mare de participanti, contrar parerii celor de pe scena.
La mare exista o concurenta acerba intre frumusetea naturii si cea a femeilor.
A admira marea e nevoie de o mare neatentie pentru a nu fi perturbat de
permanenta expozitie a trupurilor acestora.
Vrand - nevrand am constatat ca femeile au doua parti si doua personalitati
dinstincte dar si doua identitati complet diferite in aceeasi persoana: fata si
trupul.
Cata ciudata nepasare, mii de oameni se imbaiaza si se intind alaturi fara cea
mai mica urma de interes a unora pentru ceilalti. Doar privirile ascunse spre
trupurile reusite ale femeilor mai solidarizeaza aceasta multime.
Pestii mici de la mal raman pe nisip dupa ce valurile se retrag, algele se rup
de fundul marii si sunt aduse la margine, ceva nu e clar.
Valurile impart castigul cu apa marii, cum spuma imparte castigul cu valurile ,
doar cantecul acestora are pret separat. Nisipul si marea vor imparti cu
soarele, doar adierea vantului se plateste altfel.
Intinderea de ape si cerul de deasupra nu pot fi uitate la plata. Cata lume se
straduie pentru turist si el habar nu are. Acestea sunt adevaratele munci , nu
cele de la bucataria restaurantului."
Iar despre propunerile de imbunatatire intodeauna se spun multe, intradevar sunt si care se realizeaza dar cu trecerea anilor evident.
Care ar fi problemele am puta spune, dar rezolvarea lor, mai putin:
BIBLIOGRAFIE
1.INTERNET www.infotravelromania.ro
2.Resursele Hidroenergetice ale Globului-Conf.dr. Elena Cetina, ed.Militara, Bucuresti-1978
3.Manualul de Geografie,clasa a-XI-a,editura Humanitas
4.Arborele lumii
|