Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




SATU MARE

Turism


SATU MARE

RESURSE NATURALE



MUNŢI

MUNŢII GUTÂI (Satu Mare)

Masiv muntos situat în NV Carpatilor Orientali, în cadrul muntilor vulcanici. Altitudinea maxima: 1443 m (vf. Gutâi). În cadrul Muntilor Gutâi se individualizeaza câteva vârfuri semete: Ignis (1307 m), Plesca Mare (1291 m), Rotunzilor (1241 m), Ţigani (1224 m) s.a.

MUNŢII OAs (Satu Mare)

Unitate montana sub forma unei culmi prelungi, situata în extremitatea de NV a României, cu înaltimi relativ mici (400-800 m), în lantul vulcanic din NV Carpatilor Orientali, cu extindere NV-SE, între granita de NV a tarii # 19219y243t 1;i Pasul Huta (587 m).

LACURI

ZONĂ DE AGREMENT (în CĂLINEsTI OAs) (Satu Mare»Calinesti)

Lacul de acumulare Calinesti se afla într-o zona deosebit de pitoreasca. Are o suprafata de 364 ha. Ofera conditii de practicarea activitatilor de agrement nautic si pescuit sportiv.

ZONA DE AGREMENT VALEA MĂRIEI (Satu Mare»Negresti-Oas)

Padure si lac de acumulare. Padure de stejar cu exemplare de dimensiuni spectaculoase si de vârsta multiseculara. Lac de acumulare amenajat în 1971 cu o suprafata de cca 2 ha.

RÂURI

CRASNA (Satu Mare)

Râu în NV României, afluent al Tisei pe teritoriul Ungariei. Are 140,4 km, din care 121 km pe teritoriul României, iar suprafata bazinului este de 2140 kmp.

SOMEs (Satu Mare)

Râu în NV României, afluent al Tisei pe teritoriul Ungariei. Are 435 km (din care 376 km pe teritoriul României), iar suprafata bazinului hidrografic este de 15.015 kmp (din care 14.464 kmp pe teritoriul României).

MONUMENTE ALE NATURII

PĂDUREA FOIENI (Satu Mare»Foieni)

Monument al naturii - Rezervatie forestiera. Paduri în suprafata de 8 ha.

PĂDUREA SANISLĂU (Satu Mare»Sanislau)

Monument al naturii - Rezervatie forestiera. Padure de salcâm cu o suprafata de 60 ha într-o zona de dune.

PĂDUREA URZICENI (Satu Mare»Urziceni)

Monument al naturii (Rezervatie forestiera). Padure în suprafata de 38,2 ha.

PARCUL DENDROLOGIC (din CAREI) (Satu Mare»Carei)

Monument al naturii (Arborete). Dateaza de la sfârsitul sec. XVII si cuprinde peste 250 specii. Specii exotice si autohtone, unele raritati pentru flora dendrologica a tarii. Are o suprafata de 15 ha.

REZERVAŢII NATURALE

PĂDUREA FOIENI (Satu Mare»Foieni)

Monument al naturii - Rezervatie forestiera. Paduri în suprafata de 8 ha.

PĂDUREA SANISLĂU (Satu Mare»Sanislau)

Monument al naturii - Rezervatie forestiera. Padure de salcâm cu o suprafata de 60 ha într-o zona de dune.

PĂDUREA URZICENI (Satu Mare»Urziceni)

Monument al naturii (Rezervatie forestiera). Padure în suprafata de 38,2 ha.

RESURSE ANTROPICE

MONUMENTE ISTORICE

BISERICA DE LEMN Sf. Arhangheli Mihail si Gavril (din CORUND) (Satu Mare»Corund)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. Biserica a fost construita în 1723, în stilul bisericilor maramuresene. Impresioneaza prin proportiile arhitecturale, decoratiile sculpturale din exterior si pictura interioara. Pictura a fost executata în 1798.

CASTELUL LONYAI (Satu Mare»Mediesu Aurit)

Monument istoric. A fost ridicat pe locul unei cetati de pamânt în sec. IX-XI. În sec. al XIV-lea, s-a ridicat o cetate regala cu ziduri de piatra. În 1620-1657 a fost construit castelul actual, la care se remarca fatada principala cu valoroase ancadramente de piatra..

CETATEA MEDIEVALĂ ARDUD (Satu Mare»Ardud)

Monument istoric si de arhitectura laica. Cetatea este mentionata în documente din 1215. Ruinele ce se vad astazi sunt însa ale cetatii construite în stil gotic în 1481 de catre o familie nobiliara. S-a constituit ca una din cele mai puternice cetati nobiliare din nordul Transilvaniei.

MĂNĂSTIREA BIXAD Sf. Vasile (Satu Mare»Bixad)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. Manastirea a fost întemeiata în 1695. Biserica actuala cu hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavril a fost zidita în 1711, restaurata, repictata si mobilata în 1980- 1987.

MONUMENTUL OSTAsULUI ROMÂN (din CAREI) (Satu Mare»Carei)

Monument de arta ridicat în memoria ostasilor români cazuti în toamna anului 1944 în timpul eliberarii orasului Carei de sub dominatia armatei fascisto-hortyste. Monumentul realizat în 1964 în travertin de un colectiv condus de sculptorul Vida Geza, este grandios, obeliscul fiind înalt de 15 m.

ETNOGRAFIE sI FOLCLOR

ACTIVITĂŢI ARTISTICE (în ORAsUL TĂsNAD) (Satu Mare»Tasnad)

Creatie artistica. Ansamblul de cântec si dansuri Codruletul

CENTRU ETNOGRAFIC sI FOLCLORIC (în CĂLINEsTI) (Satu Mare»Calinesti)

Arta populara si manifestari traditionale. Arta populara: Centru specializat în realizarea obiectelor din lemn (mici tesaturi de in cu ornamentatii deosebite, tesut scoarte, straite, ceramica.

CENTRU FOLCLORIC (în APA) (Satu Mare»Apa)

Creatie populara. Folclor muzical si coregrafic (dansuri ) specifice zonei Somesului inferior. Cor mixt.

CENTRU FOLCLORIC (în CERTEZE) (Satu Mare»Certeze)

Creatie si manifestari traditionale populare. Localitate pastratoare de bogate traditii: hora duminicala la ciuperca, folclor literar (balade), tipurituri, danturi osenesti, obiceiuri traditionale familiale (nunti, sezatori) si calendaristice (sâmbre) ansamblul folcloric de dansuri si muzical.

CENTRU FOLCLORIC (în HOMOROADE) (Satu Mare»Homorodu de Mijloc(de Sus))

Creatie populara. Folclor muzical codrenesc, doine, doine cu modulatii, balade. Folclor coregrafic - dansuri codrenesti, hore cu strigaturi, roata, joc - dans mixt.

CENTRU FOLCLORIC (în HUTA CERTEZE) (Satu Mare»Certeze)

Creatie artistica si manifestari traditionale populare. Localitatea este pastratoarea unor bogate traditii privind: - folclorul muzical (tipurituri), - danturi. Anual are loc serbarea folclorica Sâmbra oilor, în a treia duminica din luna mai - la Hanul Sâmbra oilor.

CENTRU FOLCLORIC (în NEGREsTI-OAs) (Satu Mare»Negresti-Oas)

Creatie populara. Saptamânal se desfasoara "horele specifice Oasului, care au loc în puncte anume amenajate cunoscute sub numele de "ciuperca. Festivalul obiceiurilor de iarna care valorifica obiceiuri de sezon din zona Oas, preluate în forma de teatrul popular.

CERTEZE (Satu Mare»Certeze)

Turism, arhitectura si arta populara. Localitate cu larga circulatie turistica. În localitate se pastreaza nealterate elemente de: - arhitectura veche (case vechi mici din lemn) - port popular osan (costume barbatesti, femeiesti) - tesaturi (stergare, lepedee, straite, fete de mese) - textile ....

ALTE RESURSE ANTROPICE

ZONA DE AGREMENT VALEA MĂRIEI (Satu Mare»Negresti-Oas)


Padure si lac de acumulare. Padure de stejar cu exemplare de dimensiuni spectaculoase si de vârsta multiseculara. Lac de acumulare amenajat în 1971 cu o suprafata de cca 2 ha.

LOCALITĂŢI TURISTICE

SATE TURISTICE

CERTEZE (Satu Mare»Certeze)

Turism, arhitectura si arta populara. Localitate cu larga circulatie turistica. În localitate se pastreaza nealterate elemente de: - arhitectura veche (case vechi mici din lemn) - port popular osan (costume barbatesti, femeiesti) - tesaturi (stergare, lepedee, straite, fete de mese) , etc.

HUTA CERTEZE (Satu Mare»Certeze)

Turism, arhitectura si arta populara. Localitate cu larga circulatie turistica. Port popular specific osan. Caracteristic localitatii este modul de împletire a parului si galeata traditionala de nunta.

ALTE STAŢIUNI sI LOCALITĂŢI TURISTICE 

BIXAD (Satu Mare»Bixad)


Ape minerale. În localitate exista ape minerale evidentiate prin 4 foraje si 1 izvor captat într-un put. Indicatii terapeutice: în cura interna, bolile tubului digestiv, cardiovasculare, hepatobiliare, de nutritie si metabolism.


Document Info


Accesari: 5260
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )