Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Sinaia-Piatra Arsa-Pestera

Turism


Sinaia-Piatra Arsa-Pestera

(Drumul Butmaloiu; marcaj albastru vertical pe fond alb; timp necesar: 6-7 ore; pe harta No. 4).



Se foloseste traseul anterior A.I. 1 pâna la cantonul unde soseaua de automobil se ramifica spre Cot 949j98j a 1400; de aci, continuând la dreapta dealungul poeticei vai a Pelesului, trecem peste o serie de afluenti ai ei si apoi peste firul principal, ajungând în Poiana Vacariei sau Poiana Slanei, - (1300 m. alt.) De vizitat Stâncile Clopotelul, de unde se prezinta o splendida si ametitoare priveliste asupra Sinaiei, pe o platforma îngusta de câtiva metri suspendata deasupra vaii.

Începând urcusul pe Piatra Arsa, trecem deseori de pe un versant pe altul (vedere splendida, asupra brânelor de abrupt din Piatra Arsa si Jepi) si ajungem în punctul "Varsanufie" (cota 1650 m.), unde notam ramificatia spre Brâul Pietrei Arse (atentiune speciala, iarna).

Mai departe, ajunsi la capatul serpentinelor, trecem pe deasupra pantei excesive a Pelesului, pe sub primul vârf al Pietrei Arse (2007 m.) (atentiune deosebita, iarna) si iesim pe platou, lasând în stânga vârful principal -4- 2041 m. - si adâncitura seii Pietrei Arse; punctul cel mai înalt de pe parcurs: dupa putin timp, drumul se ramifica: spre dreapta - marcaj galben - catre Omul, iar spre stânga - marcaj albastru - catre Pestera.

Prinzând ramura din stânga, mergem putin dealungul vâlcelei Jepilor, trecem pe sub linia funicularului aerian si ajungem imediat la Cabana militara Piatra Arsa , 2000 m. alt., apa, telefon), asezata în centrul platoului Bucegilor si înconjurata de splendide pante pentru ski.

Mai departe, Drumul Butmaloiu traverseaza albia mlastinoasa a vaii Izvorul Dorului si prinde versantul domol al Cocorei, pe care îl ocoleste printr'un mare arc de cerc, trecând de-a-coasta peste toate firele uscate ce alcatuesc începuturile vaii Laptici (vedere frumoasa spre v. Ialomitei - Leaota - Strungii; se trece apoi pe "Vârfurile Mari" (vf. cu Jnepeni - 1850 m.) se face un ocol spre apus ,se trece pe "Vârfurile mici" (vf. La Mese - 1780 m.) si se intra în vasta padure a Cocorei, pe care poteca o strabate pe o panta foarte înclinata si pe un teren adesea umed si clisos.

Suntem în Gangul Cocorei (a nu se confunda cu "Cheile Cocorei") si la capatul inferior al pantei ne oprim în spatele Casei Pestera T. C. R.; detalii la pag. 46).


Document Info


Accesari: 1484
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )