Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Sinaia-Vanturis-Bolboci

Turism


Sinaia-Vânturis-Bolboci

(Marcaj rosu orizontal, timp necesari 5-6 ore).

Se urmeaza Drumul Eforiei (A. I. 1) din Sinaia pâna în dreptul coamei dintre v. Sgarburei si v Stânei, unde se lasa la dreapta drumul catre Casa Vf. cu Dor si se prinde ramificatia 414i81e care traverseaza v. Stânei si se angajeaza pe Brâul Vf. cu Dor.



Timp de peste o ora mergem pe sub peretele înalt si abrupt al Vârfului cu Dor, trecând pe lânga o celebra colonie de "irisi alpini", minunat de frumosi în epoca înfloririi (Iunie); trecem apoi pe sub Coltii lui Barbes, în dreptul carora brâna ia sfârsit, iar de pe pragul lat si ierbos, privirea rataceste spre sud pâna în colinele Comarnicului si Câmpinei. La picioarele noastre, se înfasoara serpentinele soselei Sinaia-Târgoviste, spre Paduchiosul, si se înghesuie, casele din Sinaia, în timp ce, sub noi, sgomotul care se ridica din Cascada Vânturis starue ca o imagine auditiva de fond.

Dincolo de Coltii lui Barbes, drumul începe sa coboare spre v. Izvorul Dorului, dupa ce poteca a trecut printr'o mica "portita" si traverseaza apa în dreptul celui mai mare dintr'o serie de mici "lacuri" situate mai sus de poteca si pentru a caror vizitare merita sa sacrificam circa o jumatate de ora (se poate prelungi abaterea din drum pâna în Cheile Izvorului, miniaturale, foarte frumoase).

Revenind în poteca, urcam putin pe Vânturisul, cobo rîm dealungul vaii Oboarelor pâna la limita padurii si apoi, îndreptându-ne catre Nord (dreapta), trecem valea pe partea Nucetului si urcam usor pâna sub linia funicularului, trecând pe lânga stâna din Nucet.

Urmând linia funicularului spre stânga, traversam câteva vâlcele si ne oprim pentru a arunca o scurta privire de ansamblu asupra Ialomitei, din punctul unde începe coborîrea spre Statiunea Bolboci care se vede la picioarele noastre.

În stânga, se ghiceste intrarea în Cheile Zanoagei; în dreapta, valea Ialomitei pâna în Cheile Tatarului, iar în fata se ridica, mândra, Cetatea, cu flori de pe Zanoaga; ascunsa dupa o perdea de brazi, ceva mai fleparte de statia funicularului, gasim casa de adapost O. N. T. dela Bolboci (1468 m. alt.; restaurant; ridicata în 1926 de fosta Soc. S. K. V.).

Statiunea Bolboci (1385 m.) este o aglomerare de cladiri apartinând fabricii de hârtie din Busteni; cei ce nu doresc sa ramâna la cabana O. N. T. Bolboci, vor trebui sa mai mearga timp de doua ore pâna la Pestera sau alte doua ore pâna la Scropoasa (traseul F. I. 1).

Se mai poate veni la Bolboci peste muntele Blana, trecând pe la cabana Vf. cu Dor; acesta fiind însa un minunat drum de iarna, îl vom descrie la capitolul respectiv (traseul A. IV. 9).


Document Info


Accesari: 1784
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )