Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Statiunea Balaton

Turism


Statiunea Balaton

Alsóörs 



În evul mediu fusese o asezare cunoscuta pentru minele ei de piatra rosie. Conacul din secolul al XV-lea, cel mai vechi din Ungaria, si-a

primit numele de Casa Turceasca (Curtea Petőfi nr. 7) datorita cosului sau în forma de turban.

Badacsony

Muntele Badacsony (437 m) este un vulcan de odinioara în forma de sicriu în coasta caruia se pot vedea coloane de lava pietrificata, "orgi de bazalt", constituind o particularitate geologica, dar tot aici vizitatorii pot efectua o plimbare în podgoriile al caror produs este vinul rosu ales al calugarilor ordinului pal - pinot gris. Doua din cele mai frumoase crame vechi de doua sute de ani este Casa Szegedy Róza (str. Kisfaludy), în care functioneaza Muzeul Memorial Literar pastrând vestigiile literare si ale viticulturii regiunii Balaton, si cel mai frecventat restaurant de pe acest mal al lacului. Din pridvorul Casei Kisfaludy, construit în stil baroc panorama este coplesitoare (str. Szegedy R. nr. 87), la fel ca si din belvederea Kisfaludy, înalt de 14 m, aflat în punctul cel mai înalt al muntelui, sau de la Crucea Ranolder de pe creasta sud-vestica. Casa din Badacsonytomaj a pictorului lacului Balaton József Egry (1883-1951) a fost transformata în muzeul memorial al artistului (Aleea Egry József nr. 12). Biserica Sfântul Imre din Badacsonytomaj - prima biserica din bazalt în Europa Centrala - a fost construita în 1932. "Celebritatile" Regiunii de Protectie a Mediuloui Badacsony, muntii de origine vulcanic 18318g617s a: Gulács (393 m) Csobánc (376 m), Szent György (415 m), care ofera o superba panorama, sunt "marturia" nivelului de apa a Marii Panonice de odinioara. La Badacsonyörs merita vizitat Arboretul Folly (str. Arboretum nr. 5), care cuprinde 400 de specii de brazi.

Balatonalmádi

Caracteristice pentru statiunea balneara, bucurându-se de popularitate din 1877, cu cel mai mare strand de pe malul nordic, sunt cladirile de culoare rosie zidite din gresie permiana, cum este de pilda si biserica romano-catolica,cu capela Szent Jobb (str.Óváry F.) Aceasta capela decorata cu un splendid mozaic de aur din Venetia, s-a aflat initial în cetatea regala din Buda, aici fiind pastrata si mâna dreapta a regelui stefan cel Sfânt, venerata ca relicva nationala. Indicatoarele plasate de-a lungul Cararii de Demonstratie (unde elevii îsi pot însusi în practica cunostintele legate de natura înconjuratoare) din Gresie Rosie, lunga de 6 km, semnaleaza atractiile Parcului National de pe platoul Balatonului. Simbolul asezarii Vörösberény apartinând administrativ de Balatonalmádi este biserica reformata din secolul al XIII-lea, unica biserica-fortareata medievala ramasa intacta din regiunea platoului Balatonului.

Balatonederics

Camile, bivoli si zebre pe malul lacului Balaton! Aceste animale, care nu pot fi considerate tocmai indigene, sunt "locatarii" parcului safari al Muzeului Africa (str. Kültelek nr. 11) înfiintat de catre faimosul vânator african Endre Nagy. Colectia extrem de bogata a muzeului o alcatuiesc trofeele si obiectele etnografice africane. Uriasa pestera de stalactite si stalagmite Csodabogyós recent deschisa poate fi vizitata cu anunt prealabil.

Balatonfüred

Centrul de recreatie de pe malul lacului Balaton este prima statiune balneo-climaterica si de terapie a tarii, de aici a pornit la drum primul vapor pe Balaton si aici s-a înfiintat prima asociatie de vele, si tot aici au fost construite vilele celebritatilor secolului al XIX-lea. Vila în stil eclectic a marelui prozator romantic Mór Jókai (1825-1904) a devenit acum muzeu memorial (str. Honvéd nr.1), cu mobilierul original al vilei si lucrurile personale ale scriitorului. La spitalul de cardiologie sunt tratati bolnavi de trei sute de ani, iar apele curative sunt recomandate sub forma de cure de baut în tratamentul diabetului zaharat si al tulburarilor digestive. Aceste cure pot fi facute la Izvorul Kossuth.
Pe coridorul sanatoriului (piata György) sunt expuse placile comemorative ale, iar de 170 de ani încoace, în ultima sâmbata a lunii iulie, în sala de teatru se organizeaza Balul Anna. Aleea Tagore de pe malul lacului este decorata cu statuile si placile comemorative ale personalitatilor maghiare si straine. Festivitatea de desfacerea velelor, care semnaleaza începutul sezonului de pe Balaton, este tinuta în luna mai în gradina trandafirilor. O priveliste unica ofera pietrele de aragonita a pesterii Lóczy, lunga de 120 m (la capatul lui strazii Öreg-hegyi). Pot figura ca obiective turistice valea si izvorul Koloska sau belvederea Jókai.

Balatonudvari

În cimitirul ei se gasesc 50 de morminte marcate cu pietre funerare în forma de inima din perioada 1808-1840.

Felsőörs

În secolul al XII-lea a fost ridicata una dintre cele mai frumoase biserici în stil roman de pe malurile lacului Balaton. Orga bisericii cu cinci registre construita în 1745 este "protagonistul" principal al concertelor de orga atât de îndragite. Pe aleea galeriei cu exponate geologice de pe muntele Forrás vizitatorul are ocazia sa dea o privire în era tertiara a istoriei Pamântului.

Bazinul Káli

În bazinul ocrotit, vulcane stinse formeaza o cununa în jurul satelor locuite din timpuri stravechi. La hotarele localitatii Kékkút este renumita fântâna cunoscuta deja si de romani, care este sursa apei minerale comercializata sub numele Theodora. Ceea ce confera o atractie distincta a locurilor sunt atât ruinele unor palate si biserici medievale, cât si formatiunile geologice deosebite. Coloanele de bazalt muntii Hegyestű, stâlpii bazaltici ale muntelui Negru, micile lacuri din cratere - lacul Kornyi - si "marile" de piatra formate din stânci de dimensiuni uriase de forme bizare din cauza eroziunii vânturilor la Szentbékkálla, Kővágóörs si Salföld, sunt socotite raritati mondiale. În ferma protejata din Salföld si-au gasit din nou adapost vitele sure, oile ratca, bivolii - animale odinioara indigene în regiune. Vechile case taranesti ale bazinului reprezinta valori muzeale, aceste meleaguri, datorita linistii care le domina, devin obiective preferate ale turismului rural.

Keszthely

Cea mai mare si mai veche asezare de pe malurile lacului Balaton a fost un important centru comercial în timpul romanilor: ruinele castrului urbei Valcum din secolele II-IV e.n. pot fi vazute la Fenékpuszta. Cladirea de sub numarul 22 din strada Kossuth, cu o atmosfera vie este Casa Pető, unde s-a nascut compozitorul Károly Goldmark. Strada duce în piata centrala, unde se ridica biserica parohiala franciscana din secolul al XIV-lea, a carei fresce gotice au fost recent scoase la lumina, iar rozeta ferestrei este de asemenea originala.

Castelul Festetics (str. Kastély nr. 1), cu 101 de camere, cu portile ornamentate, cu turnul sau în stil baroc, cu capela principala ramasa intacta si cu Biblioteca Helikon princiara cu 86 mii de volume, printre care se gasesc si nenumarate raritati, este al treilea castel dupa marime din Ungaria. În cele 16 sali ale Muzeului-Castel Helikon poate fi vazuta o expozitie prezentând modul de viata dintre secolele XVIII-XIX, arme si colectia de trofee a printului Windischgärtz, iar în sala de muzica cu oglinzi sunt organizate saptamânal concerte. Splendidul parc englezesc de odinioara - teritoriu protejat - se afla sub restaurare. Fostul sau proprietar, György Festetics a înfiintat în 1797 prima scoala superioara agricola din Europa, numita Georgikon (str. Georgikon nr. 20), a carei istorie ne-o dezvaluie, alaturi de expozitia vinificarii si a agriculturii din secolul al XIX-lea a împrejurimilor lacului Balaton si Muzeul-Ferma Georgikon (str. Bercsényi Miklós nr. 67). O curiozitate o constituie baia-insula construita din lemn în 1892 care patrunde adânc în lac.Ceea ce merita sa stim despre Balaton - formarea, flora si fauna, istoria sa balneara si a navigatiei, vestigiile arheologice si etnografice de 700 de ani - poate fi vazut la Muzeul Balaton (str. Múzeum nr. 2). Istoria regiunii viticole Balaton si soiurile ei de vinuri sunt pastrate de muzeele vinurilor: Casa Vinurilor Hungaricum - Muzeu al Vinului si al Dogariei (str. Helikon nr. 4), Muzeul Bacchus al Vinurilor (str. Erzsébet királyné nr. 18) prezinta la rândul lor vinurile celorlalte 21 regiuni viticole din Ungaria. Printre curiozitatile de dulciuri ale Cofetariei-Muzeu Martipan (str. Katona J. nr. 19) se numara si macheta din martipan a castelului, iar Muzeul Papusilor (str. Kossuth nr. 11) pe vizitatori îi astepta un bogat univers al papusilor.

Örvényes

Moara de apa de peste 200 de ani de lânga podul peste pârâul Pécsely, care functioneaza si astazi (str. Szent Imre nr. 1), macina grâul deja în 1211, si pastreaza pâna în ziua de azi vechile unelte ale meseriei de morar.

Szigliget

Aceasta statiune de odihna cu atmosfera unica a lacului Balaton, cu casele catarate pe coasta dealurilor si cu dumbravile ei verzi, si-a pastrat caracterul familial pâna în prezent. Sunt ocrotite casele cu acoperis de stuf - monumente de arta populara ale satului vechi (pe strazile Ady Endre, Kisfaludy, Kossuth, Petőfi). De la ruinele cetatii Szigliget din secolul al XIII-lea, aruncat în aer în anul 1702, aflate pe muntele cetatii înalt de 242 m, se deschide o panorama splendida.

Castelul Esterházy (str. Kossuth nr. 174) functioneaza ca o casa de creatie a scriitorilor, în al carui parc frumos îngrijit de 12 pogoane traiesc peste 150 de specii de brazi.

Tihany

Peninsula Tihany de origine vulcanic 18318g617s a, patrunzând adânc în lac, locuita de aproape o mie de ani, bogata în raritati de plante si de animale, lunga de 5 km si lata de 3,5 km, poate fi recunoscuta de departe dupa biserica ei cu doua turnuri. Din aceasta biserica abatiala benedictina, întemeiata în 1055, s-a pastrat pâna în zilele noastre doar cripta pastrând mormântul regelui Andrei I - una din cele mai pretioase vestigii arhitecturale maghiare - si scrisoarea de întemeiere a abatiei - primul nostru monument de limba.  

În Muzeul Abatial Benedictin (piata I András nr. 1) din manastirea bisericii construita în secolul al XVIII-lea în stil baroc si decorata cu valoroase sculpturi din lemn, si-a gasit adapost expozitia de istorie bisericeasca, camera memoriala a ultimului rege maghiar Carol IV (1916-1918), colectia de sculpturi în piatra din epoca romana si din evul mediu. În biserica abatiala au loc în timpul verii concerte de orga.
Casele traditionale din satul vechi, construite în secolul al XVIII-lea, si casa olarului (Aleea Pisky nr. 9), care pot fi vazute în Muzeul de Etnografie în Aer liber (str. Batthyány Lajos nr. 36), evoca viata de toate zilele a satului pescaresc de odinioara. Regiunea Tihany de Protectia Mediului este din 1952 primul patrimoniu ocrotit al tarii, în care strabaterea drumului Lajos Lóczy poate fi o experienta de neuitat. Valorile acestui tinut constau în stâncile de bazalt roase de vânt, colonia de sihastri scobita în roca vulcanica, micile pesteri în stânci ale calugarilor adusi aici în secolul al XI-lea, migdalii de pe Muntele Csúcs si câmpurile cu levantica. Din locurile naturale de belvedere ale peninsulei: culmea Kiserdő, si de la "Casa de aur", cel mai frumos con de gheizer al Câmpului gheizerelor, se deschide o priveliste de neuitat a Lacului Belső - îndragit de catre pescari - si a Lacului Külső - loc ocrotit pentru zecile de mii de pasari care îsi fac cuiburile aici. Din port - unul dintre cele mai frumoase ale lacului Balaton - circula podul plutitor la Szántód situat la o distanta de 1,5 kilo, pe malul drept al lacului. Muzeul Papusilor (str. Visszhang nr. 4) ne dezvaluie perioada 1850-1920.

Portiunea malului sudic, întinzându-se pe o distanta de 70 km, cu plaje acoperite de un nisip catifelat, formeaza de la Balatonaliga pâna la Balatonszentgyörgy un lant neîntrerupt de statiuni de odihna mici si mari, dar din punct de vedere al distractiei aproape identice, este un veritabil paradis atât pentru îndragostitii soarelui si ai apei, cât si pentru întreaga familie.

Balatonboglár

Statiunea de odihna asezata la mijlocul malului Sudic este punctul de sosire al concursului de trecere înot al lacului Balaton de la sfârsitul lunii iulie, care îsi ia startul din Révfülöp de pe malul opus.

Oaspetii statiunii pot vizita colectia de istorie locala a Casei Fischl (str. Erzsébet nr. 12-14), prima biserica din beton armat din Ungaria construita în 1932, locul de belvedere ridicat pe Dealul Cetatii si Capela Albastra si Rosie de pe Dealul Capelei, cunoscuta pentru expozitiile de arte plastice si manifestarile în aer liber organizate aici.

Balatonföldvár

Statiunea de odihna, extrem de populara, întemeiata în 1872 întâmpina vizitatorii cu vilele sale elegante, iar de pe balconul turnului de observare, înalt de 20 m, se deschide o panorama circulara a întregului peisaj.

La Kőröshegy, în biserica romano-catolica construita în secolul al XV-lea se tin concerte.

Balatonlelle 

În salile Muzeului si Galeriei Kapoli (str. Kossuth nr. 35) amenajat într-o casa taraneasca ridicata în secolul al XVIII-lea sunt expuse lucrarile a doi creatori proeminenti ai artei pastoresti maghiare: Antal Kapoli si al fiului sau. În biserica romano-catolica se tin concerte de orga. Somogyabód este vizitat la începutul lunii iulie de toti cei care manifesta interes fata de Festivalul Off Road.

Balatonszárszó 

Cetatea Bagolyvár (str. Bagolyvár nr.16/A) a fost construit în stilul cetatilor cavaleresti, iar în localitatea Balatonszemes din vecinatate merita atentie speciala Muzeul Postei (str. Bajcsy-Zsilinszky nr. 46), care prezinta istoria dezvoltarii postei maghiare.

Balatonszentgyörgy

Atractia localitatii o constituie Cetatea Csillagvár construita în forma de stea la începutul secolului al XIX-lea în stil romantic, fiind castelul de vânatoare de odinioara a familiei Festetics. Salile ei adapostesc o expozitie din care se poate cunoaste viata vitejilor fortaretelor din secolul al XVII-lea. Stilul de constructie caracteristic regiunii este reprezentat de Casa Regionala (str. Csillagvár nr. 68) din localitate.

Fonyód

Din atractiile cu atributul "cea mai" exista chiar mai multe în aceasta statiune: din belvederea Bercsényi se deschide cea mai completa panorama a Regiunii de Sus a lacului Balaton; aici se gaseste cel mai mare strand de pe malul lacului Balaton. În apropierea Cetatii Alsóvár (str. Szent István nr. 119) este amplasat restaurantul Százéves Pince (Pivnita de o suta de ani) de renume exceptionala datorita pivnitei sale de 22 m.

Siófok

Cea mai mare asezare de pe malul Sudic se întinde pe o fâsie lunga de 17 km, de-a lungul acestuia, în portul sau acosteaza toate vapoarele.

Hotelurile Malului de Aur si de Argint sunt foarte cautate, parcurile sale cu o atmosfera placuta sunt decorate cu statui, iar biserica evanghelica construita din lemn finlandez a fost construit de catre Imre Makovecz. Fiul proeminent al orasului este Imre Kálmán (1882-1953), autorul celebrei operete Csárdáskirálynő. În muzeul ce-i poarta numele (Aleea Kálmán Imre nr. 5) sunt pastrate pianul si obiectele personale ale compozitorului, iar în Muzeul Apelor József Beszédes (str. Sió nr. 2) oaspetii pot vizita expozitia care prezinta istoria navigatiei si a pescuitului în lacul Balaton. În Muzeul Minereurilor (Aleea Kálmán Imre nr. 10) au fost strânse 3000 de tipuri de minerale din Bazinul Carpatic. Simbolul orasului este turnul de apa înalt de 45 m (piata Szabadság), iar Centrul Cultural, din regiunea sudica a lacului Balaton din apropierea sa, serveste drept loc de desfasurare a unor evenimente distinse.

Szántód

Rada de la Szántód serveste din timpuri stravechi ca mijloc de traversare pe malul nordic, portul fiind construit în 1802.
Lucrarile de renovare în urma carora din complexul ocrotit al fermelor construite între 1716-1741 de catre calugarii benedictini din Tihany a devenit un centru turistic si cultural, au fost distinse cu premiul Europa Nostra.

În cladirea conacului, vizitatorii sunt întâmpinati de picturi si sculpturi, în pivnita de vinuri de o expozitie care prezinta istoria viticulturii, în hambar care prezinta arta populara caracteristica tinutului, iar în casa servitorilor s-a amenajat o expozitie de istorie locala. La han se servesc mâncaruri gustoase si bauturi de exceptie, în jurul strungii paste o turma de oi ratca, o cireada de vite, acvariul vizualizeaza îndeaproape lumea vietuitoarelor din Balaton. De la capela Kristof (1735) ridicata pe Dealul Capelei se deschide o splendida panorama asupra malului nordic.

Zamárdi

Printre casele ei, mai multe constituie monumente ale arhitecturii populare (str. Fő nr. 120., 129). Vestigiile arhitecturii si ale culturii locuintelor din preajma Dunarii sunt expuse în casa regionala Zamárdi (str. Principala - Fő u., nr. 83). La Balaton pe lânga asezarile din imediata vecinatate a lacului, merita vizitate si împrejurimile lacului Balaton bogat în frumuseti ale naturii, valori istorice si culturale.

Buzsák

A dobândit renume europeana datorita artei populare si a broderiilor sale de o frumusete unica, care acopera si cuverturile de altar si vesmintele de liturghie ale bisericii.

Casa Regionala din Buzsák (str. Fő nr. 8) amenajata într-o casa taraneasca traditionala cu pridvor, veche de 200 de ani, prezinta istoria satului si agricultura taraneasca. În casa satului poate fi vizitat expozitia de arta populara, iar bogatia portului popular poate fi admirat la pelerinajul de la Buzsák (august). Baia termala din Csisztapuszta este foarte frecventata si în cele mai multe cazuri se ajunge aici cu trenuletul, care pleaca din Balatonfenyves.

Hévíz

Situat la o distanta de 6 kilo de malul nordic al lacului Balaton, acest lac cu apa termala plina cu nuferi din Hévíz, cu efect curativ, având o suprafata de 47.500 m2 si în crater cu o adâncime de 36 m, este al doilea lac ca marime din lume. Apa care iese la suprafata cu un debit de 420 de litri pe secunda si o temperatura de 36oC este bogata în   substante radioactive, sulfuroase si gazoase, are un flux specific, astfel baia în aer liber este agreabila si în timpul iernii în aceasta vale cu o microclima placuta.

 

Un factor deosebit reprezinta namolul cu efect curativ din fundul lacului: este deosebit de eficace în tratamentul afectiunilor aparatului locomotor, al bolilor reumatice, inflamatorii si în artropatii. Lacul a carui suprafata este acoperita cu nuferi indiene rosii este folosit pentru baie din 1795, si are apa excelenta si pentru cure de baut. În 1968 au luat fiinta baile minerale acoperite (Aleea Dr. Schulhof Vilmos nr. 1) care sunt alimentate de apa lacului. Tratamentele balneare se fac sub supravegherea medicilor specialisti la Spitalul de Reumatologie si Reabilitare, iar pentru efectuarea unei cure balneare se recomanda un examen medical prealabil.

Kis-Balaton

Micul Balaton este un tinut mlastinos, cu smârcuri, al carui stufaris serveste ca adapost zecilor mii de pasari. Din cele 370 specii de pasari ale tarii, 150 cuibaresc aici, cele mai numeroase din ele fiind bâtlanii, dar traiesc aici si multe cormorani, albinarele, dar cea mai de pret comoara a sa o reprezinta egretele nobili alb. Viata lor poate fi urmarita de pe insula Kányavári la 2 km nord de Balatonmogyoród si din turnul de observatie din insula Pap (pe drumul ce duce din comuna Vörs spre canton). Zonele special ocrotite pot fi vizitate numai cu permis prealabil si cu însotitor. Merita a fi întreprinsa o deplasare si la rezervatia de bivoli de la Kápolnapuszta din apropiere, singura din Europa Centrala.

Nagyvázsony

O superba priveliste asupra împrejurimilor se deschide din turnul înalt de 29 m, al cetatii lui Pál Kinizsi (1446-1494), comandantul de osti al marelui rege renascentist Matei Corvin, devenit capitan de cetate dintr-un simplu morar.

Cu istoria cetatii si descoperirile sapaturilor arheologice de aici vizitatorii pot face cunostinta în muzeul cetatii (str. Vár nr. 9), iar în capela cetatii pot vedea sarcofagul lui Kinizsi. Biserica si manastirea ordinului "pálos", din care au ramas astazi numai ruine, au fost probabil printre cele mai remarcabile realizari ale goticii târzii maghiare (Baráti-puszta). Interiorul bisericii Sfântul stefan (str. Rákóczi nr. 148) evoca secolul al XIV-lea. Castelul Zichy din secolul al XVIII-lea (str. Kossuth nr. 12) a fost transformat în hotel si tot aici functioneaza si o scoala ecvestra, iar în parcul sau ocrotit se organizeaza spectacolele de calarie din Nagyvázsony. O expozitie a postei si telecomunicatiilor poate fi vizitata în Muzeul Postelor (str. Temető nr. 3), casa Schumacher cu acoperis de paie în forma de sa (str. Bercsényi Miklós nr. 21) evoca locuinta maistrului tesator de odinioara, în grajdul ei se pastreaza unelte ale unui atelier de aramarie.

Somogyvár

Aceasta cladire memoriala este al treilea ca importanta din tara, unde vizitatorilor le sunt prezentate ramasitele restaurate ale bazilicii benedictine Sfântul Egyed si ale complexului de manastiri (Kaposvár-hegy) întemeiate în 1091.

Sculpturile realizate cu gust artistic ales, ale coridorului înconjurat de coloane zvelte sunt exemple ale arhitecturii romanice si gotice maghiare, restul vestigiilor din piatra sunt expuse la Galeria Nationala din Budapesta.

Tapolca

Împrejurimile ei reprezinta unul din tinuturile cele mai interesante ale tarii: orasul asezat în bazinul Tapolca este înconjurat de 14 munti de origine bazaltica în forma de caciule, acoperiti cu podgorii

Atractia sa constituie o raritate geologica, o plimbare cu barca în pestera Tavas (str. Kisfaludy nr. 3) lunga de 4 km ofera oaspetilor impresii deosebite. În mijlocul orasului, moara de apa, veche de 200 ani, de pe malul lacului Malom, cu o atmosfera aparte, functioneaza astazi ca hotel.

Biblioteca si muzeul orasenesc, cu o expozitie de istoria scolilor (Dâmbul Templom, nr. 8), sunt adapostite în cladirea scolii elementare - una din cele mai vechi de acest gen din Europa Centrala.

Zalakaros

De la o adâncime de 2300 m, cu un debit de 830 l/min, tâsnesc la suprafata ape minerale de 96oC, care alimenteaza una din cele mai tinere bai din tara (str. Thermal nr. 4), unde vin sa se vindece cei suferinzi de afectiuni reumatice, ale aparatului locomotor si al sistemului nervos, sau ginecologice cronice. Centrul terapeutic al baii care ofera tratamente medicale complexe, cu bai la cada si de întindere este renumit.

Cel mai nou din cele 12 bazine ale baii este bazinul de recreere, care utilizeaza forta apei si pentru masaje. În jurul baii se construieste un centru de odihna cu o zona verde frumos întretinuta: se afla în constructie hoteluri, locuintele de vara si campingul termal cu baie proprie este extrem de frecventat.


Document Info


Accesari: 7223
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )