Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




TOUR-OPERATORII

Turism


TOUR-OPERATORII

3.1. Definitia si caracteristicile tour-operatorilor



Tour-operatorii pot fi considerati angrosistii industriei turistice deoarece produsul turistic oferit de acestia il reprezinta pachetul de servicii turistice. Ei ofera servicii de 959d38j transport, cazare, transport la si de la aeroport.

Tour-operatorii sunt intreprinderi de mari dimensiuni, cu un capital mare de functionare si cu personal relativ numeros, fapt pentru care, tour-operatorii joaca un rol important in industria turismului, atat la nivel national, cat si international.

Functionarea si rentabilitatea tour-operatorilor se datoreaza faptului ca dispun de un sistem de distributie extins, care le permite comercializarea productiei inainte de realizarea sa completa, facand astfel economii de capital. Economii de capital mai obtin si prin utilizarea investitiilor transportatorilor, ale celor din domeniul hotelier si avansurile platite de consumatori.

Dezvoltarea tour-operatorilor, inca de la inceput, s-a datorat faptului ca s-au adresat unei clientele colective, cum ar fi sindicatele, adica colectivitati de munca, precum si retelelor generale de distributie din comert, adica marilor magazine sau retelei de vanzari prin corespondenta.

In acest mod, tour-operatorii au reusit sa abata interesul consumatorilor de la sistemele de comercializare clasice prin agentii de turism. Astfel, tour-operatorii au propus si dezvoltat produse turistice la scara industriala, cum ar fi: pelerinaje, participari la expozitii si targuri internationale, determinand in acest fel aparitia unui nou tip de organizare a turismului in masa.

Un alt factor care a condus la dezvoltarea tour-operatorilor a fost existenta unei capacitati suplimentare de transport aerian in unele sezoane. Potentialul de transport aerian al marilor companii si companiilor charter au dat posibilitatea dezvoltarii calatoriilor colective organizate de tour-operatori.

De asemenea, tour-operatorii s-au preocupat si de scaderea preturilor pentru atragerea clientelei. In acest sens, unii tour-operatori din sectorul public si privat au recurs la imprumuturi de capital cu dobanzi mici sau fara dobanda, cum ar fi: fonduri sociale si ajutoare publice, putand astfel sa reduca tarifele unor prestatii, ca de exemplu: cazari ieftine in sate de vacanta, autoservirea in restaurante etc.

Incet, incet, tour-operatorii si-au largit sfera de interventie, patrunzand cu produsele lor turistice de la destinatii "pe distanta mijlocie" la destinatii "pe distanta lunga" si diversificand gama de produse prin oferirea unor varietati de preturi, de calitati, de tipuri de sejur si de activitati.

Pe langa tour-operatori activeaza si limite aeriene propriu-zise, care, de multe ori ofera, pe langa servicii de transport aeriene si servicii de cazare hoteliera, intrand in acest fel in categoria tour-operatorilor.

Tot in categoria tour-operatorilor pot fi asimilate si companiile maritime prin pachetul de servicii pe care il ofera.

Croazierele sunt o forma de tour (deplasare) cu vaporul, asigurand in acelasi timp si cazarea.

Dezvoltarea rapida a tour-operatorilor a generat schimbari in managementul si tehnica de operare a firmelor de turism. A aparut astfel necesitatea dezvoltarii unei baze financiare solide care sa permita plata "cash" a preturilor curselor charter catre tour.

Pentru o intelegere mai exacta si corecta a diferentelor care exista intre agentiile de turism si tour-operatori, pot fi identificate cateva criterii de diferentiere prezentate in tabelul de mai jos[1]:

Criterii de diferentiere

Agentie de turism

Tour-operator

Functia indeplinita

Agent intermediar

Producator

Asumarea riscului

Fara riscuri comerciale importante

Riscuri comerciale

Efortul investitional

Investitii reduse

Investitii considerabile

Sursa de formare a venitului

Comisionul

Adaosul comercial aplicat produsului fabricat

Capital de functionare

Redus

Mare si foarte mare

Necesar de personal

Efectiv redus

Personal relativ numeros

Relatia cu turismul

Contact direct si permanent

Contact redus

Echipament de functionare

Redus, instalatii si aparate tehnice de stricta necesitate

Important, costisitor si performant

Formarea cererii

Modeleaza, segmenteaza cererea

Creeaza cererea

Operatiuni principale

Operatiuni de "incoming" si "outgoing"

In principal "outgoing"

Aria de activitate

Locala sau regionala

Nationala si internationala

Relatiile cu autoritatile din turism

Simple, legate de conditiile de infiintare si operare

Complexe, legate de elaborarea strategiei

3.2. Categorii de calatorii organizate de tour-operatori

Spre deosebire de agentiile de turism care se ocupa de comercializarea produselor turistice, tour-operatorii sunt producatori de calatorii (tour-uri).

Calatoriile organizate de tour-operatori pot fi impartite in urmatoarele categorii:

I.            Voiajul forfetar:

II.         Pachetul de vacanta;

III.       Tour-ul cu ghid.

I. Voiajul forfetar reprezinta tipul de calatorie cel mai bine dezvoltat, creandu-se in acest fel cea mai dinamica si dezvoltata piata turistica.

Voiajul forfetar mai este cunoscut si ca aranjamentul IT (Inclusive Tour - turul inclusiv)[2].

Dinamica pietei voiajurilor forfetare este determinata de dezvoltarea turismului de masa. Tour-operatorii produc voiajuri forfetare pe baza contractelor incheiate cu prestatorii specializati, asigurand intregul aranjament de piata.

Voiajul forfetar este organizat conform unui program detaliat, care cuprinde un ansamblu de prestatii turistice mai amplu sau mai putin amplu, la un pret fix stabilit in prealabil.

Voiajul forfetar se caracterizeaza prin:

Organizare prealabila;

Grupul de prestatii;

Pret fix.

Prin organizare prealabila se intelege ca tour-operatorul ofera un aranjament turistic in care sunt stabilite: destinatia, mijlocul de transport, cazarea si modalitatile de insotire etc. Oferta tour-operatorului se face inainte de cererea clientilor.

Grupul de prestatii inseamna ca produsul turistic cuprinde: minimum un sejur; un ansamblu de prestatii care includ voiajul dus-intors; insotirea turistului; transferul; cazarea; restauratia; agrementul; prestatiile speciale (pentru turismul de sanatate, cultural, de congrese etc.) si asigurarile.

Pretul fix inseamna ca acesta a fost stabilit in prealabil si platit la inceputul calatoriei. Pentru unele produse turistice a inceput sa se practice tot mai mult plata pe credit.

Luand in considerare eficienta activitatii turistice, voiajul forfetar prezinta unele caracteristici, si anume:

v     Inelasticitatea;

v     Complementaritatea;

v     Eterogenitatea.

Inelasticitatea deriva din faptul ca aranjametul turistic nu este adaptabil la modificarile cererii. Cresterea sau scaderea cererii pentru un produs turistic nu are ca efect, pe termen scurt, modificarea preturilor, dar poate influenta evolutia pietei si structura acesteia, iar pe termen lung poate conduce la modificarea pretului.

Complementaritatea consta in faptul ca un produs turistic este compus dintr-un ansamblu de servicii complementare, iar calitatea scazuta a unui serviciu atrage deteriorarea calitatii intregului aranjament.

Eterogenitatea consta in faptul ca este imposibil ca doua produse turistice sa fie identice. Chiar daca doua produse fac parte din aceeasi categorie, intervine diferenta de calitate diferentiindu-le. De exemplu: pozitia diferita a hotelului, aranjamentul camerei, numarul locurilor din camera pot duce la diferentierea produselor turistice.

Voiajul forfetar este cel mai important produs turistic al tour-operatorilor, mai ales datorita volumului mare al vanzarilor.

Exista doua modalitati de organizare a voiajului forfetar:

voiajul "totul inclus";

voiajul mixt.

Voiajul "totul inclus" este voiajul forfetar traditional organizat sub forma de sejururi cu pensiune completa, circuite organizate, croaziere.

Sejururile cu pensiune completa includ transportul dus-intors, transferurile, cazarea si restauratia si se organizeaza de hotelurile din statiunile turistice, iar in ultimul timp este organizat si de cluburile turistice, care asociaza si un program de sport.

Circuitele organizate ofera o combinatie de excursii sau vizite si cazare cu pensiune completa sau demipensiune. De obicei, acest mod de organizare asigura transportul cu autocarul sau avionul, rareori cu trenul.

Croazierele se practica in transportul maritim de pasageri, care asigura si pensiune completa si cazare.

2. Voiajul mixt este forma de voiaj forfetar care asociaza transportul la anumite prestatii, cum ar fi:

a)      "fly and drive" - transportul cu avionul si inchirieri de masini;

b)      "fly and bed" - transportul cu avionul si cupoane de cazare hotel care pot fi utilizate in mai multe localitati turistice;

c)      produse turistice asociate cu:

- practicarea de sport;

- o tema culturala.

II. Pachetul de vacanta consta in produsul turistic care are ca destinatie un hotel dintr-o statiune. Acest produs ia in considerare peisajul sau divertismentul local.

In general, acest tip de produs turistic se caracterizeaza printr-o mare varietate de servicii si atractii, cum sunt: soarele si marea, dar si activitati sportive, ca de exemplu: golful si tenisul.

III. Tour-ul cu un ghid este produsul turistic care include peisajul sau alte atractii speciale, iar turistii sunt insotiti de un ghid cunoscator al aranjamentelor si activitatilor cuprinse in calatorie. Ghidul trebuie sa comunice bine cu oamenii, sa fie un bun psiholog, sa fie specialist in voiajuri pentru a putea rezolva problemele ridicate de aranjamentul de calatorie, precum si unele probleme care pot aparea, ca de exemplu: pierderea unor bagaje, servicii nesatisfacatoare, imbolnaviri ale turistilor etc.

3.3. Rolul tour-operatorilor in societatile transnationale de turism

Cele mai importante societati transnationale de turism in sectorul de activitate al organizatorilor de excursii sunt cele europene si japoneze.

Marile companii aeriene au evoluat in ultimii ani si au dezvoltat tot mai mult turismul organizat pentru a completa capacitatea de transport a avioanelor, dezvoltand in acest fel o piata de sine statatoare.

Intre tour-operatori si marile lanturi hoteliere a aparut un conflict de interese. Adesea, tour-operatorii nu apeleaza la parcul hotelier al marilor lanturi, preferand sa colaboreze cu hotelurile independente, care au o putere mai redusa de negociere.

Conflictele care pot aparea intre marii tour-operatori si lanturile independente se datoreaza, de cele mai multe ori, faptului ca lanturile de hoteluri independente se gasesc fara aparare, la sfarsitul sezonului, daca un tour-operator nu si-a respectat aranjamentele si refuza sa plateasca garantiile contractuale si penalizarile.

In sectorul tour-operatorilor, concurenta si dominarea retelelor de distributie si rentabilizarea lor devin elemente esentiale, astfel ca societatile din tarile industrializate (Europa, SUA, Japonia, Australia etc.) domina piata, fiecare dintre ei trimitand anual sute de mii de turisti in strainatate.

Tour-operatorii sunt preocupati, in permanenta, sa-si diversifice si sa-si perfectioneze mijloacele de recrutare a clientilor prin asocierea cu banci si cu lanturi comerciale.

De asemenea, informatizarea retelelor de rezervare constituie o noua oportunitate pentru dezvoltarea turismului international. Informatizarea constituie si o premisa strategica pentru tour-operatori, dar si una economica ce permite tour-operatorilor sa mareasca productivitatea interna. Dezvoltarea retelelor informatizate conduc si la noi investitii, care pentru a fi eficace trebuie sa fie conectate la companiile aeriene si hoteliere. Informatizarea sistemelor de rezervare favorizeaza tour-operatorii in penetrarea marilor societati financiare in acest sector.

Intrebari de control:

1. Definiti tour-operatorii;

2. Enumerati cativa factori care au condus la dezvoltarea tour-operatorilor;

3. Care sunt categoriile de calatorii organizate de tour-operatori?

4. In ce consta voiajul forfetar?

5. Care sunt caracteristicile voiajului forfetar?

6. Care sunt caracteristicile voiajului forfetar dupa eficienta activitatii turistice?

7. In ce consta inelasticitatea aranjamentului turistic?

8. In ce consta complementaritatea produsului turistic?

9. In ce consta eterogenitatea produselor turistice?

10. Care sunt modalitatile de organizare a voiajului forfetar?

11. In ce consta voiajul "totul inclus"?

12. In ce consta voiajul mixt?

13. In ce consta pachetul de vacanta?

14. In ce consta tour-ul cu un ghid?

15. Care este rolul tour-operatorilor in societatile transnationale de turism?



Stanciulescu, G., Managementul operatiunilor de turism, Editura ALL BACK, Bucuresti, 2002, pag.104.

Cristureanu, C., Economia si politica turismului international, Editura Abeona, Bucuresti, 1992 din Stanciulescu, G., op.cit., pag.105.


Document Info


Accesari: 29316
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )